Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg dit eget shelter

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Har du lyst til at have et shelter i haven eller i sommerhuset? Du kan sagtens bygge det selv for knap 6.000 kr. Her hygger vi os med det på værkstedet i løbet af vinteren og flytter det ud i løbet af foråret. Du kan selvfølgelig også bygge det direkte på stedet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
5.700 kroner

Intro

Beskyt dig med et shelter

Hvad er mere lækkert end at overnatte helt ude i naturen? Den mulighed får man med et shelter, hvor man næsten sover under åben himmel, men dog stadig er beskyttet mod regn og dug.

Med denne byggevejledning får du mulighed for at bygge dit helt eget shelter i haven, så du til hver en tid kan overnatte i det fri.

I princippet kan du bygge dit shelter i præcis den størrelse, der imødekommer dit behov, men normalt er der i et shelter plads til cirka 6-8 siddende personer, mens der kan være lidt færre, hvis man skal overnatte i ens shelter.

Du kan øge glæden ved at have et shelter, ved at indrette en flot bålplads foran shelteret. På den måde kan du ligge trygt og tørt uden shelterets beskyttende tag, mens du nyder flammerne, også selv om det regner en smule.

Naturoplevelser i et shelter

Et shelter giver dig helt unikke naturoplevelser. Hvis du vælger at overnatte i shelteret får du en enestående mulighed for at opleve, hvordan det er at overnatte akkompagneret af nattens mange lyde. Hvis du vågner tidligt i dit shelter har du også, hvis du er heldig, en unik mulighed for at opleve, hvordan naturen omkring dig vågner lige så stille.

Giv dit shelter et naturligt look

Vi har valgt at beklde vores shelter med kalmarbrædder, da det giver et flot naturligt look, som vil falde ind de fleste steder. Når hele vores shelter er samlet, vælger vi at give det en flot træolie med teaklook, dergiver træet en flot, mørk glød.

Du vælger selvfølgelig selv, hvordan du behandler dit shelter. En anden mulighed for at give dit shelter et naturligt look er at give det trætjære, det ser godt ud, og duften fra trætjæren vil også bidrage til at give dit shelter den helt rigtige vildmarksfølelse.

Taget på dit shelter

Vi har valgt at udføre vores shelter sådan, at det er udstyret med tagpap på taget. Det er en billig løsning, som holder i mange år. Og skulle uheldet være ude, så kan du let reparere taget på dit shelter, når du laver det i tagpap.

Du kan også vælge, at lave et græstag på dit shelter, på den måde vil det falde endnu mere ind i naturen. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du vælger at lave et græstag på dit shelter, så skal den underliggende konstruktion være stærk nok til at kunne holde både græs og jord, der vejer en del.

Et shelter er et sjovt projekt

Når først materialerne til dit shelter er indkøbt, så er et shelter et sjovt projekt at give sig i kast med. Der er plads til småfejl, da et shelter er en lidt "rustik" bygning. Hvis du allierer dig med et par venner, kan I have et hyggeligt projekt at give jer i kast med hen over et par weekender, når I bygger shelter.

Byg shelter på et par weekender

Når først du har materialerne klar, kan du bygge et shelter på én til to weekender, afhængigt af om du er alene om projektet – eller du allierer dig med et hold af vennerne. Bagefter kan I fejre det færdige shelter-projekt med mad over bål og en nat i naturen.

Vejledning

Træskelettet

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Først skal du skære alle dele til træskelettet til, så det kan samles. Shelteret består af en bundramme, der er fastgjort 40 cm oppe på fire stolper. De bagerste er kortere end de forreste og skal skæres til med et 13 graders snit foroven, der svarer til tagets hældning. De forreste stolper skal skæres til med to skrå snit, da taget er todelt, og den forreste del af taget hælder den anden vej.

Hvis tømmeret til bundrammen buer på midten, så husk at vende det med buen opad. Det vil med stor sandsynlighed rette sig ud, når der kommer noget vægt ovenpå.

1

Fastgør bundrammen (C og D) til stolperne (A og B). Sørg for, at stolperne vender rigtigt, så det skrå snit kommer til at passe med tagets hældning. Brug to 5 x 110 mm skruer pr. samling.

2

Rejs træskelettet op, efterhånden som du får det samlet, og skru resten af bundrammen (C og D) fast med lange skruer. Brug vaterpasset flittigt undervejs, så du sikrer dig, at stolperne (A og B) er i lod.

3

Skru remme (E) fast på de forreste stolper (A). Der skal sidde to, en foran og en bag på stolperne. De sættes 8,5 cm fra toppen, så der er plads til, at spærene kan hvile herpå. Skru også en rem (E) fast bagerst.

4

Montér reglarne (C) til shelterets gulv, når bundrammen er i vinkel. De fastgøres med 6 x 140 mm skruer. Hvis reglarne buer, så husk at vende buen opad. Vrider de sig, kan du vride dem på plads med en tvinge.

5

Tjek, at stolperne (A og B) står i lod. Fastgør så vandrette stivere (H) på de to sider og (J) bagpå, midt mellem forreste stolpes remme (E) og bundrammen. Skru de vandrette stivere fast med 140 mm skruer.

6

Sav et spær (F) til, og skru det fast. Det skæres til med skrå snit i enderne, så det kan fastgøres til bagerste rem (E), og slutter med et skråt snit midt på forreste stolpe, når spæret lægges op på forreste rem (E).

7

Sæt de øvrige spær (F) fast. Først det yderste spær i den anden side. Så placeres de øvrige spær med lige stor afstand på den bagerste af de to tvillingeremme (E). Bor for til de lange skruer, som sættes i oppefra.

8

Mål op til de korte spær (G), der skal sidde på den forreste del af shelteret. De skal saves til med skrå snit og fastgøres ud for de lange spær. Streg op efter vaterpasset, så du får et snit i lod, når spæret er lagt op.

9

Sæt skråstolperne (L) op, når du igen har tjekket, at alle fire stolper står i lod, og du har monteret to skråstivere (K) ved hvert hjørne ved de forreste stolper. Sæt først skråstolpen op med et par skruetvinger, mærk op, hvor den skal skæres, og sav til. Sæt den så fast med tre 140 mm skruer.

Gulvet

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Montér de første gulvbrædder (M) ved de forreste stolper. Skru først et par stumper reglar fast på stolperne, så brædderne har noget at hvile på. Sav så et hak i brættet, så det slutter tæt ved stolpen.

2

Sæt det næste bræt fast med en afstand på 3 mm til det første, så der er plads til, at træet kan udvide sig. Sæt skruerne efter en vinkel, så de placeres på en lige linje. Det andet bræt skal også skæres til ved stolpen.

3

Der lægges bare gulvbrædder derudad. Sørg for, at du får en pæn afslutning bagerst, hvor brædderne skal ligge parallelt med bagkanten. Afslut fx med et helt eller halvt bræt, aldrig en stump.

Beklædningen

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Shelteret beklædes med rustikke kal­ marbrædder, en såkaldt en på to­be­ klædning, hvor et bræt placeres lodret uden på to brædder, der er sat op med lidt afstand imellem. Når beklædnings­ brædderne monteres lodret, er det lettere for vandet at løbe af.

Kalmarbrædder er koniske, lidt bredere i den ene ende. Vælg de bredeste stykker til det første lag og de mindre til andet lag. I første omgang saves de til i overstørrelse. Når alle brædder er sat op, saves de til foroven og forneden med en dyksav med føringsskinne. En rundsav og et langt, lige bræt kan også bruges.

1

Sæt kalmarbrædderne (N) op på siderne, de bredeste i det underste lag. De skæres til med skrå snit, så de passer på det lille, skrå stykke forrest. Brædderne skrues fast med 4 x 60 mm skruer.

2

Skru de øvrige brædder (N) fast, når du har skåret dem til i overlængde. Du skal sikre dig, at næste lag brædder kan dække “hullerne”. Tjek med vaterpasset, om midten af de enkelte brædder er nogenlunde i lod.

3

Skær det første lag brædder til foroven. Slå først en kridtstreg langs overkanten af det yderste spær. Spænd så dyksavsskin-nen fast, og sav langs stregen. Brædderne saves til på samme måde i bunden.

4

Sav også brædderne (N) til på det lille stykke ved udhænget. Brug igen en kridtsnor til at markere retningen med, så dyksaven med skinnen kan spændes fast, og kalmar-brædderne saves til med et lige snit.

5

Montér det andet lag brædder. Det gøres præcis på samme måde; her starter vi bare med hjørnerne. Den flotteste løsning fås ved at skære brædderne i hjørnet ret i den ene side, så du får et skarpt, reelt hjørne.

Taget

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Taget består af konstruktionskrydsfinerplade med fer og not. Længden på pladerne svarer til bredden på shelteret, så de skal kun saves til i bredden, inden de lægges op.

Pladerne samles med fer og not, også i kippen. Du skal sørge for, at noten på den plade, der vender op mod tagrygningen, er placeret præcis midt i kip. Feren på den næste plade skubbes på plads i noten, og pladen sænkes forsigtigt mod spærene, hvor den gøres fast med 50 mm skruer. Det giver en stærk samling ved tagrygningen.

Oven på krydsfineren lægges tagpap.

1

Montér vindskederne (N). Sav et kalmar-bræt til i to stykker, til langsiden og udhæng, og skru dem midlertidigt fast med en smule overlap i samlingen. Sæt så en lodret streg præcis i midten, som du saver rent efter.

2

Sav brædderne til med en fukssvans. Sørg for, at du får et fint, lige snit. Løsn brædderne, og fjern stumperne. Sæt så vindskederne helt tæt i samlingen, og skru dem fast med 70 mm skruer med ca. 45 cm afstand.

3

Montér en trekantliste bag vindskederne, så tagpappet får et blødt buk op over vindskeden - og dermed en langt bedre holdbarhed. Trekantlisten fastgøres med 4 x 50 mm skruer.

4

Sæt fodblik på taget. I fronten skal tagpladen med fodblikket rage ca. 4 cm ud over sternbrættet, så der kan sættes et kalmarbræt op under. Bagpå skal fodblikket rage 1,5 cm ud over beklædningen.

5

Taget primes, så tagpappet kommer til at sidde godt fast. Primeren smøres på med rulle eller en bred pensel i et jævnt lag.

6

Læg tagpap på. Det er selvklæbende, så det skal ligge rigtigt første gang. Skær det til i overlængde, og klæb første bane fast langs tagfoden. De næste baner placeres med et overlæg på ca. 5 cm og sømmes fast.

7

Shelteret får træolie, så det bedre kan holde til udelivet. Vi har valgt træolie med teaklook, som giver træet en flot, mørk glød. Træet får to lag.

Materialer

75 x 75 mm ru stolper:

 • 2 stolper (A) a 160 cm
 • 2 stolper (B) a 125 cm

45 x 95 mm reglar:

 • 5 dele bundramme og bund (C) a 231 cm
 • 2 dele bundramme (D) a 234 cm
 • 4 remme (E) a 234 cm
 • 5 lange spær (F) a 230 cm
 • 5 korte spær (G) a 75 cm
 • 2 tværstivere (H) a 265 cm
 • 1 tværstiver (J) a 234 cm
 • 2 skråstivere (K) a 54 cm
 • 2 skråstolper (L) a 118 cm

20 x 95 mm høvlet forskalling:

 • 50 meter i alt til gulv (M)

Kalmarbrædder:

 • 90 meter i alt til beklædning, vindskeder og sternbræt (N)

Krydsfinerplade (til tag), 12 mm:

 • 3 plader (P) a 122 x 244 cm

Desuden:

 • 6 meter trekantliste
 • 5 meter fodblik
 • Primer til tagpap
 • Selvklæbende tagpap (en rulle a 10 m) + tagpapsøm
 • Udendørs spånskruer: 4 x 50, 4 x 60, 4 x 70, 5 x 110, 6 x 140 mm
 • Træolie, teak

Specialværktøj

 • Dyksav med føringsskinne

Tidsforbrug

Ca. en uges tid

Pris

Ca. 5.700 kr.

Sværhedsgrad

Det er en overkommelig opgave at bygge dette shelter. Men det er stort og tungt at flytte, hvis du ikke bygger det på stedet.

Tegning

Log ind eller køb adgang

3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Shelter

Shelteret består af en bundramme, fastgjort 40 cm oppe på fire stolper.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Træskelettet

Spærene mødes på tvillingeremme på de 2 forreste stolper. Remmene sidder på hver deres side af de forreste stolper.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Gulvet

Der er savet hak i brættet, så det slutter tæt ved stolpen. Nedenunder er der monteret klodser til understøtning på hver stolpe.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Beklædningen

Beklædningen er en-på-to, hvor et yderbræt placeres lodret uden på to lodrette inderbrædder.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Fodblik på taget

Fodblikket rager 1,5 cm ud over beklædningen for at lede regnvandet væk fra konstruktionen.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Nem opmærkning til vinkelsamling

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Byg dit eget shelter
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage