Drivhus uden glas på to kvadratmeter

Et drivhus op ad væggen uden glas, men til gengæld med plads til mange planter og plads til dig, der skal passe dem. Det er nemt at bygge, og vinduerne er af solbestandig klar plastdug, der holder i mange år.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
2.200 kroner

Der er masser af plads til både grønsager, krydderurter og blomster i det lette drivhus.

Intro

Nogle gange skal man bare gøre det selv. Og når man ser på byggemarkedernes udvalg i væg- eller gavldrivhuse, er der ingen tvivl: Det kan gøres smartere.

De fleste modeller levner nemlig ikke meget plads til planterne, og der er slet ikke plads til dig, der skal passe planterne. I hvert fald ikke, hvis du gerne vil rette ryggen lidt ud bare en gang imellem.

Så her får du opskriften på et drivhus, der kan placeres op ad en væg, det har god plads til planter, du kan stå op i det – og det ligner oven i købet et rigtigt drivhus og ikke en kedelig kasse.

Og så slipper du oven i købet for at bekymre dig om skrøbeligt glas eller bekostelige akrylplader, for her består vinduerne af klar, stærk plastdug af den type, der normalt bliver brugt til vinduer i telte og på sejl til både.

Har du plads til et lidt større drivhus kan du læse mere her:
Lækkert drivhus.

Vi har også samlet en række links om drivhuse til inspiration.

Bestem selv størrelsen

Drivhuset kan være et godt alternativ, hvis du ikke har plads eller lyst til en stor fritstående model. Drivhuset måler kun cirka 80 x 250 cm i grundplan, så pladsen kan findes selv i en lille have. Alligevel er der plads til tre kapillærkasser med to planter i hver. De seks planter giver rigeligt til at dække familiens behov i en lang periode af sommeren.

Hvis der er behov for et større drivhus, kan man faktisk bare lave side- og tagrammerne bredere og dermed udvide arealet, som man har lyst til.

Drivhuset er sat sammen af syv rammer, der er samlet med kraftige skruer. Når rammerne er samlet, males de, og plasticen fastgøres med hæfteklammer. Til sidst sømmes lister på til at holde plasticen på plads.

Der er sørget for god ventilation, hvilket er vigtigt - især i små drivhuse, der bliver varmet hurtigt op. Den ene tagramme er hængslet fast til den anden tagramme, der er skruet fast til gavl og sider. Den hængslede tagramme kan så åbnes i flere trin ved hjælp af et udsky-derbeslag. Døren kan holdes åben ved hjælp af stormkroge.

Vejledning

01
Byg rammerne 7 Trin

Det lille drivhus består af to rammer til fronten, to siderammer, en dør og et tag. Vi starter med at bygge rammerne til fronten enkeltvis, og så kobler vi dem sammen til en helhed, inden vi bygger de øvrige rammer og så er klar til at male og siden samle det hele til et drivhus.

Rammerne er, med ganske små korrektioner, ens, så her viser vi dig, hvordan du bygger frontrammerne og samler dem. Når du skal lave siderammerne og døren, følger du blot de samme samleprincipper igen.

Det er lettest at save alle dele til på en kapsav og lægge dem op, så du er sikker på, at de passer sammen.

1

Læg de afkortede lister op. Rammelisterne F og G, der skal kortes af med skrå snit, laves lidt længere, så snittene kan tegnes af.

2

Tegn op på de lodrette lister (F, H og J), hvor de skal samles med de tværgående stivere. Beregn 10 cm til en tværstiver og en afstand på 5 mm. som vist her.

3

Bor to skruehuller til hver samling af de lodrette lister (F, H og J). Det er nemmest og mest præcist med en borestander eller søjleboremaskine.

4

Saml de to yderste halvdele af forrammen. Læg rammerne oven på en plade med vinkelrette hjørner, og spænd listerne fast med tvinger, mens der skrues, så der er styr på delene.

5

Skru rammerne sammen igennem de forborede huller med 5 x 80 mm skruer til udendørs brug.

6

Skru det nederste bræt (A) på imellem de to yderste rammelister (H) med 5 x 80 mm skruer.

7

Sæt et par sømplader på ved døren for at holde den nederste tværstiver (A) på plads. Brug små rundhovedede skruer, fx 3 x 20 mm, og lav samlingen, så den ender på indersiden.

02
Saml rammerne 6 Trin

1

Skru den øverste tværstiver (B) på, og de to rammehalvdele hænger sammen og danner drivhusets forside.

2

Spænd de skrå lister (G) på med skruetvinger, og tegn de skrå snit af (røde streger). Tømrervinklen sikrer dig, at samlingen i toppen sidder lige ud for midten af døren, så det bliver pænt.

3

Sav listerne F og G til med skrå endesnit efter de streger, du lige har tegnet. Sav med en fukssvans.

4

Skru de skrå lister (G) sammen med 5 x 80 mm skruer og dernæst til rammen med 40 x 120 mm sømplader med 3 x 20 mm beslagskruer.

5

Den færdige forramme. Vinkelbeslagene er placeret på indvendig side af rammen, så de ikke ses.

6

Saml de øvrige rammer. Dørrammen, de to siderammer og de to tagrammer samles på samme måde med 5 x 80 mm skruer.

03
Sæt vinduerne i 6 Trin

I stedet for tungt, kostbart glas eller akryl beklæder vi drivhusets vinduesåbninger med klar plastpresenning. Det er den type plast, der bruges som vinduer i sejl og telte, og ud over at være glasklar er den stærk og kan tåle solens stråler.

Det er ikke en meget billig løsning; vi beklædte drivhuset for cirka 1000 kroner, men det er dog en del billigere end både glas og klare akrylplader. Plasten kan købes hos sejlmagere, markiseproducen-ter og lignende steder.

Plasten fås i ruller på 137 centimeter, og det har vi taget højde for i opbygningen af rammerne, så det er nemt at rulle plasten på og hæfte den fast.

1

Så skal “vinduerne” sættes i. Plasten her fås på ruller i en passende længde, der passer med rammernes højde, men ellers er det nemt at skære det til.

2

Kort plaststykket af, så det er lidt større end rammeåbningen. En skarp hobbykniv er god til formålet.

3

Stram plasticen ud, og sæt rigeligt med hæfteklammer i. Klammerne bliver skjult af lister, så spar ikke på dem af hensyn til udseendet.

4

Skær listerne P og Q til, så de passer rundt om rammeåbningerne. Listerne er nemmest at klippe til med en listesaks, men de kan også saves over.

5

Søm listerne på med 12 x 25 mm galvaniserede søm.

TIPS! Slå en enkelt gang på spidsen af sømmene, inden du slår dem i, så de ikke flækker de tynde lister.

6

Skær det overskydende plastic af med en hobbykniv. Skær helt tæt ind til listerne, og husk at brække bladet af kniven en gang imellem, så den forbliver skarp under hele arbejdet.

04
Sæt drivhuset op 7 Trin

1

Start med at skrue de to sider på forrammen med 4 x 50 mm skruer gennem forrammen.

2

Løft drivhuset ind til væggen, når rammerne er samlet, og placer det der, hvor du vil have det stående.

3

Sæt drivhuset i vater ud fra væggen. Ved at sætte kiler under drivhusets forkant kan du rette det helt op.

4

Her må der et støtteben til. Terrænet falder nemlig hele 5 cm, så forrammen skal klodses op.

5

Skru det malede støtteben på siderammen med 4 x 35 mm skruer. Stød det helt ind i hjørnet, så det sidder stabilt og ikke rokker sig.

6

Dæk sprækken mellem fliser og rammer med tre 19 x 95 mm brædder, der skrues på indvendigt med 4 x 35 mm skruer. Brædderne er ret udsat for fugt, men kan skiftes ud om nogle år.

7

Gør drivhuset fast til bagvæggen med vinkelbelag. Her er væggen af træ og lige til at skrue i. Skal du fæstne i murværk, skal der en plug til først.

05
Gør taget fast 5 Trin

Nu har du et drivhus, eller i hvert fald næsten. Der skal nemlig lige et tag på og en dør i, inden du for alvor kan kaste dig over tomatdyrkningen.

Taget består af to rammer, hvoraf den ene er fast, mens den anden er hængslet på og derfor kan åbnes og lukkes, så du kan regulere temperaturen i drivhuset. Det ret lille drivhus bliver hurtigt meget varmt. Derfor er det også en god idé at montere et udskyderbeslag på den oplukkelige ramme, så du kan regulere udluftningen i trin. Sætter du ydermere en stormkrog i døren, får du masser af udluftningsmuligheder, så også de sarte planter overlever sommeren.

1

Løft den ene tagramme på plads, så den flugter med de skrå rammelister. Du skal vælge den ramme, du ikke har brug for at åbne efterfølgende.

2

Skru tagrammen fast til de skrå rammelister med 4 x 50 mm skruer, både langs fronten og i toppen.

3

Læg den anden tagramme på plads. Tjek, at rygningen er vandret. Ellers må du klodse den lidt op. De to rammer skal flugte fuldstændig præcist.

4

Skru de to væglister (G) på muren til understøtning af tagrammerne. Disse to lister er malet hvide, fordi de skal sidde direkte på den hvide væg.

5

Saml de to tagrammer med tre hængsler over tagryggen. Nu kan den ene ramme vippes op, når der skal luftes ud i drivhuset på varme dage.

06
Sæt døren i 3 Trin

1

Skru hængsler på døren. Den eksakte placering er ikke så vigtig, men tjek, at det kommer til at passe med rammen, som døren skal gøres fast i.

2

Sæt døren på plads i åbningen, og kil den fast, så sprækken rundt om er ligeligt fordelt. Skru hængslerne fast.

3

Skru falslisterne (P) på i døråbningen indvendigt, så døren har en kant at slå imod, når den lukkes.

07
De sidste detaljer 3 Trin

1

Monter til sidst en skudrigel øverst til at holde drivhuset lukket med, et dørgreb og endelig et par stormkroge til at holde døren lukket eller på klem med.

2

Hvis der som her er et fremspring på væggen, kan det være nødvendigt at tætne drivhuset med lister.

3

Sæt eventuelt hylder op på siderammerne. Her har vi brugt 19 x 95 mm brædder, der hænger på to 40 x 60 x 80 mm vinkelbeslag hver.

Materialer

19 x 95 mm brædder:
• 1 tværstiver (A), 241 cm
• 7 tværstivere (B) a 77,3 cm
• 8 tværstivere (C) a 76 cm
• 3 tværstivere (D) a 67,3 cm
• 4 tværstivere (E) a 79 cm

19 x 45 mm lister:
• 2 rammelister (F) a 182,5 cm
• 4 skrå lister til ramme og væg (G) a 133 cm
• 6 rammelister (H) a 165 cm
• 2 lister til dør (J) a 171 cm
• 4 lister til tagrammer (K) a 138 cm
• 2 lister til tagrammer (L) a 79 cm
• 2 rammelister (M) a 77,3 cm
• 2 rammelister (N) a 76 cm
• 1 rammelister (N1), 67,3 cm

8 x 45 mm lister:
• Inddæknings- og falslister (P), i alt ca 11 m

8 x 21 mm lister:
• Inddækningslister (Q), i alt ca. 37 m

Desuden:
• 3 x 20 mm, 4 x 35 mm, 4 x 50 mm og 5 x 80 mm skruer
• 12 x 25 mm galvaniserede søm
• 4 stk. 40 x 120 mm sømplader
• 4 stk. 40 x 60 x 80 mm vinkelbeslag
• 2 stk. 50 x 100 mm hængsler til dør (målt oplukket)
• 3 stk. 50 x 50 mm hængsler til tagramme (målt oplukket)
• 1 stk. 40 x 160 mm skudrigel
• 1 stk. 15 cm lang stormkrog
• 1 stk. 30 cm lang stormkrog
• 1 dørgreb • 1 stk. 30 cm udskyderbeslag
• Ca. 9 m plastic i 137 cm’s bredde
• Træbeskyttelse

Tidsforbrug

Et par dage plus den tid, det tager malingen at tørre

Pris

Cirka 2200 kroner

Sværhedsgrad

Mål præcist op, så er det et projekt, der er til at overskue for de fleste med en smule gør det selv-erfaring.

Tegning

Det hele er bygget af rammer

For at gøre opbygningen så simpel som muligt har vi bygget drivhuset af næsten ens rammer. To af rammerne føjes sammen og udgør drivhusets front, to rammer danner sider, en bliver til dør, og taget består af to sammenhængslede rammer, så den ene del kan åbnes og skabe ventilation.

Det hele er bygget af kun tre dimensioner liste og en type brædder, der nemt kan skæres til på forhånd.

Det hele er bygget af rammer

Tips & Tricks

Detaljerne er prikken over i’et

Du kan indrette drivhuset, som du har lyst til, men vi synes, at hylder, ekstra kroge mv. giver lidt ekstra.

Rigeligt med plads er en af pointerne i vores drivhus. Sætter du hylder i, er der endnu mere plads til planter i krukker og potter. På gulvet er der plads til kapillærkas-ser, som sørger for, at der altid er vand nok til de planter, der er sat i plantesækkene oven på kasserne.

En stormkrog til døren giver mulighed for ekstra udluftning i det lille drivhus.

Tagrammen kan holdes åben med et simpelt udskyderbeslag, så lidt af varmen kan slippe ud.

Tagrammen kan holdes åben med et simpelt udskyderbeslag, så lidt af varmen kan slippe ud.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Drivhus og orangeri