Fodlister: Vælg den rigtige fodliste

TÆT OG PÆNT: Fodlisterne sørger for en pæn overgang mellem gulv og væg.

HVORDAN ARBEJDER DU MED FODLISTER?

Uanset om det gælder hjørnesamlinger (både indvendige og udvendige) eller samlinger midt på en væg, får du det flotteste resultat, hvis du saver fodlisterne til med et 45 graders snit. Det sikrer, at samlingen er nem at spartle og slibe, så den bliver stort set usynlig.

Fodlister: Hvordan arbejder du med fodlister?

Du kan bruge en skærekasse og en fukssvans til vinkelsnittet, men det gøres nemmest og mest præcist med en kapsav.

På meget plane vægge kan du lime fodlisterne fast med monteringslim. Men som regel er du nødt til at supplere med skruer eller stifter for at sikre, at fodlisterne sidder ordentligt fast.

Hvordan arbejder du med fodlister: Afslut med en tynd akrylfuge mellem fodliste og væg.

Hvordan arbejder du med fodlister: Afslut med en tynd akrylfuge mellem fodliste og væg.

Vægge er sjældent helt plane, så ofte kan du med fordel afslutte med en tynd akrylfuge mellem fodliste og væg.

VIGTIGT OM FODLISTER!

Priserne varierer meget på fodlister, så vi kan på det kraftigste anbefale at tjekke flere steder, inden du køber. Der kan nemt være 100 procent forskel fra sted til sted.

SÆRLIGT VED FODLISTER

I forbindelse med renovering kan du nemt komme ud for at skulle bruge fodlister med profil, som du ikke kan finde som standardvare.

Du kan enten forsøge at fræse selv (se hvordan på Gør Det Selvs hjemmeside, søg på “fodlister”) eller bestille kopier af originalen fx hos Københavns Listefabrik.

Dimensioner på fodlister

Byggemarkeder sælger normalt fodlister i faste længder, typisk fra 2,4 meter til 3,6 meter. På trælasten kan du derimod ofte selv save til på længden – typisk pr. 30 cm.

Lister findes i en lang række forskellige dimensioner, der varierer en smule fra producent til producent. De mest almindelige er:

Fodlister: Dimensioner på fodlister