Garagen er både enkel og luksuriøs

Du kan sagtens bygge en fed garage, som ser avanceret ud, uden at være det. Her tager vi på tur, i en luksusgarage, som er bygget helt enkelt og solidt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
To mand i fem uger
Pris
Ca. 150.000 kroner

Intro

Der var ingen tegninger på bordet, da byggeriet begyndte. Garagen her er istedet bygget på simple principper og gør det selv-erfaring. Resultatet taler for sig selv - det kan sagtens lade sig gøre at bygge en flot, moderne luksusgarage med enkle basis-teknikker.

I denne artikel kan du danne dig et overordnet indtryk af, hvad der skal til, for at bygge garagen.

Vores 3D afdeling har været på overarbejde og du får derfor en serie detaljerede 3D-modeller modeller, hvor du kan kigge ind i konstruktionen og se, hvordan de grundlæggende elementer fx fundamentet og væggene er sat sammen, samt hvad de er lavet af.

Desuden får du mulighed for at studere nogle af de sværere detaljer i tag- og loft-konstruktionen som er skrå ovenpå og vandret underneden.

OBS: Denne vejledning er IKKE en byggevejledning med mål og materialelister.

Bunden er af beton, flamingo og leca

Garagen er bygget på et isoleret terrændæk, som består af 30 cm isoleringsmateriale og 20 cm beton. Dækket er støbt inden for en sokkel af lecablokke, der ligger i tre skift. Langs soklen på oversiden er der nedstøbt gevindstang til senere brug.

Garagen hviler på et randfundament, som er lavet af beton og lecasten. Betonrenden er gravet til frostfri dybde, og der er nedsænket ét skift lecasten i betonen. Der er desuden nedstøbt 16 stykker 8 mm gevindstang, som skal bruges til at montere træskelettet på soklen.

Der er isoleret med 30 cm polystyren inden for soklen, og der er trukket installationskabler til el frem i tomrør. Ovenpå er der forberedt til støbning af terrændæk med et lag 8 mm rionet, som ligger på 4,5 cm afstandslister.

Soklen består af yderligere to skift lecasten, som er klippet til med en fliseklipper. Stenene er muret i forbandt.

Betondækket kræver 9,5 m² beton, som leveres med lastbil for at spare tid og besvær med skovl og betonmikser.

Betondækket er lettest at slibe, før der kommer sider på garagen.

Skelettet er af træ, vindtrækbånd og vinkler

Oven på fundamentet står garagens skelet, som hviler på en fodrem, der er forbundet til soklen ved hjælp af de gevindstænger, der er støbt fast. Skeletvæggene er bygget i 4,5 x 14,5 cm spærtræ. Spærene er af 4,5 x 29,5 cm spærtræ. På indersiden er der monteret vindtrækbånd på kryds, som hjælper med at stabilisere bygningen.

Skeletvæggene står på en fodrem i 4,5 x 14,5 cm spærtræ, der er lagt, så remmen flugter med kanten af soklen. Fodremmen er spændt på de nedstøbte gevindstænger. Skeletvæggene er bygget ad to omgange. I første omgang er hvert andet lodrette stykke træ og overliggeren monteret. Derefter er resten af de lodrette stykker placeret. Alle samlingerne er lavet med store vinkelbeslag på begge sider.

Venstre side af bygningen er højere. Da taget skal hælde en smule, er den højre væg lavet 20 cm lavere end den venstre.

Spærene sættes fast med vinkler. Garagens tag hviler på 16 spær, som er monteret direkte på de to sidevægge med store vinkler. Spærene ligger med 45 cm afstand.

Beklædningen er af plade, lister og fibercementbrædder

Garagen er beklædt med vejrbestandige fibercementbrædder, som er monteret på afstandslister og OSB-plader. På indersiden er garagen beklædt med OSB-plader. Mellem lagene af plade er garagen isoleret med 10 cm mineraluld.

Skelettet er pakket ind i OSB-plader. Materialevalget giver flere fordele. OSB-plader er både relativt billige (i forhold til fx krydsfiner), de er skruefaste, og når de først er skruet fast, afstiver de garagen rigtig godt. Pladerne er desuden nemme at montere med udendørs træskruer.

Afstandslisterne på pladerne har dimensionerne 2,5 x 5 cm og tjener to formål: De bruges til at montere facadebeklædningen på, og de sikrer ventilation bag facaden.

Afstandslisterne er malet sorte, så de ikke er synlige for øjet i samlingerne. Beklædningsbrædderne er skruet fast i afstandslisterne med vejrbestandige skruer.

Fibercementpladerne holder længe og kræver meget lidt løbende vedligehold, og de er nemme at montere uden specialudstyr. Pladerne er hårde ved værktøjet, så start med de gamle klinger på kapsaven.

Taget er beklædt med troldtekt, osb-plade og pap

Garagen er udstyret med et tagpaptag bestående af to lag pap, som er brændt fast på et lag konstruktionskrydsfiner. Taget er desuden afsluttet med vindskede og trekantslister i træ, som er blevet beklædt med sort aluminium. På undersiden af spærene er der monteret tværgående forskallingsbrædder, der bærer loftsbeklædningen. Brædderne er klodset ned på en lang kile, som følger spærenes hældning, så brædderne ligger på et vandret plan. Taget er isoleret med 20 cm mineraluld. Til sidst er der monteret Troldtekt-plader på undersiden af brædderne.

Der ligger to lag tagpap på taget. Tagdækningen er lavet på den gammeldags måde i to lag tagpap, som er brændt på. Tagpap bruges ofte til garager, da det kan lægges på tage med lav hældning. Tagpap har den fordel, at det er nemt at reparere, hvis det bliver skadet, og det er et relativt billigt materiale.

Loftsbeklædningen af Troldtekt hjælper med at holde lydniveauet nede i garagen, som ellers er fuld af hårde overflader. Det er særligt relevant, når rummet bruges som værksted.

Garagen er med automatisk port og klargjort til elbil

Efter at bygningen er blevet malet indvendigt, og detaljerne er malet udvendigt, er garagen gjort ekstra lækker med en automatisk port, der kan fjernbetjenes. Desuden er garagen klargjort med 2,5 mm² elkabler, så der kan installeres en turbolader til elbil.

Garagen er blevet til et multirum. Der er monteret en automatisk, fjernbetjent dobbeltport i garagen, som nemt huser to biler samt reoler til opbevaring. Garagen er desuden indrettet med rigeligt lys, så den kan bruges som værksted, når én eller begge biler parkeres uden for porten.

Der er gjort klar til lynlader. Selvom garagen endnu ikke huser en elbil, så er den på forhånd blevet udstyret med de nødvendige elinstallationer (en dedikeret 16-A-sikringsgruppe plus et 5 x 2,5 mm² installationskabel), så elektrikeren nemt kan sætte en turbolader op, når det bliver nødvendigt.

Detaljerne er i orden. I port- og døråbningerne er der afsluttet med forskallingsbrædder. Inddækningen, som senere pakkes ind i sort aluminium, skjuler skeletkonstruktionen.

Materialer

Specialværktøj

  • Betonblander
  • Betonsliber
  • Gasbrænder til tagpap

Tidsforbrug

To mand i fem uger.

Pris

Ca. 150.000 kr. (200.000 sparet ift. håndværkertilbud)

Sværhedsgrad

Et komplekst projekt, som kræver overblik og gør det selv-viden fra alle hylder.

Video

Montering af vinkelbeslag

Vend beslaget rigtigt og giv samlingen optimal styrke

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Tagpap i to lag

Med to selvklæbende lag bliver taget helt tæt

Inddækninger på tagpap-tag

Med trekantlister lægges tagpappet rigtigt på plads

Skær nemt gennem tagpap

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Garage