Brændely på den nemme måde

Brændely består ofte af en konstruktion med minimum to vægge og et tag. Vi har skruet ned for kompleksiteten og holder brændet tørt med to europaller, ti taglægter og en stak beklædningsbrædder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.700 kroner

Intro

Der er ingen, der gider bøvle med vådt brænde. Det ryger mere, forurener mere, og så soder det i højere grad skorstenen til. Brænde skal være tørt. Knastørt. En nem og billig løsning er et brændely.

Simpelt og billigt brændely

Vores brændely kan bygges for omkring 2.000 kroner og består af ganske få materialer – en bund af to paller, som hviler på tre trykimprægnerede stolper og to sider beklædt med lærk, som øverst oppe er forseglet med en strimmel murpap. Med en klat sort tjæremaling kan du holde dit brænde tørt i et effektivt brændely, som vil passe ind i de fleste haver.

Vejledning

01
Sådan bygger du brændelyet 10 Trin

Hver ramme bygges af fem lægter - tre lange til siderne og to korte til top og bund, som skrues sammen og beklædes med brædder af lærk.

Når rammerne er beklædt, placeres de på en bund af tre liggende stolper, hvorpå der er placeret to paller. Rammerne samles i toppen og gøres fast med en lille tværstiver, så de ikke glider fra hinanden.

Du kan klare dig med en fukssvans, men med en kapsav sparer du både tid og kræfter, og så er du sikker på at få et lige snit hver gang.

Byg brændely 1

Fastgør kapsaven til arbejdsbordet, spænd en stopklods fast med en skrue­ tvinge, og skær dernæst lægter og brædder efter målene. Har du ikke en kapsav, kan du bruge en håndsav og en skærekasse.

Byg brændely 2

Hver ramme består af tre lodrette (A) og to vandrette lægter (B). De vandrette lægter udgør rammens top og bund, mens de lodrette udgør siderne og midterstykket.

Byg brændely: Forbor hjørnesamlingerne 3

Forbor hjørnesamlingerne, inden du begynder at skrue. Det forhindrer træet i flække. Brug to skruer på 6 x 100 mm pr. samling. Det er ikke nødvendigt at forbore på det midterste lægtestykke.

Byg brændely 4

Hjørnerne skal tjekkes, inden beklædnin­ gen kan monteres. Hvis vinklerne i hjør­ nerne ikke er rette, skal rammen vrides på plads og spændes fast til et plant underlag med skruetvinger.

Brændely 5

Byg en simpel skabelon. Den centrerer skruerne og markerer skrueafstanden på 3 cm fra top og bund på beklædningsbrædderne. På den måde sikrer du, at du skruer ens hver gang.

Byg brændely 6

Beklædningsbrædderne monteres med et overlap på 1,8 cm, så vandet kan løbe af. Tjek, at afstanden til toppen af rammen er ens i begge sider. I første omgang skrues der kun i sidelægterne.

Byg brændely 7

Når alle beklædningsbrædderne er monteret, rejses rammen op. Brug et vaterpas, og tegn en streg langs den midterste lægte. Det er vigtigt, at stregen er tegnet “oven på” lægten, så du har noget at skrue i. Skruerne skal sidde henholdsvis 3 og 9 cm fra underkanten af hvert bræt. Der skal altså to skruer i hvert bræt.

Byg brændely 8

Placér rammerne hen over pallerne, som forinden er lagt på tre liggende stolper. Fiksér dem med en skruetvinge, og sørg for, at de har samme hældning. Bor et hul, og bolt en tværstiver fast på indersiden.

Byg brændely 9

Mal til sidst brændelyet. Her bruger vi tjæremaling. Det beskytter træet og dufter af havn og tovværk. Almindelig træbeskyttelse fungerer dog også fint.

Byg brændely 10

Slut af med at beklæde brændelyets top med en strimmel murpap. Murpappet skal dække samlingen mellem rammerne og forhindre regn i at trænge ind i brændelyet.

Materialer

38 x 73 mm taglægter:

• 6 lodrette lægter (A) a 197 cm
• 4 vandrette lægter (B) a 120 cm

25 x 125 mm klinkbrædder:

• 40 brædder (C) a 135 cm

Desuden:

• 100 x 100 mm trykimp. stolper
(underlag for paller), i alt 5,7 m
• 2 paller, 80 x 120 cm
• A4 rustfri skruer, 4,2 x 42 mm
• Udendørs skruer, 6 x 100 mm
• 4 bolte
• Træbeskyttelse

Tidsforbrug

2 dage ekskl. malerarbejde.

Pris

1.700 kr

Tegning

Sådan bygger du rammerne

Brændelyets rammer består hver især af tre lodrette lægter på 197 cm (A) og to vandrette lægter på 120 cm (B). De vandrette lægter udgør rammens top og bund.

Det kan være en fordel at benytte trykimprægnerede lægter. Imprægneringen beskytter nemlig træet mod vind og vejr og bidrager derfor til en lang levetid.

Rammens hjørner skal være rette, og alle samlinger skal have to skruer.

Beklædningsbrædderne skal stikke 7,5 cm ud på hver side af rammen. Når de monteres, er det vigtigt, at der er et lille overlap, så vandet kan “løbe af”.

Sådan bygger du rammerne

3D-model

Tegning af brændely
3D-model

Let brændely

Brændely på paller.

Åbn 3D-model

Tegning af brændely
3D-model

Brændelyets rammerne

Brændelyets rammer består hver især af tre lodrette lægter to vandrette lægter, beklæt med beklædningsbrædder.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Brændeskure