Legehuset dine unger vil ELSKE

Der er rigtig mange timers god leg i det her byggesæt. Det er nemt at lave og består kun af fem enkle moduler. Alligevel kan det samles på et utal af måder. Vinduer og døre kan placeres hvor som helst, og taget kan holde til, at ungerne hopper på det.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
13 kr./m

Byggesættet består af fem forskellige moduler. Når børnene bygger, kan de lave både vinduer, døråbning og lægge tag på.

Intro

Superenkelt legehus

Dette legehus er et supersimpelt projekt, som dine unger vil ELSKE. Der er ikke noget, der er svært, men det tager lang tid at måle, save og stemme ud til alle hakkerne.

Før du går i gang

Vi bruger trykimprægnerede terrassebrædder i 120 x 28 mm, men du kan også bruge andre typer eller dimensioner af brædder, bare de er høvlede. Vi har valgt at have 60 cm mellem hvert sæt hakker, men også her kan du uden problemer ændre på målene. Det er heller ikke så vigtigt, at målene lige går op med den længde brædder, du anvender. Reststykker kan altid bruges til at lave etter- og toermoduler af. Den eneste regel er, at hakkene skal være lidt større end tykkelsen på brædderne. Hvis hakkene bliver for stramme, kan de nemt knække af, og brædderne kan heller ikke skilles ad i fugtigt vejr. Du skal ikke være bange for, at konstruktionen bliver for vakkelvorn.

LÆS OGSÅ: Byg selv shelter - sådan gør du

Det byggesæt, vi laver her, består af 40 firermoduler, 10 treermoduler, 10 toermoduler, 30 ettermoduler og 16 tagmoduler. Det er rigeligt til mange forskellige legehuse og til mange timers god leg, men du kan selvfølgelig lave lige så mange moduler, du orker - eller har træ til.

Vejledning

01
Alt tegnes op efter en målepind 3 Trin

Vi starter med at lave et firermodul, som vi gemmer og bruger som målepind til alle de andre moduler. Vær grundig med at måle og strege op efter tegningen.

Husk, at hakkene på målepinden skal være en anelse større, da du tegner stregen indvendigt i hakkene. Hvis du bliver i tvivl, om du skal save inden for eller uden for stregen, så sav uden for. Det gør ikke noget, hvis hakkene bliver lidt for store. Men hvis de passer “for godt”, bliver legehuset sværere at samle.

1

Læg målepinden oven på et frisk bræt. Mærk først længden op, og tegn så det antal hakker, du skal bruge. Otte til et firermodul, seks til et treermodul, fire til et toermodul og to til et ettermodul.

2

Vær grundig med at få tegnet stregen helt ind i hakket på målepinden og helt ind i hjørnerne. Det eneste svære ved det her projekt er, at du skal passe på, at hakkene ikke bliver for små.

3

Når du har tegnet det antal hakker, du skal bruge, fjerner du målepinden og måler 7 cm ud fra det sidste hak og streger op med vinkel og blyant. Det er nemmest at se på et ettermodul, hvor der kun er et sæt hakker.

02
Hakkene laves med sav og stemmejern 6 Trin

Når hakkene er streget op, skal de saves i siderne, og klodserne stemmes af med et skarpt stemmejern. Savearbejdet går lettest med en stiksav, men en fukssvans kan også sagtens bruges.

Hvis du måler forkert eller kikser et bræt eller et hak, er det ingen ulykke. Stumperne kan altid bruges til ettermoduler. Det er dem, der bruges ved døre og vinduer, og dem kan du næsten ikke lave for mange af. Det gør heller ikke noget, hvis et bræt er skævt; konstruktionen skal være ret løs i det.

1

Sav i begge sider af hvert hak med en stiksav eller en fukssvans. Sørg for at komme helt ind til stregen, så hakket ikke bliver for kort.

2

Stem klodsen af med et skarpt stemmejern. Vend stemmejernet som vist for at få kanten så ret og skarp som muligt. Læg brættet på et underlag, der ikke vibrerer, og som kan tåle nogle hårde slag.

3

Sav klodser ud til tagmodulerne. De er 6,7 cm lange og sikrer, at tagmodulerne griber godt fat om væggene. Det kan godt betale sig at save alle klodserne på en gang.

4

Vi borer for til to huller i hver klods. Vi bruger målepinden som underlag, fordi de to hak i den passer perfekt. Du kan også bare bore ned i et stykke affaldstræ.

5

Vær grundig med at lægge klodsen helt ud til enden af brættet, og skru den fast med to skruer. Hvis den ikke sidder præcist, kan tagmodulet ikke nå over et firermodul.

6

I vådt vejr som her udvider træet sig og gør det sværere at få brædderne fra hinanden igen.

Materialer

  • 120 x 28 mm trykimprægnerede terrassebrædder, 150 cm i alt
  • 64 stk. 4,0 x 45 mm skruer

Specialværktøj

  • Kap-/geringssav

Tidsforbrug

En weekend.

Pris

Tag de terrassebrædder, der er på tilbud i byggemarkedet. Vi gav 13 kr. pr. meter. I alt blev det 2.000 kr. inkl. skruer.

Sværhedsgrad

Der er ikke noget, der er svært, men det tager lang tid at måle, save og stemme ud til alle hakkene.

Tegning

Samme mål på alle moduler

De samme tre afstande går igen og igen på samtlige moduler.

Et hak er 3 cm bredt, afstanden til næste hak er 60 cm, og afstanden til endestykket er 7 cm. Det er kun længden, der ændrer sig. Læg 63 cm (60 + 3) til, hver gang du går en modulstørrelse op.

Et tagmodul er 206 cm ligesom et firermodul. På tagmodulet skrues en klods på 6,7 cm i hver ende, så det kan gribe godt fat om siderne.

Samme mål på alle moduler

3D-model

3D-model

Lego legehus

Modulært legehus med uendelige samlemuligheder.

Åbn 3D-model

3D-model

Bygge moduler

Fem enkle moduler, 4 x væg og 1x tag.

Åbn 3D-model

3D-model

Bygges igen og igen

Modulerne samles og skilles nemt ad, og pakkes hurtigt sammen efter brug.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Tips & Tricks

3 TIPS, DER GØR ARBEJDET LETTERE

1

Brug en kapsav! Hvis ikke du har en kap-/geringssav, så lån naboens – eller benyt anledningen til at forkæle dig selv og købe en. Der skal saves rigtig mange brædder, og med en kapsav går arbejdet meget nemmere, og resultatet bliver pænere.

2

Undgå at stemme i knaster
Hvis du er uheldig, at der er en knast i træet lige der, hvor du har tegnet op til et hak, så lad være med at bruge stemmejernet. Sav i stedet fra begge sider med stiksaven. Det tager lidt længere tid, men så undgår du, at hele hakket flækker af.

3

Smid 5 cm væk
Normalt betyder små revner i endetræet ikke noget for et bræts holdbarhed, men når der som her skal saves et hak kun 7 cm fra endetræet, så er det vigtigt at starte med at save brættet rent. På billedet ses, at det stykke, vi har savet af, så let som ingenting kan brækkes over

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Legehus