Sådan lægger du trægulv rundt om rør

De fleste trægulve er ret lette at lægge, men det kan være en udfordring at komme pænt rundt om vand- og varmerør. Der er forskellige metoder, afhængigt af om der er tale om et eller to rør, og om rørene sidder på tværs eller på langs af brædderne.

Et trægulv har helt tætte samlinger, og det gælder om at komme uden om rørene, så samlingerne her også bliver helt tætte.

Et trægulv har helt tætte samlinger, og det gælder om at komme uden om rørene, så samlingerne her også bliver helt tætte.

SAMLING MED "KILE" I GULVBRÆT

1. Med et rør er det ret enkelt, med to rør er det lidt sværere. Start med at strege rørenes placering præcist op i gulvbrættet (husk 8 mm luft til væg). Mærk op til borets placering ved midten af rørene.

2. Hullerne til de to vandrør bores ud med et kopbor (også kaldet en hulsav). Diameteren skal være 10 mm større end røret, så der kommer til at være ca. 5 mm luft omkring røret.

3. En kile af brættet saves ud. Siderne vinkles 20-25 grader fra hullerne ud mod kanterne, og klingen stilles også på skrå, ca. 25 grader, så oversiden af det afskårne stykke bliver bredest.

4. Sæt kilen på plads med rigelig hvid snedkerlim. Træk op og ind på rørene, så kilen slutter tæt og kommer helt i plan med gulvet.

5. Mens limen tørrer, sættes kilen i spænd ved at trykke en afstandskile forsigtigt ned mellem kile og væg. Overskydende lim fjernes med en fugtig klud.

SAMLING MELLEM TO LANGSGÅENDE GULVBRÆDDER

1. Det første gulvbræt langs væggen saves til i bredden, så der er 8 mm luft til væggen, når den anden kant "skærer" gennem rørene. Markér rørenes placering.

2. Brædderne samles langside mod langside, og hullerne bores med et kopbor – 10 mm større end rørenes diameter, så der er luft omkring rørene.

3. Det yderste bræt lægges på plads med afstandskiler ind mod væggen, og det næste bræt bankes på plads med et slagjern, så feren beskyttes.

TVÆRGÅENDE SAMLING MELLEM TO BRÆDDER

1. Gælder det kun et enkelt rør, og kan man planlægge brædderne, så der er en samling, kan der streges op, hvor to brædder mødes ende mod ende.

2. Tag brædderne ud igen, og stød dem sammen i enden. Herefter bores et hul midt i samlingen med en diameter, der er 10 mm større end røret.

3. Brædderne stødes sammen om røret og samles i fer og not. Har man været nødt til at skære et bræt over, skal samlingen sikres med lim.

TIPS: Luft om rørene

Det er vigtigt, at der er godt med luft omkring rørene. Gulvbrædderne udvider sig nemlig og trækker sig sammen afhængigt af luftfugtigheden. Er der ikke tilstrækkelig luft omkring rørene, vil gulvet knirke op ad dem, når luftfugtigheden er høj. Afstanden mellem rør og gulv dækkes alligevel med en gulvroset, så hellere for meget luft end for lidt.

Kopbor til helt præcise huller

Kopbor, eller hulsave, som de også kaldes af flere producenter, kan købes enkeltvis. Men roder du jævnligt med gør det selvprojekter, kan det godt betale sig at købe et sæt med de mest almindelige størrelser (22, 29, 35, 44, 51 og 64 mm) + et centreringsbor.

Kopborene findes i to varianter: med almindeligt skær til huller i gipsplader, træ, lamineret træ, spånplader, kunststofplader, PVC, metaller og rustfrit stål og med diamantskær til boring af huller i fliser, klinker og andre hårde materialer.

    Andre læser lige nu ...