Solterrassen blev til en flot pavillon

Det skulle egentlig bare have været en overdækket solterrasse ved det totalrenoverede hus, men så læste Max Søndergaard Gør Det Selv og blev inspireret til at bygge en havepavillon. Selv kalder Max det for kronen på værket.

Max Søndergaard er en særdeles erfaren gør det selv-mand. I 1991 købte han og hans kone det, Max selv kalder for “et vrag af et hus”. Alt skulle renoveres: gulve, vægge lofter og alle installationer.

Efter en gang at have istandsat en lejlighed i lyntempo tog Max Søndergaard og hans kone det dog i et roligt tempo, et rum ad gangen. “Det har den udprægede fordel, at man kan nå at tænke sig om undervejs,” som han selv siger. Efterhånden blev huset færdigt, og imens blev familiens børn teenagere.

Max Søndergaards kone foreslog at de rev legehuset ned, satte fire stolper op og lagde et let tag på dem. Så kunne de have en lille solterrasse bagest i haven. Men i Gør Det Selv faldt Max over en artikel om en havepavillon, og så besluttede han, at sådan én skulle de bygge i haven. Men “vi” blev hurtigt til “jeg”, da hans kone slog skulderen.

LÆS OGSÅ: Byg selv et flot lysthus

Så i roligt tempo tog han fat på at bygge den ottekantede pavillon – med inspiration fra bladet, men i detaljerne helt sin egen.

Den blev, præcis som han ville have den – selv om støbningen af fundamentet drillede lidt. For én gangs skyld ville han nemlig gøre det lidt nemt og bestille betonen leveret i stedet for at blande den selv.

Men betonfirmaet leverede for lidt beton, og så måtte han alligevel have gang i skovl og trillebør til de sidste par centimeter, så det blev alligevel med sved på panden.

12 spørgsmål til max

Var der noget værktøj, du var nødt til at købe til projektet?
Nødt til og nødt til ... Jeg købte en Festool dyksav med føringsskinne. Den var måske ikke ligefrem nødvendig, men meget, meget handy til de mange snit.

Hvad var det hårdeste arbejde?
Det var fundamentet, fordi betonfirmaet leverede for lidt beton. Jeg havde ellers spurgt, om ikke den ville sætte sig en del, men det mente de ikke. Det gjorde den så alligevel, så noget af det måtte jeg blande selv.

Hvad er du mest stolt af?
Samlingen i taget. Jeg havde læst om et lignende projekt i Gør Det Selv, og der var knuden i midten smedet. Jeg er selv smed, men valgte at lave den i spærtræ med sav, elhøvl og så videre.

Hvad er den bedste detalje?
Det er samlingen i taget.

Hvor lang tid tog det?
Det tog fire måneder. Jeg arbejder i oliebranchen, så jeg har været væk i længere tid ad gangen. Til gengæld har jeg i perioder haft mange sammen hængende dage, så der er gået mange timer til.

Hvem hjalp dig?
Jeg lavede det meste selv, men havde venner til at hjælpe med spær, tag og de øvrige dele, der krævede to mand om opgaven.

Hvad sagde din kone til det?
Hun blev glad. Og det gjorde teenagebørnene også. Der bliver holdt lidt fester og venindekomsammener væk fra mor og far.

Blev det dyrere eller billigere, end du havde regnet med?
Det blev en smule dyrere - vinduerne og dørene blev med termoglas og i det hele taget bedre og dyrere, end jeg havde tænkt mig. Men vinduesfirmaet fortalte mig, at vinduerne ellers ville dugge og give fugtproblemer inde i pavillonen.

Hvad ville du gøre anderledes, hvis du skulle bygge det igen?
Jeg ville sørge for at få beton nok. Det synker altså. Ellers er der ikke noget, jeg ville ændre.

Hvad er dit råd til andre, der skal i gang med et lignende projekt?
Vær præcis. Der er meget opmåling og skæren i smig undervejs. Så hav tålmodighed.

Hvor ligger du på en skala fra 1 til 10 - hvor 10 er ekspert-gør-det-selv’eren?
Efter at have totalrenoveret hus og bygget pavillonen må det være 10 som ikke-professionel.

Hvad er dit næste projekt?
Det er mest vedligeholdelse. Der er masser, der skal males, men ellers er alt, som vi vil have det.

Det hele er samlet i et punkt i taget

Kronen på værket kalder Max Søndergaard sin pavillon, der blev bygget, da hele hans hus var totalrenoveret. Kronen på selve pavillonen er samlingen i taget, hvor spærene mødes. Den krævede en del snedkerarbejde.

Multimedia

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Havepavillon