Let
Svær
Nyt trægulv

Når du lægger et helt nyt gulv, kan du rette strøerne op og supplere med ny isolering.

Nyt trægulv

Et nyt trægulv, hvor det gamle rives op, og det nye trægulv lægges på de gamle strøer, er et stort arbejde. Meget større end blot at knibe et tyndt laminatgulv ind oven på det gamle trægulv. Og dyrere bliver det også. Men du opnår mange fordele, og du ender med et gennemsolidt gulv.

Nyt trægulv giver flere fordele

En umiddelbar fordel ved at lægge et nyt trægulv er, at du kan slutte det nye trægulv af i samme højde, som det gamle lå i; så passer det med bunden af dørene, med dørtrin og tilstødende rum.

Når du kommer helt i bund, kan du desuden rette op på gamle svagheder, forstærke og isolere mod både støj og kulde – gulve, der knirker, gynger eller er skæve, bliver jo ikke bedre af at få en tyndt gulv ovenpå. Og uanset om du vælger lamelbrædder eller massivt træ, ender du med et nyt trægulv, der kan slibes mange gange.

Først fjerner vi de gamle gulvbrædder

For at gøre plads til det nye trægulv, skal det gamle fjernes. De fleste trægulve ligger på strøer eller bjælker. Gulvet er skruet eller sømmet, så der skal gang i det kraftige værktøj, når gulvet skal fjernes. Start med at fjerne fodpaneler, og skær gulvet op i mindre dele, så er det let at brække op og bære væk. Uanset om du har brædder eller parketplanker, så kan du roligt gå ud fra, at de skjulte strøer ligger på tværs af de gennemgående samlinger.

Ret strøerne op og læg lyddæmper

Selvom gulvet skal være nyt, kan strøerne næsten altid bevares – og suppleres, hvis de ligger for spredt for det nye gulv. Det er umuligt at brække gulvet op uden at skubbe til strøerne, så du skal kontrollere og rette dem op, før det nye trægulv lægges på.

Nyt trægulv skal passe i højden

Når du retter strøerne, kan du også justere dem, så højden på det nye trægulv kommer til at passe med indfatninger, dørtrin og eventuelle tilstødende gulve. De første brædder kræver stor omhu.

Et helt nyt trægulv

I byggevejledningen kan du se, hvordan vi lægger et nyt gulv på gamle og oprettede strøer: 182 cm lange parketplanker, der bankes sammen og skrues på strøerne. Det er vigtigt at komme rigtigt fra start og så at sige tænke hele gulvet igennem, før du lægger første række.

Tjek væggene inden du lægger dit nye trægulv

Tjek, om væggen, du starter ved, står parallelt med den, du ender ved, og skal du skære af plankerne for at få dem til at passe i bredden, så tag lige meget i begge sider af rummet.

På de store gulvflader går det rigtig stærkt

Når det første bræt ligger, hvor det skal, er det bare at køre på. Normalt bruger du den afskårne ende fra sidste planke i hver række som start i næste række. Giver det ikke 30 cm forskydning mellem rækkerne, starter du et nyt forbandt i anden række.

Det afskårne stykke fra første række bruger du til at starte tredje række, stykket fra anden række starter fjerde række osv.

Det nye gulv er ikke alene flot, det ligger også mere stabilt og dæmper støjen.

LÆS OGSÅ: Gulvvarme under trægulv

Hent komplet byggevejledning

I byggevejledningen kan du se, hvordan vi bar os ad med at lægge et helt nyt trægulv. God fornøjelse.