Høns og mennesker flokkes frit i haven, så snart der er lejlighed til det. En gang træbeskyttelse på hønsehus og hønsegård får træ og eternit til at hænge bedre sammen.

Høns og mennesker flokkes frit i haven, så snart der er lejlighed til det. En gang træbeskyttelse på hønsehus og hønsegård får træ og eternit til at hænge bedre sammen.

Hønsehus på første klasse

O, at være en høne hos familien Poulsen. Få sig et hønsehus med højt til gulvet, fine redekasser og en lille hønsegård, som man kan hoppe ud i og hoppe ind igen fra, når det bliver mørkt. Og med en sjov lille hønsestige, som en høne gerne bruger, hvis det kan glæde dens mennesker.

For i modsætning til de stakkels millioner af burhøns og slagtekyllinger ude i verden, så knytter en flok havehøns sig hurtigt til børn og voksne og folder hver deres personlighed ud, når de gokker rundt i hønsegården, gemmer sig dybt i haven og pikker et rødhudet bær.

Byg selv hønsehus så det passer til behovet

Hønsene hos familien Poulsen skulle have det bedste at bo i, og da Gør Det Selvs Søren Stensgård skulle hjælpe med at bygge et nyt hønsehus, var han først ude at hente gode råd i den lokale hønseavlerforening.

Så hønsehuset her er ikke kun pænt, solidt og enkelt at bygge, det er lige efter hønsenes hoveder. Især efter at de fik familien til at sætte en hønsepind op over redekasserne.

Tegning til hønsehus

I vores byggevejledning til et hønsehus, får du også en tegning af hønsehuset. Og selv om mange gør det selv-folk nok bare vil kaste sig ud i at måle op og skære til undervejs, kan det være en rigtig god idé med en tegning af hønsehuset. På den måde har du i forvejen en idé om, hvordan hønsehuset skal ende med at se ud.

Hvis du vælger at bygge dit hønsehus af nye materialer, kan du med et tegningen af hønsehuset også nemmere undgå, at du risikerer at save forkert og derved spilde dyrt materiale. Samtidig har du med en tegning af hønsehuset også mulighed for at skære alle pladerne til, inden byggeriet af hønsehuset begynder, hvilket gør arbejdet noget nemmere.

Billigt hønsehus?

Hønsehuset vi viser i denne byggevejledning er et førsteklasses hønsehus og ikke verdens billigste hønsehus. Heldigvis kan mindre gøre det, og du kan sagtens bygge et billigt hønsehus, du vil få glæde af. Og hvis du ikke er sikker på, om du skal have høns i haven de næste mange år, er det ligeledes en god idé at begynde med et mindre krævende og billigere hønsehus, end det vi viser i byggevejledningen.

Derfor kan du med fordel plukke i de løsninger, vi beskriver i byggevejledningen. Måske behøver du ikke eternitplader til at sørge for, at ræven ikke graver sig ind i gården, men kan nøjes med at grave trådnettet et stykke ned i jorden. Eller du kan måske undvære lågerne, der gør det muligt at samle æggene udefra, og på den måde få et billigt hønsehus.

Billigt hønsehus med genbrug

Et billigt hønsehus får du selvfølgelig, hvis du har nogle materialer, du kan genbruge. Gamle tagplader kan genbruges i stedet for at bygge et helt nyt tag med tagpap, som vi viser i byggevejledningen til hønsehuset. Måske har du et stykke plexiglas liggende, som kan bruges som et billigt vindue i stedet for at montere et af glas.

Den nemmeste vej til et billigt hønsehus får du, hvis du, naboen eller en god ven ligger inde med et legehus, der ikke længere bliver brug. Hvis det bliver hævet lidt over jorden, og der monteres en siddepind, bygges et par redepladser, en gård og lavet andre få justeringer er oplagt at bruge som et billigt hønsehus.

Du kan finde mere inspiration til, hvordan du kan bygge andre typer af hønsehuse herunder.

Værd at vide om et gør det selv-hønsehus

  • Det er tilladt at holde høns i haven, hvis der ikke er servitutter for området, der forbyder det.
  • En galende hane kan være problematisk for godt naboskab, men gokkende høns kan de fleste tolerere. Tag en snak med naboen, inden du starter byggeriet af dit hønsehus. Høns kan dog fint klare sig uden hane - og stadig lægge mange æg.
  • Høns er robuste. De kræver mad og vand, men det er ikke nødvendigt at isolere hønsehuset. Det skal blot være tæt og indeholde et par gode reder.
  • Hver høne skal gerne have omkring 0,5 m2 hønsehus. Men hvis de har fri adgang til en god, stor hønsegård kan de klare sig med mindre. Høns er sociale dyr, så du bør bygge et hønsehus med plads til mindst tre høner. Til sammenligning må der i et burhønse-anlæg være 13 høns pr. m2 - uden adgang til hønsegård, mens der må være 6 høns pr. m2 i et økologisk hønsehus - og her skal alle høns året rundt have fri adgang til en hønsegård med mindst 4 m2 plads pr. høne.
  • Høns kan deles om redekasser. En redekasse rækker til fire-fem høns, så når vi har indrettet det lille hønsehus med to redekasser, er det ren luksus.
  • Høns kan tiltrække skadedyr som rotter og mus. Derfor er det en god idé at hæve hønsehuset 30 cm over jordplan og holde hønsefoderet i et solidt, aflukket rum.
  • Dit hønsehus skal indeholde et vindue, der ikke må være for stort. Af hensyn til varmen bør det ikke vende mod syd.
Byg hønsehus - gør det selv

Hønsehuset er ved at tage form. Her “forlænges” taglægterne ud over hønsegården med tre lægter, der skal bære hønsegårdens net.

Download hele artiklen for at få en grundig byggevejledning og komplet tegning af hønsehuset.

Mere om hønsehus og om at holde høns i haven

Hønsehus beskytter mod ræven: Det er nemt at holde høns, de skal bare have et hønsehus eller en hønsegård, som de kan søge tilflugt i for ræv og kat, når I ikke selv er der til at holde øje. Husk, at når hønsene er i hønsegården, skal de fodres og have adgang til frisk vand, da de ikke selv kan finde mad.

Luk hønsene ud af dit hønsehus

Når I selv er hjemme, kan hønsene med fordel gå frit rundt i haven, og finde deres egen føde udenfor hønsehuset. Det er alt fra orme og insekter, til græs og nedfalden frugt.

Til gengæld for maden kvitterer hønsene med hønsemøg, som er en virkelig effektiv naturlig gødning. Brug det i blomsterbede, køkkenhave og græsplæne, men husk at fortynde med vand, da det ellers er for stærk kost.

Hønsehus til vinteren

Med et godt hønsehus at sove i, kan dine høns sagtens tåle at være ude hele vinteren, selv i vintre med hård frost. Det er dog vigtigt, at du sørger for, at de kan få vand, og at vandet ikke fryser til.

Byg et flytbart hønsehus

Hvis dine høns går frit i haven, kan du bygge et lille flytbart hønsehus til de situationer, hvor du helst skal have styr på dem. Se hvordan du bygger det her: Høns til hygge og nytte

Byg et hønsehus i armeringsjern

Holder du høns eller trænger din hund til en løbegård, kan du på et par timer fremstille en indhegning af armeringsjern. Se her, hvordan vi fik et supersolidt resultat