Hvorfor er det vigtigt at støbe fundament?
Uanset om du bygger stort eller småt, har det afgørende betydning for din konstruktion, at du har styr på dit fundament.
Fundamentet tjener til det formål at bære dine vægge og taget samt at sørge for, at din bygning ikke sætter sig eller får fugtskader fra jorden nedenunder.
Det behøver ikke være svært gå i gang med støbning af fundament selv, og det kan næsten ikke gå galt, hvis du følger nogle simple retningslinjer og anbefalinger. Det er heller ikke nødvendigvis en særligt tidskrævende opgave.
Skal du fx støbe fundament til skur, vil det største arbejde være at måle op og grave ud. Selve delen med at støbe fundamentet kan klares på få timer.
Du kan læse mere om at støbe fundament til skur og garage her.
Husk altid at tjekke op på regler og krav, inden du går i gang med at støbe, hvis du skal bygge på din grund.
Hvilket fundament skal du støbe?
Der findes forskellige måder, man kan støbe på og med forskellige beslag. Her får du overblikket.
Der er her nok tale om verdens nemmeste fundament. Med et punktfundament er det virkelig nemt, fordi man ikke behøver en masse materialer, og fordi man ikke skal i gang med et uoverskueligt gravearbejde. Du kan fx støbe et punktfundament til et skur, hvor du støber fundamentet med stolpesko og skruer en bundrem fast mellem dem fra punkt til punkt.
Se her præcist hvordan: SÅDAN: Støb verdens nemmeste punktfundament
Denne type er specielt velegnet til, hvis du fx skal bygge et solidt skur i haven. Du kan bruge stolpespyd til dit punktfundament, hvis du ikke bygger et stort skur. Skal du bygge større, anbefales det, at du bruger enten stolpesko eller jordskruer til dit punktfundament.
Læs mere om de forskellig beslag og om at støbe punktfundament til skur her.
Stolpesko er en billig og nem løsning, når du skal støbe fundament. Ved at vælge stolpesko slipper du for at grave dine stolper ned, og stolpen løftes samtidigt fra den fugtige jord.
Fordelen ved at lave et skruefundament er, at du ikke behøver at støbe overhovedet. I stedet skal du bruge jordskruer, som skrues fast i jorden. Det kan være en noget dyrere løsning end at støbe, men du sparer samtidigt selv en masse kræfter på at grave, og jorden slipper for betonen.
Her kan du læse mere om at lave fundament med jordskruer: Hurtigt og nemt - jordskruer
Her er der tale om H-formede betonblokke, som kan bruges til mange ting udover støbning af fundament. Fundablokke bruges dog mest til fundamenter, fordi de på rigtig smart vis kan lægges i forlængelse af hinanden i din udgravede rende. Når der støbes i fundablokke, bliver fundamentet meget solidt.
Du vil måske opleve, at fundablokke bliver kaldt mange forskellige ting fx fundamentblokke, støbeblokke og H-blokke. Det gør det bestemt heller ikke lettere, at der også findes forskellige typer af fundamentblokke.
Her kan du blive klogere på de forskellige varianter: 7 typer fundamentblokke
Endnu en måde at arbejde med fundament på er ved at bruge lecablokke. De består af lecanødder, som er ler og sten, og de kan bruges i randfundamenter og på samme måde som mursten. Et lecablok-fundament har den klare fordel, at det ikke leder kulde ind til gulvet pga. luftboblerne i blokkene.
SE MERE: Sådan arbejder du med lecablokke
Verdens nemmeste fundament
Du kan i langt de fleste tilfælde med fordel lave et punktfundament i stedet for et randfundament, hvor du skal grave rende til støbningen. Med et punktfundament slipper du for en masse besvær, og du får et virkelig nemt fundament.
Hvis du bygger på naturgrund eller andre steder, hvor det kan være lidt mere besværligt, kan det være en god idé at bruge stolpesten, også kaldet sokkelsten eller stolpebærere, til dit punktfundament.
I denne byggevejledning kan du læse mere om at bygge på naturgrund: Punktfundament - sådan bygger du på naturgrund
Understøbning af fundament
Måske står du overfor at skulle renovere fx gulvet i dit badeværelse. Hvis ikke dit fundament i huset er dybt nok i forvejen, er du dog nødt til at understøbe.
Understøbning af fundament er ikke en let opgave, og det kan kræve hjælp fra professionelle.
Fundament til udestue
Skal du bygge en udestue udestue, bør du afgjort begynde arbejdet med at støbe fundament.
Det er lettest, hvis du graver ud til din udestue og fylder udgravningen med drængrus. Derefter kan du støbe et betonfundament ganske nemt selv.
Se i denne video, hvordan du kan støbe fundament til udestue.
Fundament til træterrasse
Hvis du skal bygge en stor træterrasse, gør du klogt i også at lave et terrasse-fundament. Der er flere forskellige gode løsninger, og du behøver faktisk ikke at støbe et fundament til træterrassen.
SE MERE: Byg en solid konstruktion under din træterrasse
Det vigtigste er, at din terrasse bliver bygget på et stabilt underlag. Der er forskellige metoder, og du kan bruge forskellige beslag fx jordskruer eller stolpesten.
Her kan du læse en byggevejledning, hvor der bruges 3 forskellige typer fundament.