Byggeri med magiske brædder

Med to simple typer brædder kan børnene selv bygge huse, både, fly og alt, hvad fantasien ellers kan fostre af ideer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.600 kroner

Intro

For de voksne, der har mistet barndommens naive fantasi, ser det måske mest ud som en bunke brædder. Men i børnenes glade verden er det en magisk bunke, der kan fremtrylle spændende bygningsværker. Den ene dag et legehus med tagterrasse, næste dag en flyvemaskine, en butik eller måske et sørøverskib.

Børnene har brug for to typer brædder i forskellige længder: byggebrædder og gulvbrædder. Byggebrædderne er dem, man bygger vægge og lignende af, mens gulvbrædderne fx kan fungere som gulv eller tag. Der kan vælges brædder i dimension efter eget ønske, høvlede eller ru, dyre eller billige. Blot skal de være af en rimelig kvalitet og soliditet, uden dog at blive for tunge at håndtere for børnene. Vi har valgt 20 x 100 mm forskallingsbrædder i gran, der er høvlet på én flade og begge kanter. Den sidste flade er ru, så den giver vi en omgang med slibepapir for at fjerne de værste splinter. Da alle brædderne skal have samme tykkelse og bredde og være uden skæve kanter, udvælger vi dem enkeltvis fra bunken hos tømmerhandleren. Vi vælger længder, så spildet reduceres til et minimum.

Det eneste, du som voksen skal gøre, er at konstruere brædderne.

Legehus i mange afskygninger

Vil du bygge et fast legehus, så læs artiklen her, om legehuset med de mange muligheder:
Luksus legehus i børnehøjde

Vi har desuden samlet en række links, hvor du kan få inspiration til forskellige typer af legehuse. Læs mere på dette link:
Byg et legehus til børnene

Når børnene først har fanget systemet i de magiske brædder, går det stærkt. Så skal der bygges, bygges til og bygge om i et væk. Og det er kun en fordel at være flere om byggeopgaverne

Vejledning

01
Byggebrædder 6 Trin

Hvor den fantasifulde anvendelse ikke kræver stor akkuratesse, men kun barnlig fantasi, så skal fremstillingen af de magiske brædder udføres med største præcision og omhyggelighed.

Brædderne skal afsaves i tre længder, og “hak” og spor skal skæres i nøjagtig afstand og dybde.

Med en god portion tålmodighed kan brædderne fremstilles enkeltvis med hjælp fra vinkel, håndsav og stemmejern. Men det går en hel del hurtigere med en kapsav. Med flere brædder spændt sammen klarer den præcis dybdeskæring til hakkene i brædderne.

1

Kapsaven skærer brædderne på længde i lyntempo. Med hjælp fra en opklodsning, der hæver brædderne i plan med kapsavens drejebord, og en ”stopklods” kan der saves 2-3 brædder på længde ad gangen.

2

Skarpe hjørner bør rundes eller saves af. Det klares i et snuptag, når kapsaven stilles på 45 grader, og stopklodsen føres frem, så hjørnerne kappes med én centimeter.

3

Spænd 8-10 brædder sammen, og mærk op til hak med vinkel og blyant. Der vinkles op hele vejen rundt om de sammenspændte brædder.

4

Rundsavsklingen indstilles på 25 mm’s skæredybde. Der skæres ét spor i hver side af opmærkningen og et eller to imellem dem.

5

De udsavede spor gør det nemt at færdiggøre hakkene med et stemmejern. Fjern træet mellem sporene, og rens op i hakkenes bund.

6

Lav en prøvesamling med de først udsavede brædder. Tjek, at hakkene er i en bredde, hvor de kan “flettes” sammen uden at klemme, og at dybden passer, så byggebrædderne stables kant mod kant. Læg mærke til de afsavede hjørner.

02
Gulvbrædder 1 Trin

Gulvbrædderne, der også kan bruges til lofter eller som den vandrette del af en bænk eller købmandsdisk, er blot forsynet med et spor i hver ende - og et i midten på de længste brædder.

Sporenes bredde er et par millimeter breddere end et byggebræt, der således kan hvile nede i sporet.

Herudover er princippet det samme som med byggebrædderne: Kanterne skæres af, så børnene ikke slår sig, og sporene udføres blot med kapsav og stemmejern.

1

Spor på undersiden af brædderne D og E er 6 mm dybe. Rundsavsklingen stilles til 6 mm’s skæredybde og saver en række hjælpespor, inden det færdige spor færdiggøres med stemmejern.

Tidsforbrug

Cirka 2 dage til den viste mængde brædder.

Pris

Cirka 1600 kroner til den viste mængde brædder.

Sværhedsgrad

Er du omhyggelig og præcis, er det nemt. Arbejdet med stemmejernet kræver øvelse.

Tegning

De forskellige bræddetyper

Der skal bruges byggebrædder i tre længder: 180 cm, 102,1 cm og 24,2 cm. De længste byggebrædder (A) er forsynet med hak i hver ende samt et i midten. De mellemlange byggebrædder (B) har et hak i hver ende, mens de korteste byggebrædder (C) blot har et enkelt hak midtpå.

Gulvbrædderne laver vi i to længder: 180 cm (D) og 102,1 cm (E). De forsynes med henholdsvis to og tre spor på bræddernes flade side. Sporene har samme bredde som byggebrædder-nes kanter, så byggebrædderne og gulvbrædderne kan føjes sammen.

De forskellige bræddetyper

En stige til de store højder

For at kunne komme på besøg på husets lækre “tagterrasse” eller på skibets kommandobro har vi fremstillet en enkel, men solid stige. Den er fremstillet af høvlet fyrretræ. For ekstra styrke er hvert trin nedfældet én centimeter ned i vangernes kant og fastgjort heri med lim og skruer.

Vi har bygget stigen i 21 x 43 mm høvlet fyrretræ. Afstanden mellem trinene skal være over 23 centimeter. Ellers kan et barnehoved sidde fast.

En stige til de store højder

Hvert trin er nedfældet én centimeter i vangerne. De er samlet med lim og 4 x 50 mm skruer i begge sider.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...