Udestue som samlesæt

Påstand: Én person kan selv samle denne udestue på en uge eller to med kun hammer, vaterpas og skruemaskine. Resultat: Det passer – stort set

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
100.000 kroner

Intro

For nogle lyder det nok som en noget uoverskuelig opgave at bygge sin egen udestue med en skruemaskine og naboen som eneste hjælp.

Men egentlig kræver det blot en god portion logisk sans, evnen til at læse en vejledning og så basal gør det selv-viden om værktøj og skruer. I dag kan man nemlig købe udestuer som samlesæt, hvor vinduespartier, skydedøre, skruer, lister, nedløbsrør og alle andre elementer kommer i kasser leveret direkte til din fordør. Dimensionerne er regnet ud efter de mål, du selv skal tage.

Det hele er pakket ned i kasser med numre på, og det eneste nødvendige værktøj er i princippet hammer, vaterpas og skruetrækker.

Udestuen ankommer

Gør Det Selv har fulgt en selvbygger, Jens Svendsen, fra Hvidovre ved København, som bestilte en udestue fra firmaet Santex Udestuer, der er den største leverandør på selvbyggermarkedet.

Alle papkasserne ankommer mandag formiddag med lastbil. Den 20 m2 store tilbygning syner ikke af meget pakket ned i kasser og poser. Vindues- og dørlister er i samme svenskrøde nuance som huset. Farven aftalte Jens med sælgeren, da han var ude for at besigtige placeringen af udestuen seks uger tidligere.

Her noterede sælgeren også målene samt selve husets materiale, så alle dimensioner, beslag og materialer passer specifikt til Jens’ hus.

Klar på hjælpelinjen

Manualen er det vigtigste redskab for at samle den nye tilbygning. Jens læser den grundigt for ting, han foretager sig, og han beskriver den som “grundig”. Alt fra de store hjørnepartier til det mindste vinkelbeslag er nummereret fra fabrikken med blyant, og følger man instruktionen slavisk, burde forvirring kunne undgås, mener han.

Det er også erfaringen hos leverandørens konsulenter, der hver weekend modtager adskillige frustrerede opkald fra private bygherrer.

“De selvsikre gør det selvtyper har helt klart de største problemer. De starter projektet med at flå alle poser og kasser op, fordi de er nysgerrige,” fortæller salgskonsulent Carl-Erik Christiansen fra Santex Udestuer.

“De får rodet tingene sammen og kan ikke finde beslag nr. 53, der skal bruges til at montere tværbjælke nr. 187 på balk nr. 13. Dem har jeg i røret flere gange om ugen, men det hører med.

Til gengæld kan jeg så nærmest høre i telefonen, hvor langt de er kommet, og hvilken type gør det selv-mand det er, jeg taler med.”

En hjælpende hånd

Nogle steder gør manualen dog arbejdet lidt lettere, end virkeligheden viser sig at være. For eksempel gik det fint med at skrue to lodrette stolper ind i husmuren, og de passede millimeterpræcist. Til gengæld viser det sig, at næste trin med at samle de to yderste hjørnepartier kræver en hjælpende hånd fra fotografen.

Hjørnepartierne vejer godt til, og skal én mand sætte dem op, ville selv hr. Schwarzenegger få sin sag for. Partierne stilles op med et par skruetvinger og brædder som støtte, og den første rem lægges op. Den passer perfekt i længden. Resten af basiskonstruktionen samles med hyppig brug af vaterpas.

LÆS OGSÅ: Byg selv orangeri i træ

Malingen drillede

Det eneste reelle problem, Jens fra Hvidovre kommer ud for, er nogle vinduesprofiler, der ikke er malet godt nok. Han kontakter sælgeren, og næste morgen står der nogle identiske nymalede profiler ved hoveddøren. Fin service, men det kræver jo altså, at man selv opdager og påpeger fejlen.

På plussiden tæller, at der er fem års garanti på udestuen og 10 års garanti på termotaget. Limtræet er i øvrigt klassificeret af de skrappe regler fra det svenske Statens Provningsanstalt, der svarer til Statens Byggeforskningsinstitut herhjemme.

“Jeg brugte nu godt nok lidt mere værktøj, men det var mest til forberedelsen af soklen og tætning mellem husets eternittag og udestue.Til selve samlingen af udestuen behøver man i princippet ikke mere end de tre stykker værktøj - og så en skruetvinge eller tre,” fortæller Jens.

Vejledning

01
Færdigblandet fundament 1 Trin

Udestuen kan bygges på et eksisterende fundament eller et nyt støbt betongulv. Gulvet her kommer i øvrigt også fra Santex, der sælger det som samlesæt. Her skal man kun selv hælde beton i.

02
Ankommer til tiden 2 Trin

Udestuen ankommer som aftalt mandag formiddag med en svensk vognmand direkte fra Santex-fabrikken i Halmstad.

Det er en god idé at sortere alle elementerne straks efter ankomsten, så du har overblik over tingene. Tjek, at alt er kommet.

03
Manglede en ekstra hånd 4 Trin

Hjørnepartier og remme gøres klar. For at rejse og midlertidigt fastspænde de tunge hjørnepartier må fotografen give en hånd med - det er det eneste, én mand ikke kan gøre alene.

To bjælker, leveret skåret millimeterpræcist ud til netop denne ydermur, skrues fast.

Der følger skruer og bøsninger med, men træ- og murbor skal man dog selv skaffe.

Et par aluminiumsskinner og skruetvinger holder hjørnepartierne fast i lod og vage, mens spær og remme monteres.

04
Alt passer på millimeteren 3 Trin

Der monteres skinner til de medfølgende tagplader.

Ikke så meget som en centimeter skulle saves af undervejs.

Der følger en strimmel fiberdug med til at tætne mellem hus og udestue. Dugen er afmålt efter netop denne udestue.

05
Alle beslag følger med 2 Trin

Glasset i udestuen er forsynet med et lag tyndt gennemsigtigt tinoxid, som gør, at varmestrålingen reflekteres og bliver i stuen. Ved at glasset holdes varmt, minimeres desuden risiko for kondens og rimfrost.

Når man krydser af ud for “tagrende” på ordren, følger alle beslag med.

Udestuen her er med synlige tagrender, den kan også leveres med skjulte.

Materialer

Den viste udestue i limtræ på 19,5 m2 inkl. alle elementer, beslag, døre og vinduer koster 100.000 kroner inkl. levering. Der følger video eller cd-rom med filmet trin for trin-instruktion med, og under byggeriet er der gratis hotline til producenten. Herudover har sælger lavet arkitekttegning til ansøgning om byggetilladelse mod merpris på 1500 kroner.

Tidsforbrug

1 uge

Pris

100.000 kroner

Tips & Tricks

Døre og bjælker kan byttes

Termotaget leveres med 10 års garanti.

Skydedøre leveres som færdigsamlede partier, som kun skal monteres - ikke samles. Derfor kan man yde 5 års garanti på dem.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Bygninger