shelter byg selv

Shelteret ligger godt i læ bag havens buske og træer, og det er hurtigt blevet det naturlige samlingssted, når familie og venner samles til grillaften.

Du har garanteret set dem før – de bliver mere og mere udbredte også i danske skove. I vores nabolande mod nord har man kendt til shelters i årevis som billige og rummelige overnatningspladser langs populære vandreruter.

Normalt er der plads til 6-8 siddende personer med fuld oppakning eller 4-6 overnattende, og bålpladsen foran shelteret giver både varme, hygge og ild til madlavningen. Og selv om det øsregner, ligger og sidder du trygt og tørt under det store tagudhæng.

Byg shelter - og kom tæt på naturen

Selv om vores shelter ikke ligger i skoven, er det i løbet af ganske få måneder blevet et hit blandt venner og bekendte – og ikke mindst områdets børn og unge.

Men et shelter får du nemlig en overdækket udeplads, som næsten giver dig de samme muligheder som en udestue, men til en brøkdel af prisen. Samtidig får du en enestående chance for at opleve at falde i søvn til akkompagnement af nattens lyde.

Shelter med masser af plads

Vores shelter er bygget i douglasgran, som vi fik skåret på et lokalt savværk i de præcise dimensioner. Det har et grundareal på 7,2 kvadratmeter (300 centimeter bred og 240 centimeter dyb). Gulvet er hævet cirka 40 centimeter over terræn, hvilket giver masser af opbevaringsplads til brænde eller til forskelligt udstyr under gulvet. Men det giver samtidig en behagelig siddehøjde på kanten af shelteret, og luftcirkulationen betyder, at gulvet altid er tørt.

Shelterets vægge er beklædt med brædder – én på to – idet vi har brugt tre centimeter tykke brædder med barkkanter inderst og så lagt de dekorative skoller yderst. Skollerne er den yderste del af stammen, som skæres væk, inden man på savværket kan skære ud til brædder og tømmer.

Shelterets gulv består ligesom taget af 25 millimeter tykke brædder, som ligger på henholdsvis strøer og spær. Taget er som afslutning belagt med tagpap, som er brændt på – du kan også svejse eller lime det fast.

Byg shelter på to weekender

Når først du har materialerne klar, kan du bygge shelteret på én til to weekender, afhængigt af om du er alene om projektet – eller du allierer dig med et hold af vennerne.

Det udvendige træværk er behandlet med trætjære iblandet cirka 20 procent linoliefernis. På den måde får du en både smuk og meget holdbar træbeskyttelse. Og du behøver ikke bekymre dig om den fremtidige vedligeholdelse af dit shelter.

Ifølge erfarne shelterbyggere kan du nemlig nøjes med at behandle din “udestue” med trætjære cirka hvert femte år – så i det perspektiv er det en meget billig hyggekrog, du får for en investering på 4500 kroner.

Byg selv shelter - sådan gør du trin for trin

Download hele shelter-artikelen og få både tegning af shelter og en udførlig byggevejledning med trin for trin billeder og materialeliste.

Byg selv shelter med udsigt

Med en placering ved skov og strand har familien fået alle tiders udestue med dette shelter – og til en brøkdel af prisen på en normal tilbygning. Og i det nye shelter er der rigelig plads til 6-8 personer, som heller ikke behøver at bekymre sig om loftshøjden.