Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vælg den rigtige fodliste

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Fodlister, fodpaneler, gulvlister, sokkellister ... kært barn har mange navne. Allesammen dækker de over den liste, som afslutter samlingen mellem væg og gulv. De findes i rigtig mange forskellige varianter – både når det gælder form og materiale.

Fodlister: Vælg den rigtige fodliste

TÆT OG PÆNT: Fodlisterne sørger for en pæn overgang mellem gulv og væg.

HVAD BRUGES FODLISTER TIL?

Hvad bruges fodlister til: Overgang mellem væg og gulv

FODLISTER TIL PÆN OVERGANG MELLEM VÆG OG GULV
Fodlisterne sørger for at sikre en pæn og rengøringsvenlig overgang mellem gulv og væg. Samtidig beskytter fodlister også væggen mod de værste stød fra støvsugeren.

Hvad bruges fodlister til: Udsmykning og/eller beskyttelse af væggen

FODLISTER TIL UDSMYKNING OG/ELLER BESKYTTELSE AF VÆGGEN
Fodlister er velegnede til at give et rum karakter. Det gøres typisk med profillister, der fås i forskellige højder. Jo højere de er, jo mere karakter, og jo bedre beskyttelse af væggen.

HVORDAN ARBEJDER DU MED FODLISTER?

Uanset om det gælder hjørnesamlinger (både indvendige og udvendige) eller samlinger midt på en væg, får du det flotteste resultat, hvis du saver fodlisterne til med et 45 graders snit. Det sikrer, at samlingen er nem at spartle og slibe, så den bliver stort set usynlig.

Fodlister: Hvordan arbejder du med fodlister?

Du kan bruge en skærekasse og en fukssvans til vinkelsnittet, men det gøres nemmest og mest præcist med en kapsav.

På meget plane vægge kan du lime fodlisterne fast med monteringslim. Men som regel er du nødt til at supplere med skruer eller stifter for at sikre, at fodlisterne sidder ordentligt fast.

Hvordan arbejder du med fodlister: Afslut med en tynd akrylfuge mellem fodliste og væg.

Hvordan arbejder du med fodlister: Afslut med en tynd akrylfuge mellem fodliste og væg.

Vægge er sjældent helt plane, så ofte kan du med fordel afslutte med en tynd akrylfuge mellem fodliste og væg.

VIGTIGT OM FODLISTER!

Priserne varierer meget på fodlister, så vi kan på det kraftigste anbefale at tjekke flere steder, inden du køber. Der kan nemt være 100 procent forskel fra sted til sted.

SÆRLIGT VED FODLISTER

I forbindelse med renovering kan du nemt komme ud for at skulle bruge fodlister med profil, som du ikke kan finde som standardvare.

Du kan enten forsøge at fræse selv (se hvordan på Gør Det Selvs hjemmeside, søg på “fodlister”) eller bestille kopier af originalen fx hos Københavns Listefabrik.

TYPER AF FODLISTER

Særligt ved fodlister: Almindelig fodliste

ALMINDELIG FODLISTE (FYR)
Glatte fodlister af fyrretræ er det absolut mest solgte på gør det selv-markedet. Byggemarkederne fører dem som lagervare – typisk i flere forskellige dimensioner, fx 15 x 68 mm og 15 x 92 mm.

Særligt ved fodlister: Almue-/profilfodliste (fyr)

ALMUE-/PROFILFODLISTE (FYR)
Fodlister i fyr findes i mange varianter – fra helt enkle rundinger øverst til kunstfærdige profiler. Byggemarkederne har typisk et mindre sortiment, mens specialproducenter har større udvalg.

Særligt ved fodlister: Formalet fodliste

FORMALET FODLISTE
Almindelige glatte fodlister i de mest populære dimensioner kan købes i en formalet/grundet version, som sparer dig for første lag maling. Udvalgte almuefodlister findes også som formalede.

Særligt ved fodlister: Fodliste af hårdttræ

FODLISTE AF HÅRDTTRÆ
På et gulv af hårdt, mørkt træ kan det være flot at afslutte med en fodliste i samme træsort. Mest almindelige er de glatte fodlister i forskellige dimensioner.

Særligt ved fodlister: Fodliste af MDF

FODLISTE AF MDF
Både glatte fodlister og lister med almueprofiler kan købes i en MDF-variant belagt med et tyndt lag hvid malbar folie. MDF sikrer en helt glat og ensartet overflade uden risiko for knaster.

Særligt ved fodlister: Fodliste med ledningsskjul

FODLISTE MED LEDNINGSSKJUL
Fodlisten er et oplagt gemmested for ledninger. De fås både i træ og i plast (polystyren) – både glatte og med profiler. Clipses typisk på beslag, der skrues fast til væggen, og kan nemt pilles af igen.

Særligt ved fodlister: Fodliste til ujævne flader

FODLISTE TIL UJÆVNE FLADER
En særlig udgave af fodlisten er en fleksibel variant, der kan bøje en del og dermed følge en ujævn væg eller en buet karnap. Listen er lavet af et gummimateriale, der nemt kan males.

Dimensioner på fodlister

Byggemarkeder sælger normalt fodlister i faste længder, typisk fra 2,4 meter til 3,6 meter. På trælasten kan du derimod ofte selv save til på længden – typisk pr. 30 cm.

Lister findes i en lang række forskellige dimensioner, der varierer en smule fra producent til producent. De mest almindelige er:

Fodlister: Dimensioner på fodlister
Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage