Støb verdens nemmeste fundament

Her får du opskriften på et simpelt og stærkt punktfundament, du kan bruge til alle typer småbygninger. Den smarte metode sikrer et professionelt resultat!

Intro

Fundament

Et godt fundament er vigtigt, hvis konstruktionen, der bygges ovenpå, skal være stabil og kunne holde i mange år. Dit fundament skal bære vægten fra bygningen ovenpå, og det er derfor afgørende, at dit fundament er solidt og velbygget. Et godt fundament behøver dog ikke være besværligt at støbe.

Der findes forskellige former for fundamenter, men hvis du bygger småbygninger er den mest oplagte løsning at lave et punktfundament.
At lave et punktfundament er ikke kun den nemmeste metode, men også den billigste måde at lave fundament.

Punktfundament - Fundament på den nemme måde

Et punktfundament er et fundament, som består af punkter frem for render.

Det kræver langt mindre arbejde og langt færre materialer at sætte et punktfundament end at støbe et randfundament. Det kan dog drille at få alle punkterne til dit punktfundament på linje. Det problem løser du en gang for alle ved at støbe dit punktfundament over tre dage, ligesom vi gjorde.

Slip for at grave render til dit fundament

I teorien er det enkelt at etablere et punktfundament til fx dit nye sommerhus eller cykelskur. Og det er langt enklere end at støbe et randfundament. I stedet for at fjerne tonsvis af jord i render, som du efterfølgende skal fylde op med lige så meget beton, støber du nogle stolpesko fast i hvert sit hul og skruer så efterfølgende bundremmen fast på dem.

Få helt lige linjer

Mens du slipper for en masse gravearbejde, er det også meget enklere med et punktfundament, der består af punkter. Der er bare en enkelt del, der kan drille. Det er nemlig ikke helt let at styre, at de adskilte stolpesko bliver præcist på række, når de laves i hver sin adskilte støbning.

Hvad koster det at lave et fundament selv?

Prisen på dit fundament afhænger naturligvis af både størrelsen og metoden. Det er billigt at lave et punktfundament, fordi det ikke kræver en masse arbejde eller mange materialer.

Støbe fundament over flere dage

En måde et gøre fundamentstøbningen nemmere på, er ved at strække arbejdet ud over flere dage - dog uden at arbejde mere. Det handler nemlig om at støbe punktfundamentet ad flere omgange.

DAG 1: Punktfundamentet støbes uden stolpesko
Første dag støber vi hule rør fast i jorden. Heri skal stolpeskoene til vores punktfundament senere placeres. Rørene behøver ikke stå særlig præcist.

DAG 2: Støb stolpesko fast i hjørnepunkterne
Næste dag støber vi en stolpesko fast i hvert hjørne.

DAG 3: De sidste stolpesko nedstøbes samlet
Først tredje dag støber vi de øvrige stolpesko til vores punktfundament fast – efter at have skruet dem fast på bundremmen. Så er der ikke noget, der kan gå galt.

LÆS OGSÅ: Fundablokke – vejen til et solidt fundament

Sådan støbes punktfundamentet

Betonen i punktfundamentets usynlige del fylder blot hullet ud til lidt under jordhøjde, mens den synlige del støbes inde i et rør, der stikker så langt op, at stolpeskoen højst får 5 cm fri hals.

Røret er fyldt med isolering, mens betonen størkner, og dagen efter kan vi derfor tømme det og støbe stolpeskoen fast inde i røret, mens skoen støttes på rørets overkant.

Plastrørene retter vi til på linje efter snore - men vi retter dem også til i højden, så de alle stikker op af jorden til samme højde. Hullet omkring dem fylder vi kun næsten op med beton. Betonen kan til sidst skjules af sten eller græstørv, så det kun er rørene med stolpeskoene, der ses.

Hvis du i stedet bruger tilsvarende paprør, er de lette at fjerne til sidst, så man i stedet ser de runde betonsøjler.

Vejledning

01
Dag 1: Punktfundamenter støbes uden stolpesko 4 Trin

Første dag støber du alene den store, solide del af alle punktfundamenterne, hver afsluttet med et rør, som holdes åben - det er her, stolpeskoene senere skal støbes millimeterpræcist fast i.

Rørene stikker lidt op af jorden, mens resten af støbningen siden skjules under græs eller andet. Deres overkant placeres i samme højde højst 5 cm lavere end den planlagte bundrem.

Skal dit byggeri holde i mange år, bør betonen gå ned i frostfri jord. I Danmark er det typisk 90-100 cm nede.

Snore danner punktfundamentets opbygning 1

Vi begynder med at trække snore ud, hvor stolpeskoene skal stå. Hvis vi satte en pind at trække snorene på i hjørnerne, ville den være i vejen, så vi sætter i stedet to pinde til hver side - altså to i hvert hjørne.

Støbning af punktfundament 2

Hullerne graves ud og fyldes delvis op med en grov stolpebeton. Den kan købes færdig eller blandes af 1 del cement, 3 dele grus og 3-4 dele småsten. Fyld til 25 cm fra jordplan. Fjern evt. snorene imens.

Støbning af punktfundament med rør 3

De 30 cm lange rør stilles ned på betonen og trykkes ned på den bløde beton. De stoppes inden da ud, fx med mineraluld i en pose. Afstanden mellem punkterne passes typisk til efter væggens bærende stolper.

Rør til punktfundament støbes i beton 4

Rørene rettes til, mens du fylder beton om dem. Ved hjælp af snorene retter du rørene ind på linje og i højden. Det pynter, hvis de står præcist, men de sidste millimeter kommer først, når stolpeskoene støbes fast.

02
Dag 2: Støb stolpesko fast i hjørnepunkterne 4 Trin

Næste dag er betonen omkring dine rør fast, og du kan nu langt nemmere støbe en stolpesko fast i en præcis position, fordi den kan klodses op med støtte på rørets overkant.

Har du travlt, støber du alle stolpeskoene fast enkeltvis på den måde, men kan du udskyde det videre byggeri en dag, så nøjes du med at støbe stolpesko fast i hjørnerne nu. Så slipper du for at skulle finjustere placeringen af de andre stolpesko.

Rør til punktfundament fyldes med beton 1

Røret fyldes med en stolpebeton uden grove sten - du skal naturligvis lige have posen med mineraluld op først. Betonen røres lind, så den let flyder sammen. Blander du selv, bruges 1 del cement og 3 dele grus.

Beton fundament i rør rystes fri for luftlommer 2

Betonmassen vibreres ved at slå på siden af røret, så der ikke er luftlommer i tilbage. Fyld op til overkanten, og glat overfladen.

Stolpesko støbes i punktfundament 3

Stolpeskoens stang stikkes ned i den våde beton, og betonen vibreres igen med slag mod røret, så betonen smyger sig tæt omkring stangen.

Stolpesko til punktfundament rettes og understøttes 4

Stolpeskoen rettes ind efter snorene og understøttes med listestykker og afstandsbrikker, indtil bunden af stolpeskoen er, hvor du vil have undersiden af bundremmen. Du bør højst lade 5 cm af stangen rage op.

03
Dag 3: De sidste stolpesko nedstøbes samlet 2 Trin

Tredje morgen sidder stolpeskoene i hjørnerne solidt fast. Vi kan altså placere bundremmen i dem og skrue den fast på dem - og da vi inden da har skruet de øvrige stolpesko fast på remmen, lander de automatisk helt præcist.

De skal nu bare støbes fast - om du fylder beton i rørene før eller efter, at remmen stilles op, gør ingen forskel.

Alt efter størrelsen kan du samle remmen og lægge den op på én gang eller lægge den op i mindre dele.

Bundremmen sættes fast på stolpesko i punktfundament 1

Bundremmen med de sidste stolpesko sættes på de nedstøbte hjørnestolpesko, efter at de tomme rør er fyldt med frisk beton (med mindre du vil have god tid til placeringen og først fylder rørene op bagefter).

Bundremmen skrues fast til stolpesko i hjørner på punktfundament 2

Remmen skrues fast i stolpeskoene i hjørnerne, og den bløde beton omkring de nye stolpesko vibreres tæt sammen ved at slå på rørene. Ret evt. remmen ind, hvis træet er lidt skævt, hjørneskoene skal nok holde.

Materialer

• Grov støbebeton
• Fin støbebeton
• 100 mm nedløbsrør, 30 cm lange
• Bundrem, fx af 85 x 145 mm gran
• Stolpesko med én eller to fløje
• Vinkelbeslag
• Beslagskruer

3D-model

3D-model: Punktfundament opbygning
3D-model

Punktfundament

Stolpesko, rør og beton. Så lidt skal der til for at bygge et stabilt punktfundament.

Åbn 3D-model

3D-model: Støbning af punktfundament i rør med stolpesko
3D-model

Punktfundament støbes i rør

Selve stolpeskoene støbes fast i 10 cm rør, så bliver det nemmere at styre.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Stolpesko støbt i rør

Så får du nemt stolpeskoene i vater og til at flugte hinanden

TIPS: Fast afstand mellem stolperne

TIPS: Nemt dybdestop med tape

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fundament