Det skal du vide, inden du monterer nye døre

Der er masser at tage stilling til, når du skal købe døre. Her får du svar på alle de spørgsmål, du kan have – og trin for trin vejledninger, så du selv kan montere indvendige og udvendige døre.

Hvilke indvendige døre skal jeg vælge?

Hvis du har søgt blot én gang på nettet efter indvendige døre, vil du have opdaget, at priserne varierer voldsomt; du kan købe en dør med karm til 700 kroner, og du kan købe en dør med karm i præcis samme størrelse til 4.000 kroner.
Forskellen ligger i kvaliteten. Og det er slet ikke sikkert, at den dyreste er den bedste i dit tilfælde. Det afhænger helt af, hvad du ønsker, at døren skal holde til.

De helt billige døre er såkaldte celledøre. De er bygget op om en kerne af stærke pap-celler, som er pakket ind i tynde finérplader. Er der tale om en glat dør, kan du ikke nødvendigvis se forskel på en celledør og den væsentligt dyrere makker, den massive dør med en kerne af træfibre – men du kan høre det.
Den tunge dør er langt bedre til at holde lyde ude, og så kan den naturligvis tåle flere slag, spark og uheld end den tynde celledør.

Både de lette celledøre og de tungere massive døre fås i mange varianter og farver, alt efter smag og behag.

Skydedøre adskiller sig ikke meget fra ovenstående. Den største forskel er, at en skydedør består af en dørplade uden lås og håndtag, men ellers gælder generelt de samme regler i forhold til kvalitet og lyddæmpende egenskaber.

Læs også:
Monter skydedøren uden på væggen
Sådan får du en lydisoleret dør

Hvilken yderdør skal jeg vælge?

Udover udseendet er isoleringsevne og styrke de to vigtigste faktorer, når du skal vælge en yderdør. Den skal holde varmen inde og må ikke fungere som en kuldebro, der leder kulden ind. Og samtidigt skal den holde ubudne gæster ude, og derfor skal den være bygget solidt.

En yderdør er en større investering for de fleste, men husk på, at en yderdør nemt kan have en levetid på både 20 og 30 år, så det er ofte værd at gå efter kvalitet. En massiv trædør holder væsentligt længere end en dør af MDF-plade.

Kig efter U-værdien, når du køber en yderdør. En lav U-værdi betyder, at døren slipper mindst mulig varme ud af huset, når den er lukket.

Læs mere om: Hvad er u-værdi?

Den indbrudssikre dør består af en solid dørplade, evt. forstærket indvendigt, og forsynet med solide låse og gode sikringer, så døren fx ikke kan løftes af i hængselsiden, mens den er lukket. Er der glas i døren eller i et sideparti, skal glasset også være indbrudssikret.

En god tre-punktlås låser døren flere steder, udover selve låsekassen med en falle, der går ind i låseblikket. Og både låseblikket, der sidder i karmen og selve fallen – den metaldel, der kommer ud af låsen, når du drejer på nøglen, skal være stærke.

Endelig er der naturligvis et miljøspørgsmål, som de fleste større producenter også tager højde for, fx i form af FSC-mærket træ og en CO2-reduceret produktion.

Opmåling

Indvendige døre

I langt de fleste tilfælde vil dine døre følge nogle helt faste standardmål:

Murhullet er større end karmmålet, fordi der skal være plads til isolering og fuge mellem muren og karmen.

Du kan naturligvis godt skifte til en bredere dør. Det kræver blot, at du udvider murhullet. Vil du have en smallere dør, må du omvendt indskrænke murhullet.

Du kan også vælge at købe en billig standarddør og passe den til, hvis den skal være mindre end en standarddør.

Læs også: Få døren til at passe i hullet

Se også: Monter ny dør på en formiddag

Yderdøre

Yderdøre følger ikke helt samme stramme mål. Som udgangspunkt skal du måle karmens udvendige dimensioner. I nyere huse vil de følge en standard, og så vil du kunne genkende det udvendige karmmål i producentens tabeller, men i ældre huse skal du ikke forvente det samme. Så her må du være ekstra omhyggelig, så du får bestilt din dør i den helt rette størrelse.

Husk, at der altid skal være plads til isolering og fuge mellem muren og karmen, cirka 1,5 cm hele vejen rundt. Det betyder, at du skal trække ca. 3 cm fra i både højde og bredde for at finde karmens udvendige mål. Og husk at måle mere end ét sted på hver led, for murene kan meget nemt være skæve, og du skal bestille efter det mindste mål.

Bestilling af dør

Når du bestiller din nye dør, skal du naturligvis have styr på målene: Skriv tydeligt, om du har taget udvendigt karmmål eller om det er murhullet, du har målt. Beder producenten kun om ét mål, så nøjes med at give dem det. Undgå forvirring.

Udover størrelsen skal du også angive, hvilken vej, din dør skal åbner: Indad eller udad, og om den skal være hængslet i højre eller venstre side.

Når du bestiller indvendige døre, kan de ofte vendes, blot ved at dreje på fallen (den del af låsetøjet, der stikker ud af låsekassen og som går ind i karmen, når døre lukkes. Hiv ud i fallen og drej, så kan døren åbne den modsatte vej i en karm.

Montering af dør

Inden du pakker din nyindkøbte dør ud af emballagen, så mål lige efter at du har fået det, du har bestilt. Og gør det INDEN du fjerner den gamle dør. Du går nogle kølige nætter i møde, hvis du har fjernet den gamle hoveddør, og først for sent opdager, at du eller producenten har lavet en fejl.

Det at montere en dør er som udgangspunkt rimelig simpelt: Sæt karmen ind i hullet, klods dørtrinnet (bundstykket) op, så det er i vater, skru karmen fast i hængselsiden og dernæst i låsesiden.

Når det alligevel kan drille, skyldes det, at der i den virkelige verden ofte er skæve vægge, plugs der ikke vil sidde fast og – særligt når det handler om yderdøre – tunge elementer, der skal håndteres. Men følger du en af vores vejledninger, skal du nok komme i mål.

Læs også: Ny dør i murværk og facade af træ

Tætningslister

Døre skal holde tæt, så vinden ikke piver ind, eller varmen suses ud igennem sprækker. Efter mange års slid kan tætningslisterne godt give op, og så må du erstatte dem med nye og friske.

Tætningslisterne skal matche de gamle, og der er en del forskellige profiler at vælge imellem.

Læs mere om: Tætningslister

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Døre