Intro
Vejledning
01
Alt tegnes op efter en målepind
3
Trin
Vi starter med at lave et firermodul, som vi gemmer og bruger som målepind til alle de andre moduler. Vær grundig med at måle og strege op efter tegningen.
Husk, at hakkene på målepinden skal være en anelse større, da du tegner stregen indvendigt i hakkene. Hvis du bliver i tvivl, om du skal save inden for eller uden for stregen, så sav uden for. Det gør ikke noget, hvis hakkene bliver lidt for store. Men hvis de passer “for godt”, bliver legehuset sværere at samle.
Læg målepinden oven på et frisk bræt. Mærk først længden op, og tegn så det antal hakker, du skal bruge. Otte til et firermodul, seks til et treermodul, fire til et toermodul og to til et ettermodul.
Vær grundig med at få tegnet stregen helt ind i hakket på målepinden og helt ind i hjørnerne. Det eneste svære ved det her projekt er, at du skal passe på, at hakkene ikke bliver for små.
02
Hakkene laves med sav og stemmejern
6
Trin
Når hakkene er streget op, skal de saves i siderne, og klodserne stemmes af med et skarpt stemmejern. Savearbejdet går lettest med en stiksav, men en fukssvans kan også sagtens bruges.
Hvis du måler forkert eller kikser et bræt eller et hak, er det ingen ulykke. Stumperne kan altid bruges til ettermoduler. Det er dem, der bruges ved døre og vinduer, og dem kan du næsten ikke lave for mange af. Det gør heller ikke noget, hvis et bræt er skævt; konstruktionen skal være ret løs i det.
Sav i begge sider af hvert hak med en stiksav eller en fukssvans. Sørg for at komme helt ind til stregen, så hakket ikke bliver for kort.
Stem klodsen af med et skarpt stemmejern. Vend stemmejernet som vist for at få kanten så ret og skarp som muligt. Læg brættet på et underlag, der ikke vibrerer, og som kan tåle nogle hårde slag.
Sav klodser ud til tagmodulerne. De er 6,7 cm lange og sikrer, at tagmodulerne griber godt fat om væggene. Det kan godt betale sig at save alle klodserne på en gang.
Vi borer for til to huller i hver klods. Vi bruger målepinden som underlag, fordi de to hak i den passer perfekt. Du kan også bare bore ned i et stykke affaldstræ.
Vær grundig med at lægge klodsen helt ud til enden af brættet, og skru den fast med to skruer. Hvis den ikke sidder præcist, kan tagmodulet ikke nå over et firermodul.
Materialer
- 120 x 28 mm trykimprægnerede terrassebrædder, 150 cm i alt
- 64 stk. 4,0 x 45 mm skruer
Specialværktøj
- Kap-/geringssav
Tidsforbrug
En weekend.
Pris
Tag de terrassebrædder, der er på tilbud i byggemarkedet. Vi gav 13 kr. pr. meter. I alt blev det 2.000 kr. inkl. skruer.
Sværhedsgrad
Der er ikke noget, der er svært, men det tager lang tid at måle, save og stemme ud til alle hakkene.
Tegning
Samme mål på alle moduler
De samme tre afstande går igen og igen på samtlige moduler.
Et hak er 3 cm bredt, afstanden til næste hak er 60 cm, og afstanden til endestykket er 7 cm. Det er kun længden, der ændrer sig. Læg 63 cm (60 + 3) til, hver gang du går en modulstørrelse op.
Et tagmodul er 206 cm ligesom et firermodul. På tagmodulet skrues en klods på 6,7 cm i hver ende, så det kan gribe godt fat om siderne.

3D-model
Video
Tips & Tricks
3 TIPS, DER GØR ARBEJDET LETTERE
Brug en kapsav! Hvis ikke du har en kap-/geringssav, så lån naboens – eller benyt anledningen til at forkæle dig selv og købe en. Der skal saves rigtig mange brædder, og med en kapsav går arbejdet meget nemmere, og resultatet bliver pænere.
Undgå at stemme i knaster
Hvis du er uheldig, at der er en knast i træet lige der, hvor du har tegnet op til et hak, så lad være med at bruge stemmejernet. Sav i stedet fra begge sider med stiksaven. Det tager lidt længere tid, men så undgår du, at hele hakket flækker af.