Skær sikkert ud til rør

At få gulvet lagt pænt rundt om rørene kan være noget af et problem. En af de bedste måder at gøre det på er den, håndværkeren her viser i en prøveopstilling.

Mål afstanden fra væg til gulvbræt. Den er her 11 cm. Men det sidste bræt skal have 8 mm’s afstand til væggen, så gulvet har mulighed for at bevæge sig. Derfor skal det gulvbræt, vi skal lægge rundt om rørene, kun være 10,2 cm bredt. Når de 10,2 cm er streget op to steder på brættet, slås der en lige streg. Her bruger vi et gulvbræt, men du kunne også bruge fx et vaterpas.

Brættet tilpasses med en stiksav, hvor sålen er kippet en smule. På den måde bliver brættet smallere i bunden. Derved bliver det betydeligt nemmere for dig at lægge brættet ned. Læg det tilskårne bræt oven på det næstsidste bræt, så det flugter præcist med dette. Nu skal afstanden fra det eksisterende gulv og ind til rørene måles. Her er den 30 mm. De 30 mm streges op på brættet.

Så måles afstanden mellem rørenes midte, som her er 7, 5 cm, hvilket afsættes på brættet. Med en bænkvinkel streges bredden af rørene op. Først på den ene side og derefter på den anden side af rørene. Nu er rørenes placering i brættet målt og streget nøjagtigt op, så vi er klar til at tilpasse brættet.

Med et kopbor, der er 10-12 mm større end rørenes diameter, bores der to huller. Brættet lægges op, så vi kan se, at hullerne passer. Og med en smigvinkel streges op til et skråt snit i yderkanten af de to huller. Og en streg i midten af hullerne. Her ses den kileformede opstregning tydeligt. Til udskæringen benyttes stiksaven. Det kan være en god idé at kippe sålen på stiksaven, når klodsen skæres ud. På den måde undgår du, at klodsen falder ned, hvis gulvet ligger på strøer eller bjælker. Hele fidusen ved at lave snittet kileformet er, at man kan kile stykket ind, så det materiale, der er fjernet ved savsnittet, bliver lukket. Det manglende stykke er således op ad væggen, men det bliver senere skjult af fodpanelet.

Takket være det skrå snit i bagkanten af gulvbrættet er det ganske nemt at lirke brættet på plads. Smør et godt lag trælim på siderne af klodsen, inden den lægges på plads. Det kan være nødvendigt at arbejde den lidt frem og tilbage, til den sidder perfekt. Husk at tørre den lim af, der presses op i samlingen.

Sæt en kile mellem klods og væg til at holde klodsen på plads, mens limen tørrer. Når der først sættes et fodpanel op langs væggen, er det ikke til at se den smule gulv, der mangler bag klodsen. Du kan eventuelt fuldende arbejdet med at sætte en roset omkring rørene.

    Andre læser lige nu ...