Skjul dine kabler og rør med en rillefræser

En rillefræser er et genialt stykke værktøj, som du kan bruge til at skære eller fræse riller i fx murværk. Du kan bruge en rillefræser, når du skal gemme kabler og rør af vejen inde i en beton- eller murstensvæg. Læs mere om, hvor og hvordan du bruger en rillefræser her.

Rillefræser: Skjul dine kabler og rør med en rillefræser

Med rillefræseren kan du nemt gemme rør og kabler af vejen.

© Henrik Læssøe

Skjul installationerne med rillefræser

Hvis du skal til at bygge nyt køkken eller badeværelse, eller hvis stuen eller værelset skal friskes op, er det helt oplagt at kaste dig ud i arbejdet med rillefræseren.

Sving rillefræseren selv

Selve arbejde med omlægning og ændring af vand- og el-installationer kræver altid en fagmand.

Men da arbejdet med rillefræseren er både larmende og støvende, vil en del håndværkere være mere end lykkelige for at kunne slippe for selv at gå i gang med rillefræseren. Derfor kan du ofte selv få lov til at klare denne del af arbejdet og spare lidt penge.

Sørg dog for at have en aftale på plads med fagmanden, inden du selv går i gang med rillefræseren.

Rillefræser: Sving rillefræseren selv

Rillefræseren har to parallele klinger, som skærer et spor i murværket.

Støvsuger til rillefræseren

Rillefræseren sviner enormt meget uanset om du bruger den i beton eller i mursten. Det fine støv har en tendens til at komme ind overalt, og det er derfor en god idé at koble en støvsuger til rillefræseren.

Det er vigtigt, at du bruger en værkstedsstøvsuger eller lignende, der kan håndtere det meget fine støv. En almindelig støvsuger vil nemlig blive ødelagt.

Lej en rillefræser

Det er et enormt krævende arbejde for rillefræseren at skære i murværk. Professionelle rillefræsere er derfor relativt dyre, og priserne starter typisk omkring 4.000 kroner.

Rillefræseren er samtidig lidt af en specialist, som man kun har brug for en sjælden gang imellem. Derfor vil det ofte give mening for gør det selv’eren at leje en rillefræser i et byggemarked. Har du ikke allerede en egnet værkstedsstøvsuger til at koble på rillefræseren, kan du leje en i samme omgang.

Køb en rillefræser

Hvis du har planer om at bruge rillefræseren hyppigere, kan du også vælge at købe din egen. De billigste rillefræsere koster fra omkring 800 kroner. Men det siger sig selv, at du ikke får den samme power, som hvis du lejer en professionel rillefræser.

Rillefræser til vinkelsliber

Du har også mulighed for at bruge din vinkelsliber som rillefræser, hvis du udstyrer den med en passende diamantklinge. Igen skal du huske, at rillefræseren sviner ekstremt meget. Så hvis du skal rille meget mere end en halv meter, bør du igen overveje at montere en støvsuger.

Flere producenter har udviklet rillefræser-forsatser til deres vinkelslibere, som både gør det muligt at indstille fræsedybden og montere en støvsuger.

Rillefræser til vinkelsliber

Med forsatsen GDE 115/125 FC-T kan du forvandle din Bosch-vinkelsliber til en rillefræser.

© Henrik Læssøe

Planlæg arbejdet, inden du begynder med rillefræseren

Inden du kaster dig over arbejdet med rillefræseren, bør du sammen med håndværkeren, som skal bruge rillerne, aftale præcist hvorfra og hvortil, rillerne skal gå. Tegn rillerne op på væggen i den rette bredde, som passer til diameteren på røret eller kablet. Så er du sikker på at dit arbejde med rillefræseren ikke ender med at være spildt.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Sådan gemmer du ledninger og kabler - kabelskjuler og andre smarte metoder

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj