Intro
Vejledning
01
Fjern panel og gulv
3
Trin
Begynd med at fjerne fodpanelerne. Brug koben - men pas på, du ikke skader væggen, når du vrider med kobenet. Hvis du har planer om at male stuen, så gør det, før du fjerner gulvet!
Du kan genbruge de gamle gulvbrædder senere i projektet som underlag for varmefordelingspladerne. Hvis du bræk ker brædderne op med kobenet, kan de gå i stykker, og så må du i stedet bruge nye brædder.
02
Opret og isolering
5
Trin
Når du har fjernet det gamle gulv og eventuelt indskudsleret, kan du kaste dig over opgaven med at oprette de gamle gulvbjælker. For at få et helt plant gulv er du nødt til at afsætte fikspunkter i samme højde i rummets fire hjørner. Fremgangsmåden kan du studere nærmere på tegningen på foregående side. Opretningsbrædderne - som her er i størrelsen 25 x 100 mm - skrues fast på begge sider af gulvbjælken. Begynd med en skrue i begge ender af opretnings-brættet. Brædderne er aldrig helt lige, derfor spændes en snor stramt ud på toppen af brættet, som du kan sigte efter, når midten af brættet skrues fast.
Her er det første opretningsbræt sat på med en skrue og trælim i begge ender. Spænd en snor ud - som vist med en høvlet klods under - ligeledes i begge ender af opretningsbrættet.
Læg en identisk høvlet klods midt på brættet. Når klodsen lige rammer snoren, skrues brættet fast. Sæt nu skruer i brættet pr. 50 cm. Gentag dernæst opgaven i mod satte side af rummet. (Læg brædderne ud, før du trækker snorene!).
Spænd tre snore ud på tværs af rummet. Igen skal der identiske klodser under. Kom lim på opretnings-brættet - og hold det op til snoren. Når klodsen rammer snoren, er brættet i det rigtige niveau og skrues fast til bjælken.
Du kan blive nødt til at skære hak i brædderne, hvis der er elrør eller lignende. Så kan opretnings brædderne komme op i den rigtige højde. Bemærk igen den lille klods mellem snoren og brættet - den sikrer det rigtige niveau.
03
Varmeplader
8
Trin
Når isoleringen er på plads, skal de gamle gulvbrædder monteres igen med bagsiden opad. Sprækken mellem gulvbrædderne skal være 3 cm - og afstand fra sprække til sprække 30 cm. Så er der plads til varmefordelingspladen.
Planlæg varmeslangens forløb, og marker det fx med pile. Sørg for, at slangen kan komme til at vende med en radius på 15 cm. I denne side holdes alle brædder 3 cm fra væggen, så slangen kan føres frem.
Nu bredes varmefordelingspladerne jævnt ud over gulvet. De må ikke overlappe hinanden - så må der hellere være lidt indbyrdes afstand imellem dem. Pladerne kan knækkes, så du slipper for at bruge en pladesaks eller lignende.
Få styr på alupladen. Hold en klods, fx på 20 mm, ned i rillen på alupladen, når den skal gøres fast. Slå et papsøm i begge ender af den ene flange. VIGTIGT! Du må kun sætte søm i den ene flange, så alupladen kan arbejde.
Det særlige pexrør er forsynet med et par striber på langs. Det er en stor hjælp, når du skal rulle slangen ud. Så kan du nemt se, hvilken vej slangen er snoet.
Du kan godt montere pexrøret alene. Du går med rullen i hænderne og træder varmeslangen ned i varmefordelingspladernes rille med fødderne.
Sådan vender pexrøret for enderne af brædderne i en bue med radius 15 cm. Langs væggen er pex-røret ført frem til den anden ende af rummet.
04
Det nye gulv
5
Trin
Mellem varmefordelingsplader og det nye gulv skal der lægges et lag kraftig gulvpap eller en 2 mm tyk celleplast.
Laget er trykfordelende, dæmper trinlyd og knirkelyde. Ovenpå lægges et svømmende gulv. Det betyder, at det lægges som én stor sammenhængende flade, der ikke gøres fast til underlaget. Derved kan gulvet arbejde frit ved skiftende luftfugtighed og temperatur.
Gulvet kan bestå af plader eller brædder. Et pladegulv kan være af spånplade eller krydsfiner, der så igen “beklædes” med tæpper, linoleum, vinyl mv. Eller gulvet kan være et planke- eller parketgulv som her.
De første brædder skal samles helt tæt og danne en lige linje i forkanten. Saml to rækker brædder med lim, og hold dem sammen med skruetvinger. Inden da har vi lagt et lag kraftig gulvpap.
Når limen er tør - efter mindst en time - kan brædderne skubbes ind mod væggen. Overfør væggens facon til brædderne - brug en blyant og et stykke liste. Skær i stregen med en stiksav.
Gulv brædderne samles med parketlim. Kom en stribe lim på overkanten af feren på de lagte brædder og på under kanten af noten på det nye. Brug en stump bræt, og slå, til der kommer lim op af samlingen. Samlingen skal være helt tæt.
Hold en afstand på 10 mm til væggen og andre faste genstande. Her er det gjort med sæt af plastickiler. VIGTIGT! Du må ikke fastgøre sokler eller lignende tunge genstande til et svømmende gulv. Du risikerer, at gulvet revner.
Materialer
25 x 100 mm ru fyr:
• Til opretningsbrædder
• 100 mm mineraluld
• Wirsbo pex-rør med iltspærre
• Wirsbo varmefordelingsplader, 28 x 115 cm
Desuden:
• 5 x 80 mm skruer
• Papsøm
• Trælim
• Parketlim
• Kraftig gulvpap
Specialværktøj
• Gennemslagsdyknagle
• Evt. kap/geringssav
• Koben
Tidsforbrug
2-3 dage til et 10 kvadratmeter stort rum
Pris
Ca. 500 kroner pr. kvadratmeter. Plus gulvbrædder
Sværhedsgrad
Du skal være omhyggelig med at rette det gamle bjælkelag op.
Tegning
Sådan er gulvet typisk bygget op
Ved du, hvad der gemmer sig under dit gamle gulv? Her kan du se, hvordan en gammel etageadskillelse typisk ser ud.
Gulvbrædderne (B) er sømmet på bjælkerne (A). På loftet nedenunder er der rør og puds på forskallingsbrædder (D). Lerindskuddet (C ) har en brand -og lydisolerende funktion. Det kan enten (som her) ligge oven på loftet. Eller det kan ligge på et lag indskudsbrædder, der er monteret i noter på siden af bjælkerne.

Lad indskudsleret (C) blive liggende, hvis der er plads til mindst 100 mm isolering (F) ovenpå. Bjælkerne rettes op med 25 x 100 mm brædder (E ) på siderne. Ovenpå sømmes de gamle brædder (G) med mellemrum, så der kan monteres varmefordelingsplader og pex-rør. Hvis de gamle gulvbrædder (G) er ujævne, må du anvende nye brædder som underlag. Derpå monteres svømmende gulv (H) på en tyk gulvpap.

Video
Tips & Tricks
Varmen stiger - regningen falder
Med vandbåret gulvvarme kan varmeregning en blive mindre, end hvis rummet bliver opvarmet med radiator. Temperaturen kan sænkes et par grader, uden at du mærker det.
EN RADIATOR sender varmen op under loftet, hvor den bliver nedkølet og vender tilbage til gulvet. Her bliver den opfattet som fodkulde eller træk.