Linoleum-klikgulv – den nemmeste vej til et gulv af linoleum

Et klikgulv med linoleumsfliser er nemt at lægge, slidstærkt og flot. Du kan vælge kvadratiske og aflange fliser og kombinere et utal af farver, så du får det præcis, som du vil.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
500 kroner

Intro

Linoleumsfliser på plant underlag

Som med al anden gulvlægning er et plant udgangspunkt vigtigt. Over en to meter strækning bør der ikke være mere end 2 mm ujævnheder. Et skumunderlag er en god løsning på de fleste gulve.

Linoleum klikgulv skal ligge lige

Rette linjer er vigtigt, hvis gulvet skal tage sig godt ud. Vælger du et ensfarvet gulv, er det nemmest at lægge. Vælger du et mønster, enten med de kvadratiske eller de aflange fliser, skal du holde tungen lige i munden. Hjælpestreger på gulvet er en god måde at styre linoleumsfliserne på, efterhånden som du klikker dem sammen.

Hvis du lægger gulvet i et køkken, så ret fliserne ind efter soklen under skabene frem for væggene, der ofte er skæve. Skævheder kan nemt skjules inde under skabene.

Klik linoleumsfliserne sammen

Når forberedelserne er overstået, er det bare at klikke derudaf. Fliserne slutter helt tæt sammen, så det er kun når du møder forhindringer, der kræver tilskæring, at du må stoppe op et øjeblik og have fat i stiksaven.

Linoleum klikgulv er nemt at vedligeholde

Nu skal du blot holde linoleum klikgulvet vedlige, og det er nemt. Vasker du linoleumsfliserne med produkt, der er lavet til formålet, og som ikke udtørrer gulvet, vil småridser lukke sig selv, fordi linoleum “vokser sammen”.

Følg guiden og kom godt i mål

Følger du guiden her, går både alle forberedelserne og selve lægningen af linoleumsfliserne ganske nemt, og du får et flot gulv med klik.

Vejledning

01
Klargøring af undergulvet 6 Trin

Du skal sørge for, at underlaget er plant, inden du går i gang med at lægge gulvet. Det skal også have en passende højde, så det færdige gulv har samme niveau som de tilstødende gulve. Her skal linoleumsgulvet lægges på et underlag af 2 x 3 mm masonitplader.

Du skal også bestemme dig for, om gulvet skal lægges i et bestemt mønster, så du får bestilt det rigtige antal af de forskellige farver.

1

Masonitplader lægges ud. Her bruges 3 mm plader (60 x 120 cm) i to lag, så det samlet bliver 6 mm, og køkkengulvet kommer op i niveau med det tilstødende trægulv i spisestuen.

2

Pladerne fastgøres med 20 mm klammer. Der skal bruges en del, så du sikrer dig, at de ligger helt plant. Det kan være nødvendigt at slå nogle af klammerne helt i med en hammer til sidst.

3

Tjek, om højden er udlignet, ved at lægge en linoleumsflise op ad trægulvet. Når undergulvet er færdigt, er det smart at lave nogle hjælpestreger på gulvet, du kan rette fliserne ind efter.

4

Der laves en streg langs rækken af køkkenskabe. Mål op med et vaterpas ned langs skabene, så der kan tegnes en streg parallelt med skabene, som gulvet kan lægges efter. Det giver et flot resultat.

5

Der tegnes en streg op 25 cm fra skabene. Den skal markere den ene side af en mørkegrå fliserække, der er en del af mønsteret her, så rækken ligger midt i indgangen, og mønsteret bliver harmonisk.

6

Det er hurtigt at fastgøre masonitpladerne, hvis du bruger en klammepistol.

02
Læg de første rækker 6 Trin

Gulvet her skal have et mønster, der består af en hvid bund med lysegrå og mørkegrå felter. Rent visuelt betyder det, at der er nogle linjer i gulvet, som skal følge de øvrige linjer i køkkenet. Ellers ser det ikke godt ud. Så det er vigtigt, at du får startet godt op med stor nøjagtighed i de første fliser. Det er afgørende for, om det færdige resultat bliver pænt. Selv små skævheder kan påvirke resultatet, så vær omhyggelig - det betaler sig.

Bemærk, at de mørke fliser ligger med præcis lige stor afstand til de to skabe.

Det er vigtigt, at fliserækkerne kommer til at ligge så tæt som muligt. En slagklods er en god hjælp.

1

Den første række fliser skæres til. For at mønsteret skal gå op, skal den første række her kun være 22 cm, så flisen skal skæres til. Her bruges en bordsav, men du kan også sagtens bruge en stiksav.

2

Fliserne i den første række klikkes sammen. Noten skal vende fremad, så den næste række kan klikkes fast.

3

Den første række justeres. Det er her nødvendigt med et par klodser mellem de to gulve for at rette den første række ind, så den ligger helt vinkelret op ad den streg, vi har tegnet på gulvet.

4

Næste række lægges. Fliserne samles og klikkes fast på den første række. Saml rækken, mens fliserne ligger på noten, så de er lige til at vippe op og klikke på plads. Sørg for, at striberne ligger ud for hinanden.

5

Bank rækken på plads med små slag, så du sikrer dig, at samlingen er helt tæt. Det er også en god idé at bruge en aflang slagklods.

6

Det er vigtigt, at fliserækkerne kommer til at ligge
så tæt som muligt. En slagklods er en god hjælp.

03
De næste fliserækker 8 Trin

Når du har været omhyggelig med at lægge de første rækker og sørget for at skrue hjælpeklodser i gulvet, så du har en fast bagkant, der fx skal ligge langs skabe, hvor der ellers ikke er en fast bagkant, så går det lettere med de resterende rækker. Og du kan koncentrere dig om at lægge gulvet i det mønster, du har designet. Sørg hele tiden for at banke hver række på plads, så samlingerne bliver så tætte som muligt.

1

Sæt hjælpeklodser fast på gulvet under skabene. Så har du noget at støtte fliserne op ad, når de skal lægges hen langs skabene. Tegn også vinkelrette streger, du kan rette ind efter.

2

Juster evt. fliserne med plasticbrikker mellem gulv og hjælpeklodser, så fliserne kommer til at ligge helt lige og ikke kan rykke sig. Vær omhyggelig her, så rækken er stabil, når den næste klikkes på.

3

Når der skal måles op til et hak, er det smart at lægge den hele flise, der skal være ved siden af den med hak i, så du har noget at måle hen til. Det er lettere at måle op, og du mindsker risikoen for fejl.

4

Sav et hak i flisen her, så gulvet kan løbe rundt om et køkkenskab. Hakket laves med en stiksav. Skær fra flisens bagside, så linoleummet ikke flosser.

5

Klik de næste rækker fast - det går bare derudad på det regulære midterstykke. Sørg hele tiden for, at hver række bliver banket ordentligt på plads, så de ligger så tæt som muligt.

6

Den sidste række ved skabene bankes på plads med et gulvjern. Hvis du har justeret med plasticbrikker mellem fx trægulv (som her) og linoleum, så lad dem være, indtil hele gulvet er lagt.

7

Læg den sidste række langs væggen. Skær fliserne til, så rækken er 6-7 mm smallere end det stykke, de skal dække, så der er lidt luft mellem væg og gulv. Og plads til at vippe rækken ned.

8

I nichen til opvaskemaskinen skal der også lægges gulv. Der er fliser nok til, at mønsteret kan fortsættes.

04
Den sidste finish 3 Trin

Nu mangler der kun de sidste afsluttende ting - at klikke soklen fast og få sat lister op. Det er nogle af de detaljer, som mange ikke får gjort. Det er ærgerligt, fordi den sidste finish fuldender glæden ved det nye gulv.

Her skal der sættes en liste op, der skjuler overgangen mellem trægulv og linoleum. Køkkenskabene skal også lukkes af forneden med sokkelstykker.

1

Klik sokkelstykkerne fast. Skær dem til, så de passer til det nye gulv og kan lukke af under skabene, men så gulvet stadig kan “arbejde” frit under soklen.

2

Skær aluskinnen til, og monter den. Mål længden op, og skær skinnen til med en nedstryger. Marker, hvor den skal placeres, fjern dækpapiret på klæberen, og tryk skinnen godt fast.

3

Så er gulvet færdigt - linjerne i køkkenet er harmoniske, og farverne passer også sammen.

Materialer

  • Masonitplader, 3 mm (60 x 120 cm)
  • Linoleumsfliser, 30 x 30 cm (her fra Forbo)
  • Aluskinne, 4 cm bred
  • Klammer, 20 mm

Specialværktøj

  • Kridtsnor
  • Slagklods
  • Gulvjern
  • Klammepistol

Tidsforbrug

2 dage

Pris

Ca. 500 kroner m² inkl. underlag. Fliserne alene koster ca. 430 kroner m². Men kan findes billigere på tilbud, så se dig for.

Sværhedsgrad

Ikke en særlig vanskelig opgave, men vær omhyggelig med at slå fliserne ordentligt sammen, så samlingerne bliver så tætte som muligt. Lægger du fliserne i mønster, så sørg for, at de ligger helt præcist ud for hinanden.

Video

TEKNIK: Lige streg over store afstande

Med en kridtsnor går det lynhurtigt

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Video

Tips & Tricks

Hjælpestreger på gulvet

Strategiske streger på gulvet gør det nemmere at lægge fliserne helt præcist.

Hvis du tegner en streg op, der løber parallelt med fx skabene, er det oplagt at bruge den som udgangspunkt for flere streger midt på gulvet, så du hele tiden har streger, du kan rette ind efter undervejs. Det er en god idé, uanset om dit gulv lægges med mønster eller ej. Her ses, hvordan du kan tegne vinkelrette hjælpestreger med en hjemmelavet passer.

På stregen parallelt med skabene sættes et punkt af. Herfra måles 1 m ud til begge sider.

Skær en liste til på 1 m, og brug den som “passer”. Lav en cirkel, først fra det ene punkt og derpå fra det andet.

Tegn en streg vinkelret mellem kridtstregen og det punkt, hvor de to cirkelslag krydser hinanden. Så har du streger at rette ind efter.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Linoleumsgulv