Vælg den rigtige fodliste

Kært barn har mange navne! Allesammen dækker de over den liste, som afslutter samlingen mellem væg og gulv. De findes i mange forskellige varianter – se her!

Fodlister: Vælg den rigtige fodliste

TÆT OG PÆNT: Fodlisterne sørger for en pæn overgang mellem gulv og væg.

Fodlister, fodpaneler, gulvlister, sokkellister ... kært barn har mange navne. Allesammen dækker de over den liste, som afslutter samlingen mellem væg og gulv. De findes i rigtig mange forskellige varianter – både når det gælder form og materiale.

I artiklen her kan du læse alt, hvad du skal vide om fodlister.

Hvad bruges fodlister til?

FODLISTER TIL PÆN OVERGANG MELLEM VÆG OG GULV
Fodlisterne sørger for at sikre en pæn og rengøringsvenlig overgang mellem gulv og væg. Samtidig beskytter fodlister også væggen mod de værste stød fra støvsugeren.

FODLISTER TIL UDSMYKNING OG/ELLER BESKYTTELSE AF VÆGGEN
Fodlister er velegnede til at give et rum karakter. Det gøres typisk med profillister, der fås i forskellige højder. Jo højere de er, jo mere karakter, og jo bedre beskyttelse af væggen.

Typer af fodlister

ALMINDELIG FODLISTE (FYR)
Glatte fodlister af fyrretræ er det absolut mest solgte på gør det selv-markedet. Byggemarkederne fører dem som lagervare – typisk i flere forskellige dimensioner, fx 15 x 68 mm og 15 x 92 mm.

ALMUE-/PROFILFODLISTE (FYR)
Fodlister i fyr findes i mange varianter – fra helt enkle rundinger øverst til kunstfærdige profiler. Byggemarkederne har typisk et mindre sortiment, mens specialproducenter har større udvalg.

FORMALET FODLISTE
Almindelige glatte fodlister i de mest populære dimensioner kan købes i en formalet/grundet version, som sparer dig for første lag maling. Udvalgte almuefodlister findes også som formalede.

FODLISTE AF HÅRDTTRÆ
På et gulv af hårdt, mørkt træ kan det være flot at afslutte med en fodliste i samme træsort. Mest almindelige er de glatte fodlister i forskellige dimensioner.

FODLISTE AF MDF
Både glatte fodlister og lister med almueprofiler kan købes i en MDF-variant belagt med et tyndt lag hvid malbar folie. MDF sikrer en helt glat og ensartet overflade uden risiko for knaster.

FODLISTE MED LEDNINGSSKJUL
Fodlisten er et oplagt gemmested for ledninger. De fås både i træ og i plast (polystyren) – både glatte og med profiler. Clipses typisk på beslag, der skrues fast til væggen, og kan nemt pilles af igen.

FODLISTE TIL UJÆVNE FLADER
En særlig udgave af fodlisten er en fleksibel variant, der kan bøje en del og dermed følge en ujævn væg eller en buet karnap. Listen er lavet af et gummimateriale, der nemt kan males.

Dimensioner på fodlister

Byggemarkeder sælger normalt fodlister i faste længder, typisk fra 2,4 meter til 3,6 meter. På trælasten kan du derimod ofte selv save til på længden – typisk pr. 30 cm.

Lister findes i en lang række forskellige dimensioner, der varierer en smule fra producent til producent.

De mest almindelige er:

Sådan arbejder du med fodlister

Uanset om det gælder hjørnesamlinger (både indvendige og udvendige) eller samlinger midt på en væg, får du det flotteste resultat, hvis du saver fodlisterne til med et 45 graders snit.

Det sikrer, at samlingen er nem at spartle og slibe, så den bliver stort set usynlig.

Du kan bruge en skærekasse og en fukssvans til vinkelsnittet, men det gøres nemmest og mest præcist med en kapsav.

På meget plane vægge kan du lime fodlisterne fast med monteringslim.

Men som regel er du nødt til at supplere med skruer eller stifter for at sikre, at fodlisterne sidder ordentligt fast.

Vægge er sjældent helt plane, så ofte kan du med fordel afslutte med en tynd akrylfuge mellem fodliste og væg.

Hvordan arbejder du med fodlister: Afslut med en tynd akrylfuge mellem fodliste og væg.

Hvordan arbejder du med fodlister: Afslut med en tynd akrylfuge mellem fodliste og væg.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer