Fra ødelagt beton til New Yorker-gulv

Selv det mest ramponerede og nedslidte betongulv kan komme til at ligne gulvet i en millionærlejlighed i New York, hvis du giver det en omgang epoxyspartel og -lak. Det er ikke specielt dyrt. Det er heller ikke supersvært. Og så holder det i mange år. Vi viser hvordan – trin for trin.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
2.000 kr. for 35 m²

Intro

Reparer de store huller, spartl de små revner, slib hele molevitten og slut af med en omgang epoxy.

Det er opskriften på et superflot New Yorker-gulv, og i denne artikel viser vi, hvordan du kommer sikkert i mål.

Til langt de fleste af opgaverne kan du klare dig med en vinkelsliber med en slibekop. Men hvis du er ude i et kæmpe gulvareal, kan du leje en såkaldt betonsliber. Det koster omkring 700-1000 kroner pr. dag.

Vejledning til at lave et New Yorker gulv

I denne vejledning viser vi dig, hvordan du:

 • reparerer store huller i gulvet
 • spartler små revner
 • lakerer gulvet

Vejledning

01
Store huller repareres 5 Trin

Er gulvet fyldt med huller, skal de repareres, før du kan fortsætte. Alt løst materiale skal fjernes med en mejsel, og hullerne skal renses. Fjern hellere lidt for meget end for lidt.

Der kan sagtens være løst materiale, selvom du ikke lige kan se det. Det kan du afsløre ved at banke rundt om hullet med en hammer og lytte dig frem til, om der er løst materiale. Lyder det hult, skal du have gang i mejslen.

1

Rens alle huller i gulvet op. Sæt en mejsel i borehammeren, og bank al løs beton af. Det går også med en almindelig mejsel og en hammer, bare langsommere. Til sidst støvsuges hullerne for alt løst materiale.

2

Grund hullerne. Vandbaseret hæftegrunder/støvbinder pensles ned i hullet. Sørg for at ramme alle flader, og kom bare rigeligt på. Grunderen trænger ned og giver et perfekt underlag for reparationsmørtel.

3

Rør reparationsmørtlen op. Mørtlen røres op i vand efter anvisningerne på posen. Er det bare en lille portion, der skal bruges, rører du det med en murske. Ellers brug et piskeris i skruemaskinen.

4

Fyld mørtel i hullet. Brug en murske til at presse det godt ned og ud imod kanterne inde fra midten. Hak mørtlen igennem med murskeen, så evt. luftbobler forsvinder

5

Træk overskydende mørtel af med et pudsebræt. Brug det også til at glatte overfladen ved at køre brættet rundt i cirkler, langt ud på gulvet.

02
Revner og små huller spartles 4 Trin

Når de store huller er repareret med mørtel, er det tid til at kigge på de småhuller og revner, der kommer i alle betongulve med tiden.

Her spartler vi med en tokomponent epoxyspartelmasse. Den er en lille smule elastisk, så den kan følge evt. bevægelser i gulvet uden at revne.

Når alle store huller, revner og småhuller er repareret, kan du blot læne dig tilbage og vente på, at mørtel og spartelmasse er hærdet af. Det står på pakningerne, hvor lang tid der skal gå, før du må slibe.

1

Bland epoxyspartelmassen efter anvisningen på bøtterne. Det er vigtigt for effekten, at blandingsforholdet er præcist, så brug en køkkenvægt. Bland spartelmassen i en ren plastikbøtte, og bland ikke mere op, end du kan nå at bruge, inden massen hærder.

2

Rens revnerne. Alle revner og småhuller renses for løs beton – her er en gammel skruetrækker rigtig god. Støvsug indimellem, og slut af med at pensle med lidt hæftegrunder/støvbinder.

3

Fyld op med epoxyspartelmasse. Den ret flydende masse hældes i. Det går let, hvis du hælder fra en gummikop til gips. Hjælp evt. lidt på vej ned i revnerne med en tynd spartel (japanspartel).

4

Skrab overskydende spartelmasse af med en stålspartel. Igen er japanspartlen smart. Den er billig, så du kan bare smide den ud bagefter, hvis der sidder rester af epoxy på den. Lad alle reparationer tørre.

03
Gulvet slibes 3 Trin

1

Brug en vinkelsliber langs kanterne. Der findes særlige “kopper” til vinkelsliberen, der er beregnet til at slibe beton med. Husk at slutte en værkstedsstøvsuger til, for denne proces støver voldsomt.

2

Hjørnerne er lidt svære. Her kan vinkelsliberen ikke nå ind, men der findes særlige betonskiver til multicutteren. Det larmer og støver meget, men det er den eneste mulighed, du har.

3

Til sidst slibes hele gulvet med en betonsliber. Den kan lejes og findes i flere størrelser, afhængigt af gulvets størrelse. En sliber koster 700-1.000 kroner i leje pr. dag. Husk, at der kommer transport oveni.

04
Gulvet lakeres 7 Trin

Når gulvet er slebet rent, støvsuges det grundigt flere gange. Brug en værkstedsstøvsuger, da det fine betonstøv med stor sandsynlighed vil ødelægge din almindelige støvsuger.

Gulvet skal lakeres (eller males med epoxymaling), men før du går i gang, skal det forsegles med støvbinder/forsegler.

Her bruger vi en variant, der skal røres op. Men den fås også brugsklar i 10-litersdunke – så slipper du for oprøring

1

Overfladen forsegles. Rør forsegleren/ støvbinderen op efter anvisningen på emballagen, medmindre du har købt en brugsklar blanding. Nogle forseglere er farvet, så du nemt kan se, hvor langt du er.

2

Start med kanterne. Brug en knækpensel – den kan komme ind i alle kroge – og beskyt væggen med et stykke pap. Vil du lakere lidt op ad væggen, så skal der også forsegler på der.

3

Rul gulvet over med forsegler. Brug en langluvet rulle, og husk at montere et skaft på, så du ikke får ondt i ryggen. Rullen renses efter brug med rindende vand.

4

Lakken røres op. Næste dag blandes epoxylakken med hærder og røres igennem med et piskeris på skruemaskinen. Husk åndedrætsværn, handsker og briller, hvis du arbejder med epoxy

5

Lakken hældes op i en almindelig rullebakke. Køb en løs indsats af tynd plastik til bakken – så behøver du kun smide indsatsen ud, når du har lakeret gulvet. Epoxylak kan du nemlig ikke sådan bare rense af.

6

Rul lakken på gulvet. Tag først kanterne med en pensel som med forsegleren, og brug så rullen til at fordele lakken med. Gentag behandlingen dagen efter

7

Nu er New Yorker gulvet færdigt, og med rengøring med almindeligt gulvvaskemiddel holder det sig flot i mange år.

Materialer

 • Støvbinder
 • Reparationsmørtel
 • Epoxyspartelmasse
 • Epoxyklarlak

Specialværktøj

 • Borehammer m. mejsel
 • Pudsebræt
 • Murske
 • Multicutter
 • Betonsliber
 • Værkstedsstøvsuger

Tidsforbrug

2 dage ekskl. tørretid (lak).

Pris

Under 2.000 kr. for 35 m² – plus evt. leje af gulvsliber.

Sværhedsgrad

En opgave i den nemme ende af skalaen.

Video

Sådan bruger du borehammeren

I videoen her lærer du alt om den bomstærke borehammer. Med maskinen rigtigt indstillet og forsynet med det rigtige tilbehør kan du nemt pløje dig gennem murværk og beton eller udføre krævende nedbrydningsarbejde, fx hvis fliser og klinker skal fjernes.

Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Tips & Tricks

De materialer, der anvendes på billederne, kan være svære at få fat i. Derfor har vi fundet lignende produkter på nettet og i byggemarkederne. Her fra Hagmans. Du skal så vidt muligt altid anvende produkter fra én producent, så du er sikker på, de fungerer optimalt sammen.

Støvbinder

Vandbaseret produkt, der sikrer en støvfri bund for overmaling med fx epoxy

Reparationsmørtel

Hurtigttørrende og nemt at arbejde med. Lagtykkelse fra 1 til 25 mm.

Epoxyspartelmasse (2-komponent)

Til småhuller/sprækker i træ, beton m.m. før epoxymaling.

Epoxyklarlak (2-komponent)

Klar lak i glans 90. Meget høj slidstyrke og lang holdbarhed.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Betongulv