Byg en transportabel pavillon

Drømmer du om en lille oase i haven, hvor du kan sidde i skyggen og nyde et glas hvidvin på en varm sommerdag? Her er opskriften på en transportabel pavillon, som du nemt bygger i løbet af en forlænget weekend.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
2.900 kroner

Intro

Problemet med en ottekantet pavillon er, at den er temmelig kostbar at anskaffe, hvis du skal have en i rimelig kvalitet. At lave den selv er ikke helt ukompliceret på grund af den ottekantede tagkonstruktion.

Alt det har vi undgået her ved simpelthen at bruge en markedsparasol med en diameter på 3 meter. Altså behøver du ikke at bruge flere kræfter på taget end at købe parasollen og slå den op midt i pavillonen.

Pavillon kan stilles op på en time

Det betaler sig at købe en parasol af en rimelig kvalitet. Parasollerne findes også som sekskantede – i så fald kan du nøjes med at lave seks sider, men den ottekantede virker mere harmonisk.

Pavillonen stilles op og tages ned på under en time – uden brug af værktøj, fordi alle de færdige dele er samlet med bræddebolte og vingemøtrikker. Stil den op den første forårsdag, og tag den ned hen på efteråret, når sæsonen er ovre. Delene fylder ikke mere, end de kan stå i en carport.

LÆS OGSÅ: Byg selv et flot lysthus

Pavillonen er opbygget af otte sidestykker. Indgangen er bare en side uden rækværk.

Når sommeren er slut, klappes parasollen og pavillonens sider sammen ...

... og gemmes i skuret til næste sæson.

Her er alle delene: 8 sider, der er hængslet sammen to og to. 8 hjørnelister og parasollen med en diameter på 3 meter.

Vejledning

Begynd med at anskaffe parasollen

Køb en ottekantet markedsparasol, og stil den op. Sørg for, at den står lodret, og mål højden ca. 10 cm inden for yderlinjen. Er parasolstangen for høj, kan den kortes lidt af – du skal ramme en sidehøjde på 207,5 cm. Tjek også, at det passer nogenlunde med en sidebredde på 96 cm, ved at måle bredden på parasollens felter ca. 10 cm inde. Så er du sikker på, at parasollen passer fint til pavillonen.

Siderne forberedes

Siderne i pavillonen er i opskriften dimensioneret, så parasollen danner et udhæng på 10 cm hele vejen rundt. Du skal lave otte sider, der er identiske - på nær indgangen, der ikke har gelænder.

Konstruktionen er let og luftig. Hvis der er behov for det, kan du eventuelt lave nogle af siderne med en tæt brædde-beklædning - det giver læ.

Siderne er der ikke de store problemer med at skrue sammen, fordi de er vinkelrette - så arbejdsindsatsen er yderst overkommelig i forhold til det, man får. De otte sider er samlet to og to med hængsler, så pavillonen kun består af i alt fire dele plus parasollen og otte lister, der dækker samlingerne mellem siderne.

1

Tegn rundingerne på buerne (A) med en radius på 70 cm. Spænd første stykke på en plade, og tegn rundingen ved hjælp af en liste, der fastgøres til pladen med et søm i centrum for cirkelslaget. Sav ud med en stiksav.

2

Listerne til rammerne afkortes, så de har de længder, der fremgår af tegningen til venstre. Mærk af på et af de lodrette sidelister (E), hvor delene skal samles. Overfør mærket til de andre lister ved hjælp af en vinkel.

Siderne samles

1

Brug en plade med vinkelrette hjørner til at samle siderne oven på. Skru de små afstandsstykker (D) på hver af de to vandrette tværstivere (B) med 5,0 x 80 mm skruer, og spænd dem på pladen med tvinger som vist.

2

Dernæst skal listerne E og B samles. Brug 2 stk. 5,0 x 80 mm skruer i hver samling. Når det er på plads, kan du skrue de to lodrette stivere (C) fast imellem de vandrette tværstivere (B). Brug igen skruer i størrelsen 5,0 x 80 mm.

3

Afmærk midterlinjen på de to krydslister (F). Læg dem under rammen i krydsfeltet, og tegn af, hvor de skal skæres til. Skær listerne til; læg dem på plads i feltet igen. Mærk af, hvor samlingshakkene i midten af listerne skal skæres ud.

4

Sav nogle snit halvt ned i hver krydsliste (F), og stem ud med et nyslebet stemmejern. Så kan listerne samles i et pænt kryds. Brug dykkere, for eksempel i størrelse 1,6 x 35 mm.

Saml krydsene med et par 1,6 x 35 mm dykkere som vist.

5

Skru krydset med de to lister (F) fast til rammen med en 5,0 x 70 mm skrue i hvert hjørne. Skru derefter de to yderste tværstivere (B) til brystningen fast til ramme siderne og afstandslisterne.

6

Det buede stykke (A) skrues fast til rammen. Brug 5,0 x 60 mm skruer gennem siderne og 5,0 x 70 mm skruer gennem den noget tykkere overligger (B).

Siderne hængsles

1

Læg siderne sammen to og to - og spænd dem sammen med et par tvinger. Derefter samles siderne parvis med tre hængsler (H) pr. sæt. Undtagen dørsiden, hvor du skal anvende T-hængsler (K), da dørsiden ikke har tværstivere.

Skru siderne sammen parvis med tre hængsler (H), der skrues i med 4,0 x 35 mm skruer.

2

De smalle hængsler (J) skal bruges, når de fire sæt rammer skal samles. Men bor først et 5 mm hul midt i den ene side af hvert af hængslerne. Hullet er nødvendigt, så du kan skubbe en bolt igennem og spænde med en vingemøtrik.

3

Skru hængslerne (J) på, så de er placeret midt over kanten af rammesiden. Bemærk igen hullet til bolten midt i den ene del af hængslet.

Til rammen med ind gangen bruges T-hængsler, fordi der ikke er tværgående stivere til at fastgøre hængslet i.

4

Skru en krog (L) i hver ramme 20 cm fra rammens overkant. De skal bruges til at fastgøre stropper af elastisk line i, således at parasollen er med til at stabilisere pavillonen.

Pavillonen samles

Find ud af, hvor pavillonen skal stå, og stil siderne op i en ottekant. Når siderne er stillet op og spændt sammen med tvinger, justeres de ind, indtil de står i en præcis ottekant. Brug evt. en liste med ottekantens diagonalmål til at justere ind efter.

Når du har opstillet pavillonen, placeres en solid, tung parasolfod - fx af beton. Sørg for at placere den præcis i pavillonens centrum ved at måle ud til siderne. Hvis du som her skal anvende et bord med et hul i midten til parasolstangen, er det en fordel at stille bordet op, før du sætter parasollen fast til pavillonen.

1

Spænd først siderne sammen med tvinger, der placeres over hængslerne. Slut af med rammen til indgangen.

2

Når siderne er på plads, skal der bores 5 mm huller til samlingsboltene - bor gennem hullerne i sam lings hængs lerne (J). Dernæst kan du slå boltene igennem fra ydersiden.

Slå boltene i fra ydersiden.

3

Saml siderne med vingemøtrikker, der skrues fast på boltene. Når alle siderne er samlet, kan du slå parasollen op og skrue den fast til den underste del af parasolstangen.

Ved indgangen samles med vingemøtrikker gennem T-hængslerne.

4

Kort otte stykker elastisk line af - de skal være 45 cm lange. Placer dem over parasolarmene. Bind et par knuder. Brænd evt. enderne med en lighter, så de ikke flosser efter kort tid.

Hægt stropperne fast til krogene på pavillonen.

5

Så skal de otte lister (G) fastgøres over sidesamlingerne. Listerne giver en flot finish, men er samtidig også med til at stabilisere pavillonen.

6

Hold listerne (G) over samlingerne, og bor 5 mm huller til boltene. Slå boltene i, sæt en slutskive på indersiden, og skru fast med vingemøtrikker. Nu kan du nyde sommeren under din nye pavillon.

Materialer

19 mm vandfast krydsfiner:
• 8 buer (A) a 30 x 91,2 cm

45 x 45 mm høvlet gran:
• 37 tværstivere (B) a 91,2 cm
• 14 lodrette stivere (C) a 52 cm
• 14 afstandsstykker (D) a 5 cm

24 x 45 mm høvlet gran:
• 16 sidelister (E) a 207,5 cm
• 14 krydslister (F) a 75 cm

19 x 45 mm høvlet gran:
• 8 dæklister (G) a 206 cm

Beslag:
• 10 hængsler (H) a 3,5 x 20 cm (målt oplukket)
• 10 hængsler (J) a 3,5 x 16 cm (målt oplukket)
• 4 T-hængsler (K) a 6 x 18 cm (målt oplukket)

Desuden:
• 8 stk. 40 mm skruekroge (L)
• 8 stykker 6 mm elastisk line (M) a 45 cm
• 1 markedsparasol (N), diameter 300 cm
• 1 stk. 45 kg tung parasolfod (P)
• 12 stk. 5 x 60 mm bræddebolte (Q) til samling af sider
• 24 stk. 5 x 80 mm bræddebolte (R) til påskruning af dækbrædder
• 36 stk. 5 mm vingemøtrikker
• 24 stk. slutskiver med 5 mm hul
• Skruer: 5,0 x 80 mm, 5,0 x 70 mm, 5,0 x 60 mm og 4,0 x 35 mm
• 1,6 x 35 mm firkantede dykkere
• Grunder
• Heldækkende træbeskyttelse

Tidsforbrug

Pavillonen kan bygges på en forlænget weekend - 3 dage.

Pris

Træ mv. kan købes for cirka 1800 kroner. Hertil kommer parasollen, der kan købes fra cirka 500 kroner. Den viste kostede 1100 kroner.

Sværhedsgrad

Pavillonen er ukompliceret at lave, fordi du ikke skal tænke på tagkonstruktionen. Der skal kun laves otte sider, der skrues sammen med skruer.

Tegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Havepavillon