Smart haveskur med drivhus

Ved at bygge med enkle moduler, som du samler med spær og plader, kan du skabe lige netop det haveskur, du har lyst til.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
4850 kroner

Intro

Tilpasningsevne er kernen i dette lille redskabsskur til haven. Størrelsen retter sig ind efter det skur, der i forvejen ligger i haven, længden kan varieres frit, afstanden mellem de enkle spærmoduler retter vi ind efter de døre, vi vil have på forsiden – og for enden af skuret tilføjer vi et lille drivhus, som lige så godt kunne have været et brændeskjul. Det vigtigste element er vægmodulerne, som uden videre er rettet til efter det eksisterende skur.

LÆS OGSÅ: Få perfekt resultat med et tegneprogram!

Fleksibelt skur gir´ plads til havetraktor

Modulerne er nemme og hurtige at bygge en hel serie af, og når vi stiller dem på række og kobler dem sammen med taglægter og skruer plader på væggene, mangler vi bare at lægge tagplader på og sætte døre i.

Normalt arbejder man med en fast afstand mellem de bærende elementer, både af hensyn til udseendet og for at sikre styrken, men i de små dimensioner – fronten er godt 150 cm høj, bagsiden lidt lavere – kan vi let rykke modulerne lidt til den ene eller den anden side. Det har vi udnyttet til ikke kun at have en lille dør, men også en dobbeltdør bred nok til en lille havetraktor.

Vejledning

Moduler åbner alle muligheder

Ved at bygge med moduler og samle dem med spær og plader kan du nemt tilpasse haveskuret efter din have og dine behov.

Vores skur bygges over fem spærmoduler, som får samme profil som et eksisterende skur i haven. Modulernes to lodrette stolper skærer vi ud af 45 x 120 mm høvlet fyr, der foroven bindes sammen af tagspæret, der skæres ud af et terrassebræt, og længere nede samles med en vandret lægte.

Modulerne rejses på to rækker punktfundamenter, så der bliver to åbninger. Den ene åbning er 60 cm bred, den anden 120 cm bred, så der er plads til at trille en lille havetraktor ind.

Væggene beklæder vi med cementspånplader, som tåler vand og vind, er billige - og som minder tilpas meget om væggene i det skur, vi forlænger.

Et sjette lidt spinklere modul føjes til, inden tagspærene lægges hen over alle moduler og dækkes af tagplader. Det er til drivhuset, og mere om det senere.

Taget

1

Tagpladerne skærer vi til med en fintandet stålklinge i dyksaven. Spænd dem fast på et solidt underlag, og spænd også føringsskinnen fast. Saven skal ikke køre med for høj hastighed.

2

Pladerne skrues fast i toppen af bølgerne med de tilhørende skruer med tætning. Sæt cirka 10 skruer for hver kvadratmeter. Hold tagpladerne fast med tvinger, mens du skruer.

3

Trapezpladen skrues fast, når skelettet til drivhuset er føjet til. Skruerne til de mere skrøbelige plader sættes i bunden af bølgen.

4

Sternbrættet skrues på. Det er et stykke 20 mm krydsfiner, som er 6 cm bredt og skæres på skrå i enderne. Tagpladen skrues fast i sternbrættet, her bores for, så brættet ikke flækker.

5

Sortmalede trælister (F) skrues uden på pladerne, så de dækker alle skruer, kanter og samlinger. Listerne er 21 x 44 mm, og vi runder kanterne. Hjørnet dækkes med to lister.

Skelettet

1

Vægelementerne samles hver for sig. Sav delene (A, B, C og D) ud i serier, så du stiller savestoppene på kapsaven til den pågældende længde; derved bliver de ens, og arbejdet går lynhurtigt. Når vi skal samle dem, spænder vi dem op og samler dem med 5 x 60 mm skruer.

2

Vægelementerne rejses på punktfundamenterne. Foroven forbindes de med taglægterne (E), der gøres fast med 5 x 80 mm skruer.

3

Siderne skæres ud med dyksav, så de passer til de felter, du vil lukke. De består mest af cement og er meget hårde at skære i, så køb evt. en billig klinge, du kan kassere bagefter.

4

Den store plade skrues på bagsiden. Den er kortet af, så den møder næste plade midt på en stolpe. Vi spænder pladen op med tvinger og kiler, før vi borer for til 4 x 40 mm skruer, som sættes for hver 30 cm.

Døre til ethvert behov

Med teknikken her kan du nemt bygge døre til lige netop den åbning, du har lavet i dit skur.

Vi bygger døren og porten, så de ligner dørene i det eksisterende skur mest muligt. Derfor beklæder vi dem med sorte profilbrædder med not og fer helt som de gamle døre. Og den enkle konstruktion under beklædningen kan du bruge alle tilsvarende steder. Størrelsen tilpasses, så der er 4 mm luft til alle sider. Vi samler først rammen hak i hak, så de vandrette og lodrette lister krydser hinanden i stærke samlinger. De vandrette lister lægges en sjettedel inde på døren, hvor hængslerne skal sidde, og de lodrette sættes 5 cm fra dørens kant.

Når du skruer beklædningen på rammen, kan du skære den præcis til inden, eller når den er skruet fast.

Dørene

1

Sav og stem hak ud til samlingerne. Med kapsav eller fukssvans saver du en række parallelle spor halvt ned i hakket i de lodrette (A) og de vandrette lister (B), så er det let at fjerne resten med hammer og stemmejern, til bunden er glat.

2

Rammen samles. Delene til rammen (A og B) lægges med den side op, som profilbrædderne skal skrues på. Ret i vinkel, og lås med to 4 x 30 mm skruer i hver samling.

3

Skråstiveren (C) sættes ind. Skær til, så den spænder uden at presse rammen ud af vinkel. Den skal pege mod nederste hængsel. Skru fast.

4

Beklædningsbrædderne (D) skrues fast. Spænd rammen fast først. Dobbeltporten bygger vi her som én stor dør med to rammer, som til sidst deles med dyksaven.

Beslagene

1

Hængselbeslaget, som bærer døren, skrues fast på en 12 mm klods af vandfast krydsfiner. De 12 mm krydsfiner og 8 mm cementspånplade gør, at bagsiden af dørens beklædning ligger uden på husets skelet, som derfor kan fungere som anslag for døren.

2

Hængslet skrues på døren, efter at den er klodset op, til luften om døren er ens hele vejen rundt. Vi borer for gennem beslagets huller og skruer hængslet fast med beslagskruer.

3

De to døre i porten samles med et portoverfald. For at sikre begge bolte tilstrækkelig støtte føjer vi en lille klods til på dørens inderside. På indersiden af den anden dør sætter vi en anslagsliste, så de griber hinanden.

Minidrivhus som bonus

Slip fantasien løs, og føj et drivhus til haveskuret. Eller byg et åbent brændeskjul eller noget helt tredje.

Nu bygger vi så et lille drivhus til yderst på det nye skur. Vi er faktisk tyvstartet, for da vi rejste skelettet og lagde tagspær og tagplader, satte vi yderst et sjette spærmodul, der holdt de samme ydre mål, men var bygget af langt spinklere dele, nemlig taglægter.

Inden vi sætter glas i væggene, skaber vi et vinduesparti på hver side af en åbning i gavlen, og alle felterne lukkes af med lægter, der tilpasses på stedet.

Som glas bruger vi kanalplader af klart polykarbonat, der fæstes af lister med en fals på 10 x 10 mm. Kanalerne kan gro til, så de lukkes med folie foroven og net i bunden.

Skelettet

1

Skelettet til drivhuset afsluttes med lægtestykker (F) oppe og nede og ind mod gavlen (A, B og D), så der overalt er en ramme at sætte kanalpladerne på. Alle dele males, før de sættes på. Til åbningen samler vi som sidste element en dør.

2

Kanalpladerne skæres til. De er af polykarbonat, der er superstærkt og slipper meget lys igennem. De står imod hårde slag - men skæres let til.

3

Kanalerne lukkes med folie øverst og åndbart væv nederst, så der ikke så nemt gror alger inde i dem.

Glas og dør

1

Til at holde kanalpladerne laver vi selv glaslister (H) med en fals på 10 x 10 mm. Vi har fræset falsen i 20 x 20 mm lister. I hjørnerne samles de på gering - altså med 45 graders snit i de rette vinkler, mens de skæve hjørner streges op på stedet.

2

Glaslisterne (H) males og skrues fast over kanalpladerne så tæt på dem som muligt. Beskyttelsesfilmen fjernes, når pladerne er monteret.

3

Døren bygges og sættes op med tre hængsler, så den ikke vrider sig. Døren lukkes med en skudrigel.

Materialer

Skelet, vægge og tag

Høvlet konstruktionstræ, 45 x 120 mm
• 5 lange stolper (B) a 150 cm
• 5 korte stolper (C) a 115 cm

Terrassebrædder, 28 x 125 mm
• 5 spær (A) a 200 cm (tilpasses på stedet)

Taglægter, 38 x 76 mm
• 5 afstandsstykker (D) a 180 cm
• 4 taglægter (E) a 400 cm

Desuden
• Dæklister (F), 21 x 44 mm, i alt 16 meter
• Cementspånplade, 118 x 250 cm, 3 plader
• 12 mm støbefiner til hylder (G) (evt.)
• Metalplader m. skruer, cirka 8 m2
• Trapeztagplader m. skruer (til drivhuset)
• Sternbræt, 20 mm krydsfiner, 20 x 200 cm
• Rustfri skruer, 5 x 80, 5 x 60 og 4 x 40 mm

Til en enkelt dør

Taglægter, 38 x 76 mm
• 2 lodrette lister (A), dørens højde minus evt. trin og falsliste
• 2 vandrette lister (B), dørens bredde minus 10 cm

Desuden
• 1 skråstiver (C), 21 x 44 mm fyr
• Profilbrædder (D) i dørens bredde (8 mm smallere end åbningen)
• 2 stabelhængsler m. beslagskruer
• Greb, låsemekanisme m.m.
• Skruer til udebrug, 4 x 30 mm

Drivhuset

Taglægter, 38 x 76 mm
• 2 lange stolper (A) a 150 cm
• 2 korte stolper (B) a 115 cm
• 4 tværstykker (D) a 65 cm
• 2 dørstolper (E) (tilpasses)
• 4 top- og bundstykker (F) (tilpasses)
• 4 rammedele til dør (G) (tilpasses)

Desuden:
• 1 tagspær (C), 28 x 125 mm (tilpasses)
• Kanalplader m. folie og insektnet
• 20 x 20 mm høvlet træ til glaslister (H)
• 3 små hængsler og en skudrigel
• Rustfri skruer 4 x 40, 5 x 60 og 5 x 80 mm

Tidsforbrug

En uges tid, når du har bunden og fundamentet på plads.

Pris

Cirka 4850 kroner i udgaven her – inklusive drivhus.

Sværhedsgrad

Selvom vi går efter enkle løsninger, skal du rundt om mange udfordringer og helst have lidt erfaring.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skur