Kvikguide til propbor

Når du vil skjule skruerne på din lækre træterrasse eller flotte plankegulv med propper, skal du bruge et propbor.

Hvad er et propbor?

Et propbor er en type bor, som anvendes til at udskære træpropper i både hårdt og blødt træ. Du kan fx bruge et propbor til at lave propper, som kan skjule skruerne i træterrassen eller knaster i dit plankegulv.

Det er ikke et bor, man finder i de fleste værktøjskasser. Et propbor er nemlig en specialist som anvendes, når skal bores propper til eksempelvis en træterrasse eller et plankegulv.

Men et propbor er ikke nok i sig selv, der er nemlig også brug for et forstnerbor, når skruerne i terrassebrædderne skal skjules. Derfor sælges propbor ofte som et propborsæt med forstnerbor og propbor i forskellige størrelser.

Sådan virker et propbor

Et propbor består af et rundt skær med en hul midte. Det er midten, der afgør diameteren på proppen. Skal du bygge en træterrasse med propper, bores propperne af et overskydende terrassebræt. Når proppen er boret, skal den fjernes fra terrassebrættet, og det gøres med et smalt, skarpt stemmejern, der kan skære proppen fri fra brættet. Proppen kan så limes fast i bunden af det flade hul, som forstnerboret laver. For at være helt sikker på, at propperne bliver lige, kan du montere boret i en søjleboremaskine eller i en boremaskine, der gøres fast i en borestander.

LÆS OGSÅ: Borestanderen – det billige alternativ til søjleboremaskinen

Propbor: Sådan virker et propbor

Sådan ser det ud, når propboret har været i gang. Disse træpropper lirkes fri med et skarpt stemmejern.

Køb et propborsæt

Som nævnt er det ikke så tit, man får brug for et propbor. Men når man gør, er det ofte i forbindelse med et projekt, det kræver rigtig mange propper. Derfor kan også godt betale sig at købe ordentligt grej, når 50 m2 træterrasse eller massivt egetræsgulv skal proppes. Det kan være en god idé at købe et propborsæt med propbor og forstnerbor, så du har alt grejet samlet.

Propborsæt: Køb et propborsæt

En forstnerbor og et propbor. Forstnerboret laver det flade hul, som træproppen skal limes fast i.

Propbor eller propper i pose?

Hvis du bare har et lille projekt, hvor der er brug for ganske få propper, kan du faktisk købe en pose med propper, som er lige til at gøre fast i et hul. Så slipper du for at arbejde med propboret, men ulempen er, at det kan være svært at finde propper i den rigtige farvenuance til det træ, de skal bruges til. Færdige træpropper kan købes i byggemarkeder og specialforretninger.

LÆS OGSÅ: Terrassebrædder - hvilket træ er bedst?

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj