For at kunne lave dette er det nødvendigt at investere i et specielt propboresæt. Det ene bor bruges til at lave propperne, mens det andet bruges til at lave hullerne til propperne. På en borestander bores der en masse propper.
LÆS OGSÅ: Borestanderen – det billige alternativ til søjleboremaskinen
Vælger du et lyst gulv, kan du med fordel vælge noget mørkere træ til dine propper, da det vil give et flot spil. Der er ingen grund til at bore helt igennem, 1 cm er nok. Propperne kan nu nemt brækkes af med et stemmejern. Nu er propperne klar. Næste skridt er at montere gulvet.
Gulvlæggeren er meget omhyggelig med at måle præcist op til propperne, da selv de mindste afvigelser vil blive ganske iøjnefaldende på et helt gulv. Her har vi valgt at sætte skruerne 3 cm inde fra hver side. Når der er målt, skal der bores for.
Først borer gulvlæggeren en lille centimeter ned ved hver markering med boret fra propboresættet. Herefter skrues der skruer i samtlige huller. Som det ses, sidder skruerne nu så langt nede i hullerne, at de nemt kan dækkes med propperne.
LÆS OGSÅ: Kvikguide til propbor
Fagmanden smører en lille smule lim rundt på proppen, hvorefter proppen forsigtig bankes ned i hullet. Husk at være omhyggelig med at få årerne i proppen til at vende samme vej som dem i gulvbrættet.
Den del af proppen, som stikker op over brættet, skal nu stemmes væk. Fagmanden starter højt oppe på proppen, for at se hvilken vej fibrene går, og derved hvilken vej stemmejernet vil gå.
Hvis stemmejernet går nedad, er man nødt til at stemme fra den anden side, så man ikke ved et uheld stemmer ned i brættet.
Proppen er nu så godt som i niveau med gulvet, så fagmanden afslutter med at slibe med sandpapir korn 120. Processen gentages nu på resten af gulvet, og selv om det kræver god tid, opnår du et flot og anderledes gulv.