Intro
Vejledning
01
Gør gulvet klar
5
Trin
Gulvet her består af krydsfiner, hvor der tidligere har ligget et gulvtæppe. Så vi skærer gulvtæppet i mindre stykker og trækker det af. Alle rester af gummibagsiden skal slibes af krydsfineren. Og krydsfineren skal eventuelt skrues efter mod strøerne, hvis pladerne er løse eller buler. Ved større lunker (hulninger) kan gulvet rettes op med spartelmasse.
Skibsgulvets tolerance over for ujævnheder er typisk få millimeter, så hvis du ikke vil have et gulv, der knirker, skal du sørge for at have underlaget i orden.
Hvis du lægger gulvet i et rum, hvor der i forvejen er sat dørindfatninger op, behøver du ikke at afmontere dem. De kan nemt afkortes med en multicutter.
Læg et 2 m langt vaterpas eller en retskinne på gulvet. Der må højst være 2 mm toppe eller lunker. Skraver eventuelle forhøjninger.
Fjern forhøjninger og tæpperester. En lamelslibeskive er hurtig og ef ektiv. Husk høreværn, støvmaske og briller.
En lamelslibeskive består af små stykker slibepapir, der ligger ind over hinanden. Med korn 40-60 er den super ef ektiv til afrensning af gulvet.
Læg en stump gulvbræt oven på to lag skumplast. Med en multicutter kan du nu skære helt igennem indfatningerne forneden uden at afmontere dem.
De to stykker skumplast sikrer, at der er god plads til gulvet.
02
Læg skibsgulvet
8
Trin
Det gælder om at få en god start på gulvet. Saml to brædder med lim, og lad dem tørre. Så er der en solid “basis” at banke de næste brædder mod. Der skal limes omhyggeligt, og brædderne skal slås helt sammen. Ellers risikerer du, at brædderne bliver trukket fra hinanden. Resultatet er en revne midt på gulvet.
Skær notkanten til på den første række brædder, så den holder 10 mm’s afstand til væggen, og forkanten er lige. Vent med at lime, så du har god tid til at lægge brættet helt præcist.
Afstandsbrikker i plast sikrer ens afstand til væggene.
Forskyd næste række brædder med en halv længde, så endesamlingerne ikke ligger over for hinanden. Lim alle samlinger, og lim gummilisten i. Spænd brædderne sammen, og lad herefter limen tørre en times tid.
Rul kun én bane skumplast ud ad gangen, da man nemt kommer til at lave hul i den med skosnuderne. Skær skumplasten til med en hobbykniv.
Banerne må ikke overlappe. Hold ca. 5 mm’s afstand mellem kanterne. Det er klogt at tape samlingerne, så der er styr på banerne under arbejdet.
Kom lim på overkant af feren foran gummilisten. Lim også endeferen af det sidste bræt. Limstregen placeres på forkant af feren.
Det næste bræt lægges foran den lagte række. Læg nu en limstreg på underkanten af noten, på langsiden, og husk også lim på endekanten.
Læg brættet mod det foregående bræt. Hold slagklodsen på enden, og slå, til limen vælter op af samlingen i den anden ende. Slå også mod langsiden.
03
Lister og olie
3
Trin
Fejelister fås i mange dimensioner og træsorter, også hvidmalede. Husk at vælge en dimension, der kan dække sprækken plus et par mm. Listerne skæres på 45 grader (i gering) i en skærekasse med en fintandet sav eller endnu hurtigere med en kap/geringssav.
Brædderne er oliebehandlede fra fabrik. Det anbefales dog at efterpolere gulvet med plejepasta eller trægulvolie, inden du tager det i brug. Det gør overfladen stærkere. Du kan dog godt arbejde på det, uden at det er olieret.
Nu kan du fjerne plastbrikkerne. Afstandsbrikkerne har sikret, at afstanden til alle vægge har været 4 mm.
Sæt fejelisterne på. En dykkerpistol gør arbejdet nemt. Alternativt kan du gøre dem fast med en hammer med for eksempel 1,8 x 35 mm dykkere.
Materialer
• Gulvbrædder og gummilister
• 2 mm skumplastunderlag
Desuden:
• Lim (vandfast D3)
• Dykkere
• Gulvolie
• Tape
Specialværktøj
• Multicutter
• Evt. dykkerpistol
• Slagklods af nylon
• Evt. polermaskine
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
500-700 kr. pr. kvadratmeter
Tegning
Sådan samler du brædderne
Gulvet skal limes, imens gummilisten lægges i. Start med at lægge to smalle striber lim langs overkanten af feren på det ene bræt og på underkanten af noten på det andet. Læg gummilisten på ferens inderside, og saml de to brædder. Slå dem evt. let sammen ved at lægge en slagklods eller lignende imellem bræt og hammer. Limen holder gulvet sammen, men er også med til at sikre, at det ikke knirker, og at det bedre kan tåle vandspild.
