Få fod på parketgulvet

Massive bøgestave møjsommeligt klæbet fast i sirlige sildeben – eller lamelplanker lynhurtigt klikket sammen? Se de 13 punkter her, før du vælger dit nye parketgulv.

Vil du lægge træ på dine gulve, er parket ofte den eneste løsning, og meget ofte er det den bedste løsning. Teknikken med at dække gulvet med mange små stykker træ gør, at du for en rimelig pris kan lægge det smukkeste, reneste og mest udsøgte træ på dit gulv.

Jo mindre stave, jo lettere er det at skære uden om knaster og svage steder i stammen, jo mindre spild vil der være – og jo lavere bliver prisen så også for et fejlfrit gulv. Men dertil har parketgulvene været i en rivende udvikling, og i dag finder du under den flotte overflade et utal af smarte måder at forene de små stykker til en stærk gulvflade.

Det giver mange muligheder, men også begrænsninger. Du har nok en idé om, hvordan gulvet skal se ud – men de 13 punkter på siderne her gør dig i stand til også at finde det helt rigtige gulv, teknisk og økonomisk.

1. Parket på undergulv

De fleste parketgulve lægges på en bærende flade, et undergulv.

Parketgulvet kan lægges som en samlet flade løst oven på underlaget, det, der kaldes svømmende, eller gøres fast stav for stav med lim, skruer eller stifter. Uanset type skal underlaget være stabilt, det skal være plant, og det skal være tørt.

Beton, spånplader og krydsfiner er som skabt til parket, men et gammelt plankegulv er også godt - og nemt at sømme enkeltstave fast i.

2. Parket lagt på bjælker og strøer

Det er også muligt at lægge parket uden et bærende undergulv, altså direkte på strøer eller bjælkelag. Et sådant selvbærende parketgulv kræver, at parketbrædderne er mindst 22 mm tykke og tilstrækkeligt lange.

Nu om dage lægges selvbærende gulve oftest med lamelparket. Det er planker, typisk på omkring 20 x 180 cm, der bygges op af flere lag. Kun det øverste lag er stave i den udsøgte kvalitet, og da de ikke behøver at være særlig tykke, får man mere ud af det fine og dyre træ.

I forvejen er parket en fantastisk måde at udnytte træet på. Man kan skære langt flere kvadratmeter parket end gulvplanker ud af et træ, fordi parket ikke kræver lange, brede, fejlfrie stykker tømmer.

3. Sådan ligger gulvet

Du er nødt til at få styr på, hvordan dit parketgulv kan bygges op nede i det skjulte, før du beslutter dig for, hvordan det skal se ud.

Når du vælger parketgulv, må du først finde ud af, hvordan dit gamle gulv er bygget op, og hvor meget plads du har i højden. Står du med et plant, bærende underlag, kan du stort set lægge ethvert parketgulv på det. Alt efter underlag og ønsker kan du så lime, skrue eller sømme din parket direkte på det, eller du kan lægge den svømmende. Er dit undergulv ujævnt eller lavt, kan du dække det med plader, som du så lægger parketgulvet på.

Står du med frie bjælker eller løse strøer, kan du også lægge parket. Det kræver, at stavene enten er samlet i planker, så de kan klare spændet - eller at du først lægger et bærende undergulv.

FULDLIMET PARKET

Gulvet limes på et fast underlag, som kan være beton, plader eller planker. Er der behov for at rette, hæve eller lydisolere underlaget, limes et mellemgulv af plader på først. Alt gøres fast. Bruges oftest til massive parketgulve.

SVØMMENDE GULV

Nok det mest udbredte parketgulv i dag. Det svømmende parketgulv samles oven på et bærende gulv af brædder, plader eller beton uden at gøres fast. Oftest lægges på et støjdæmpende mellemlæg, evt. med fugtspærre.

LIMET PÅ ET LØST LAG

Parketten limes på et svømmende mellemgulv af sammenlimede plader. Det kræver et helt plant undergulv og gør det nemt at lægge en fugtspærre ind mellem beton og træ. Ideelt, hvor det er svært at lime, og hvor du ønsker fugtspærre, typisk ved kældergulve.

SELVBÆRENDE GULV

Parket samlet i planker, som er mindst 22 mm tykke og 120 cm lange, kan ofte lægges direkte på bjælker og strøer. Endesamlingerne limes gerne i not og fer, og plankerne sømmes eller skrues fast på de bærende bjælker eller strøer.

4. Løse enkeltstave og samlede planker

Langt de fleste parketgulve lægges i dag samlet på store planker, men massive enkeltstave kan være det helt rigtige for dig.

Hvor de sirligt lagte sildebensgulve af massive stave var indbegrebet af parket for 50 år siden, lægges langt det meste parket i dag som lamelparket. Her får du stavene samlet på cirka 2 meter lange planker, og stavene udgør kun de øverste 3-5 millimeter af planken. Det er enkelt, det er billigt, og det er nemt og går lynhurtigt, fordi langt de fleste lamelplanker klikkes sammen til svømmende gulve.

Begge dele har deres fordele. Du kan uden videre stille de tunge møbler på fastlimede stave, mens svømmende gulve skal kunne bevæge sig lidt. Tykke planker kan ligge direkte på strøer og bjælker. Enkeltstave kan lægges i mange mønstre. Lamelplanker skiftes nemt. Og så findes der varianter, der henter lidt fra begge verdener.

En let måde at opnå alle det klassiske stavparkets tekniske fordele på er mosaikparket. Det er også massive stave, men de er mindre og tyndere. De fås samlet på net eller papir, så de hurtigt limes fast. Og da de ikke har fer og not, kan de slibes lige så dybt som langt tykkere stavparket.

Her er nutidens parketgulv - ikke mindst for gør det selv-manden. De typisk 20 cm brede og 2 meter lange planker, som på overfladen viser to eller tre rækker parketstave i forbandt, er enkle og hurtige at lægge, og de skjulte lag af træ eller træfiber gør dem meget formstabile.

Enkeltstave i massivt træ er klassikeren. Stavene limes oftest fast, og bevægelser i træet opsuges af de mange fuger, som sikrer en tæt, solid flade. Der er utallige muligheder for mønstre, men det tager også lang tid at lægge og kræver både omhu og erfaring.

Parketbrædder er groft sagt klassiske enkeltstave, der er limet sammen til planker af et par meters længde med to eller tre stave i bredden. De er langt hurtigere at lægge end enkeltstave, og de er ofte tykke og lange nok til at ligge direkte på bjælker og strøer.

Langt det meste lamelparket sælges med stavene parallelt i enkle forbandter, men du kan lægge mange klassiske parketmønstre uden at rode med enkeltstave. Herover har du hollandsk mønster i lange planker, og selv sildeben kan du få samlet i større enheder.

5. Træ med god samvittighed

Hvis du vil være helt sikker på, at regnskoven ikke ødelægges for at give dig gulv under fødderne, så vælger du nordisk træ. Fyr, eg, bøg, ask ... der er mange muligheder. Det vil samtidig mindske transporten.

Ønsker du en træsort fra troperne, kan du se efter FSC-mærket.

Mærket er den bedste garanti for hensyn til skoven. Vil du være meget miljøbevidst, så findes der også dansk FSC-mærket træ. Det er ikke altid muligt at finde FSC-træ, og du kan så se, om Verdensnaturfonden (WWF) har godkendt træet som miljøvenligt.

6. Den rette træsort

Først og fremmest er valg af træsort et spørgsmål om smag - og hvad du har råd til. Men enkelte gode råd kan være gode at lytte til, inden I bestemmer jer.

Et mørkt gulv får rum til at virke mindre og mere lukkede.

Gulvet spiller sammen med møbler, vægge og tekstiler. Særligt træmøblerne skal fungere godt sammen med gulvet.

Tænk på sliddet. Er der stort slid, er det bedst at vælge en hård træsort.

SÅ HÅRDT ER TRÆET

Træets typiske hårdhed angives ofte i Brinell. Jo højere tal, jo hårdere træ.

 • 1,3 gran 2,0 el
 • 2,0 skovfyr 2,2 pitchpine
 • 2,6 birk 2,8 mahogni fra Asien
 • 2,9 hevea 3,0 kirsebær fra Kina
 • 3,0 teak 3,4 ask
 • 3,4 bøg 3,5 ahorn
 • 3,5 eg 3,5 mahogni fra USA
 • 4,3 merbau 3,6 kirsebær fra USA

7. Prøv at lege med mønstrene

Parkettens små massive stave giver mulighed for at lege med mønstre på gulvet, og gennem tiden er der udviklet mange faste kombinationer.

De enkle forbandt med parallelle stave og de klassiske sildeben med stavene vinkelret på hinanden kan hurtigt varieres, og ved at tilføje korte stave og andre træsorter åbnes for nye mønstre.

Men pas på, det kræver ofte stave med not og fer vendt forskelligt. Lamelparket har næsten altid forbandt, men selv sildeben kan du finde på lamel.

Sildeben

Skråtavlet mønster

Engelsk mønster

Stigemønster

Hollandsk mønster

Forbandt med bort

8. Lak, olie eller voks på overfladen

Du vil naturligvis spekulere lidt på, hvad der vil være bedst at beskytte dit gulv med - lak, olie, voks eller måske sæbe? Men vil du have lamelparket i en bestemt træsort og type, har gulvets producent næsten altid valgt for dig, fordi gulvet er forbehandlet. Massive stave skal du selv behandle, ofte efter at have slebet dem let, så de kommer helt i plan.

 • Lak giver det gulv, der er mest solidt og nemt at gøre rent. Til gengæld er lak svær at reparere. Du kan ikke lakere et slidt felt, uden at reparationen skiller sig ud. Og helt galt går det, hvis lakken er slidt igennem, så skal du slibe hele gulvet og lakere på ny.
 • Olie tager hurtigere mod snavs end det lakerede, og du skal være tilbageholdende med vandet, når du vasker. Til gengæld er olie let at forny. Du kan friske olien op på et slidt område, du kan slibe småskader rene, og vil du give hele gulvet en frisk gang olie, behøver du ikke at slibe det i bund først.
 • Voks virker i det store og hele som olie, men giver en lidt sartere overflade.
 • Sæbebehandling giver et fint lyst gulv, og grundig vask retter op på småskader og fornyr imprægneringen. Men gulvet er mere modtageligt for skidt.
 • Ludbehandling giver et lysere gulv, men skal følges op med imprægnering.

9. Sådan lægger du parketten

Det er blevet stadig lettere at lægge parket, og de nyeste gulve klikkes helt enkelt sammen et bræt ad gangen.

De fleste parketgulve er så lette at lægge, at du som en nogenlunde habil hjemmehåndværker ikke behøver at vælge dit næste gulv ud fra læggemetoden. Eneste undtagelse er de løse parketstave - de kræver, at du er øvet, eller at du får hjælp i starten.

 • Klikgulve er klart det nemmeste. De samles uden lim, søm eller skruer oven på et bærende gulv. De avancerede profiler på not og fer låser plankerne til hinanden, når de slås eller vippes ind i hinanden.
 • Metalskinner giver et gulv, der også klikkes sammen. Bruges, hvor plankerne er for tynde til at rumme avancerede udgaver af not og fer, der selv kan låse sammen.
 • Bøjlesamlinger er nok en smule mere komplicerede, men også her samler du uden lim lynhurtigt et svømmende gulv. Dem finder du især på massive planker.
 • Limede samlinger bruges også til at opbygge svømmende gulve. Det tager længere tid end kliksystemerne. En styrke er, at samlingerne lukkes af for vand.
 • Lim, søm eller skruer på underlaget kræver en lidt større indsats, men giver bl.a. et solidt og støjdæmpende resultat.

Den lille tunge nederst får noten til at låse sig fast i feren. Superlet og hurtigt.

Løse bøjler på massive parketplanker. Let, men endestøddene bør limes sammen.

Det tager tid at lime eller sømme stavene til underlaget, og stavparket kræver øvelse.

Skinnen låser som kliknoten plankerne sammen. Bruges på tynde parketplanker.

Enkeltstave og massive parketplanker kan limes sammen til svømmende gulv.

FØLG GULVETS ANVISNING

Du kan ikke gå med limrem og seler, når du lægger parket. Svømmende gulve skal bevæge sig frit af underlaget, løse stave skal arbejde frit af hinanden. Du må derfor ikke både lime i fugerne og til underlaget.

10. Massive stave, lamel og laminat

Når du skal afgøre, hvor tæt dit parketgulv skal være på “ægte træ”, har du grundlæggende tre grundtyper parketgulv at vælge imellem.

Massiv parket Ved massiv parket betaler du for “ægte” træ fra top til bund. Det mærkes mere på lyden, end det ses, og meget af kvaliteten ligger i bevidstheden om den. Og det holder ikke nødvendigvis længere, for massiv parket kan kun slibes, til du nærmer dig fer og not.

Lamelparket Lamelparket består gerne af tre lag. Et slidlag af det fine træ, en kerne af billigt nåletræ eller træfiber, og et tyndt lag finer. Begge udgaver rummer mindre af det “ægte træ”, men er mere formstabile ved skiftende fugt, og de kan fås med stærke kliksamlinger.

Laminat Laminatgulvet ligner parket, men består af træfiner med et slidlag af kunststof.

11. Begræns støjen

Når du vælger parket, bør du også overveje, hvad gulvet vil betyde for lyden i rummet - og i husets andre rum. Man skelner mellem to former for støj. Støjniveauet inde i det rum, hvor det nye gulv er blevet lagt, kaldes rumklang. Den støj, som via vægge, rør osv. høres i husets øvrige rum, kaldes trinstøj.

Rumklang
En del støj forsvinder, når rummet møbleres. Men et gulv, der er limet eller sømmet fast til underlaget, larmer altid mindre end et gulv, der er lagt svømmende - også når det ligger på et støjdæmpende lag. Når det gælder støj, er det altid en fordel at lime, sømme eller skrue gulvet fast, også selv om du har valgt et gulv, der kan lægges uden lim, søm eller skruer. Til gengæld mister du herved klikgulvets fleksibilitet - at det kan lægges om eller flyttes til et andet rum. Og du skal altid følge anvisningen, når du lægger gulv.

Trinstøj
For at dæmpe lyden i de tilstødende rum (specielt i rummet under) lægges det nye parketgulv gerne på et underlag af filt, folie, skumplast, plast eller gummikork. Som tommelfingerregel øges støjreduktionen i takt med underlagets tykkelse - og det samme gør prisen.

12. Stabile kerner

Hvor klassisk stavparket og mosaikparket tager højde for de naturlige bevægelser i træet ved at fastgøre stavene på underlaget uafhængigt af hinanden, så træets bevægelser fordeles på de utallige tynde fuger, må alle større parketplanker løse problemet på anden vis.

Den faste løsning er at lægge gulvet svømmende - så ligger bevægelserne ude ved væggene under en dækliste.

Men nok så vigtigt er det, at lamel-parket er langt mere formstabilt end de massive stave og massive gulvbrædder. Er kernen af træfiber, giver det sig selv, og er der en kerne af “affaldstræ”, vendes den på tværs af stavene og fineren på undersiden. Det giver dig et gulv, der er lige så ægte på overfladen som massive stave, men samtidig er så stærkt og stabilt som krydsfiner af fineste sort.

13. Gulv med plads til fornyelse

Når du overvejer, hvor tykt dit parketgulv skal være, bør du først tage hensyn til døre og andre forhold i rummet, så du fx stadig kan svinge dørene op.

Derpå kan du tage hensyn til, at et tykt gulv ligger mere roligt og støjsvagt.

Massive gulve kan ikke altid slibes mere end lamel, for noten sætter en grænse.

Med 3-5 mm slidlag kan du også slibe et klikgulv med fiberkerne forsigtigt.

Gulvlæggerens tips

SØRG FOR ET PLANT UNDERLAG

Parketgulve kræver typisk, at ujævnheder er mindre end 2 mm målt over 2 meter. Er de større, må du rette underlaget op ved at slibe toppe af og fylde lunker op.

BJÆLKER OG STRØER I SAMME PLAN

Parketgulvets krav til et plant underlag gælder også, når du lægger parket – eller undergulv – på strøer og bjælker. Strøerne rettes op i opklodsningerne, bjælkerne rettes op med lasker.

PÅ LANGS I RUMMET

Når du lægger et selvbærende parketgulv direkte på bjælker, må det lægges på tværs af bjælkerne – men med stave har du frit valg. I aflange rum er det gerne pænest at lægge stavene, så de følger længderetningen, og har du et kvadratisk rum, er det kønnest at lægge gulvet i samme retning som lysindfaldet.

TANDSPARTLEN GIVER STAVENE ET GODT BID

Når du limer dit gulv fast, skal du trække limen ud på underlaget med en fintandet spartel beregnet til limen. Dels sikrer du en kontakt til underlaget, når limen ligger i bølger, dels at spartlen trækker lige meget lim på alle steder – det er derfor, du hele tiden holder spartlen i samme vinkel og nede ved gulvet.

TÆNK FRA MIDTEN

Før du begynder at lægge dit nye gulv, er det vigtigt at regne ud, hvor bredt det første bræt skal være, for at du kan ramme den modsatte side med et bræt i omtrent samme bredde. Du kan rette lidt til efter møbler og døre, så giv dig tid til at måle op og regne eller lægge op på prøve, inden du lægger første række.

GIV OLIE OG LAK MED RANK RYG

Skal gulvet have lak eller olie, er det hurtigt og skånsomt for ryggen at sætte en korthåret og vasket lakrulle på et langt skaft. Samtidig er det lettere at lave et ensartet resultat, når øjnene har lidt afstand til gulvet.

OLIEN SKAL POLERES

Vil du give dit gulv olie, er det en stor hjælp at leje en rondelsliber – også kaldet en Woodboy. Maskinen arbejder olien ned i træet og giver en ensartet og solid overflade. En Woodboy lejes, hvor du køber gulvet, eller i et byggemarked – og den er også det eneste rigtige, når du sliber nylagte rå stave i plan.

IND UNDER INDDÆKNING

Du kan lægge dit gulv ud til fodpanelerne og lukke med en liste. Men ved døre skærer du inddækningen af og skyder gulvet ind.

UNDGÅ SPILD

Ved at starte hver række med det stykke, som blev skåret af sidste bræt i den foregående række, kan du næsten helt undgå spild. Du skal dog være opmærksom på, at endestød ikke ligger for tæt i to naborækker.

ET BRÆT AD GANGEN

Ved de nyeste kliksystemer kan du lægge et enkelt bræt ad gangen – hvor du før ofte først skulle samle en hel række. De nye endesamlinger låses enten af et fjedersystem eller af brædderne i næste række.

SKÆR LÅSEN AF KLIKGULVET

Hvor du ikke kan komme til at klikke plankerne sammen, fx under en radiator, eller hvor gulvet skal ind under en inddækning, klarer du dig ved at skære låsen af kliksystemet og lime samlingen i stedet.

DET SIDSTE BRÆT

Det sidste bræt skæres til på langs med et skråt snit. Det giver lidt mere plads til at vippe brættet ned på plads. For at du kan banke de sidste brædder sammen, kan du få brug for et slagjern. Det er en slags bøjle, der griber om kanten på det yderste bræt, og så slår du på bøjlens ende.

Andre læser lige nu ...