Massivt trægulv helt fra bunden

Drømmer du om at skifte dit gamle gulv ud med et massivt plankegulv, så tøv ikke med selv at gå i gang. Vi viser dig, hvordan du fjerner det gamle, isolerer og monterer det nye. Det eneste, du skal bruge, er nogle planker, en kasse skruer og en god gulvlak.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage (10 m²)
Pris
8.000 kr.
Der skal lange og kraftige skruer til, når laskerne skal fæstnes på de eksisterende bjælker. Vores skruer måler 6 x 150 mm.

Der skal lange og kraftige skruer til, når laskerne skal fæstnes på de eksisterende bjælker. Vores skruer måler 6 x 150 mm.

Intro

Når talen falder på nyt gulv, hælder mange til at ringe efter den lokale tømrer, snedker eller gulvlægger for at være på den sikre side. For hvad nu, hvis gulvet bliver skævt?

Bekymringerne er reelle nok, men hvis du gør dig umage og følger nogle få principper, er det faktisk lettere, end du tror. Er du så heldig at have et undergulv, som er helt i vater, kan du lægge plankerne direkte på det.

Er du ikke så heldig, må du som os fjerne det eksisterende gulv, til du kommer helt ned til bjælkelaget. Lader du et vaterpas hvile på et par af de gamle bjælker, vil du formentlig opdage, at de ikke er helt i vater. Du er derfor nødt til at skrue lasker på de gamle bjælker og dermed hæve gulvet en smule. Når først det er gjort, er det bare at isolere, skrue gulvet fast og svinge lakpenslen.

Vi viser dig, hvordan du forvandler et gammelt udtjent køkken til et indbydende kontor ved at lægge et splinternyt gulv af 30-mm massive fyrretræsplanker.

Vejledning

01
Af med gulvet 5 Trin

Gulve kan være lagt på mange forskellige måder. Nogle er klodset op på et betondæk, mens andre ligger direkte på det gamle bjælkelag.

I vores tilfælde måtte vi både fjerne et klikgulv, et undergulv og til sidst det originale fyrretræsgulv, før vi kom ned til bjælkelaget. Nogle gulve kan fjernes nænsomt med en skruemaskine og et koben, mens andre kræver, at du finder både bajonetsav og vinkelsliber frem. Med en god portion knofedt og lidt opfindsomhed går det dog forholdsvis hurtigt med at få gulvet af.

1

Fjern det gamle klikgulv med et koben. Vores lå så løst, at man nærmest kunne løfte det af ved håndkraft. Sørg desuden for at rydde rummet for alt unødigt, så du har masser af arbejdsplads.

2

Nu er det undergulvets tur. Start med at skrue så mange skruer ud som muligt. Kan du ikke brække pladerne op ved hjælp af et koben, må du skære de resterende skruer over med en vinkelsliber.

3

Når du har fjernet det første gulvbræt, er det bare at vippe resten af med kobenet. Skil dig af med brædderne, så snart de er løsnet. De fylder og er fyldt med søm.

4

Fjern lister, søm og skruer fra bjælkerne. Det er en god idé at iføre sig et par arbejdssko, da der godt kan stikke søm op hist og her.

5

Fjern det gamle indskud med en spade. Har du 8-10 spande, kan du med fordel bruge dem. Det er nemmere end at fylde i poser, de er nemme at bære, og de kan læsses direkte på traileren.

02
På med laskerne 4 Trin

For at få gulvet helt plant skal de underliggende bjælker ligge lige højt. Ligger den ene bjælke for lavt, vil plankerne blive trukket nedad, når du skruer dem fast. I vores tilfælde er bjælkerne knap 100 år gamle, hvorfor de har forskudt sig en smule med tiden.

Vi skruer derfor reglar, som også kaldes lasker, på siden af de eksisterende bjælker i præcis samme højde. Når vi er sikre på, at de er helt i vater, ved vi, at plankegulvet bliver helt plant.

1

Klods en laske op i den ønskede højde. Det er oversiden af den første laske, som kommer til at bestemme højden på resten af laskerne og dermed på den endelige gulvhøjde. Bor for, og montér den første skrue. Ret ind med vaterpasset, og giv lasken en skrue mere, når den er helt i vater.

2

Klods den næste laske op, så den kommer op i niveau med den først monterede laske. Lad vaterpasset hvile på begge lasker, og montér først den nye laske, når det er helt i vater. Gentag processen, til alle lasker er monteret. Skal der monteres mange lasker, kan du også bruge en murersnor at rette laskerne ind efter.

3

Når laskerne er monteret, kan du feje det sidste indskud, træstumper og gamle skruer op, inden du gør klar til at isolere.

4

Læg isolering over det hele. Oven på de gamle bjælker bliver laget lidt tyndere, da pladsen er lidt trang. Har du ikke en isoleringskniv, kan du bruge en brødkniv.

03
Første planke skal sidde perfekt 10 Trin

Når selve gulvet skal lægges, er det vigtigt at lægge den første planke helt lige. Er rummet skævt, må du skære planken til. Når den første planke er skruet fast, går det hurtigt med at få lagt gulvet.

Massive planker som disse med fer og not skrues kun fast gennem feren - og dermed kun i den ene side af planken. Samlingen på den forrige planke holder nemlig den efterfølgende planke nede.

1

Skyd eller lim en strimmel gulvunderlag på hver af laskerne. Underlaget reducerer knirkelyde og udjævner eventuelle ujævnheder i laskerne.

2

Skær det første bræt til. Der skal være 5 mm’s luft ud mod væggen i begge ender, så træet kan arbejde. Men husk, at der ikke må være så meget luft, at fodlisten ikke kan dække hullet.

3

Læg det første bræt op til væggen, og tjek, at det ligger helt lige i forhold til resten af rummet. En lille skævhed kommer nemt til at se stor ud, i takt med at flere planker monteres.

4

Start med at montere en skrue lodret ned i den første planke et par cm fra væggen. Vi kan ikke skjule den inderste skrue, så vi accepterer bare skruehullet og dækker det, når hele gulvet er lagt.

5

Placér en skrue i en vinkel på ca. 45 grader 45 grader lige oven over feren, og skru den fast. Skruen skal skrues så langt ned, at den ikke sidder i vejen for den næste planke, men uden at ødelægge feren.

6

Læg den næste planke klar, så noten vender ind mod det første bræts fer. Brug en lille rest fra en planke som klods, og bank planken på plads. Det er vigtigt, at planken slutter helt tæt med den forrige.

7

Fortsæt med at lægge plankerne efter samme princip. Det går stærkt, når først du har lært teknikken med at lægge planken til rette, banke den på plads og skrue den fast til de respektive lasker.

8

Det er vigtigt, at skruerne får godt fat i laskerne, så de ikke risikerer at blive løse med tiden. Det ville være ærgerligt at skulle skifte en planke efter et par år, når resten af gulvet ligger perfekt.

9

Skær ud til vandrør, hvis det er nødvendigt. I vores tilfælde passer det med et par enkelte snit. Luften mellem vandrørene og plankerne bliver dækket af rørenes “krave”, som trykkes ned i hullet.

10

Vi slutter af med en planke i halv bredde, da den alligevel vil blive skjult af en radiator. Alternativt kunne vi have skåret lidt af den første planke og på den måde have givet plads til en bredere planke her.

04
Slib, og lakér 5 Trin

Trægulve kan efterbehandles på mange måder, og det er i høj grad et spørgsmål om smag og behag. Nogle vælger lud, mens andre hælder til olie.

Vi har imidlertid valgt en løsning med en mat lak, da vi ønsker lakkens slidstyrke og samtidig et naturligt udtryk, hvor træet bevarer sin lyse glød uden at gulne. En anden fordel ved at efterbehandle med lak er, at den forseglede overflade i vid udstrækning forhindrer rødvin, cola og andet godt i at trænge ned i plankerne.

1

Luk skruehullerne på de to yderste brædder. Du kan købe træfiller til en lang række træsorter, eller du kan ligesom os røre lidt savsmuld i en lille smule lak, som efterfølgende dryppes ned i hullerne.

2

Slib gulvet let med slibepapir (korn 120). Er gulvet beskidt, kan du evt. bruge en excentersliber. I vores tilfælde kunne vi nøjes med at bruge en slibeklods monteret på et forlængerskaft.

3

Påfør lakken med pensel eller rulle, efter at du har blandet lak og hærder efter producentens anvisninger. Når lakken er hærdet, vil plankerne føles en smule ru. Det er boblerne i lakken, som er hærdet.

4

Slib gulvet let med korn 180, og støvsug herefter gulvet grundigt. Giv det endnu et lag lak, og gentag processen, til plankerne føles glatte og behagelige. Vi endte med at give gulvet fire lag.

5

Voila! Det gamle køkken er nu blevet til et hyggeligt kontor med et massivt fyrretræsgulv, som ikke er til at slide op.

Materialer

  • Reglar, 45 x 70 mm
  • Gulvplanker, 30 x 180 mm massiv fyr
  • Lak, Aqua-Seal RoyalMat
  • Montageskruer, 4,2 x 55 mm og 6 x 150 mm

Specialværktøj

  • Langt vaterpas

Tidsforbrug

En weekend (10 m²)

Pris

Ca. 8.000 kr.

Sværhedsgrad

Når først du har monteret laskerne, så de er helt i vater og flugter perfekt med hinanden, er arbejdet ganske ligetil.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Præcis tilpasning af isolering

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...