Klassisk cykelskur med enkel konstruktion

Skurplads kan du aldrig få for meget af. Står du og mangler en tør plads til dine cykler og haveredskaber, så får du her opskriften på et klassisk skur, der både er flot og let at bygge. Det er knap 6 kvm – rigeligt til både cykler og trillebør.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
11.000 kroner
Klassisk skur med enkel konstruktion

Cyklerne har fået en fin, tør plads i skuret med fast flisebund.

Intro

Skuret har en super enkel konstruktion og er bygget af materialer, der er standardvarer i de fleste byggemarkeder.

Så det er en oplagt model at vælge for dig, der skal bygge skur for første gang.

Alle materialer til skuret her er standardvarer i byggemarkedet, så de er nemme at få fat i.

Når du vælger klassiske materialer, vil du under normale omstændigheder hurtigt kunne komme i gang med at bygge dit skur, i modsætning til hvis du vælger mere specielle materialer, der først skal bestilles hjem.

Det er oplagt at bruge trykimprægneret træ til udendørs byggeri som et skur, da det er mere modstandsdygtigt over for råd, og holdbarheden derfor vil være længere. Men hvis du af miljøhensyn ikke ønsker at bruge almindeligt trykimprægneret træ, kan du godt bruge ubehandlet træ som fx lærketræ, der evt. får træbeskyttelse.

Du kan også vælge træ, som er imprægneret efter mere miljørigtige metoder, som fx Superwood eller Thermowood.

De 5 klassiske materialer er:

    1. Stolpesko - til fundering af skuret.
    1. Træ - til skurets konstruktion samt til beklædning.
    1. Aluprofiler - til afslutning rundt i kanten af taget.
    1. Tagpap - til selve tagfladen.
    1. Fliser - til fast bund i skuret.

Du får også en arbejdstegning med mål. Tegningen bliver suppleret med fotos af de centrale dele – træskelettet, beklædningen og taget – så du kan se på foto, hvordan det ser ud undervejs i byggeprocessen.

Vejledning

01
De 5 klassiske materialer til et skur 5 Trin

1

Stolpesko

Stolpesko er en supernem måde at lave et solidt fundament til dit skur. Du kan vælge stolpesko, der allerede er støbt fast i en betonklods, eller du kan købe “løse” stolpesko, som du selv støber fast i et hul i jorden, du fylder med beton. Den sidste metode er den nemmeste, fordi du slipper for en del tilpasningsarbejde, som følger med den første løsning.

2

Træ

Der er brugt lærketræ i tre forskellige dimensioner til skuret. 100 x 100 mm til hjørnestolper og bundremme. Til lodrette stolper mellem hjørnestolperne, topremme, spær samt tværstivere er brugt reglar, 45 x 95 mm. Beklædningen består af 21 x 95 mm høvlede terrassebrædder. Du kan også bygge skuret i trykimprægneret træ, der er billigere.

3

Aluprofiler

Hvis du fastgør aluprofiler rundt i kanten på taget, kan du virkelig hurtigt komme i gang med at lægge tagpap på. Aluprofilerne går et stykke ind på selve taget, så der er et stort overlap med tagpap, der gør, at vandet ikke kan løbe ind under og skabe risiko for råd. Forneden på profilet er lavet en drypnæse, så vandet ledes væk fra beklædningen.

4

Tagpap

Vælger du selvklæbende tagpap, går det hurtigt med at få lagt tag på dit skur. Især hvis du vælger tagpap i baner frem for fx tagshingels, der også er selvklæbende, men mere tidskrævende at lægge, da de består af mindre dele. Det er vigtigt, at tagpap lægges med overlap, så samlingerne er tætte, og vandet ikke kan trænge ned til trækonstruktionen.

5

Fliser

Det er smart at lave en fast bund i et skur, så der ikke trænger fugt op fra jorden. Her er der valgt 40 x 40 cm betonfliser, som er omkranset med små chaussésten. Du kan også vælge fx holmegårdssten, tegl eller natursten. Underlaget bygger du op ved at fjerne det øverste lag muldjord og fylde op med stabilgrus nederst og afretningsgrus øverst.

02
Sådan samler du skuret 3 Trin

1

Træskellettet
Skelettet er bygget op omkring fire kraftige hjørnestolper, der forbindes forneden med bundremme. Foroven er der en toprem hele vejen rundt med spær imellem, placeret med en afstand på 77,5 cm. Mindre stolper mellem hjørnestolperne samt skråstivere giver god stabilitet.

2

Taget
Undertaget består af 15 mm tagkrydsfiner, der fastgøres til spærene. Taget får en fin hældning, når de forreste stolper er 195 cm, og de bagerste 180. Rundt langs tre af kanterne monteres aluprofiler, inden den selvklæbende tagpap lægges på med overlap, så samlingerne bliver tætte.

Beklædningen
Skuret beklædes med høvlede terrassebrædder i lærketræ. Brædderne placeres vandret med en afstand på 5 mm. De øverste brædder skal skæres til med skrå snit, som passer til tagets hældning. Brædderne fastgøres med selvskærende udendørsskruer, 4 x 50 mm.

Materialer

100 x 100 mm stolper:

  • 2 stolper (A) a 195 cm
  • 2 stolper (B) a 180 cm
  • 1 bundrem (C), 310 cm
  • 2 bundremme (D) a 170 cm

45 x 95 mm reglar:

  • 2 topremme (E) a 330 cm
  • 1 toprem forrest (F), 310 cm
  • 5 spær (G) a 151 cm
  • 3 lodrette stolper (H) a 170 cm
  • 2 lodrette stolper (J) a 177,5 cm
  • 6 skråstivere (K)

21 x 95 mm terrassebrædder:

  • Beklædningsbrædder (L)
  • Dækbræt (M)

Desuden:

  • 5 stolpesko
  • Tagkrydsfiner, 15 mm, til 6 kvm
  • Aluprofiler, 7 m
  • Tagpap i rulle, til 6 kvm
  • Udendørsskruer, 4 x 50 og 5 x 70 mm

Tidsforbrug

3-4 dage.

Pris

11.000 kr.

Sværhedsgrad

Konstruktionen er enkel, så her kan de fleste være med. Og er det første gang, du skal bygge skur, er dette en god model.

Tegning

Sådan er skuret bygget

Konstruktionen på skuret er ret enkel. Det faste tag af tagkrydsfiner samt skråstiverne stiver skuret af og gør det meget stabilt.

Sådan er skuret bygget

3D-model

3D-model

Fast bund med fliser

Skuret har en fast flisebund, der består af betonfliser omkranset af chaussésten.

Åbn 3D-model

3D-model

Solide punktfundamenter

Punktfundamenterne er stolpesko støbt fast i beton i plastrør gravet ned i jorden. Bundremmen fastgøres til stolpeskoene – der er 5 i alt.

Åbn 3D-model

3D-model

Dobbelt toprem

Den forreste toprem består af to reglar – den ene er gjort fast mellem hjørnestolperne, mens den anden holder kant med ydersiden af de to hjørnestolper.

Åbn 3D-model

3D-model

Skråstivere stiver konstruktionen af

Der er monteret skråstivere mellem hjørnestolperne og de mindre stolper. De stiver konstruktionen godt af, så skuret bliver så stabilt som muligt.

Åbn 3D-model

3D-model

Vandret beklædning

Skuret beklædes med høvlede terrassebrædder i lærk. Brædderne placeres vandret med en afstand på 5 mm. De øverste brædder skæres til med skrå snit, som passer til tagets hældning.

Åbn 3D-model

3D-model

Tagpap på taget

Undertaget består af 15 mm tagkrydsfiner, der fastgøres til spærene. Taget får en fin hældning, når de forreste stolper måler 195 cm og de bagerste 180.

Åbn 3D-model

Video

Stolpesko støbt i rør

Så får du nemt stolpeskoene i vater og til at flugte hinanden

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Led vandet væk fra endetræet

Tagpap i to lag

Med to selvklæbende lag bliver taget helt tæt

Skær nemt gennem tagpap

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Cykelskur