Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Etablering af gulvvarme under trægulve

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Er trægulvet fodkoldt, gælder det om at isolere effektivt, inden du etablerer gulvvarme. Ellers forsvinder den dyrebare varme bare nedad. Her kan du se, hvordan du gør.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
500 kr./m2
Gulvvarme trægulv: Derfor virker gulvvarme under trægulv godt

Gulvvarme under trægulvet er en effektiv måde at få varmen på. Et trægulv med gulvvarme bliver langt hurtigere varmet op end gulvvarme i beton.

Intro

Derfor skal du have trægulv med gulvvarme

Gulvvarme er i stigende grad blevet populært, når der bygges nye huse. Varmen er behagelig, og du slipper for grimme radiatorer. Men ofte er den vandbårne gulvvarme meget længe om at reagere, når du skruer op eller ned for varmen. For det tager langt tid at varme et tungt betongulv op.

Læger du i stedet gulvvarmeslangerne lige nedenunder selve gulvbrædderne eller plankerne, får opvarmning og nedkøling langt hurtigere. Varmefordelingsplader sørger for, at varmen bliver jævnt fordelt. Og fordi de er lavet af aluminium, kan de varmes langt hurtigere op end et betondæk.

Start fra bunden

Inden du kan lægge varmen, skal du sikre dig, at den ikke forsvinder ud af huset på grund af dårlig gulvisolering. Så når du alligevel skal have gulvbrædderne op, skal du starte med at isolere, og om nødvendigt rette dine gulvbjælker op.

Et trægulv med gulvvarme kræver som sagt varmefordelingsplader. Varmen kan ikke af sig selv fordeles i trægulvet. Når pladerne er lagt, skal du lægge gulvvarmeslangerne ned i pladernes spor, og så kan du lægge trægulvet ovenpå og slutte varmen til.

Derfor virker gulvvarme så godt

Fordelen ved gulvvarme er ikke kun, at du slipper for at se på grimme radiatorer. Du kan også spare ganske godt på varmeregningen. Gulvvarmen er nemlig der, hvor du skal bruge den: nede ved gulvet, hvor du og familien bevæger sig rundt. Radiatorvarme skal først stige op til loftet og cirkulere nedad i lokalet, og i den proces bliver det kølet ned. Det betyder, at der går meget varme tabt, og at du derfor må skrue godt op for radiatorerne. Gulvvarmen under trægulvet behøver slet ikke samme temperatur.

Sådan gør du

Hvis du vil have gulvvarme under trægulv eller gulvvarme under plankegulv, skal du være opmærksom på, at selve gulvet ikke skal være tykkere end 38 mm. Og du bør altid rådføre dig med producenten af det gulv, du lægger ovenpå varmeslangerne.

I guiden her får du trin for trin-vejledning og masser af tips, så du selv kan løse opgaven og få varme i trægulvet.

Vejledning

Fjern panel og gulv

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Gulvvarme trægulv: Begynd med at fjerne fodpanelerne. 1

Begynd med at fjerne fodpanelerne. Brug koben - men pas på, du ikke skader væggen, når du vrider med kobenet. Hvis du har planer om at male stuen, så gør det, før du fjerner gulvet!

Du kan være nødt til at skære lidt af brædderne for at få dem op.

Gulvvarme trægulv: Du kan genbruge de gamle gulvbrædder senere i projektet som underlag for varmefordelingspladerne. 2

Du kan genbruge de gamle gulvbrædder senere i projektet som underlag for varmefordelingspladerne. Hvis du bræk ker brædderne op med kobenet, kan de gå i stykker, og så må du i stedet bruge nye brædder.

Slå de gamle dykkere ned med en gennem­ slagsdyknagle, så går brædderne ikke i stykker.

Gulvvarme trægulv: Fjern eventuelt indskudsleret. 3

Fjern eventuelt indskudsleret. I nogle boliger vil du møde det såkaldte indskudsler imellem gulvbjælkerne. Du kan vælge at fjerne indskudsleret med skovl og spand. Eller lade det ligge, hvis der er plads til 100 mm isolering oven på leret.

Opret og isolering

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du har fjernet det gamle gulv og eventuelt indskudsleret, kan du kaste dig over opgaven med at oprette de gamle gulvbjælker. For at få et helt plant gulv er du nødt til at afsætte fikspunkter i samme højde i rummets fire hjørner. Fremgangsmåden kan du studere nærmere på tegningen på foregående side. Opretningsbrædderne - som her er i størrelsen 25 x 100 mm - skrues fast på begge sider af gulvbjælken. Begynd med en skrue i begge ender af opretnings-brættet. Brædderne er aldrig helt lige, derfor spændes en snor stramt ud på toppen af brættet, som du kan sigte efter, når midten af brættet skrues fast.

Gulvvarme trægulv: Her er det første opretningsbræt sat på med en skrue og trælim i begge ender. 1

Her er det første opretningsbræt sat på med en skrue og trælim i begge ender. Spænd en snor ud - som vist med en høvlet klods under - ligeledes i begge ender af opretningsbrættet.

Gulvvarme trægulv: læg en identisk høvlet klods midt på brættet. 2

læg en identisk høvlet klods midt på brættet. Når klodsen lige rammer snoren, skrues brættet fast. Sæt nu skruer i brættet pr. 50 cm. Gentag dernæst opgaven i mod satte side af rummet. (Læg brædderne ud, før du trækker snorene!).

Gulvvarme trægulv: Spænd tre snore ud på tværs af rummet. 3

Spænd tre snore ud på tværs af rummet. Igen skal der identiske klodser under. Kom lim på opretnings-brættet - og hold det op til snoren. Når klodsen rammer snoren, er brættet i det rigtige niveau og skrues fast til bjælken.

Den ene snor sikrer, at opretningsbrættet sidder helt vandret.

De tværgående snore sikrer, at brædderne har samme niveau.

Gulvvarme trægulv: Du kan blive nødt til at skære hak i brædderne, hvis der er elrør eller lignende. 4

Du kan blive nødt til at skære hak i brædderne, hvis der er elrør eller lignende. Så kan opretnings brædderne komme op i den rigtige højde. Bemærk igen den lille klods mellem snoren og brættet - den sikrer det rigtige niveau.

Gulvvarme trægulv: Når opretningsbrædderne er på plads, kan du begynde at placere isoleringen. 5

Når opretningsbrædderne er på plads, kan du begynde at placere isoleringen. Se princippet i tegning på foregående side. Skær isoleringsmaterialet til, så det sidder lidt i spænd imellem gulvbjælkerne.

Varmeplader

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Gulvvarme trægulv: Når isoleringen er på plads, skal de gamle gulvbrædder monteres igen med bagsiden opad. 1

Når isoleringen er på plads, skal de gamle gulvbrædder monteres igen med bagsiden opad. Sprækken mellem gulvbrædderne skal være 3 cm - og afstand fra sprække til sprække 30 cm. Så er der plads til varmefordelingspladen.

Gulvvarme trægulv: Planlæg varmeslangens forløb, og marker det fx med pile. 2

Planlæg varmeslangens forløb, og marker det fx med pile. Sørg for, at slangen kan komme til at vende med en radius på 15 cm. I denne side holdes alle brædder 3 cm fra væggen, så slangen kan føres frem.

Gulvvarme trægulv: Nu bredes varmefordelingspladerne 3

Nu bredes varmefordelingspladerne jævnt ud over gulvet. De må ikke overlappe hinanden - så må der hellere være lidt indbyrdes afstand imellem dem. Pladerne kan knækkes, så du slipper for at bruge en pladesaks eller lignende.

De tynde aluplader er forsynet med to spor, så de kan knækkes.

Gulvvarme trægulv: Få styr på alupladen. 4

Få styr på alupladen. Hold en klods, fx på 20 mm, ned i rillen på alupladen, når den skal gøres fast. Slå et papsøm i begge ender af den ene flange. VIGTIGT! Du må kun sætte søm i den ene flange, så alupladen kan arbejde.

Gulvvarme trægulv: Det særlige pexrør er forsynet med et par striber på langs. 5

Det særlige pexrør er forsynet med et par striber på langs. Det er en stor hjælp, når du skal rulle slangen ud. Så kan du nemt se, hvilken vej slangen er snoet.

Brug en såkaldt bukkefix dér, hvor pexrøret skal bukkes skarpt.

6

Du kan godt montere pexrøret alene. Du går med rullen i hænderne og træder varmeslangen ned i varmefordelingspladernes rille med fødderne.

Gulvvarme trægulv: Sådan vender pexrøret for enderne af brædderne i en bue med radius 15 cm. 7

Sådan vender pexrøret for enderne af brædderne i en bue med radius 15 cm. Langs væggen er pex-røret ført frem til den anden ende af rummet.

Gulvvarme trægulv: Nu er pexrøret lagt, så det slutter tæt på det sted, hvor det starter. 8

Nu er pexrøret lagt, så det slutter tæt på det sted, hvor det starter. Nu er det vigtigt at støvsuge grundigt, inden trægulvet skal lægges ovenpå.

Det nye gulv

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Mellem varmefordelingsplader og det nye gulv skal der lægges et lag kraftig gulvpap eller en 2 mm tyk celleplast.

Laget er trykfordelende, dæmper trinlyd og knirkelyde. Ovenpå lægges et svømmende gulv. Det betyder, at det lægges som én stor sammenhængende flade, der ikke gøres fast til underlaget. Derved kan gulvet arbejde frit ved skiftende luftfugtighed og temperatur.

Gulvet kan bestå af plader eller brædder. Et pladegulv kan være af spånplade eller krydsfiner, der så igen “beklædes” med tæpper, linoleum, vinyl mv. Eller gulvet kan være et planke- eller parketgulv som her.

Gulvvarme trægulv: De første brædder skal samles helt tæt og danne en lige linje i forkanten. 1

De første brædder skal samles helt tæt og danne en lige linje i forkanten. Saml to rækker brædder med lim, og hold dem sammen med skruetvinger. Inden da har vi lagt et lag kraftig gulvpap.

Gulvvarme trægulv: Når limen er tør - efter mindst en time - kan brædderne skubbes ind mod væggen. 2

Når limen er tør - efter mindst en time - kan brædderne skubbes ind mod væggen. Overfør væggens facon til brædderne - brug en blyant og et stykke liste. Skær i stregen med en stiksav.

Gulvvarme trægulv: Gulv brædderne samles med par ketlim. 3

Gulv brædderne samles med parketlim. Kom en stribe lim på overkanten af feren på de lagte brædder og på under kanten af noten på det nye. Brug en stump bræt, og slå, til der kommer lim op af samlingen. Samlingen skal være helt tæt.

Undgå limhinde på brædderne, og tør straks overskydende lim af.

Gulvvarme trægulv: Hold en afstand på 10 mm til væggen og andre faste genstande. 4

Hold en afstand på 10 mm til væggen og andre faste genstande. Her er det gjort med sæt af plastickiler. VIGTIGT! Du må ikke fastgøre sokler eller lignende tunge genstande til et svømmende gulv. Du risikerer, at gulvet revner.

Gulvvarme trægulv: Det sidste bræt kan du ikke slå på enden af. 5

Det sidste bræt kan du ikke slå på enden af. Her kan du bruge et koben til at presse det på plads. Brug et stykke plade mod væggen, hvis den er blød. Alternativt kan du investere i et såkaldt slagjern, der er skræddersyet til opgaven.

Materialer

25 x 100 mm ru fyr:
• Til opretningsbrædder
• 100 mm mineraluld
• Wirsbo pex-rør med iltspærre
• Wirsbo varmefordelingsplader, 28 x 115 cm

Desuden:
• 5 x 80 mm skruer
• Papsøm
• Trælim
• Parketlim
• Kraftig gulvpap

Specialværktøj

• Gennemslagsdyknagle
• Evt. kap/geringssav
• Koben

Tidsforbrug

2-3 dage til et 10 kvadratmeter stort rum

Pris

Ca. 500 kroner pr. kvadratmeter. Plus gulvbrædder

Sværhedsgrad

Du skal være omhyggelig med at rette det gamle bjælkelag op.

Tegning

Sådan er gulvet typisk bygget op

Ved du, hvad der gemmer sig under dit gamle gulv? Her kan du se, hvordan en gammel etageadskillelse typisk ser ud.

Gulvbrædderne (B) er sømmet på bjælkerne (A). På loftet nedenunder er der rør og puds på forskallingsbrædder (D). Lerindskuddet (C ) har en brand -og lydisolerende funktion. Det kan enten (som her) ligge oven på loftet. Eller det kan ligge på et lag indskudsbrædder, der er monteret i noter på siden af bjælkerne.

Gulvvarme trægulv: Ved du, hvad der gemmer sig under dit gamle gulv?

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Lad indskudsleret (C) blive liggende, hvis der er plads til mindst 100 mm isolering (F) ovenpå. Bjælkerne rettes op med 25 x 100 mm brædder (E ) på siderne. Ovenpå sømmes de gamle brædder (G) med mellemrum, så der kan monteres varmefordelingsplader og pex-rør. Hvis de gamle gulvbrædder (G) er ujævne, må du anvende nye brædder som underlag. Derpå monteres svømmende gulv (H) på en tyk gulvpap.

Gulvvarme trægulv: Lad indskudsleret (C) blive liggende, hvis der er plads til mindst 100 mm isolering (F) ovenpå.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Video

TEKNIK: Gulvbræt under gerigter

Med en multicutter klares tilskæringen nemt

TEKNIK: Gulvbræt - rundt om rør

Med en kile bliver samlingen næsten usynlig

TIPS: Præcis tilpasning af isolering

TIPS: Læg isoleringen forskudt

TIPS: Undgå mærker fra kobenet

Tips & Tricks

Varmen stiger - regningen falder

Med vandbåret gulvvarme kan varmeregning en blive mindre, end hvis rummet bliver opvarmet med radiator. Temperaturen kan sænkes et par grader, uden at du mærker det.

Gulvvarme trægulv: EN RADIATOR sender varmen op under loftet, hvor den bliver nedkølet og vender tilbage til gulvet.

EN RADIATOR sender varmen op under loftet, hvor den bliver nedkølet og vender tilbage til gulvet. Her bliver den opfattet som fodkulde eller træk.

Gulvvarme trægulv: GULVVARME fordeler varmen over hele gulvfladen, hvorfra den stiger op til loftet.

GULVVARME fordeler varmen over hele gulvfladen, hvorfra den stiger op til loftet. Resultatet er, at fødderne er varme, kroppen er lun, mens der er behageligt køligere i hovedhøjde. Til minussiden hører, at det kan være dyrt at udbedre skader i et gulvvarmeanlæg.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Gulvvarme trægulv: Gulvvarme under trægulv – en effektiv løsning
Gulvvarme trægulv: Gulvvarme under trægulv – en effektiv løsning
Gulvvarme trægulv: Gulvvarme under trægulv – en effektiv løsning
Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage