Niels byggede en fritstående udestue

Solpletten i haven skulle udnyttes, og det krævede en overdækning, var Niels Larsen og hans kone enige om. Designet af den fritstående udestue blev bestemt ved et tilfælde, men herfra var alt overvejet og udregnet.

Fritstående udestue

For at få glæde af et af de mest solbeskinnede steder i haven byggede Niels en fritstående udestue.

Konstruktionen skulle være let. Det stod fast for både Niels Larsen og hans kone, da de overvejede at bygge en overdækning på en af havens mest solbeskinnede pletter. Men det var et tilfælde, et kig på et hjørne af en pavillon i et blad, der blev startskuddet for Niels’ design.

Herfra var der til gengæld ikke mange tilfældigheder; Niels er uddannet tømrer og bygningskonstruktør og har på sit arbejde adgang til at tegne i 3-d, så alt var tegnet og klar, inden byggeriet gik i gang. Og det rummer udfordringer, selv for en bygningskonstruktør: For at få så let en konstruktion som muligt er det “skiverne” - pladerne på taget og vinduesglassene - der afstiver det hele.

Bygningen er lavet uden spær og uden krydsafstivninger. Pladerne og glassene sørger for stivheden. Havestuen skal forlænge sommeren og gjorde det faktisk allerede sidste år, da Niels lagde sidste hånd på byggeriet i starten af oktober.

SE BYGGEVEJLEDNINGEN: Byg selv orangeri

12 spørgsmål til niels

Var der noget værktøj, du var nødt til at købe?
Nej. Jeg er tømreruddannet, så jeg har langt det meste værktøj selv, men jeg lånte en gasbrænder til tagpappet, og jeg lånte en stationær fræser på min arbejdsplads til at fræse vindues- og dørpartierne.

Hvad var det hårdeste arbejde?
Det må have været gravearbejdet. Men det satte jeg sønnen og hans kammerat til. Det klarede de på en dags tid.

Hvad er du mest stolt af?
Den samlede harmoni: de lette sprosser i glaspartiet og det lette tag. Det giver en god helhed, synes jeg.

Hvad er den bedste detalje?
Gratplankerne i hjørnerne af taget og det, at taget er bygget i en spærløs konstruktion, der alene er stivet af pladerne.

Hvor lang tid tog det?
Hullet blev gravet i starten af sommeren, og vi var helt færdige i starten af oktober. Jeg har bygget, når der var tid ind imellem arbejde og andre gøremål.

Hvem hjalp dig?
Sønnen og hans kammerat gravede hullet, min bror brændte tagpap på, for det havde han prøvet før. Resten har jeg selv lavet. Min søn har dog givet en hånd med pladerne.

Hvad sagde din kone til det?
Hun er lige så begejstret som jeg - men hun kunne jo se det hele på forhånd i 3-d-tegningerne. Vi har dog ikke nået at bruge det så meget endnu, så vi glæder os til foråret.

Blev det dyrere eller billigere, end du havde regnet med?
Det skulle koste et bestemt beløb ifølge mine beregninger, og det holdt. Prisen er, når alt skal købes “ude i byen”, cirka 30.000 kroner.

Hvad ville du gøre anderledes, hvis du skulle lave det igen?
Ikke noget, tror jeg. Der er ikke hjul på vinduespartierne, bl.a. fordi jeg ville have så slanke lister som muligt. Så dørene skal løftes, når de skal foldes sammen. Om det bliver irriterende, må tiden vise.

Hvad er dit råd til andre, der skal i gang med et lignende projekt?
Bare gå i gang.

Hvor ligger du på en skala fra 1 til 10 - hvor 10 er ekspert-gør-det-selv’eren?
Jeg er tømrer og bygningskonstruktør, så 10 med hensyn til træarbejde. Med hensyn til fx murerarbejde er jeg langt længere nede.

Hvad er dit næste projekt?
Badeværelset skal moderniseres. Badekarret skal ud, og der skal nye fliser op. Men det bliver ikke lige nu.

Pladerne afstiver hele konstruktionen

Spær i tagkonstruktionen og krydsafstivende reglar hører til den traditionelle måde at bygge på. Men Niels ville have en så let og luftigt udseende konstruktion som muligt. Derfor er det alene krydsf nerpladerne på taget og glassene i vinduer og døre, der stiver havestuen af og sikrer, at den holder. Også i blæsevejr.

Multimedia

Dørene kan foldes

For at undgå, at havestuen bliver for varm, kan den ene facade åbnes.

De foldbare døre er bygget af forrammetræ (21 x 68 og 30 x 43 mm) og 4 mm vinduesglas. Det hele er tappet sammen og samlet med dyvler. Alle partierne i den ene facade er hængslet sammen, så hele facaden kan åbnes. Normalt benytter man blot de to midterste døre.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Drivhus og orangeri