Byg selv et udedas

Et udedas er praktisk, hvis du har fx en hytte eller et kolonihavehus, hvor der ikke er adgang til et afløb og mulighed for et toilet med skyl. Du kan sagtens bygge udedas selv, så det både bliver en pæn, praktisk og miljøvenlig lille bygning. Her kan du blive meget klogere på, hvordan du kommer i gang med at bygge udedas selv.

Har du et sommerhus eller kolonihavehus, hvor der ikke er adgang til afløb? Så er det oplagt med et udendørs toilet, også kaldet udedas eller gammeldags lokum.

Et udedass er en praktisk toiletløsning i naturen, som du nemt selv kan bygge, hvis du ikke kan anlægge et almindeligt toilet med skyl.

De fleste kender et gammeldags lokum med et hjerteformet hul i døren. Det er en hyggelig, lille bygning, der oftest bygges udelukkende i træ.

Der findes forskellige typer af toiletter i naturen, men det mest almindelige og letteste selv at bygge er et muldtoilet, hvor affaldet komposteres, og tanken kun skal tømmes en gang imellem.

Der findes i dag flere moderne løsninger, hvor den mest almindelige nok er et tørkloset, der er et transportabelt toilet, der ofte bruges i fx campingvogne. Et sådan udendørs toilet skal tømmes ned i et rigtigt toilet.

Udedas regler

Der kan være bestemte regler for at bygge udedas. Det er derfor en rigtig god idé at kontakte kommunen, inden du går i gang med dit byggeprojekt. Der kan fx være krav om en tilladelse på grund af spildevandsforhold og tømning af dit udedas, hvis du vælger et muldtoilet.

Byg selv udedas

Du kan sagtens bygge udedas selv. Det behøver hverken være svært eller dyrt.

Et udedas er en rimelig simpel småbygning, der bygges i træ af ganske få materialer.

Der findes flere løsninger, når du skal bygge udedas.

Du kan fx købe et byggesæt, hvor du får leveret alle elementerne til at bygge dit eget udedas. Du skal dog stadig købe en beholder fx et tørkloset eller muldtoilet.

Med et byggesæt får du et moderne udedas, men det vil dog også være den dyreste løsning. Du vil muligvis heller ikke kunne få det, som du vil have det, så det passer til dine andre bygninger.

Du kan også bygge udedas fra bunden helt selv. Det vil være den billigste løsning, og det behøver ikke være svært.

Et udedas er en simpel bygning med fire vægge, gulv og tag, og det hele bygges i træ. Hvis du arbejder ud fra tegninger, kan det ikke gå helt galt.

Du kan med fordel tegne dit udedas i et gratis tegneprogram, inden du går i gang med at bygge.

SE MERE: Tegn dine egne projekter i et gratis tegneprogram

Kom godt i gang med at bygge udedas

Inden du går i gang, skal du have styr på, hvor stort dit udedas skal være.
Der skal være plads til din beholder eller dit udendørs toilet.

Start med at lave hullet til dit udedas.

Byg derefter bunden i dit udedas. Det er vigtigt, at bygningen står solidt placeret på et godt grundlag af fx fliser eller på et fundament.

Det kan sagtens lade sig gøre at bygge udedas, så det både er pænt, praktisk og miljøvenligt. Du kan også bygge et lugtfrit udedas fx ved at installere et ventilationsrør eller et andet system, der kan sikre ventilation af frisk luft ind og ud af din bygning.

    Andre læser lige nu ...