Nyt trægulv helt fra bunden

Et nyt trægulv kræver mere arbejde, end hvis man bare limer laminat ovenpå det gamle. Men fordelene er det værd.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
700 kr/m2

Intro

Nyt trægulv

Et nyt trægulv, hvor det gamle rives op, og det nye trægulv lægges på de gamle strøer, er et stort arbejde. Meget større end blot at knibe et tyndt laminatgulv ind oven på det gamle trægulv. Og dyrere bliver det også. Men du opnår mange fordele, og du ender med et gennemsolidt gulv.

Nyt trægulv giver flere fordele

En umiddelbar fordel ved at lægge et nyt trægulv er, at du kan slutte det nye trægulv af i samme højde, som det gamle lå i; så passer det med bunden af dørene, med dørtrin og tilstødende rum.

Når du kommer helt i bund, kan du desuden rette op på gamle svagheder, forstærke og isolere mod både støj og kulde – gulve, der knirker, gynger eller er skæve, bliver jo ikke bedre af at få en tyndt gulv ovenpå. Og uanset om du vælger lamelbrædder eller massivt træ, ender du med et nyt trægulv, der kan slibes mange gange.

Først fjerner vi de gamle gulvbrædder

For at gøre plads til det nye trægulv, skal det gamle fjernes. De fleste trægulve ligger på strøer eller bjælker. Gulvet er skruet eller sømmet, så der skal gang i det kraftige værktøj, når gulvet skal fjernes. Start med at fjerne fodpaneler, og skær gulvet op i mindre dele, så er det let at brække op og bære væk. Uanset om du har brædder eller parketplanker, så kan du roligt gå ud fra, at de skjulte strøer ligger på tværs af de gennemgående samlinger.

Ret strøerne op og læg lyddæmper

Selvom gulvet skal være nyt, kan strøerne næsten altid bevares – og suppleres, hvis de ligger for spredt for det nye gulv. Det er umuligt at brække gulvet op uden at skubbe til strøerne, så du skal kontrollere og rette dem op, før det nye trægulv lægges på.

Nyt trægulv skal passe i højden

Når du retter strøerne, kan du også justere dem, så højden på det nye trægulv kommer til at passe med indfatninger, dørtrin og eventuelle tilstødende gulve. De første brædder kræver stor omhu.

Et helt nyt trægulv

I byggevejledningen kan du se, hvordan vi lægger et nyt gulv på gamle og oprettede strøer: 182 cm lange parketplanker, der bankes sammen og skrues på strøerne. Det er vigtigt at komme rigtigt fra start og så at sige tænke hele gulvet igennem, før du lægger første række.

Tjek væggene inden du lægger dit nye trægulv

Tjek, om væggen, du starter ved, står parallelt med den, du ender ved, og skal du skære af plankerne for at få dem til at passe i bredden, så tag lige meget i begge sider af rummet.

På de store gulvflader går det rigtig stærkt

Når det første bræt ligger, hvor det skal, er det bare at køre på. Normalt bruger du den afskårne ende fra sidste planke i hver række som start i næste række. Giver det ikke 30 cm forskydning mellem rækkerne, starter du et nyt forbandt i anden række.

Det afskårne stykke fra første række bruger du til at starte tredje række, stykket fra anden række starter fjerde række osv.

Det nye gulv er ikke alene flot, det ligger også mere stabilt og dæmper støjen.

LÆS OGSÅ: Gulvvarme under trægulv

Vejledning

01
Først fjerner vi de gamle gulvbrædder 4 Trin

De fleste trægulve ligger på strøer eller bjælker. Gulvet er skruet eller sømmet, så der skal gang i det kraftige værktøj, når gulvet skal fjernes. Start med at fjerne fodpaneler, og skær gulvet op i mindre dele, så er det let at brække op og bære væk. Uanset om du har brædder eller parketplanker, så kan du roligt gå ud fra, at de skjulte strøer ligger på tværs af de gennemgående samlinger.

1

Det gamle gulv skæres i mindre stykker. Du kan bruge en stiksav, men da klingen når flere centimeter ned under brædderne, skal du passe godt på ikke at skære i rør, kabler og tværgående strøer.

Sørg for at holde klingen fri af søm og skruer.

2

Med et koben løsner du en stump midt på gulvet, hvor det er lettest at komme til. Det kan være svært at få fat, men når du har fået det første stykke lirket op, er der plads til kobenet.

3

Bræk en bane op ad gangen. Når der først er hul, går det stærkt. Skub kobenet ind mellem brædder og strøer, og bræk gulvbrædderne op uden at skubbe mere til strøerne end højst nødvendigt.

4

Skær gulvet fri ved døren, hvis det som her fortsætter ind til andre rum. Styr rundsaven efter en føringsskinne eller et bræt, og skær med et lige snit, hvor du ønsker overgangen.

02
Så retter vi strøerne op og lægger lyddæmper 5 Trin

Strøerne kan næsten altid bevares - og suppleres, hvis de ligger for spredt for det nye gulv. Det er umuligt at brække gulvet op uden at skubbe til strøerne, så du skal kontrollere og rette dem op, før det nye gulv lægges på.

Når du retter strøerne, kan du også justere dem, så højden på det nye gulv kommer til at passe med indfatninger, dørtrin og eventuelle tilstødende gulve.

1

Sæt et måleplan af på væggene ved hjælp af en rotorlaser eller et godt gammeldags slangevaterpas. Planet kan fx være streger over hver anden strø 5 cm over det færdige gulv, som du styrer efter.

2

Strøerne rettes op med klodser, så de ligger i vater i den ønskede højde. Med kiler eller klodser og murpap justeres de indbyrdes med et langt vaterpas, og jævnligt tjekkes højden med måleplanet.

3

Du fjerner spændingen i en strø, som i enderne rejser sig fra sine klodser, ved at skære strøen 2/3 igennem. Strøen skæres lige midt over en opklodsning; så gør det svage sted ingen skade.

4

Tjek opklodsningen under dørtrin og ved tilstødende gulve, når du alligevel har gang i klodser og murpap. Sæt eventuelt ekstra opklodsninger ind, så overgangene er godt understøttet.

5

Når strøerne er på plads, kan du give dem en strimmel skumplast, som sikrer god kontakt mellem gulv og strøer og dæmper trin- og knirkelyde.

03
De første brædder kræver stor omhu 5 Trin

På strøerne lægger vi vores nye gulv: 182 cm lange parketplanker, der bankes sammen og skrues på strøerne. Det er vigtigt at komme rigtigt fra start og så at sige tænke hele gulvet igennem, før du lægger første række.

Tjek, om væggen, du starter ved, står parallelt med den, du ender ved, og skal du skære af plankerne for at få dem til at passe i bredden, så tag lige meget i begge sider af rummet.

1

Vi lægger først vægt på strøerne, så vi ikke så let kommer til at rykke dem, når vi hopper rundt mellem dem. Det enkleste er at lægge nogle pakker af det nye gulv i et par forskudte rækker på tværs af strøerne.

2

Mål rummet, og beregn, hvor mange planker du skal bruge i bredden, og hvor meget der bliver tilovers. Det mål deler du i to, så du kan skære den ene halvdel af første række, resten skæres af sidste række.

For en sikkerheds skyld mærker vi bredden på plankerne op på en strø.

3

Ved døren tilpasser vi det bræt, der går ind i åbningen, så det når fra den første gennemgående række ind til det tilstødende gulv - med 1 cm luft, så gulvene kan arbejde uden at skubbe til hinanden.

4

Brættet i åbningen skæres så langt, at det går lidt ind under karmen. Det skubbes ind på plads og skrues fast, så det passer med, at første gennemgående bræt kommer til at ligge 5-10 mm fra væggen.

5

Vær omhyggelig med at lægge første række, så forkanten bliver helt lige. Tjek jævnligt med en retskinne eller et langt vaterpas undervejs.

Bagkanten af første række støttes med kiler, så de næste rækker kan bankes ind på plads.

04
Tilpasning rundt om rør 4 Trin

Hvor plankernes ender støder mod væggen, kommer du omkring rør ved at bore et hul og skære en kile ud - som vist her. Hvor plankernes langside kører langs væggen, kan du ofte klare rør ved at regulere længden på den yderste planke, så to planker kan samles om røret.

1

Mål op, hvor hullet til røret skal placeres, og tegn både hul og kile op på planken.

2

Kilen skæres med en klinge, der er vinklet 10-15 grader, så kilens overside er bredest.

3

Hullet bores så med et bor, der er 15-20 mm større end diameteren på røret.

4

Kilen limes i hakket med trælim, når planken er på plads omkring røret.

05
På de store gulvflader går det rigtig stærkt 8 Trin

Når det første bræt ligger, hvor det skal, er det bare at køre på. Endekanterne har også fer og not, og de skal ikke ligge over strøer. Normalt bruger du den afskårne ende fra sidste planke i hver række som start i næste række. Giver det ikke 30 cm forskydning mellem rækkerne, starter du et nyt forbandt i anden række. Det afskårne stykke fra første række bruger du til at starte tredje række, stykket fra anden række starter fjerde række osv.

1

Start hver række med det stykke, du skar af den sidste planke i den foregående. Samlingerne forskydes mindst 30 cm fra række til række. Undgå samlinger naborækker mellem de to samme strøer.

2

Endesamlingerne limer vi med PVAc-lim. Langsiderne limer vi til gengæld ikke, da rækkerne skal kunne arbejde i forhold til hinanden. Giv feren en stribe på toppen, noten en stribe i bunden.

3

Gulvplankerne bankes sammen med en hammer og en bred slagklods af hård plast. Start i den frie ende, og arbejd dig baglæns mod endesamlingen, så klemmes de korte samlinger tæt sammen.

4

Gulvet skrues fordækt. Det vil sige fra overkanten af feren, i en vinkel på 45-60 grader, ned i hver strø. Planken presses mod underlaget, og skruen spændes så langt ned, at hovedet lige præcis er undersænket.

5

Undervejs fyldes rummet under gulvet op med isoleringsbatts i en passende tykkelse. Sørg for, at isoleringen slutter tæt til strøerne, og undgå at træde på den. Husk en støvmaske.

6

Når du er kommet langt nok ud, er det en fordel at arbejde oppe fra det nye gulv. Det giver en bedre arbejdsvinkel, når plankerne bankes sammen, og så undgår du at hoppe rundt mellem strøer og isolering.

7

Mærk planken (A) i sidste række op til tilskæring ved at lægge den præcist oven på den næstsidste række (B) og strege op langs et tredje bræt (C), der stødes mod væggen. Husk 5-10 mm luft til væggen.

8

Sidste planke (A) skæres til med savklingen vinklet 10-15 grader. Det skrå snit gør det lettere at få brættet ned på plads. Planken gøres fast oppefra, så tæt på kanten, at skruen bliver dækket af panelet.

Marker på væggen, hvor strøerne ligger. Før du lægger sidste bræt, kan du mærke op på væggen, hvor strøerne ligger. Du kan nemlig ikke se, hvor skruerne skal sættes, når det sidste bræt er lagt ned på plads.

Materialer

 • Et bærende trægulv, her Timberman Ask Prime klikgulv, 22 x 145 x 1820 mm, Mathon, hvidlakeret
 • Trinlydsdæmpende strimler, fx Timberlit
 • 4,2 x 55 mm skruer, fx Montaflex
 • Mineraluld, 75 mm tyk
 • Afstandsklodser
 • Murpap
 • PVAc trælim

Specialværktøj

 • Stiksav, rundsav eller dyksav
 • Koben
 • Langt vaterpas - eller lang retskinne og vaterpas
 • Rotorlaser eller slangevaterpas
 • Slagklods
 • Eventuelt kopbor (ved rør)

Tidsforbrug

2-3 dage.

Pris

Her 700 kroner pr. m2, men du kan få til andre priser.

Sværhedsgrad

Den største udfordring er at få strøerne rettet helt præcist op og fikseret - derefter er det kun ude langs kanterne, du støder på små problemer.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du cirkellaseren

I denne video lærer du at indstille og betjene cirkellaseren. Den kan både kaste en ubrudt lasermarkering 360 grader rundt og sætte en knivskarp laserprik i én retning. Når du har styr på betjeningen, bliver det nemt at afsætte præcise højdemål over længere afstande, fx når du skal nivellere gulv eller bygge terrasse.

Video

TEKNIK: Gulvbræt - rundt om rør

Med en kile bliver samlingen næsten usynlig

Video

TEKNIK: Glat panel - indvendigt hjørne

Helt tæt samling, selv om væggene er skæve

Video

TEKNIK: Glat panel - udvendigt hjørne

Med en geringsvinkel får du en helt tæt samling

Video

TIPS: Undgå mærker fra kobenet

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...