Brændeskur med tre indgange

Allan var godt træt af vådt brænde og rod i haven. Derfor byggede han et multifunktionelt brændeskur.

Allans brændeskur har tre indgange og seks separate opbevaringsrum. Derfor kan han altid finde en passende plads til både stort og småt og til vådt og tørt brænde.

Før Allan byggede sit nye brændeskur, lå der brænde og flød overalt. Der lå brænde under en presenning i haven, så plænen blev ødelagt, og der lå brænde i carporten, så bilen ikke kunne være der. Det fik Allan til at indse, at hvis han ville fyre med brænde for alvor, skulle han have god plads til opbevaring.

I virkeligheden skal der jo være plads til to års brænde, for man fylder jo ikke en kurv frisk brænde ind i skuret, hver gang man tager en kurv tørt ud, siger Allan og fortæller, at det er derfor, skuret er så langt. Det var den mest diskrete måde at få plads til det i haven.

Det lange brændeskur består af fire opbevaringsmoduler og tre indgange. Indgangene er alle brede nok til, at en trillebør kan komme ind. De midterste moduler er 120 cm brede, de yderste er kun 80 cm brede, for længere kan man alligevel ikke række med armene. Konstruktionen er enkel: 16 stolper er gravet ned i jorden. Oven på stolperne ligger to langsgående remme, og spærene til taget ligger på tværs af remmene.

Taget er beklædt med nogle profilklinkbrædder, Allan fandt billigt hos den lokale tømmerhandel, og siderne er beklædt to tredjedele op med brædder. Den åbne konstruktion giver god ventilation til brændet. Om vinteren giver den desværre også lidt mere fygesne, end Allan bryder sig om. Til gengæld ser skuret ikke så massivt ud. Alt i alt opfylder brændeskuret Allans behov for opbevaring, og bortset fra at taget skal have en gang træbeskyttelse hvert andet år, passer det sig selv.

LÆS OGSÅ: Byg selv lækkert halvtag over brændestakken

12 spørgsmål til allan

Var der noget værktøj, du var nødt til at købe?
Nej, men jeg lånte min nabos elhøvl til beklædningsbrædderne.

Hvad var det hårdeste arbejde?
At grave stolperne ned! Der står mange træer i nærheden, og der er rigtig mange store rødder i jorden.

Hvad er du mest stolt af?
Ideen med de tre indgange. Det fungerer rigtig godt. Jeg kan altid finde plads til en kubikmeter træ.

Hvad er den bedste detalje?
Det er de små buer over indgangene. De virker, som de skal - jeg slår ikke hovedet - og de giver lige det ekstra, så skuret ikke ser så kedeligt ud.

Hvor lang tid tog det?
Jeg ved det ikke præcist. Det er jo sådan noget, man laver over længere tid. En halv lørdag eftermiddag, hvor man graver stolper ned osv. Det tog vel halvanden måned i alt.

Fik du hjælp af nogen?
Nej.

Hvad sagde din kone til det?
Hun syntes vist mest, det var rart at slippe af med alt det rod, der lå før.

Blev det dyrere eller billigere, end du havde regnet med?
Det blev egentlig ikke dyrere, men det overraskede mig alligevel, at der gik for 7-800 kroner maling. Og det var endda på tilbud.

Hvad ville du gøre anderledes, hvis du skulle bygge det igen?
Jeg ville have ladet udhænget på taget fortsætte lidt længere ud (Allan endte med at forlænge det), og måske ville jeg have fortsat beklædningen lidt højere op for at holde fygesne ude.

Hvad er dit råd til andre, der skal i gang med et lignende projekt?
Jeg kunne have sparet meget tid og fået et bedre resultat, hvis jeg havde tegnet nogle af detaljerne omhyggeligt, før jeg gik i gang. Problemet er, at jeg som regel først får ideerne, mens jeg står og skærer træet op.

Hvor ligger du på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er ekspert?
7.

Hvad er dit næste projekt?
Jeg er i gang med et stort, flot skab af asketræ. Det er virkelig finere snedkerarbejde, hvor der bliver kælet for hver eneste detalje.

5 fine detaljer

Selv om skuret er en relativt enkel konstruktion, skulle der adskillige utraditionelle løsninger til for at få det tilpas funktionelt og solidt.

Grundplanen

Hele 16 stolper skulle der graves ud til, for at brændeskuret kunne opfylde alle de funktioner, som Allan havde planlagt.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Brændeskure