Hurtigt og nemt fundament med jordskruer

Glem alt om hårdt gravearbejde, tung beton og lang ventetid, når stolpen eller bjælken skal fæstes i jorden. På et øjeblik kan du skrue dig til et stærkt, langtidsholdbart og miljøvenligt fundament til carporten, terrassen og andre mindre byggerier.

Fundament med jordskruer

Du kan bruge jordskruefundamenter alle de steder, hvor du typisk bruger punktfundament støbt i beton, men også steder, hvor et støbt fundament er besværligt eller umuligt.

Mange fordele med jordskruer

Et skruefundament med jordskruer har mange fordele frem for et støbt fundament. Her er nogle af de mest oplagte.

  • Jordskruer kan bruges til midlertidige fundamenter (kan let fjernes igen).
  • Du slipper for at grave, når du bruger jordskruer.
  • Med jordskruer er der ingen overskudsjord, som skal køres væk.
  • Du slipper for tunge gravemaskiner på grunden, når du bruger jordskruer.
  • Med jordskruer skal du ikke transportere tunge materialer som grus og cement.
  • Jordskruer kan bruges på svært tilgængelige steder som fx i skoven, på skrænter eller på stranden.
  • Jordskruer kan installeres igennem eksisterende belægning (du behøver blot at bore hul eller fjerne en enkelt flise). * Jordskruer kan installeres under vand.
  • Der er ungen hærdetid med jordskruer, og de kan belastes med det samme.
  • Det går langt hurtigere end at støbe, så du sparer masser af tid ved at bruge jordskruer.
  • Jordskruer er et godt valg for miljøet i forhold til beton.

... og en ulempe

  • Skruefundamentet koster typisk mere end dobbelt så meget som grus, cement og fx en stolpesko. Præcis hvor stor prisforskellen er, afhænger af, hvilken længde og type skrue projektet kræver.

LÆS OGSÅ: Støb verdens nemmeste fundament

Bliv klogere på jordskruer

I denne gør det selv-vejledning kan du lære meget mere om jordskruer. Du kan blandt andet læse om, hvordan du vælger blandt de mange størrelser, længder og typer af jordskruer. Du skal nemlig både vide noget om bæreevne, beslagtype, jordtype m.m., før du kan vælge den rigtige jordskrue. Du kan også se:

  • hvilket værktøj du skal bruge til at skrue jordskruer i jorden
  • hvordan du sætter jordskruer i
  • hvor et fundament med jordskruen er oplagt at bruge.

Inden du kan vælge jordskrue

Der findes rigtig mange størrelser, længder og typer af skruefundamenter. Det er der en grund til. Det er ikke alene bæreevne og beslagtypen, som afgør valg af jordskrue. Det er meget vigtigt at kende jordtypen, dybde til bærende jordlag og andre af jordens geologiske egenskaber. Så selvom du har valgt selv at installere et skruefundament, er det vigtigt, at du søger råd hos en ekspert og får en skrue, som passer, så den giver en sikker forbindelse mellem netop din undergrund og dit byggeri.

Størrelsen og typen bestemmer værktøjet

A. Til alle skruer. For at kunne skrue skruerne direkte i jorden er det en fordel at “forbore”. Hvis du lejer værktøj hos en forhandler, vil der ofte være en dorn med, så du kan slå et hul i jorden. Ellers kan du bore et hul med et langt (aflagt) bor i boremaskinen.

B. Til de helt små skruer skal du som regel ikke bruge ekstra værktøj. De små, korte modeller er som regel forsynet med et hul og kan vrides i med et stykke rundjern, som ofte følger med.

C. Til få eller korte skruer med stolpesko eller andet beslag kan du bruge et stykke tømmer som “skruetrækker”. Hvis tømmeret passer i beslaget og spændes fast, er det let at styre.

D. Skal du vride flere eller lange skruer i jorden, er det en fordel at leje værktøj hos forhandleren. Det kan fx være et T-greb, som kan justeres i længde og bredde og monteres med forskellige “specialbits”, som passer på skruetypen.

E. Kræver dit projekt mange og lange skruefundamenter, kan du spare både tid og kræfter ved at leje en oversize skruemaskine. Hos den forhandler, vi har besøgt, kan du få lov til at øve dig, før du får den med hjem.

Sådan sætter du skruerne i jorden

Ligesom ved alle andre fundamenter er det vigtigt at måle præcist op, så skruerne kommer til at stå på linje og fx vinkelret. Ud over at du sparer tid og kræfter, har skruerne også den fordel, at de er lette at justere i samme højde, også selvom terrænet skråner. Ved faste beslag som stolpesko er det ofte retningen på beslaget, som bestemmer. Her kan dybden variere svarende til en halv omgang på gevindet. Den variation udlignes let med klodser eller kiler mellem tømmer og beslaget.

De små

Til tørrestativ, badmintonnet, stangtennis, læsejl og lignende

1. Bor et 20-30 cm dybt hul med et 20-25 mm bor 1. Bor et 20-30 cm dybt hul med et i boremaskinen. Du kan bruge et betonbor eller et udtjent sneglebor. Sørg for at holde boret så lodret som muligt.

2. Sæt skruen i hullet, og drej den lodret i jorden. Skru den så langt ned, du kan med hænderne. Sæt det medfølgende rundjern gennem hullerne, og drej skruen længere ned.

3. Er jorden hård, og skruen svær at vride helt i, kan du trække rundjernet tilbage, så du får mere moment. Sørg for, at skruen holdes lodret hele vejen ned.

De store

Til terrasse, overdækning, brændeskur, skraldeskjul og lignende

1. Mærk præcist op, hvor skruefundamentet skal stå. Bor et 40-50 cm dybt hul med et 20-25 mm bor. Sørg for at holde boret så lodret som muligt i begge retninger.

2. Sæt skruen lodret i hullet, og vrid den så langt i, du kan med hænderne. Kontrollér retningen med en loddestok undervejs i begge retninger.

3. Skru et stykke tømmer fast til beslaget. Der er hul i toppen til et rundjern, men for at kunne lægge de nødvendige kræfter i er det langt bedre med et halvlangt stykke tømmer.

4. Ved hjælp af tømmeret kan du vride skruen ned i den ønskede dybde.

5. Kontrollér jævnligt med loddestok i begge retninger, indtil skruen er helt stabilt nede i jorden.

De lange

Til krævende byggerier i sand eller langt ned til bærende grund

1. Det er nødvendigt at leje værktøj til de krævende opgaver. I vores tilfælde følger der en slag-dorn og et trekantvaterpas med i værktøjssættet, så man kan “forbore” lodrette huller.

2. Trekantvaterpasset flyttes over på skruen. Vrid skruen fast i hullet med håndkraft. Sørg for, at skruen hele tiden holdes helt lodret. Vrid skruen så langt i, du kan, så den står stabilt.

3. Et T-greb monteres med den tilhørende bit. Det vandrette greb kan justeres i højden, efterhånden som skruen kommer længere ned i jorden. Det lejede udstyr giver nogle praktiske muligheder. Det T-greb, vi har lejet, har fx en libelle monteret på toppen, som gør det let at se, om man holder T-grebet lodret.

Her er jordskruen oplagt

Du kan bruge skruefundamenter alle de steder, hvor du typisk bruger punktfundament støbt i beton, men også steder, hvor et støbt fundament er besværligt eller umuligt, fx midt i en eksisterende flisebelægning eller under vand. Her er en række eksempler.

CARPORT

Stolper til carport. Direkte i plænen uden at grave, etablere forskalling eller støbe.

HALVTAG

Stolper til et halvtag, placeret i en eksisterende belægning. Her er blot boret et hul.

LEGETÅRN

Sikker fastgørelse af legeredskaber og lign., som typisk skal fjernes igen.

TERRASSE

Fundament til terrasser og andre platforme. Særligt når terrænet skråner.

LANGT FRA ALTING

Punktfundamenter på besværlige steder, fx shelter eller jagttårn i skoven.

TRÆBYGNING

Fundament til træbygninger, fx sommerhus, kolonihavehus og skure.

BADEBRO

Fundament til badebro, både på land og i vandet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fundament