Alsidige OSB plader

Med spånpladens bæredygtighed og krydsfinerens styrke er OSB’en det bedste af begge verdener. Det er en meget alsidig byggeplade, der har enormt mange anvendelsesmuligheder – både skjult og synligt til gulve, vægge, lofter og møbler.

OSB, som er en forkortelse for oriented strand board, er en populær byggeplade, som oftest laves af nåletræ. Træet kommer i form af høvlspåner, flis og rundtræ, der er restprodukter fra savværker, møbelfabrikker og vinduesproducenter samt fra udtynding af skove.

Lim og voks holder de små stykker træ sammen, og da der er tale om affaldstræ, er OSB-pladen et grønnere og mere bæredygtigt alternativ til fx krydsfineren, som OSB’en ellers minder en del om. Begge byggeplader er nemlig opbygget i lag, hvor fibrene i hvert lag skiftevis vender i hver sin retning, hvilket giver en enorm styrke. Opbygningen betyder samtidig, at pladerne er helt fri for knaster og knasthuller.

OSB-pladen er dog en del billigere end krydsfineren, hvilket er endnu en fordel ved at benytte resttræ til produktionen. Faktisk koster OSB’en typisk mindre end det halve af de billigste finerplader. Derfor bliver OSB-pladen ofte sat i kategori med spånpladen, der ligeledes er lavet af affaldstræ.

Opbygningen i lag betyder dog, at OSB-pladen er betydeligt stærkere, og faktisk er den mere kompakt og trykfast end det træmateriale, den er bygget af. Limen har nemlig en højere densitet end træet. Samtidig presses det hele meget tæt sammen, mens limen hærder.

Byggepladen har altså taget de bedste egenskaber fra både krydsfiner og spånplade, og OSB’en er på den måde blevet helt sin egen. Mange finder også pladen kønnere end alternativerne. Det har gjort den til et både populært og moderne valg, når møbler eller vægge skal have et råt og mere specielt udseende.

Vælg den rigtige type

OSB-plader til konstruktionsbrug som fx gulve og vægge skal være CE-mærkede. Derudover skal de være godkendt til omgivelserne, de opsættes i.

  • OSB/1 er til indvendig brug i tørre omgivelser.
  • OSB/2 er til bærende plader i tørre forhold.
  • OSB/3 er til bærende plader i fugtige forhold.
  • OSB/4 er til kraftige bærende plader i fugtige forhold.

Med fugtige forhold menes der områder med lejlighedsvis højere fugt. Det kunne fx være uopvarmede garager eller fritidshuse. Pladen er derfor ikke egnet til vådrum, hvor fugtpåvirkningen er højere, eller til udendørs brug, hvor pladen udsættes direkte for vejr og vind.

Du må altid gerne bruge plader i en højere kvalitet end det, omgivelserne kræver. Derfor er det også især OSB/3, som bliver solgt herhjemme, og det er samtidig den type, der er nemmest at finde i byggemarkedet.

Sådan arbejder du med OSB

OSB-pladen er som de fleste andre byggeplader ekstremt nem at arbejde med, og du skal bruge helt almindelige træskruer til at montere den med. Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil have det bedst mulige resultat.

Vælg den rette klinge

Opbygningen med de grove spåner betyder, at pladen nemt flosser, når du skærer i den. Skal pladen gemmes væk i vægge eller gulve, betyder det ikke så meget, og du kan derfor benytte en hvilken som helst træklinge i din rundsav eller stiksav. Det kan dog være en fordel at vælge en lidt billigere klinge med grove tænder, som hurtigt arbejder sig gennem pladen.

Selvom pladen ikke egner sig til finere snedkeropgaver, kan den sagtens tilføre både møbler og vægge et råt udseende. Til synlig brug skal snittene være rene og flossefri. Vælg derfor en fintandet klinge, der er designet til de rene snit i fx møbelfiner og hårdttræsplader. Derudover skal du føre saven roligt frem, så klingen får mulighed for at arbejde.

Dimensioner

13, 15 og 18 mm er de mest almindelige tykkelser. Skal du lave en skruefast væg, kan du med fordel anvende samme tykkelse som gipspladerne, 13 mm. Plader på 15 og 18 mm er gode til undergulv. Bruger du 15 mm, skal der understøttes pr. 40 cm, mens du kan nøjes med at understøtte pr. 60 cm med 18-mm-plader.

Pladerne måler typisk 244 x 122 cm. De findes dog også i 244 x 61 cm. De mindre plader er nemmere at slæbe rundt på og få ind i huset - især hvis du er alene. Til gengæld giver de flere samlinger.

Samling over spær

For at opnå den største styrke laves pladesamlinger i fx vægge og gulve altid over et spær eller en forskalling. Det gælder også, når samlingerne er med fer og not.

Pas på med oliemaling

Du kan sagtens male OSB-pladen eller give den en gang lak, så pladens struktur stadig ses tydeligt. Du skal dog passe på med de olieholdige udgaver. De kan nemlig opløse limen i pladen.

Akklimatisér pladerne

Lad pladerne ligge i nogle døgn i det rum, hvor de skal bruges, inden du går i gang med arbejdet. Så vender de sig til temperatur og luftfugtighed, og chancen for, at de giver sig, efter at de er skruet op, er betydeligt mindre.

Her er OSB det oplagte valg

Da pladen både er stærk og billig og har et råt udseende, er den et oplagt valg til en lang række gør det selv-opgaver. Her er vores favoritter:

Undergulv

Skal du lægge undergulv, er OSB-pladen en hurtig og billig løsning. Den findes endda i en udgave med fer og not, som limes sammen og giver stærke samlinger.

Skruefast væg

Skal du have en fladskærm eller skabe op og hænge på gipsvæggen, kan du gøre den skruefast ved at skifte det inderste lag gips ud med en 13-mm OSB-plade, som har samme tykkelse som gipspladen.

Sokkel

Den lave pris og høje styrke gør OSB-pladen til det oplagte valg, når du skal bygge sokkel i køkkenet eller under indbygningsskabe i soveværelset.

Undertag

Byggepladerne med fer og not er også velegnede til undertag under fx tagpap. Det er en hurtig måde at lægge tag på, og mens tagpappet beskytter mod vejr og vind, så stiver pladerne effektivt konstruktionen af.

Møbler

OSB-pladen har i mange år været forvist til indersiden af væggen eller til under gulvet, men nu bruges den også synligt. Fx kan den rustikke plade give reoler, skabe eller sengegavlen et råt udseende.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træplader