8 tips til det optimale drivhus

1. Sørg for udluftning

Det er selvfølgelig meningen, at der skal være varmt i et drivhus. Men i meget varme somre kan det blive FOR varmt, så planterne ikke længere trives. Derfor er det meget vigtigt, at du kan lufte ud, så varmen kan komme ud af drivhuset. Det er som regel fint med et par vinduer, der kan åbnes. Der fås også vinduessystemer, der automatisk åbner, når temperaturen bliver for høj.

De fleste drivhusplanter har det bedst med dagtemperaturer omkring 25 grader og nattemperaturer omkring de 15 grader. Hvis dagtemperaturen kommer over 30 grader, kan planterne blive varmeskadede. Det gælder både tomater og agurker. Nogle gange kan det ses ved, at bladene krøller sammen. Andre gange reagerer planten ved, at væksten går i stå.

2. Gør glasset rent

Det er vigtigt, at solens stråler kan trænge uhindret ind og give dine planter den nødvendige varme. Det er lettest at gøre glasset rent i foråret, inden planterne er vokset til, men det kan også blive nødvendigt i løbet af sæsonen. En børste på teleskopstang er genial til vinduerne i taget. Der er ingen grund til at bruge penge på dyrt drivhusrengøringsmiddel - brun sæbe eller sulfo fungerer lige så godt.

Kom godt ind i hjørner og samlinger, hvor der ikke bare samler sig skidt. Det er også her, skadedyr typisk gemmer sig og lægger æg.

3. Fjern gamle planterester

Der vil ofte sidde æg eller larver fra skadedyr i gamle planterester - især hvis planteresterne har overvintret i drivhuset. Derfor er det vigtigt, at du fjerner dem hurtigst muligt, så du ikke risikerer en invasion af skadedyr.

4. Skift den smadrede rude

Det er vigtigt, at drivhuset er helt tæt, så det kan holde på varmen. Hvis du har en smadret rude i et standarddrivhus, kan du købe et reparationssæt med en ny rude, der er skåret til på mål - lige til at sætte i. Så slipper du for selv at skulle skære glasset til. Det kan blive nødvendigt, hvis du fx har et hjemmebygget drivhus med skæve mål. Der findes også mange firmaer, der skærer glas til på specifikke mål.

Har du oplevet, at glasset i dit drivhus er blevet smadret flere gange, kan du overveje at skifte til plast. Der findes mange muligheder, der minder meget om glas af udseende - også i standardmål til et klassisk drivhus.

5. Giv gødning regelmæssigt

De fleste drivhusplanter kræver en del gødning, for at du får et godt udbytte. Derfor er det vigtigt, at du gøder regelmæssigt. Hvilken slags gødning du bruger, afhænger af, hvilket system du kører med i drivhuset. Har du åben jord, kan du bruge gødning både i fast og flydende form - og vente med at give gødning til et stykke ind i sæsonen, hvis du har forbedret jorden med en god kompost i foråret, fx hestemøg. Hestemøg giver med sin grove struktur planterne en konstant tilførsel af næring hele sommeren, fordi det nedbrydes langsommere. Har du kapillærkasser, er flydende gødning bedst.

6. Bind planterne op

Når planterne i drivhuset er bundet op, er der plads til flere, og det er lettere at passe dem og høste fra dem. Der findes forskellige muligheder, men en virkelig god allround-opbindingsmulighed er spiralstativer. De stikkes i jorden og støtter planterne og deres grene, der godt kan tynges af frugt, hele vejen op. De fleste kan trækkes ud i længden, så de er lette at tilpasse plantens behov. Du kan også lade fx tomatplanter vokse op ad snore, der fastgøres i loftet. Til de fleste drivhuse findes særlige beslag, som monteres i samlinger, så det er muligt at fastgøre snore. Der findes også ståltråd beklædt med et tykt lag gummi, som ikke gnaver sig ind i planten, når den vokser.

7. Skift jorden ud

Hvis du har “åben” jord i dit drivhus, er det vigtigt, at du skifter jorden en gang imellem, så den ikke bliver “træt” og udpint - uden næringsstoffer at give af. Hvis det er tilfældet, vil du få mindre udbytte af dine planter, og al jorden bør skiftes. Er det knap så slemt, kan du nøjes med at udskifte det øverste jordlag og blande den resterende med kompost.

8. Pas godt på fastboende planter

Hvis du har planter, der gror direkte i jorden i drivhuset, skal du passe på ikke at skade dem, når du gør drivhuset rent. En vin fx, der er oplagt at have i drivhuset, bryder sig ikke om sæbeblandinger, så den skal beskyttes, når du gør rent, så der ikke kommer sæbevand hverken på planten eller i jorden omkring den.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Drivhus og orangeri