Høns til hygge og nytte

Det er nemt at holde høns. Det er også nemt at bygge et hus til dem, så du kan have dem i haven. Det skaber ekstra liv – og du får friske, nylagte æg. Huset er bygget helt enkelt af rafter, hønsenet og et par tagplader.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
12 timer
Pris
400 kroner

Intro

Byg dit eget hønsehus

Du kan bygge hønsehus i både light og luksusudgaver. Se fx Byg selv et førsteklasses hønsehus

Vejledning

01
Sådan gør du 8 Trin

Hønsehuset er trekantet og består af tre trekanter bygget af rafter. Der skal sidde en trekant i hver ende af hønsehuset og en, hvor overdækningen og bunden slutter. Trekanterne forbindes med rafter - en foroven og to i bunden.

Siderne beklædes med hønsenet, men bunden er åben, så hønsene kan pirke i jorden. I den ene ende laves en fast bund af rafter og en overdækning med tagplader. I den anden ende er der en låge. Den består også af en trekant, som hængsles forneden, så den bare lægges ned, når den åbnes.

1

Byg tre lige store trekanter af rafter, som hønsehuset bygges op omkring. Sav rafterne til, og saml dem med franske træskruer. Bor for til skruerne med 10 mm bor.

2

Monter de lange rafter til trekanterne. De saves til, så hønsehuset får den ønskede længde, og fastgøres med franske skruer. Start med at montere de lange rafter i bunden.

3

Raften på rygningen fastgøres også med franske skruer. Rafterne er savet til, så de stikker lidt ud over kanten i den ende, hvor lågen skal være.

4

Sæt rafter fast i bunden i den ene ende, så der er et sted, der er tørt. Rafterne sættes fast med lange skruer ned i to af trekanterne. Rafterne placeres helt tæt ved siden af hinanden.

5

Sæt nu hønsenet fast på siderne. Det fastgøres med klammer. Brug et fintmasket net. Der skal også sættes net fast i gavlen og den trekant, der bruges som dør. Nettet skæres til med en tang.

6

Sæt tagplader fast i den ende, hvor du har lavet en bund - en tagplade på hver side. Pladerne sømmes fast til de lange rafter.

7

Skru et hængsel fast i hver side af bunden af lågen og til trekanten i den ende, hvor lågen skal være. Hængslerne placeres i bunden, så lågen åbnes, ved at toppen lægges ned.

8

Så er hønsehuset færdigt. Det smarte ved denne konstruktion er, at det er nemt at flytte hønsene til andre steder i haven.

Materialer

 • 7 rafter a 220 cm
 • 15 franske træskruer a 10 x 100 mm
 • Skruer, 5 x 100 mm
 • Hønsenet
 • Klammer
 • 2 tagplader og 1 rygningsplade
 • Søm, 2,8 x 65 mm
 • 2 små bladhængsler, inkl. skruer
 • 1 haspe, inkl. skruer

Tidsforbrug

En halv dag

Pris

Cirka 400 kroner

Sværhedsgrad

Et fint begynderprojekt, hvor alle kan være med.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Hønsehus