Sådan arbejder du med OSB
OSB-pladen er som de fleste andre byggeplader ekstremt nem at arbejde med, og du skal bruge helt almindelige træskruer til at montere den med. Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil have det bedst mulige resultat.
Vælg den rette klinge
Opbygningen med de grove spåner betyder, at pladen nemt flosser, når du skærer i den. Skal pladen gemmes væk i vægge eller gulve, betyder det ikke så meget, og du kan derfor benytte en hvilken som helst træklinge i din rundsav eller stiksav. Det kan dog være en fordel at vælge en lidt billigere klinge med grove tænder, som hurtigt arbejder sig gennem pladen.
Selvom pladen ikke egner sig til finere snedkeropgaver, kan den sagtens tilføre både møbler og vægge et råt udseende. Til synlig brug skal snittene være rene og flossefri. Vælg derfor en fintandet klinge, der er designet til de rene snit i fx møbelfiner og hårdttræsplader. Derudover skal du føre saven roligt frem, så klingen får mulighed for at arbejde.
Dimensioner
13, 15 og 18 mm er de mest almindelige tykkelser. Skal du lave en skruefast væg, kan du med fordel anvende samme tykkelse som gipspladerne, 13 mm. Plader på 15 og 18 mm er gode til undergulv. Bruger du 15 mm, skal der understøttes pr. 40 cm, mens du kan nøjes med at understøtte pr. 60 cm med 18-mm-plader.
Pladerne måler typisk 244 x 122 cm. De findes dog også i 244 x 61 cm. De mindre plader er nemmere at slæbe rundt på og få ind i huset - især hvis du er alene. Til gengæld giver de flere samlinger.
Samling over spær
For at opnå den største styrke laves pladesamlinger i fx vægge og gulve altid over et spær eller en forskalling. Det gælder også, når samlingerne er med fer og not.
Pas på med oliemaling
Du kan sagtens male OSB-pladen eller give den en gang lak, så pladens struktur stadig ses tydeligt. Du skal dog passe på med de olieholdige udgaver. De kan nemlig opløse limen i pladen.
Her er OSB det oplagte valg
Da pladen både er stærk og billig og har et råt udseende, er den et oplagt valg til en lang række gør det selv-opgaver. Her er vores favoritter:
Undergulv
Skal du lægge undergulv, er OSB-pladen en hurtig og billig løsning. Den findes endda i en udgave med fer og not, som limes sammen og giver stærke samlinger.
Skruefast væg
Skal du have en fladskærm eller skabe op og hænge på gipsvæggen, kan du gøre den skruefast ved at skifte det inderste lag gips ud med en 13-mm OSB-plade, som har samme tykkelse som gipspladen.
Sokkel
Den lave pris og høje styrke gør OSB-pladen til det oplagte valg, når du skal bygge sokkel i køkkenet eller under indbygningsskabe i soveværelset.
Undertag
Byggepladerne med fer og not er også velegnede til undertag under fx tagpap. Det er en hurtig måde at lægge tag på, og mens tagpappet beskytter mod vejr og vind, så stiver pladerne effektivt konstruktionen af.