Monter en skydedør

Skydedøre er en pladsbesparende måde at åbne og lukke af til et rum på. Selve døren har vi bygget på værkstedet af 50 x 100 mm tømmer beklædt med 12 mm sporplade. Og den skal monteres på et kraftigt skydedørsbeslag.

Skydedøre er en pladsbesparende måde at åbne og lukke af til et rum på. Selve døren har vi bygget på værkstedet af 50 x 100 mm tømmer beklædt med 12 mm sporplade. Og den skal monteres på et kraftigt skydedørsbeslag.

Håndværker måler først op, hvor beslagene skal monteres. Han har valgt, at skydedøren skal hæves ca. 6 cm over fliserne, og måler derfra dørens højde – 244 cm – op. Fra dette mærke måler han yderligere 8 cm op svarende til skydedørsbeslagets dimension.Inden beslaget skal monteres, skal det samles.

På selve skinnen skal ophængsbeslagene skrues fast. De skal monteres med en lille bolt ind gennem skinnen og fastgøres med den dertil hørende møtrik. Møtrikken skal sidde uden på skinnen og i det hak, der er i beslaget.

For at holde køreskinnen på plads i den ene ende skruer håndværkeren en enkelt støtteskrue i. Nu kan han lægge skinnen op i den rigtige højde og fastgøre skinnen på midten. Ved hjælp af vaterpasset sørger han nu for, at skinnen ligger helt vandret, inden han skruer de øvrige skruer i.

De to kørende slæder skal ind i skinnen først. Dernæst monteres det ene slædestop løst i den ene ende. I den anden ende sættes der også et stop, men det skrues endnu ikke fast.

Slædestoppene indstilles først til slut, når døren er på plads. Håndværkeren måler nu ud til de beslag, der skal holde døren fast til de to kørende slæder i skinnen. Her det det vigtigt at måle afstanden fra slæderne og ind til tagremmen, således at beslagene kommer til at sidde korrekt i toppen af døren.

Beslagene skal sidde, så der er ca. en centimeters luft mellem døren og tagremmen. Så risikerer man ikke, at døren støder på remmen, selvom træet i døren skulle slå sig en smule.

Håndværkeren vælger at placere de to beslag 30 cm fra hver af dørens sider. Derpå overfører han de mål, han tog for beslagenes placering i forhold til skinne og tagrem. Hvert beslag monteres med fire beslagskruer, og således at åbningen i beslagene vender ind imod tagremmen.

Nu kan døren løftes op og hægtes på det ene beslag. Møtrikken strammes en smule til, så beslaget ikke hopper af.Herefter skal den anden side hægtes på. Og så er det tid til en lille prøvekørsel.

Døren kører fint, men inden den gøres helt fast i beslagene, skal der lige monteres et lille stykke føreskinne på den ene stolpe. Denne lille skinne, der er bøjet af et stykke sømbeslag, skal sørge for, at døren ikke vipper frem og tilbage.

I bunden af døren er der fræset et spor, der er ca. dobbelt så bredt, som det lille beslag er tykt. Og så dybt, at beslaget ikke støder mod unden af udfræsningen. Så er der godt styr på bunden af døren.

Nu hvor døren sidder korrekt, kan møtrikkerne spændes, så beslaget sidder solidt fast. Skulle porten ikke sidde helt præcist, kan højden ændres ved hjælp af møtrikkerne på bærebeslaget.

Til sidst skal stopklodserne justeres på plads og fastgøres. De sikrer, at døren kun åbner og lukker i det område, vi ønsker. Døren skal også kunne aflåses.

Derfor monterer håndværkeren såkaldt overfaldsblik. Det skal monteres således, at beslagets arm dækker for skruerne i øjebeslaget. Det sikrer mod, at en tyv kan skrue skruerne ud af øjebeslaget, når hængelåsen sidder i. Til sidst skal der et godt, gedigent håndtag i den forholdsvis tunge låge.

Beslag til skydedøre købes som færdige sæt, og det eneste, man skal sikre sig, er, at beslagene kan klare vægten af døren.De her brugte beslag kan klare 200 kg, hvilket er rigeligt til denne dør.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Skur