7 typer fundamentblokke

Fundamentblokke eller fundablokke, som de også kaldes, er andet end de kendte H-formede betonsten. De findes i mange varianter, men fælles for dem alle er, at de gør det lettere at bygge et solidt og fugtbestandigt fundament.

Fundamentblokke: Med isolerede letklinkerblokke bliver fundamentet hurtigt færdigt.

Med isolerede letklinkerblokke bliver fundamentet hurtigt færdigt.

HVAD BRUGES FUNDAMENTBLOKKE TIL?

FUNDAMENT (UOPVARMET BYGNING) Fundamentblokkene stilles på beton i eller under jordniveau, armeres og efterfyldes med beton. Blokkene er kun forskalling, og styrken afgøres af betonmængden.

FUNDAMENT (BOLIG) Beton støbes op til terræn, og fundamentstenene mures op oven på betonen. Der anvendes enten fundamentblokke til udstøbning eller isolerede blokke som her.

KÆLDERVÆG Isolerede kælderblokke er en nem måde at opmure en kældervæg på. Stenenes tykkelse afhænger af jordtrykket udefra, og der armeres inden udstøbning.

Hvordan bruges fundamentblokke?

De traditionelle H-formede fundamentblokke stilles i våd beton eller på et støbt fundament i terrænhøjde. Stenene stables i forbandt og armeres, før de fyldes med beton. Efterfølgende støbes der oven på blokkene.

Hvis du bygger et fundament med fundablokke, stiller du blokkene i forlængelse af hinanden. Herefter lægger du armeringsjern ned i blokkene, så de forbindes, og endelig kan du hælde beton i blokkene.

Hvis du bygger et fundament med fundablokke, stiller du blokkene i forlængelse af hinanden. Herefter lægger du armeringsjern ned i blokkene, så de forbindes, og endelig kan du hælde beton i blokkene.

De isolerede blokke mures sammen med mørtel på de flader, som ikke er isoleringsmateriale. Der lægges løs isolering ind i hulrummet, der opstår pga. mørtlen. De fastholdes med korrosionsfrie murbindere, så de ikke ruster.

Kælderblokke stables som de andre blokke. Der lægges mørtel på fladerne, hvor der ikke er isolering, hvorpå der armeres. Til sidst hældes beton i alle udstøbningshuller, så armeringen er helt omsluttet af beton.

VARIANTER AF FUNDAMENTBLOKKE

FUNDABLOK De H-formede betonblokke leveres i forskellige bredder, afhængigt af hvor tykt fundamentet skal være. Fyldes med beton i hulrummet. Fundablokke bruges til uopvarmede bygninger, fx en garage eller et skur.

LETKLINKERBLOK Mures op som traditionelle mursten. Stenenes dimensioner og brug af murbindere afhænger af det enkelte projekt. Kræver ikke forvanding som beton og almindelige mursten.

RILLEBLOK Hvis trykket på kældervæggen fra den omgivende jord er meget stort, kan man anvende rilleblokke, hvor to parallelle armeringsjern indstøbes i rillerne. Mures op i forbandt som de andre blokke.

ISOBLOK En sandwich af to lag letklinkerblok og fyld af isolering gør det nemt at bygge en isoleret sokkel. Blokkene kan også bruges til at bygge resten af facaden op af. Mures op og sikres med murbindere.

ISOLERET HJØRNEBLOK For at undgå kuldebroer i hjørnerne kan man anvende en hjørneblok. Isoleringen er limet fast til letklinkerblokken og tilpasses sammen med denne vha. en sav. Mures sammen og sikres med bindere.

MAMMUTBLOK Til høje sokler (og facader) kan det betale sig at bruge store blokke, der måler 50 x 100 cm. De vejer ca. 100 kg og kræver løfteværktøj, men man sparer en masse tid og skåner ryggen.

KÆLDERBLOK En kombination af isoleret letklinkerblok og en udstøbningsblok med huller til lodrette armeringsjern og beton. Den tåler et stort pres udefra og er ideel til opmuring af udvendige kældervægge.

Vigtigt om armering!

Armeringen er af jern, og jern kan ruste. Derfor skal der enten bruges korrosionssikker armering, eller også skal man sikre sig, at armeringen er helt omsluttet af beton, så der ikke kommer ilt til.

Særligt ved letklinker

Små letklinkerkugler (fx leca) støbes sammen til blokke, der vejer mindre, har en bedre isoleringsevne og er nemmere at bearbejde end beton. Letklinkerblokke suger ikke vand, så det er ikke nødvendigt at lægge murpap ind imellem sokkel og det støbte fundament.

Dimensioner

Fundamentblokke fås i mange størrelser, og det er vigtigt at spørge en sagkyndig, så man får de rigtige dimensioner til det aktuelle projekt. Husk også at spørge, hvor meget beton der skal bruges.

  • Fundablok

    Bredden varierer fra 15 cm til 39 cm. Højden er 20 cm, og længden 50 cm.

  • Letklinkerblok

    Bredden varierer fra 5 cm til 39 cm. Højden er 19 cm, og længden 49 cm.

  • Isoblok

    Bredden varierer fra 33 cm til 39 cm. Højden er 19 cm, og længden 49 cm.

  • Mammutblok

    Bredden er 39, 45 eller 49 cm. Højden er 40 eller 50 cm, og længden 100 cm.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fundament