Massivt plankegulv - holder i 100 år

Det er en stor fornøjelse at lægge et gulv med de nærmest perfekte brede slotsplanker, og har du styr på 5 afgørende teknikker, kan det kun gå godt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
1000 kroner/m2

Det ultimative plankegulv. De massive 35 mm i tykkelsen kan du ikke se, men du fornemmer dem gennem lyden i rummet og den faste flade under fødderne.

Intro

Slotsplank er lige så lækkert og eksklusivt, som det lyder: Brede, tommetykke gulvplanker, skåret ud af lyst træ og garant for et plankegulv, der i generationer vil gløde af kvalitet – hvis du får det lagt godt og passer det godt.

Det er en fornøjelse at lægge et plankegulv

Derfor kan det føles som en stor udfordring selv at lægge de flotte planker. Men det er faktisk en hjælp, at de er af så høj kvalitet. De er fremstillet af træ i udsøgt kvalitet, tørret og forarbejdet meget præcist, så de er helt lige. Derfor er det en fornøjelse at lægge dem.

Fem afgørende teknikker når du skal lægge plankegulv

Det er en fordel at have lagt et plankegulv før, men det er ikke afgørende. I virkeligheden er det kun nogle få teknikker, du skal have fuldt styr på, inden du går i gang:

  1. Du skal kunne give plankerne et stabilt, plant underlag.
  2. Du skal gøre plankerne fast på den rigtige måde og kunne dække skruerne med træpropper.
  3. Du skal have styr på, hvordan du samler plankerne ende mod ende.
  4. Du skal kunne give det færdige plankegulv en god slutbehandling, som fremhæver det flotte resultat og beskytter det, så det vil stå flot i mange år.
  5. Og så skal du have rigtig godt styr på den første og den sidste række planker, de planker der ligger ud mod væggen.

LÆS OGSÅ: Gulvvarme under trægulv

Tænk hele plankegulvet igennem

De brede planker er nemlig så regelmæssige, at du på forhånd kan sige, omtrent hvor meget du skal skære af i bredden på den sidste række planker. Og hvis det er mere end et par centimeter, så vil det næsten altid være pænere at dele overskuddet lige mellem de to sider. På den måde vil du aldrig slutte af med mindre end en halv plankebredde i nogen af siderne.

En særlig detalje ved plankegulvet

En særlig detalje er, at plankegulvet lægges med planker, der varierer mellem 5 og 7 meter – og selv de længste rækker ikke fra væg til væg. Der skal altså være en samling i hver række, og ved at vælge rigtigt mellem plankerne kan du fordele samlingerne pænt og godt.

Vejledning

01
Skab et helt plant underlag 2 Trin

Grundlaget for et godt gulv er et stabilt, vandret underlag. Med mindre du vil høvle af de gamle bjælker må du rette til efter det højeste sted. Tjek, at det ny plan passer med dørene. Du kan rette op på flere måder. Her lægger vi finer og murpap på de gamle bjælker.

1

Beslut, hvor højt det nye gulv skal ligge. Mål hele gulvet over, så du kan kan løfte resten op til samme plan.

2

Vi retter her op med strimler af krydsfiner og murpap. Teknikken betyder, at vi kan arbejde fra det gamle gulv og kun blotlægge bjælkerne i takt med, at vi lægger de nye planker.

02
Få styr på både første og sidste planke 3 Trin

Før vi går i gang med at lægge plankerne, tænker vi hele gulvet godt igennem. Hvis vi kun retter den første planke lidt til efter væggen og føjer planke på planke til, risikerer vi nemlig kun at få plads til en grim smal rest planke i den anden side af rummet.

Så er det meget bedre at fordele problemet ligeligt i begge sider. Plankerne her er så målfaste og kan lægges så tæt, at du kan regne dig frem til, hvor meget du skal skære af det sidste bræt i bredden, hvis du begynder med en hel planke. Og hvis din beregning viser, at du kommer til at skære mere end et par centimeter af den sidste planke, så skærer du den første halvdel af det overskydende af i første række i stedet. På den måde vil du altid få mindst en halv plankebredde ude ved væggene.

Med i dit regnestykke skal du have 10-12 mm luft ud til væggen, så træet kan udvide sig i fugtig luft. Og så skal kanten stort set altid passes lidt til efter væggens skævheder.

Det sidste bræt kan du strege op med denne klassiske teknik, så du får det rettet til efter væggen.

1

Første planke lægges med notkanten mod væggen. Bredden tilpasses, så de skal skæres omtrent lige meget af planerne her og i den modsatte side, med mindre der kun skal fjernes en smule af sidste række.

2

Planken passes til med en stiksav. Skær nedefra, så du undgår, at træet flosser på oversiden. Skal du lave lange snit, der er helt lige, går det hurtigere med en rundsav.

3

Første række planker lægges med 10 mm afstandsbrikker mod væggen. Gør den foreløbigt fast med en skrue ned i hver bjælke. De skal ligge solidt fast, så de næste planker kan slås ind mod dem.

03
Lim alle enderne sammen 4 Trin

Gulvet lægges her i en 9 m lang stue, og vi har ikke købt planker i fuld længde, der kan være både dyre og besværlige at lægge. Vi bruger i stedet kortere planker, der altså skal samles i enderne.

De har not og fer i enderne, og de limes sammen i en solid samling, der ikke behøver ligge over en bjælke. Du skal bare have tingene til at gå op, så der i feltet mellem to bjælker ikke er kortsamlinger tæt på hinanden, sørg for to hele planker mellem samlingerne. Plankerne her varierer i længde mellem 5 og 7 meter, og er du omhyggelig, hver gang du udser dig en planke at fortsætte arbejdet med, kan du hver gang bruge det stykke, du skærer af i den ene række, til at starte den næste.

1

De lange, tunge planker er ikke lige til at få op i en kap-geringssav. Det hurtigste er at anvende en dyksav med føringsskinne, som rettes ind med et vinkelanslag eller en vinkel. Skinnen spændes fast med skruetvinger.

2

Dyksaven indstilles, så den skærer et par millimeter under plankerne. Læg planken på et par lægter, som du kan skære ned i, så de to dele af planken begge hviler på dem, mens du skærer, og når du har skåret.

3

Plankerne skal helt ind på plads, så du kan styre de to ender, der skal samles, helt præcist sammen. Læg en strimmel planke med not imellem, før du slår.

4

Plankernes endesamlinger limes. Hæld lim op i et glas, og brug en pensel til at smøre limen på. Glasset med lim kan du også bruge til propperne.

04
Gør hver planke fast med skruer og propper 8 Trin

Plankerne gør vi fast i to omgange, først en midlertidig med skruer, sat hvor de ikke ses, derefter for alvor med skruer ovenfra, som forsænkes og dækkes med propper.

Den første planke ude ved væggen skrues fast med nogle få skruer ovenfra, som placeres, hvor der senere skal sidde rigtige skruer med propper. De næste planker bankes på plads og fastgøres i første omgang med skrå skruer i forkanten.

Når du har lagt et par meter i bredden, gøres plankerne endeligt fast ovenfra med to skruer ned i alle bjælkerne. Når du borer for, gør du plads til en træprop, som limes fast i hullet oven på skruen. Propperne købes i samme træsort som gulvet.

1

De lange planker presses tæt sammen, og ofte må man bruge fantasien. Her har vi lagt et bræt mod planken og presser den på plads med et koben mod det gamle gulv - gør evt. en klods fast, du kan presse mod.

2

Planken fikseres med skruer, når den er presset helt ind på plads. Brug skruer med smalle hoveder, fx 4,2 x 75 mm Montaflex, og sæt dem på skrå ned ved feren.

3

Mærk op til de "rigtige” skruer, når du har lagt et par meter gulv. De mange propper bliver afgørende for gulvets udseende, og de skal sidde helt regelmæssigt. Med en blød blyant streger vi op langs et vaterpas, og derefter mærker vi op til skruerne 5 cm fra hver kant.

4

Præcis i dine markeringer borer du for til skruerne med et 5 mm bor og derpå til propperne med et 10 mm bor. Vi bruger et kombi-bor, der borer begge huller i en arbejdsgang.

5

Hullet til proppen skal være 10 mm dybt, og det styrer vi her ved at bore ned gennem en klods af passende tykkelse.

6

Gør planken fast til bjælkerne med 5 x 60 mm skruer. Hvis en skrue rammer en revne i bjælken og ikke får fat, må du her bruge en længere skrue.

7

Sæt træproppen i hullet, efter at både hul og prop er smurt med et tyndt lag lim. Prøv at finde en prop, der svarer til træet omkring den.

8

Proppen skæres af ganske tæt ved gulvet, når limen er hærdet. Multicutteren gør det effektivt og nænsomt med støtte på et ark solidt papir.

05
Giv gulvet en flot og solid overflade 4 Trin

Når du har lagt et nyt trægulv, er det helt afgørende, at du hurtigt får det slebet rent og i plan og beskyttet mod fugt, snavs og stød, så det kan holde sig smukt i mange år. Alt efter belastningen og din smag kan du vælge mellem klassikerne sæbebehandling, voks, olie og lak - og moderne behandling i grænsefladerne.

1

Først sliber vi forsigtigt træpropperne ned med en lille båndpudser. Sørg for at holde den i bevægelse hele tiden, så den ikke sætter mærker.

2

Hele gulvet slibes over med fint slibepapir, så ujævnheder fjernes, og så træet vil tage optimalt mod slutbehandlingen. Til det lejer du en rondelsliber, også kaldet en woodboy.

3

Du kan ludbehandle gulvet for at lysne træet. Det er bedre og mere sikkert at lysne gulvet først og derpå beskytte det.

4

Til sidst giver vi gulvet olie. Olien fordeles med pensel og rulle og poleres ned i gulvet med en rondelsliber.

Materialer

  • Slotsplanker, 35 x 250 mm douglasgran fra Dinesen Gulve
  • Træpropper fra Dinesen Gulve
  • 5 x 60 mm skruer
  • Evt. 5 x 120 mm skruer
  • 4,2 x 75 mm Montaflex skruer
  • Hvid snedkerlim (til udendørs brug, så den kan tåle fugt)
  • Krydsfinerstrimler til opretning (her 3 og 6 mm)
  • Murpapstrimmel til opretning
  • Afstandsklodser
  • Overfladebehandling, fx gulvolie

Tidsforbrug

3-5 dage for et rum på 20 m2

Pris

600-1000 kr. pr. m²

Sværhedsgrad

Har du styr på de få vigtige teknikker, bliver resultatet rigtig godt. Ved nogle af plankerne skal du kunne lægge godt med kræfter i.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

TIPS: Fordel limen med en pensel

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Tips & Tricks

Slotsplank: Kongen af de lyse gulve

Slotsplank er en fællesbetegnelse for gulve af tykke, brede planker af sydtysk træ af meget høj kvalitet. Tykkelsen er typisk 28-35 mm, og bredden 200-400 mm. Plankerne fås i længder op til 10 meter - eller mere, hvis du er heldig.

Til meget lange rum kan du vælge en variant af plankerne, der udnytter hver træstamme til det yderste og derfor kan gøres længere: De følger stammen og er brede i rodenden og smalle i toppen. Disse koniske planker, som har not i begge kanter og samles med en løs fer, lægges så på skift med rod og top i hver ende og giver et helt specielt gulv.

Overfladebehandling med lak, olie, voks eller sæbe

Når du vælger overfladebehandling, skal du både tage hensyn til det slid, gulvet vil blive udsat for, og hvad du synes er pænest.

Sæbe
Specialsæben aflejres ved gentagne behandlinger i træets porer og på overfladen og gør gulvet modstandsdygtigt over for væske og snavs. Gulvet er beskyttet, men behandlingen skal jævnligt fornys.

Olie eller voks
Overfladen mættes med voks eller olie, der begge poleres ind i træet. Olien trænger umiddelbart dybere ind, voksen kan give en stærkere overflade. Træet beskyttes godt, og det er nemt at forny behandlingen.

Lak
Lakken danner den tætteste overflade, men trænger ikke ned og beskytter i dybden. Holder længe, hvis der ikke er kraftigt slid. Lakken bør fornys, før den slides igennem - ellers skal du slibe alt af først.

Lud
Ludbehandlingen lysner træet gennem en kemisk proces, men den beskytter ikke mod slid eller tilsmudsning. Træet får en karakteristisk hvidgrå farve. Behandlingen afsluttes med sæbe, voks, olie eller lak.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Trægulve