Flot og praktisk redskabsskur

Der skulle være god plads i det nye redskabsskur, men det måtte ikke blive til en stor, massiv klods. Med en elegant klinkbeklædning, der er brudt med lodrette stolper, lykkedes det for vores læser.

Når en træfacade med klinkbeklædning skal være mange meter lang, bliver det nemt en meget massiv flade at se på. Og det var netop udfordringen, som Niels Mortensen stod over for, da han sammen med sin kone havde besluttet, at de havde brug for et nyt redskabsskur.

Meget ofte vil brædder, der ligger på klink, blive lagt i forlængelse af hinanden i hele facadens bredde. Det kan se flot ud, men det kan også meget nemt komme til at virke voldsomt og massivt. Så Niels’ udgangspunkt var, at denne monotoni skulle brydes.

LÆS OGSÅ: Støb verdens nemmeste fundament

Løsningen blev uhyre simpel: I stedet for at sætte klinkbeklædningen uden på de stolper, der bærer dem, blev den sat imellem stolperne. På den måde kom de lodrette stolper til at bryde de vandrette brædder flere steder undervejs. Og det lettede indtrykket af det ni kvadratmeter store skur.

Samtidig sørgede Niels for, at taget kom til at hælde indad mod haven. På den måde blev den synlige side af skuret den laveste. Igen betød det, at skuret ikke virker så voldsomt, som det ellers ville have gjort.

Find mere inspiration om redskabsskure.

Det sidste fag af skuret er åbent og bliver brugt til cykelparkering. Men også denne del af facaden bliver formentlig lukket, for cyklerne står ikke helt så meget i læ, som familien havde håbet på. Så for fremtiden vil skuret kun være åbent i den ene ende, så cyklerne kommer i tørvejr.

Det tog Niels en god uge at bygge skuret, som blev både pænt og solidt.

12 spørgsmål til niels

Var der noget værktøj, du var nødt til at købe?
Jeg købte en kap/geringssav og lejede et manuelt jordbor til at få stolperne i jorden.

Hvad var det hårdeste arbejde?
Det var at få sat stolperne dybt nok i jorden. Selv med et jordbor var det hårdt arbejde at komme ned i frostfri dybde på 90 centimeter.

Hvad er du mest stolt af?
At skuret endte med at blive så harmonisk. Jeg lod fx taget hælde ind mod haven for ikke at gøre bygningen for høj at se på.

Hvad er den bedste detalje?
Jeg er meget glad for klinkbeklædningen. En ubrudt beklædning var blevet meget massiv, så det her er en god løsning, synes jeg.

Hvor lang tid tog det?
Jeg brugte en uges ferie på at bygge det. Siden har det fået træbeskyttelse, og der er føjet lidt detaljer til, fx et espalier. Men selve byggeriet tog en uge.

Hvem hjalp dig?
Jeg var lidt usikker på, hvordan jeg skulle lægge tagpappet. Det skulle brændes på, så det fik jeg en kammerat til at hjælpe med.

Hvad sagde din kone til det?
Hun er lige så glad for skuret, som jeg selv er - ikke mindst fordi vi fik cyklerne i tørvejr.

Blev det dyrere eller billigere, end du havde regnet med?
Jeg kiggede på mange af byggemarkedernes samlesæt, men de var ikke særligt solide, og flere af dem var halvdyre. Min løsning er både billigere og mere solid.

Hvad ville du gøre anderledes, hvis du skulle lave det igen?
Hvis jeg havde lukket det sidste felt af, havde cyklerne stået bedre beskyttet mod regn og sne.

Hvad er dit råd til andre, der skal i gang med et lignende projekt?
Lej et jordbor med motor, særligt hvis du har lerjord. Det er hårdt arbejde med et manuelt bor.

Hvor ligger du på en skala fra 1 til 10 - hvor 10 er ekspert-gør-det-selv’eren?
Mon ikke det er omkring et 6-tal.

Hvad er dit næste projekt?
Jeg tror, at jeg vil lukke det sidste fag med en side, så cyklerne står bedre beskyttet. Hvis det regner og vinden er i øst, får de en del slagregn.

De bærende stolper er en del af designet

Ved at lade stolperne være synlige bliver facaden brudt flere steder. Taget hælder fremover og syner derfor lavere, og selve klinkbeklædningen er med til at gøre redskabsskuret elegant. Også i selve konstruktionen af skelettet er der kælet for detaljerne.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skur