Genialt drivhus på næsten ingen plads

Intet kan måle sig med solmodne tomater fra eget drivhus. Se her, hvor let du bygger et drivhus, som rummer en masse uden at tage ret meget plads op i haven. Du skal nemlig ikke ind i drivhuset, men kan komme til planterne udefra.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
2000 kroner

Intro

Hjemmedyrkede tomater og peberfrugter. Krydderurter og sommerblomster. Det er sjovt at have et drivhus – men det er ikke alle, der har den fornødne plads.

Derfor har vi opfundet dette drivhus, som ikke tager særlig meget plads op – kun 135 x 250 cm i grundplan – men som rummer en masse.

Du kan bygge drivhuset på 3-4 dage, og det tager egentlig kun så lang tid, fordi du skal vente på, at malingen tørrer. Selve samlingen af de forskellige dele kan du klare på en weekend.

Se alle vores artikler om drivhuse.

Så let går det

5 stadier - så har du et drivhus. Her ser du de 5 enkle stadier i dit drivhusprojekt. Det ser ikke svært ud, og det er det heller ikke, hvis du følger vores anvisninger. Ud over trinbilleder får du også en komplet materialeliste og en udførlig arbejdstegning. Så det er bare om at komme i gang.

Gavlene bygges

Siderne samles

Bunden lægges

Drivhuset rejses

Vinduer monteres

Vejledning

01
Gavlene bygges 8 Trin

Drivhuset er meget simpelt opbygget af to endegavle og to midtersektioner. Når disse fire dele er samlet, er det bare at slå brædder på hele vejen rundt og lægge en overligger på toppen - så er drivhuset stort set samlet. De fire sektioner, som består af hver to stolper, er 200 cm høje og 130 cm brede i bunden. Foroven holdes de sammen af en trekantet gavlplade, i bunden er det tværgående brædder, som holder stolperne sammen.

1

Læg delene til gavlen op på en plade som vist, og streg op på en gavlplade (Q), hvor de skrå stolper (A) ligger.

2

Tegn gavlpladen (Q) op, og sav den ud med en stiksav. Lav fire plader, og sav et hak i toppen på to af pladerne (Q2), som skal bruges til midtersektionerne.

3

Læg en gavlplade på plads på to stolper, og marker, hvor stolperne skal skæres skråt af foroven. Gentag på de andre gavlplader.

4

Skru den første gavlplade (Q1) på stolperne med 5 x 50 mm skruer. Giv evt. samlingerne en stribe trælim, inden du skruer pladen på. Slut af med at skære stolperne skråt af forneden, så højden er 200 cm fra top til bund.

5

Fortsæt med gavlbeklædningen. Skru de fire gavlbrædder (D), (E), (F) og (G) på med 5 mm’s afstand. Start helt nede i bunden af stolperne.

6

Læg delene til den næste gavl oven på den, du netop har samlet, og brug den som skabelon. Hold stolperne fast med tvinger, mens du skruer gavlpladen og beklædningen på.

7

Skru falslister foroven (M) og forneden (L) på indersiden af gavlene. Listerne skal rage 15 mm ud over hhv. beklædning og topplade, så der er noget at gøre “vinduerne” fast i.

8

De fire gavle er klar. De midterste sektioner er samlet som endegavlene, bortset fra at de ikke har nogen listebeklædning i bunden.

02
Siderne samles 3 Trin

1

Spænd de fire vandrette lister (J) sammen med tvinger, og marker, hvor de lodrette lister (K) skal skrues fast. De to siderammer er ens, derfor kan du strege alle lister op på en gang.

2

Læg siderammen op på en plade, og spænd delene fast med tvinger, før du skruer dem sammen. Gentag med den anden sideramme.

3

Skær to af sidebeklædningerne (C) i smig langs overkanten, så de flugter med gavlpladerne (Q1) og (Q2). Har du ikke en bordrundsav, kan du bruge en almindelig rundsav med sidestyr.

03
Bunden lægges 2 Trin

Gulvet - eller bunden - i drivhuset er ganske enkelt. Det består af brædder, som er skruet fast på tre reglar. Både brædder og reglar er trykimprægnerede. Under brædderne er lagt fiberdug, så ukrudt ikke kan vokse op nedefra. Bunden bygges, før du samler drivhuset - sørg for, at det står helt vandret. Slå evt. et par jernrør i jorden på indersiden af de yderste reglar, og gør dem fast med kabelbøjler. Så letter drivhuset ikke i det næste efterårsstormvejr.

1

Saml bunden på stedet, hvor drivhuset skal stå. Bundbrædderne (Z) skrues fast til reglarne (Y) med 5 x 50 mm skruer, efter at fiberdugen er lagt ud.

2

Når bunden er samlet, tjekker du, at den er fuldstændig i vater, før du begynder at samle drivhuset.

04
Drivhuset rejses 6 Trin

1

Sæt gavlene på plads, og afstiv dem med skråstivere, så de står fast, mens du skruer dem fast til vinkelbeslagene i bunden. Skråstiverne gør du fast med spændetvinger.

2

Skru gavlene fast til vinkelbeslagene. Her er brugt 4 x 40 mm skruer, vi vil anbefale rigtige beslagskruer, da de giver et bedre hold på beslagene.

3

Spænd et hjælpebræt på tværs, og ret gavle og midtersektioner ind, så de står nøjagtigt i lod. Hjælpebrættet kan være et af sidebeklædningsbrædderne (C).

4

Skru sidebeklædningen på. Beklædningsbrædderne (C) skrues på, så de flugter med gavlbrædderne (D), (E), (F) og (G). Gentag på bagsiden af drivhuset.

5

Skru overliggeren (B) fast til endegavlene (Q1) med vinkelbeslag. Brug beslagskruer, og husk, at du ikke må skrue tættere end 2 cm fra enden af overliggeren, da du ellers risikerer, at træet flækker.

6

Skru de to øverste sidebeklædningsbrædder (C) på. Et på hver side af drivhuset. Også her er det smart at holde brædderne fast med tvinger, før du skruer dem fast med to skruer i hver gavl.

05
Vinduer monteres 8 Trin

Når drivhuset er samlet, er det klar til at blive lukket af. I stedet for glas, som vejer en del, bruger vi en kraftig plastfolie - her er det faktisk presenninger, vi har købt og skåret til, så de passer.

Presenningerne bruges til vinduer i telte og sejl og er meget stærke. De købes i ruller hos sejlmagere og markiseproducenter. Det er en lidt dyr løsning, men dog billigere end glas og polykarbonat. Folien sættes fast med hæfteklammer og lister, der stiftes på.

1

Start med at lægge folien (U) ud over toppen på drivhuset, og gør fast med hæfteklammer. Folien skal sidde glat, men ikke stramt, så den går i stykker.

2

Slå smalle lister (P) på, både langs kanterne og oven på de to mellemsektioner. På toppen slås listen (N). Listerne gøres fast med 12 x 25 mm galv. dykkere.

3

Gavlene beklædes. Start med at gøre folien (T) fast foroven. Dernæst forneden og til slut i siderne. Når gavlene er beklædt, skruer du brædderne (H) fast med 4 x 40 mm skruer.

4

Løft siderammerne på plads, og klods dem lidt op, så der er lige meget luft hele vejen rundt i kanten.

5

Skru siderammerne fast med fire bladhængsler på hver side. Så kan du komme til dine planter fra begge sider.

Enkle løsninger

En smart anordning holder siderne åbne: Bordbensholdere, med en indvendig diameter på 25 mm, er skruet fast indvendigt på siderammerne. En 25 mm rundstok sættes i, og siderammen kan komme op i vandret position.

Rundstokkene (R), som skal holde siderne åbne, ligger parat i vinkel-skruekroge på begge sider.

En rundstok placeret i en holder til et bordben - så er drivhuset åbent.

Siderne lukkes med vridere (O), som bare består af et stykke træ og en skrue med en skive.

Materialer

45 x 70 mm reglar:
• 8 stolper (A) a 200 cm
• 1 overligger (B), 250 cm
• 3 trykimprægnerede bundstrøer (Y) a 250 cm (ej på tegn.)

19 x 95 mm brædder:
• 10 sidebeklædninger (C) a 254 cm
• 8 gavlbeklædninger (D), (E), (F) og (G), som skæres til individuelt
• 12 trykimprægnerede bundbrædder (Z) a 250 cm (ej på tegn.)

19 x 70 mm brædder:
• 4 inddækninger (H) a 142 cm

19 x 45 mm lister:
• 4 siderammelister (J) a 254 cm
• 8 siderammelister (K) a 133 cm
• 2 falslister (L) a 102 cm
• 2 falslister (M) a 37 cm

8 x 45 mm lister:
• 1 afdækning (N), 254 cm
• 4 vridere (O) a 8 cm

8 x 24 mm lister:
• Lister (P) til plastfolien, i alt ca. 35 m

19 mm krydsfiner:
• 4 gavlplader (Q) a 24 x 50 cm

25 mm rundstok:
• 2 støtter (R) a 180 cm

Klar plastpresenning:
• 2 sidebeklædninger (S) a 137 x 250 cm
• 2 gavlbeklædninger (T) a 137 x 107 cm
• 1 topbeklædning (U), 65 x 253 cm

Desuden:
• 2 stk. 10 cm bordbensholdere (V) med indv. diameter på 25 mm
• Stormkroge (X) på 15 og 30 cm
• Skruer
• Galvaniserede søm
• 8 stk. hængsler 60 x 60 mm
• 12 stk. vinkelbeslag 40 x 60 x 75 mm

Tidsforbrug

3-4 dage inklusive tørretid

Pris

Cirka 2000 kroner inklusive presenning til 1000 kroner

Sværhedsgrad

Det er ikke svært at bygge drivhuset her.

Tegning

Utraditionelt byggeri

Formen på dette drivhus er ikke helt almindelig. Men der er mening med galskaben - for på trods af at det kun måler 135 x 250 cm i grundplan, har det plads til 3 kapillærkasser ved siden af hinanden plus en masse krukker med krydderurter på gulvet og på hylder, som du kan sætte op på gavlene.

En meget let konstruktion, hvor du kan komme til drivhuset fra begge sider.

Utraditionelt byggeri

LÆS OGSÅ: Byg selv orangeri

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Drivhus og orangeri