Drivhus der kan pakkes væk om vinteren

Der er både plads til planter og spiseplads i dette lille drivhus. Og når sæsonen er slut, pakker du det væk, så det står tørt og godt og kan holde i mange år.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
2.000 kroner

Intro

Hvis du ikke har så meget plads i din have eller kun ønsker et mindre drivhus, har du en fin løsning her. Der er masser af plads til planter på de indbyggede hylder - og hyggekrog med spiseplads trods den lille størrelse.

Når sæsonen er slut, pakker du det væk, så det står tørt og godt og kan holde i mange år.

Du kan bygge det på en weekend - og det koster cirka 2.000 kroner i materialer.

Geniale detaljer

Her kan du se nogle af de geniale detaljer i det lille drivhus:

I denne byggevejledning får du:

 • Trin for trin-vejledning
 • Arbejdstegning
 • Komplet materialeliste
 • Video

Vejledning

01
Rammerne bygges 8 Trin

Inden du bygger rammerne, som drivhuset består af, skal du have anskaffet den parasol, der skal gøre det ud for tag. Det er vigtigt, at du har målene på parasollen, da rammerne skal tilpasses den - her har den sekskantede parasol en diameter på 235 cm. Parasollen skal stikke ca. 10 cm ud over rammerne.

De forskellige rammedele skæres til og samles på en vinkelret plade. Den ene ramme skiller sig ud, da der skal bygges en dør. Der skal være 0,5 cm luft hele vejen rundt om døren, så den er nem at åbne og lukke.

1

Markér på rammesiderne (F), hvor tværrevlerne (A) skal placeres. Det gøres lettest ved at samle fx alle de lange stykker med tvinger, når de er skåret til, og tegne op på dem alle på én gang efter en stor vinkel.

2

Bor for i rammesiderne (F) til to skruer ved hver samling. Når du borer for, sikrer du, at træet ikke flækker. Her bores for med 5-mm-bor.

3

Placér rammedelene (A og F) på en retvinklet plade. Det giver en god arbejdshøjde, og det er nemt at rette delene ind, så rammen bliver retvinklet. Spænd stykkerne fast med tvinger, når de ligger rigtigt.

4

Skru skruerne i de forborede huller, så tværstykkerne (A) sidder fast. Der skal fastgøres i alt fem tværstykker (A) mellem de to lodrette lister (F) til hver ramme. Der bruges to 5 x 60-mm-skruer til hver samling.

5

Rammen (A og F) er nu samlet. Når du har fastgjort skruerne i den ene side, løsnes tvingerne, så rammen kan skubbes ud til siden og rettes ind efter pladen i den anden side. Skru fast, når delene ligger rigtigt.

6

Lav rammen med døren (C og D) efter samme princip. Der sættes et lodret stykke (B) op ved siden af døren samt tværstykker (E). Dørrammen fastgøres med 5 x 90-mmskruer. Beregn 0,5 cm luft rundt om døren.

7

Markér, hvor pladen nederst på rammen skal placeres. Det er en god idé at lave en simpel skabelon, så du får den ønskede afstand til kanten helt ens på alle rammer. Her er det 3 cm.

8

Pladen (G) sømmes fast til rammen. Her bruges 1,8 x 40-mm-dykkere hele vejen rundt i kanten med en afstand på ca. 15 cm. Når pladerne er fastgjort forneden på alle rammer, får de to gange træbeskyttelse.

02
Drivhuset samles og sættes op 8 Trin

Der sættes ikke glas i drivhusets rammer, men en kraftig plastdug. Den sættes fast langs kanten så stramt som muligt med hæfteklammer. Monteringen skjules med dæklister, der både beskytter plasten og skjuler klammerne.

Rammerne skal samles med hængsler - to til hver samling - så alle rammerne hænger sammen, og drivhuset kommer til at stå stabilt.

Parasollen fastgøres til rammerne med elastikker, så taget i drivhuset ikke risikerer at lette i blæsevejr.

1

Sæt plastik fast på rammerne med hæfteklammer. Sørg for, at plastikken kommer til at sidde så stramt som muligt. Bagefter sømmes dæklister (J og K) ovenpå.

2

Montér to hængsler på alle rammer, så de kan skrues sammen og står stabilt. Hængslerne fastgøres i de lodrette rammesider (F) med 4 x 30-mm-skruer.

3

Montér døren i rammen med den ekstra lodrette lægte (B). Døren fastgøres med de samme hængsler, der skal holde rammerne samlet - et hængsel foroven og forneden - til B og C.

4

Saml rammerne to og to med hængsler. Læg dem op, så de ligger helt præcist, og spænd dem fast med tvinger, mens du skruer to hængsler fast med 4 x 30-mmskruer til rammesiderne F.

5

Nu skal drivhuset samles. Placér rammerne, så de står nogenlunde, hvor du gerne vil have dem. Underlaget skal være så plant som muligt - en fliseterrasse er oplagt.

6

Skru nu de sidste hængsler fast på de rammer, der endnu ikke er samlet, så alle rammerne er fastgjort til hinanden. Et hængsel foroven og forneden er fint.

7

Sæt parasollen op, når alle rammerne er skruet sammen, og det samlede drivhus er justeret helt på plads. Parasollen skal gerne stikke ca. 10 cm ud over kanten.

8

Spænd parasollen fast med stramme elastikker. De fastgøres for enden af hver parasolarm og sættes rundt om en krog monteret til siderammen F ca. 15 cm fra den øverste kant.

03
De sidste detaljer 5 Trin

Hele vejen rundt langs rammens tværstivere skal der monteres hylder. De tilpasses i længden, så de kan monteres oven på de vandrette tværstivere. Hylderne monteres ved at bore et hul gennem både hylde og tværstiver og sætte en bræddebolt i, der fastgøres med en vingemøtrik.

Der laves også et rundt bord, der sættes fast til parasolstangen med fire vinkelbeslag og sømplader. Hylderne og bordpladen males hvide som resten af drivhuset.

1

Montér hylder i drivhuset med brædde - bolte. Hylderne saves først til i længden, her 96 cm. Læg så hylden på plads, og bor et 10-mm hul gennem hylden og tværstiveren rammen, og bank en bræddebolt i.

2

Skru hylden fast med en vingemøtrik, når bræddebolten er slået helt i. Den superenkle monteringsmetode gør det nemt at pakke drivhuset sammen.

3

Montér bordet rundt om parasollen. Sav først bordpladen til med en diameter på 60 cm, bor et hul i midten, og del pladen i to. Den samles igen via en sømplade på undersiden og fastgørelse til fire vinkelbeslag.

4

Bordpladen skrues fast til vinkelbeslagene på parasolstangen og de to sømplader, der holder bordpladen på plads rundt om stangen. Husk at tilpasse højden til de stole, du har tænkt dig at bruge i drivhuset.

5

Frodigheden er overvældende i det lille drivhus med masser af blomster på hylderne og tomater i kapillærkasse.

Materialer

45 x 45-mm-skillerumslægter:

 • 27 tværstivere (A) a 96 cm
 • 1 tværstiver (B), 181 cm
 • 2 dørsider (C) a 180 cm
 • 5 tværstivere (D) a 53 cm
 • 3 tværstivere (E) a 28,5 cm

20 x 45-mm-lister:

 • 12 rammesider (F) a 190 cm

10-mm OSB-plade:

 • 5 plader (G) a 48,5 x 100 cm 1 plade (H), 48,5 x 37 cm

8 x 45-mm-lister:

 • Lister (J) til fastholdelse af plastik, i alt ca. 20 m

8 x 20-mm-lister:

 • Lister (K) til fastholdelse af plastik,
 • i alt ca. 25 m

Transparent voksdug, 137 cm bred:

 • 6 stykker (L) a 1 m

Desuden:

 • 1 sekskantet markedsparasol med en diameter på 235 cm
 • 1 parasolfod
 • Ca. 1,5 m elastisk line
 • Skruer: 4 x 30, 5 x 60 og
 • 5 x 90 mm
 • Hæfteklammer
 • Dykkere, 1,8 x 40 mm
 • 14 kistehængsler, 50 x 100 mm (målt oplukket)
 • 6 kroge
 • 1 dørgreb
 • 1 skudrigel
 • Heldækkende træbeskyttelse

Specialværktøj

 • Tømmervinkel

Tidsforbrug

En god weekend.

Pris

Ca. 2.000 kr. inkl. parasol.

Sværhedsgrad

Et projekt, hvor langt de fleste kan være med.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Drivhus og orangeri