Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brændely på den nemme måde

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Brændely består ofte af en konstruktion med minimum to vægge og et tag. Vi har skruet ned for kompleksiteten og holder brændet tørt med to europaller, ti taglægter og en stak beklædningsbrædder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.700 kroner
Brændely

Intro

Der er ingen, der gider bøvle med vådt brænde. Det ryger mere, forurener mere, og så soder det i højere grad skorstenen til. Brænde skal være tørt. Knastørt. En nem og billig løsning er et brændely.

Simpelt og billigt brændely

Vores brændely kan bygges for omkring 2.000 kroner og består af ganske få materialer – en bund af to paller, som hviler på tre trykimprægnerede stolper og to sider beklædt med lærk, som øverst oppe er forseglet med en strimmel murpap. Med en klat sort tjæremaling kan du holde dit brænde tørt i et effektivt brændely, som vil passe ind i de fleste haver.

Vejledning

Sådan bygger du brændelyet

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Hver ramme bygges af fem lægter - tre lange til siderne og to korte til top og bund, som skrues sammen og beklædes med brædder af lærk.

Når rammerne er beklædt, placeres de på en bund af tre liggende stolper, hvorpå der er placeret to paller. Rammerne samles i toppen og gøres fast med en lille tværstiver, så de ikke glider fra hinanden.

Du kan klare dig med en fukssvans, men med en kapsav sparer du både tid og kræfter, og så er du sikker på at få et lige snit hver gang.

1

Fastgør kapsaven til arbejdsbordet, spænd en stopklods fast med en skrue­ tvinge, og skær dernæst lægter og brædder efter målene. Har du ikke en kapsav, kan du bruge en håndsav og en skærekasse.

2

Hver ramme består af tre lodrette (A) og to vandrette lægter (B). De vandrette lægter udgør rammens top og bund, mens de lodrette udgør siderne og midterstykket.

3

Forbor hjørnesamlingerne, inden du begynder at skrue. Det forhindrer træet i flække. Brug to skruer på 6 x 100 mm pr. samling. Det er ikke nødvendigt at forbore på det midterste lægtestykke.

4

Hjørnerne skal tjekkes, inden beklædnin­ gen kan monteres. Hvis vinklerne i hjør­ nerne ikke er rette, skal rammen vrides på plads og spændes fast til et plant underlag med skruetvinger.

5

Byg en simpel skabelon. Den centrerer skruerne og markerer skrueafstanden på 3 cm fra top og bund på beklædningsbrædderne. På den måde sikrer du, at du skruer ens hver gang.

6

Beklædningsbrædderne monteres med et overlap på 1,8 cm, så vandet kan løbe af. Tjek, at afstanden til toppen af rammen er ens i begge sider. I første omgang skrues der kun i sidelægterne.

7

Når alle beklædningsbrædderne er monteret, rejses rammen op. Brug et vaterpas, og tegn en streg langs den midterste lægte. Det er vigtigt, at stregen er tegnet “oven på” lægten, så du har noget at skrue i. Skruerne skal sidde henholdsvis 3 og 9 cm fra underkanten af hvert bræt. Der skal altså to skruer i hvert bræt.

8

Placér rammerne hen over pallerne, som forinden er lagt på tre liggende stolper. Fiksér dem med en skruetvinge, og sørg for, at de har samme hældning. Bor et hul, og bolt en tværstiver fast på indersiden.

9

Mal til sidst brændelyet. Her bruger vi tjæremaling. Det beskytter træet og dufter af havn og tovværk. Almindelig træbeskyttelse fungerer dog også fint.

10

Slut af med at beklæde brændelyets top med en strimmel murpap. Murpappet skal dække samlingen mellem rammerne og forhindre regn i at trænge ind i brændelyet.

Materialer

38 x 73 mm taglægter:

• 6 lodrette lægter (A) a 197 cm
• 4 vandrette lægter (B) a 120 cm

25 x 125 mm klinkbrædder:

• 40 brædder (C) a 135 cm

Desuden:

• 100 x 100 mm trykimp. stolper
(underlag for paller), i alt 5,7 m
• 2 paller, 80 x 120 cm
• A4 rustfri skruer, 4,2 x 42 mm
• Udendørs skruer, 6 x 100 mm
• 4 bolte
• Træbeskyttelse

Tidsforbrug

2 dage ekskl. malerarbejde.

Pris

1.700 kr

Tegning

Sådan bygger du rammerne

Brændelyets rammer består hver især af tre lodrette lægter på 197 cm (A) og to vandrette lægter på 120 cm (B). De vandrette lægter udgør rammens top og bund.

Det kan være en fordel at benytte trykimprægnerede lægter. Imprægneringen beskytter nemlig træet mod vind og vejr og bidrager derfor til en lang levetid.

Rammens hjørner skal være rette, og alle samlinger skal have to skruer.

Beklædningsbrædderne skal stikke 7,5 cm ud på hver side af rammen. Når de monteres, er det vigtigt, at der er et lille overlap, så vandet kan “løbe af”.

Log ind eller køb adgang

3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Let brændely

Brændely på paller.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Brændelyets rammerne

Brændelyets rammer består hver især af tre lodrette lægter to vandrette lægter, beklæt med beklædningsbrædder.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Brændely på den nemme måde
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage