Intro
Vejledning
01
Først fjerner vi de gamle gulvbrædder
4
Trin
De fleste trægulve ligger på strøer eller bjælker. Gulvet er skruet eller sømmet, så der skal gang i det kraftige værktøj, når gulvet skal fjernes. Start med at fjerne fodpaneler, og skær gulvet op i mindre dele, så er det let at brække op og bære væk. Uanset om du har brædder eller parketplanker, så kan du roligt gå ud fra, at de skjulte strøer ligger på tværs af de gennemgående samlinger.
Det gamle gulv skæres i mindre stykker. Du kan bruge en stiksav, men da klingen når flere centimeter ned under brædderne, skal du passe godt på ikke at skære i rør, kabler og tværgående strøer.
Sørg for at holde klingen fri af søm og skruer.
Med et koben løsner du en stump midt på gulvet, hvor det er lettest at komme til. Det kan være svært at få fat, men når du har fået det første stykke lirket op, er der plads til kobenet.
Bræk en bane op ad gangen. Når der først er hul, går det stærkt. Skub kobenet ind mellem brædder og strøer, og bræk gulvbrædderne op uden at skubbe mere til strøerne end højst nødvendigt.
02
Så retter vi strøerne op og lægger lyddæmper
5
Trin
Strøerne kan næsten altid bevares - og suppleres, hvis de ligger for spredt for det nye gulv. Det er umuligt at brække gulvet op uden at skubbe til strøerne, så du skal kontrollere og rette dem op, før det nye gulv lægges på.
Når du retter strøerne, kan du også justere dem, så højden på det nye gulv kommer til at passe med indfatninger, dørtrin og eventuelle tilstødende gulve.
Sæt et måleplan af på væggene ved hjælp af en rotorlaser eller et godt gammeldags slangevaterpas. Planet kan fx være streger over hver anden strø 5 cm over det færdige gulv, som du styrer efter.
Strøerne rettes op med klodser, så de ligger i vater i den ønskede højde. Med kiler eller klodser og murpap justeres de indbyrdes med et langt vaterpas, og jævnligt tjekkes højden med måleplanet.
Du fjerner spændingen i en strø, som i enderne rejser sig fra sine klodser, ved at skære strøen 2/3 igennem. Strøen skæres lige midt over en opklodsning; så gør det svage sted ingen skade.
Tjek opklodsningen under dørtrin og ved tilstødende gulve, når du alligevel har gang i klodser og murpap. Sæt eventuelt ekstra opklodsninger ind, så overgangene er godt understøttet.
03
De første brædder kræver stor omhu
5
Trin
På strøerne lægger vi vores nye gulv: 182 cm lange parketplanker, der bankes sammen og skrues på strøerne. Det er vigtigt at komme rigtigt fra start og så at sige tænke hele gulvet igennem, før du lægger første række.
Tjek, om væggen, du starter ved, står parallelt med den, du ender ved, og skal du skære af plankerne for at få dem til at passe i bredden, så tag lige meget i begge sider af rummet.
Vi lægger først vægt på strøerne, så vi ikke så let kommer til at rykke dem, når vi hopper rundt mellem dem. Det enkleste er at lægge nogle pakker af det nye gulv i et par forskudte rækker på tværs af strøerne.
Mål rummet, og beregn, hvor mange planker du skal bruge i bredden, og hvor meget der bliver tilovers. Det mål deler du i to, så du kan skære den ene halvdel af første række, resten skæres af sidste række.
For en sikkerheds skyld mærker vi bredden på plankerne op på en strø.
Ved døren tilpasser vi det bræt, der går ind i åbningen, så det når fra den første gennemgående række ind til det tilstødende gulv - med 1 cm luft, så gulvene kan arbejde uden at skubbe til hinanden.
Brættet i åbningen skæres så langt, at det går lidt ind under karmen. Det skubbes ind på plads og skrues fast, så det passer med, at første gennemgående bræt kommer til at ligge 5-10 mm fra væggen.
04
Tilpasning rundt om rør
4
Trin
Hvor plankernes ender støder mod væggen, kommer du omkring rør ved at bore et hul og skære en kile ud - som vist her. Hvor plankernes langside kører langs væggen, kan du ofte klare rør ved at regulere længden på den yderste planke, så to planker kan samles om røret.
05
På de store gulvflader går det rigtig stærkt
8
Trin
Når det første bræt ligger, hvor det skal, er det bare at køre på. Endekanterne har også fer og not, og de skal ikke ligge over strøer. Normalt bruger du den afskårne ende fra sidste planke i hver række som start i næste række. Giver det ikke 30 cm forskydning mellem rækkerne, starter du et nyt forbandt i anden række. Det afskårne stykke fra første række bruger du til at starte tredje række, stykket fra anden række starter fjerde række osv.
Start hver række med det stykke, du skar af den sidste planke i den foregående. Samlingerne forskydes mindst 30 cm fra række til række. Undgå samlinger naborækker mellem de to samme strøer.
Endesamlingerne limer vi med PVAc-lim. Langsiderne limer vi til gengæld ikke, da rækkerne skal kunne arbejde i forhold til hinanden. Giv feren en stribe på toppen, noten en stribe i bunden.
Gulvplankerne bankes sammen med en hammer og en bred slagklods af hård plast. Start i den frie ende, og arbejd dig baglæns mod endesamlingen, så klemmes de korte samlinger tæt sammen.
Gulvet skrues fordækt. Det vil sige fra overkanten af feren, i en vinkel på 45-60 grader, ned i hver strø. Planken presses mod underlaget, og skruen spændes så langt ned, at hovedet lige præcis er undersænket.
Undervejs fyldes rummet under gulvet op med isoleringsbatts i en passende tykkelse. Sørg for, at isoleringen slutter tæt til strøerne, og undgå at træde på den. Husk en støvmaske.
Når du er kommet langt nok ud, er det en fordel at arbejde oppe fra det nye gulv. Det giver en bedre arbejdsvinkel, når plankerne bankes sammen, og så undgår du at hoppe rundt mellem strøer og isolering.
Mærk planken (A) i sidste række op til tilskæring ved at lægge den præcist oven på den næstsidste række (B) og strege op langs et tredje bræt (C), der stødes mod væggen. Husk 5-10 mm luft til væggen.
Sidste planke (A) skæres til med savklingen vinklet 10-15 grader. Det skrå snit gør det lettere at få brættet ned på plads. Planken gøres fast oppefra, så tæt på kanten, at skruen bliver dækket af panelet.
Marker på væggen, hvor strøerne ligger. Før du lægger sidste bræt, kan du mærke op på væggen, hvor strøerne ligger. Du kan nemlig ikke se, hvor skruerne skal sættes, når det sidste bræt er lagt ned på plads.
Materialer
- Et bærende trægulv, her Timberman Ask Prime klikgulv, 22 x 145 x 1820 mm, Mathon, hvidlakeret
- Trinlydsdæmpende strimler, fx Timberlit
- 4,2 x 55 mm skruer, fx Montaflex
- Mineraluld, 75 mm tyk
- Afstandsklodser
- Murpap
- PVAc trælim
Specialværktøj
- Stiksav, rundsav eller dyksav
- Koben
- Langt vaterpas - eller lang retskinne og vaterpas
- Rotorlaser eller slangevaterpas
- Slagklods
- Eventuelt kopbor (ved rør)
Tidsforbrug
2-3 dage.
Pris
Her 700 kroner pr. m2, men du kan få til andre priser.
Sværhedsgrad
Den største udfordring er at få strøerne rettet helt præcist op og fikseret - derefter er det kun ude langs kanterne, du støder på små problemer.