Sådan lægger du trægulv rundt om rør

De fleste trægulve er ret lette at lægge, men det kan være en udfordring at komme pænt rundt om vand- og varmerør. Her får du 3 metoder til at lægge trægulv rundt om rør.

Et trægulv har helt tætte samlinger, og det gælder om at komme uden om rørene, så samlingerne her også bliver helt tætte.

Et trægulv har helt tætte samlinger, og det gælder om at komme uden om rørene, så samlingerne her også bliver helt tætte.

At lægge et trægulv er ikke svært, men når det kommer til at lægge gulvet pænt rundt omkring vand- og varmerør, kan der opstå lidt udfordringer. Der er forskellige metoder, afhængigt af om der er tale om et eller to rør, og om rørene sidder på tværs eller på langs af brædderne. I artiklen her viser vi dig 3 metoder til at lægge trægulv rundt om rør.

1. Samling med "kile" i gulvbræt

Samling med "kile" i gulvbræt: Start med at strege rørenes placering præcist op i gulvbrættet 1

Med et rør er det ret enkelt, med to rør er det lidt sværere. Start med at strege rørenes placering præcist op i gulvbrættet (husk 8 mm luft til væg). Mærk op til borets placering ved midten af rørene.

Samling med "kile" i gulvbræt: Hullerne til de to vandrør bores ud med et kopbor 2

Hullerne til de to vandrør bores ud med et kopbor (også kaldet en hulsav). Diameteren skal være 10 mm større end røret, så der kommer til at være ca. 5 mm luft omkring røret.

Samling med "kile" i gulvbræt: En kile af brættet saves ud 3

En kile af brættet saves ud. Siderne vinkles 20-25 grader fra hullerne ud mod kanterne, og klingen stilles også på skrå, ca. 25 grader, så oversiden af det afskårne stykke bliver bredest.

Samling med "kile" i gulvbræt: Sæt kilen på plads med rigelig hvid snedkerlim 4

Sæt kilen på plads med rigelig hvid snedkerlim. Træk op og ind på rørene, så kilen slutter tæt og kommer helt i plan med gulvet.

Samling med "kile" i gulvbræt: Mens limen tørrer, sættes kilen i spænd ved at trykke en afstandskile forsigtigt ned mellem kile og væg 5

Mens limen tørrer, sættes kilen i spænd ved at trykke en afstandskile forsigtigt ned mellem kile og væg. Overskydende lim fjernes med en fugtig klud.

2. Samling mellem to langsgående gulvbrædder

Samling mellem to langsgående gulvbrædder: Det første gulvbræt langs væggen saves til i bredden 1

Det første gulvbræt langs væggen saves til i bredden, så der er 8 mm luft til væggen, når den anden kant "skærer" gennem rørene. Markér rørenes placering.

Samling mellem to langsgående gulvbrædder: Brædderne samles langside mod langside, og hullerne bores med et kopbor 2

Brædderne samles langside mod langside, og hullerne bores med et kopbor – 10 mm større end rørenes diameter, så der er luft omkring rørene.

Samling mellem to langsgående gulvbrædder: Det yderste bræt lægges på plads med afstandskiler ind mod væggen, og det næste bræt bankes på plads med et slagjern 3

Det yderste bræt lægges på plads med afstandskiler ind mod væggen, og det næste bræt bankes på plads med et slagjern, så feren beskyttes.

3. Tværgående samling mellem to brædder

Tværgående samling mellem to brædder: Gælder det kun et enkelt rør, og kan man planlægge brædderne, så der er en samling, kan der streges op, hvor to brædder mødes ende mod ende 1

Gælder det kun et enkelt rør, og kan man planlægge brædderne, så der er en samling, kan der streges op, hvor to brædder mødes ende mod ende.

Tværgående samling mellem to brædder: Tag brædderne ud igen, og stød dem sammen i enden 2

Tag brædderne ud igen, og stød dem sammen i enden. Herefter bores et hul midt i samlingen med en diameter, der er 10 mm større end røret.

Tværgående samling mellem to brædder: Brædderne stødes sammen om røret og samles i fer og not 3

Brædderne stødes sammen om røret og samles i fer og not. Har man været nødt til at skære et bræt over, skal samlingen sikres med lim.

Kopbor til helt præcise huller

Kopbor, eller hulsave, som de også kaldes af flere producenter, kan købes enkeltvis. Men roder du jævnligt med gør det selvprojekter, kan det godt betale sig at købe et sæt med de mest almindelige størrelser (22, 29, 35, 44, 51 og 64 mm) + et centreringsbor.

Kopborene findes i to varianter:

  1. Med almindeligt skær til huller i gipsplader, træ, lamineret træ, spånplader, kunststofplader, PVC, metaller og rustfrit stål.
  2. Med diamantskær til boring af huller i fliser, klinker og andre hårde materialer.

    Andre læser lige nu ...