Drivhus på under 1 m2

Vil du have friske, solmodne tomater og agurker, men har du ikke plads eller lyst til at have et stort drivhus i haven, så er løsningen her: et dekorativt drivhus, der fylder mindre end en kvadratmeter, og som alligevel kan rumme et par plantesække.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
1.100 kroner

Intro

Her er drivhuset, der kan findes plads til næsten alle steder. Det er bygget op om to kapillærkasser og måler kun 84,5 x 84,5 cm indvendigt, men der er plads til fire planter, der giver masser af friske tomater og agurker.

Drivhusets konstruktion er enkel. Siderne består af fire ens rammer, der samles ved hjælp af fire hjørnestolper, som rammerne skrues fast til.

LÆS OGSÅ: En mistbænk kickstarter køkkenhaven

Det er måske lidt af en tilsnigelse at påstå, at siderammerne er helt ens – dørrammen er lidt anderledes, men den laves i første omgang som de tre øvrige, hvorefter dørdelen saves fri.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Byg selv et lækkert vægdrivhus

Rammerne laves med ens hældning øverst. Når de er samlet, kan taget beklædes med to ens trekantede rammer, der giver drivhuset en sjov og utraditionel form – og naturligvis også lidt ekstra udfordring for dig, der skal bygge det.
Det er vigtigt med god ventilation, især i et mindre drivhus. Derfor er kun det ene trekantede tagvindue skruet fast til konstruktionen. Det andet er hængslet til det første, så det kan åbnes. Vinduet kan holdes åbent med en udskyderstang.
Vi har også samlet en række links om drivhuse til inspiration.

Udnyt pladsen

Når planterne er sat i drivhuset, er der god plads i højden. Du kan sætte en eller flere hylder op til fx krydderurter. Varmen i drivhuset får dem til hurtigt at komme frem. Senere, når planterne er vokset, kan du plante dem ud i haven.

Planterne nedenunder er sat i to plantesække, placeret oven på hver sin kapillærkasse, så du ikke skal vande hver dag. Du kan vente cirka tre uger fra første opfyldning, inden der skal vandes igen. Senere bliver planterne mere grådige.

Vejledning

01
Forberedelser 2 Trin

Alt, hvad du skal bruge, fremgår af listen på de følgende sider. Men da alt er bygget op i lister og mindre brædder, vil vi anbefale, at du henter det hele hjem på overmål, altså en smule længere end angivet, så du kan tilpasse undervejs.

Du skal starte med at bygge de fire rammer. De tre er ens, og du kan med fordel serieproducere, så du laver delene til alle rammer klar, inden du samler. Er du usikker, kan du lave én ramme færdig først og så lave to kopier.

Den fjerde ramme, der skal bruges til døren, samles i første omgang uden midtersprosse og uden den øverste af de tre nederste tværrevler (K).

1

Læg delene til den første ramme ud på en plade, og mærk af, hvor listerne skal samles (de stiplede linjer). Skær listen (F) til med skrå snit foroven. Følg målene på tegningen på de næste sider.

2

Spænd de lodrette lister (C, D, E) sammen med de øvrige, og før samlingsmarkeringerne over med en vinkel og en blyant.

02
Byg rammerne 10 Trin

1

Bor to skruehuller i hver samling i listerne (C, D og E) med et 5 mm bor. Sørg for at holde boret fuldkommen lodret.

2

Læg delene løst op, når de er skåret. Hullerne til samlingerne er forboret, og rammerne er klar til samling med 5 x 70 mm skruer.

3

Spænd listerne ned mod en plade, og skru rammerne sammen med 5 x 70 mm skruer. En enhåndstvinge er mest praktisk, fordi den er nem at flytte.

4

Den øverste liste (F) skrues på med 5 x 70 mm skruer fra oven. I alt laver du tre helt ens rammer til de to modstående sider og bagsiden.

5

Rammen med døren deles i tre ved at skære det øverste og nederste stykke af. Skær 1 cm af længden på sidelisterne til dørrammen (E), og skær ½ cm af bredden (så dimensionen bliver 19 x 40 mm) for at få frigang til døren.

6

Skru døren og top- og bundstykke sammen med 5 x 70 mm skruer efter samme princip som de øvrige rammer. Læg mærke til, at der skal indsættes en ekstra sprosse (G).

7

Tegn toprammernes form op på en plade efter målene på tegningen, læg delene på, og tegn samlingssnittene på listerne. Sav ud, og skru rammerne sammen med en 5 x 70 mm og en 5 x 100 mm skrue pr. samling.

8

Mærk falslisternes placering op på rammerne. Søm en stump falsliste på en klods, så listen rager 1 cm ud over rammen og danner en fals, og mærk op efter den. Søm falslisterne (O) fast med 1,6 x 25 mm galvaniserede søm.

9

Skær glaslisterne (N) til. De skal skæres til, så de kan ligge indvendigt i rammen hele vejen rundt oven på drivhusglasset.

10

Spænd to hjørnestolper (A og B) på hver af drivhusets to sider, der skal placeres modstående. Stolperne skrues på med 5 x 70 mm skruer. Lad stolperne rage et stykke op, så de kan skæres til.

03
Ret rammerne til 3 Trin

1

Spænd drivhuset sammen med tvinger, og skær de korte stolper (B) til i flugt med siderne.

2

De lange stolper (A) skæres til i vinkel med siderne, men i vandret flugt med den modstående stolpe (A).

3

Så skal alle delene males. En gang grundmaling og to gange topmaling er det optimale. Malingen skal være beregnet til udendørs brug.

04
Vælg placeringen 2 Trin

Start med at vælge det sted, hvor drivhuset skal placeres. Du er nemlig nødt til at skrue det fast i belægningen, så det ikke vælter i det første blæsevejr. Det klarer du ved at skrue fire vinkelbeslag ned i belægningen.

Skal drivhuset ikke stå på en allerede anlagt terrasse, må du lægge et fundament af fliser, det kan gøres fast i.

For at rammerne ikke skal stå i vand konstant, kan du hæve træet fra jorden. Vi har gjort det helt simpelt ved at sætte en skrue og et par galvaniserede slutskiver på hver af stolperne (A og B).

1

Hæv eventuelt stolperne lidt over jorden, så de ikke kommer til at stå og soppe i vand. Her er brugt en skrue og nogle galvaniserede slutskiver.

2

Placer fire vinkelbeslag, så de kan skrues fast på indersiden af hver af siderne. Er du usikker på placeringen, kan du skrue dem fast, efterhånden som du sætter siderne op.

05
Saml drivhuset 8 Trin

1

Skru siderne sammen med 5 x 70 mm skruer gennem hjørnestolperne. Bor for med et 5 mm bor. Det kan være en fordel at få en til at holde på siderne imens.

2

Skru top- og bundstykket til dørsiden på øverst og nederst med 5 x 70 mm skruer.

3

Læg tagrammerne på plads, og skru den faste del ned i rammerne med 4 x 50 mm skruer. Hængsl den anden ramme fast til den faste ramme.

4

Skru hængslerne på hjørnestolpen, kil døren på plads, og skru hængslerne fast til døren. Monter herefter dørgreb og en skudrigel.

5

Så kan der sættes glas i hele drivhuset. Læg glasset på plads i falsen, et glas ad gangen. De skæve stykker kan glarmesteren skære til efter rammerne, hvis du ikke selv har mod på det.

6

Søm eller skru glaslisterne (N) på. Her er brugt 4 x 20 mm skruer, der skrues ned i rammerne uden at skade glasset.

7

Skru de tre falslister (P og Q) til døren på den forreste ramme med 4 x 20 mm skruer. Falslisterne forhindrer døren i at lukke ind i selve drivhuset.

8

Så kan du plante drivhuset til. De to kapillærkasser med plantesække kan stå side om side.

Materialer

45 x 45 mm lister:
• 2 stolper (A) a 200 cm
• 2 stolper (B) a 180 cm

19 x 45 mm lister:
• 4 rammesider (C) a 187,4 cm
• 4 rammesider (D) a 168,5 cm
• 2 sider til dør (E) a 136,5 cm
• 4 rammesider (F) a 83,5 cm
• 9 sprosser (G) a 70,5 cm
• 1 rammeside (H), ved dør 30,4 cm
(overskud fra rammesiderne (E),
der skæres over i trin 5)
• 1 rammeside (J), ved dør 11,5 cm
(overskud fra rammesiden (E),
der skæres over i trin 5)

19 x 95 mm brædder:
• 12 tværevler (K) a 70,5 cm

19 x 70 mm brædder:
• 2 tagrammedele (L) a 129,5 cm
• 4 tagrammedele (M) a 94 cm

10 x 16 mm glaslister:
• Glaslister (N) til hele drivhuset, ca. 34 m
(afkortes efter de nøjagtige mål på de
rammer, du har bygget)

8 x 24 mm lister:
• Falslister (O) til hele drivhuset, ca. 34 m

12 x 32 mm lister:
• 2 falslister (P) til dør a 79,5 cm

19 x 19 mm lister:
• 1 falsliste (Q) til dør, 134 cm

3 mm drivhusglas:
• 7 ruder a 61 x 70 cm
• 1 rude, 56 x 70 cm
• 4 ruder a 24 x 70 cm (skæres til efter rammen)
• 2 ruder, trekantede, a 50,3 x 95,9 cm (skæres til)

Desuden:
• Skruer: 4 x 20, 4 x 40, 4 x 50,
5 x 70, 5 x 100 mm
• 4 Ø 40 mm slutskiver
• 1,6 x 25 mm galvaniserede søm
• 1 skudrigel til dør
• 3 hængsler til tag a 50 x 130 mm
• 3 hængsler til dør a 75 x 190 mm
• 1 udskyderstang
• 1 dørgreb
• 4 vinkelbeslag a 50 x 75 x 75 mm
• 2 stormkroge
• Evt. afskærmningsnet

Tidsforbrug

Sæt 3-4 dage af, så har du god tid til det hele.

Pris

Cirka 1100 kroner

Sværhedsgrad

Hvis du er omhyggelig, er det en både overkommelig og sjov opgave for de fleste.

Tegning

Bygges af rammer

De fire sider er i princippet fire ens rammer. Dog skal rammen til døren deles i tre. Taget består af to trekanter, den ene hængslet til den anden.

Bygges af rammer

Dør

Dør

Sider

Sider

Top

Top

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Drivhus og orangeri