Intro
Vejledning
01
Store huller repareres
5
Trin
Er gulvet fyldt med huller, skal de repareres, før du kan fortsætte. Alt løst materiale skal fjernes med en mejsel, og hullerne skal renses. Fjern hellere lidt for meget end for lidt.
Der kan sagtens være løst materiale, selvom du ikke lige kan se det. Det kan du afsløre ved at banke rundt om hullet med en hammer og lytte dig frem til, om der er løst materiale. Lyder det hult, skal du have gang i mejslen.
Rens alle huller i gulvet op. Sæt en mejsel i borehammeren, og bank al løs beton af. Det går også med en almindelig mejsel og en hammer, bare langsommere. Til sidst støvsuges hullerne for alt løst materiale.
Grund hullerne. Vandbaseret hæftegrunder/støvbinder pensles ned i hullet. Sørg for at ramme alle flader, og kom bare rigeligt på. Grunderen trænger ned og giver et perfekt underlag for reparationsmørtel.
Rør reparationsmørtlen op. Mørtlen røres op i vand efter anvisningerne på posen. Er det bare en lille portion, der skal bruges, rører du det med en murske. Ellers brug et piskeris i skruemaskinen.
Fyld mørtel i hullet. Brug en murske til at presse det godt ned og ud imod kanterne inde fra midten. Hak mørtlen igennem med murskeen, så evt. luftbobler forsvinder
02
Revner og små huller spartles
4
Trin
Når de store huller er repareret med mørtel, er det tid til at kigge på de småhuller og revner, der kommer i alle betongulve med tiden.
Her spartler vi med en tokomponent epoxyspartelmasse. Den er en lille smule elastisk, så den kan følge evt. bevægelser i gulvet uden at revne.
Når alle store huller, revner og småhuller er repareret, kan du blot læne dig tilbage og vente på, at mørtel og spartelmasse er hærdet af. Det står på pakningerne, hvor lang tid der skal gå, før du må slibe.
Bland epoxyspartelmassen efter anvisningen på bøtterne. Det er vigtigt for effekten, at blandingsforholdet er præcist, så brug en køkkenvægt. Bland spartelmassen i en ren plastikbøtte, og bland ikke mere op, end du kan nå at bruge, inden massen hærder.
Rens revnerne. Alle revner og småhuller renses for løs beton – her er en gammel skruetrækker rigtig god. Støvsug indimellem, og slut af med at pensle med lidt hæftegrunder/støvbinder.
Fyld op med epoxyspartelmasse. Den ret flydende masse hældes i. Det går let, hvis du hælder fra en gummikop til gips. Hjælp evt. lidt på vej ned i revnerne med en tynd spartel (japanspartel).
03
Gulvet slibes
3
Trin
Brug en vinkelsliber langs kanterne. Der findes særlige “kopper” til vinkelsliberen, der er beregnet til at slibe beton med. Husk at slutte en værkstedsstøvsuger til, for denne proces støver voldsomt.
Hjørnerne er lidt svære. Her kan vinkelsliberen ikke nå ind, men der findes særlige betonskiver til multicutteren. Det larmer og støver meget, men det er den eneste mulighed, du har.
04
Gulvet lakeres
7
Trin
Når gulvet er slebet rent, støvsuges det grundigt flere gange. Brug en værkstedsstøvsuger, da det fine betonstøv med stor sandsynlighed vil ødelægge din almindelige støvsuger.
Gulvet skal lakeres (eller males med epoxymaling), men før du går i gang, skal det forsegles med støvbinder/forsegler.
Her bruger vi en variant, der skal røres op. Men den fås også brugsklar i 10-litersdunke – så slipper du for oprøring
Overfladen forsegles. Rør forsegleren/ støvbinderen op efter anvisningen på emballagen, medmindre du har købt en brugsklar blanding. Nogle forseglere er farvet, så du nemt kan se, hvor langt du er.
Start med kanterne. Brug en knækpensel – den kan komme ind i alle kroge – og beskyt væggen med et stykke pap. Vil du lakere lidt op ad væggen, så skal der også forsegler på der.
Rul gulvet over med forsegler. Brug en langluvet rulle, og husk at montere et skaft på, så du ikke får ondt i ryggen. Rullen renses efter brug med rindende vand.
Lakken røres op. Næste dag blandes epoxylakken med hærder og røres igennem med et piskeris på skruemaskinen. Husk åndedrætsværn, handsker og briller, hvis du arbejder med epoxy
Lakken hældes op i en almindelig rullebakke. Køb en løs indsats af tynd plastik til bakken – så behøver du kun smide indsatsen ud, når du har lakeret gulvet. Epoxylak kan du nemlig ikke sådan bare rense af.
Rul lakken på gulvet. Tag først kanterne med en pensel som med forsegleren, og brug så rullen til at fordele lakken med. Gentag behandlingen dagen efter
Materialer
- Støvbinder
- Reparationsmørtel
- Epoxyspartelmasse
- Epoxyklarlak
Specialværktøj
- Borehammer m. mejsel
- Pudsebræt
- Murske
- Multicutter
- Betonsliber
- Værkstedsstøvsuger
Tidsforbrug
2 dage ekskl. tørretid (lak).
Pris
Under 2.000 kr. for 35 m² – plus evt. leje af gulvsliber.
Sværhedsgrad
En opgave i den nemme ende af skalaen.
Video
Tips & Tricks
De materialer, der anvendes på billederne, kan være svære at få fat i. Derfor har vi fundet lignende produkter på nettet og i byggemarkederne. Her fra Hagmans. Du skal så vidt muligt altid anvende produkter fra én producent, så du er sikker på, de fungerer optimalt sammen.