Sådan får du præcise fodpaneler

Før du skærer fodpaneler til et indvendigt hjørne, skal du sikre dig, at væghjørnet er i ret vinkel – altså 90 grader.

Det er det her, så derfor skæres det første panel med et 45 graders smig. Vi benytter en kap-geringssav, hvilket giver det absolut bedste resultat. Du kan selvfølgelig også bruge en listesav og en skærekasse. Du skal endnu ikke sætte panelet fast. Skær nu det andet stykke ud i en 45 graders vinkel, der vender modsat af den første vinkel. Skub panelerne tæt sammen – og kontroller, at samlingen er helt tæt.

Nu skal der limes. Brug almindelig trælim eller snedkerlim, som det også hedder, og kom kun lim på det ene panel og kun langs den profilerede yderside. På den måde er risikoen mindre for, at samlingen med tiden kommer til at gabe.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige fodliste

Skub panelerne sammen, og gør dem begge fast med et par søm. Tør den overskydende lim godt af. Den kan være svær at få af i et hjørne, når den først er tør. For at få en endnu pænere afslutning kan du sætte en tynd fejeliste på. Fejelister er nemmest at tilpasse med en listesaks.Listesaksen har gradindstillinger, så du får helt præcise smig. Også hvis de ikke skal være 45 grader. Det skal de her, så først klipper du den ene liste i en 45 graders vinkel. Husk at vende den buede del af listen mod dig selv, når du klipper.

Gør den korte liste fast med et par dykkere.Klip så den anden fejeliste til. Den skal naturligvis skæres i en modsat 45 graders vinkel. Bemærk, at vi har klippet fejelisten to millimeter længere, end den egentlig skal være. Nu spænder listen mellem væg og smig. På den måde kan du presse den på plads, så smigen bliver helt tæt.

Monter fejelisterne med små dykkere til panelet – aldrig til gulvet. Derved undgår du, at fejelisterne skilles ad, når gulvbrædderne – som de ofte gør – arbejder lidt frem og tilbage. Det er lidt sværere at få panelerne til at passe, hvis man skal lave en udvendig samling, fx omkring en væg.

Skær først de lange vægstykker til med en 45 graders smig, og gør dem fast med et par søm, så kanten af smigen passer præcist til væghjørnet. Mål nu nøjagtigt op mellem det inderste af smigen på de to paneler. Her er afstanden 18,1 cm. Midterstykket skal skæres, så der er en 45 graders smig i hver ende. Endestykket passer, og når det er monteret, er de udvendige samlinger færdige.

    Andre læser lige nu ...