Byg selv-radiatorskjuler for næsten ingen penge

Se, hvordan du gemmer den grimme radiator bag med en radiatorskjuler. Denne model er billig at bygge, og sørger samtidig for god varmecirkulation.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
400 kroner

Intro

Gem radiatoren væk med en radiatorskjuler

Mens radiatoren for mange af os er en helt uundværlig del af vores hjem, er de sjældent særligt pæne at se på. Derfor kan det være en god idé at pakke den pænt ind med en radiatorskjuler. En radiatorskjuler er et oplagt DIY projekt.

Som en bonus får du også ekstra hylder til opbevaring oven på din nye radiatorskjuler.

Færdige løsninger er dyre

En radiatorskjuler kan købes som et færdigt tilpasningssæt, men en enkelt radiatorskjuler kan godt løbe op i flere tusinde kroner, så det er en dyr affære, hvis hele hjemmet skal have gemt de klodsede varmeapparater væk.

Gør det selv radiatorskjuler

Hvis du i stedet vælger at bygge radiatorskjuleren selv, er der mange penge at spare. Samtidig har du mulighed for at bygge den, så den passer ind i netop dit hus. Du kan fx få radiatorskjuleren tilpasset helt perfekt ind under vindueskarmen.

Genbrug de gamle persienner til radiatorskjuleren

Skal du til at skifte persiennerne i hjemmet ud, fungerer lamellerne perfekt som radiatorskjulerens gitter. Vi havde selv nogle gamle lameller liggende fra en billig persienne fra IKEA. Snorene sprang, men lamellerne, fejlede jo ingenting og de kan nu genbruges til noget – nemlig som frontbeklædning på radiatorskjuleren. En vaskeægte gør det selv radiatorskjuler.

Har du ikke gamle persienner liggende, og har du ikke planer om at skulle skifte, eller har du ikke nogen at skifte ud, kan det stadig godt betale sig at købe persienner til din radiatorskjuler. Lamellerne fra en persienne har nemlig den fordel, at det er et billigt byggemateriale, at det allerede er bearbejdet, og at de er helt identiske.

Skal radiatorskjuleren males eller ej

Persiennen, vi bruger til vores radiatorskjuler i byggevejledningen, måler 80 x 130 cm og koster omkring 80 kr. Den er i lyst naturtræ og bliver malet, da vi ønsker hvide radiatorskjulere. Men du kan selvfølgelig vælge at lade radiatorskjuleren stå ubehandlede, hvis du bedre kan lide det, eller købe persienner i mørkt træ, hvis det er det look, du ønsker.

Hvis du skal bygge med mange mindre lister, der bagefter skal males, kan det være en fordel at male dem først. Så er der ikke nær så mange kroge at styre penslen ind i.

Radiatorskjuler med fletmønster

For at få lamellerne placeret helt ensartet lægges de helt tæt sammen på skrå, hvorefter hver anden fjernes. Så ligger de med præcis samme afstand.
De monteres med lim og hæfteklammer til rammens bagside. Når fletmønsteret er færdigt, vendes rammen rundt, og der monteres kvartstaflister på forsiden – det giver en flot overgang mellem fletmønsteret og rammekanterne.

Du skal sikre at der er plads til at varmen kan cirkulere

Inden du går i gang med radiatorskjuleren, skal der måles op. Det er vigtigt at at du sørger for, at der er nok plads over radiatoren, til at varmen kan cirkulere, som den skal. Det er også en god idé at holde radiatorskjuleren åben i bunden, så varmen kan cirkulere under radiatoren.

Komplet byggevejledning: Fra persienne til radiatorskjuler

I artiklen får du en komplet byggevejledning, så du blive meget klogere på, hvordan vi greb opgaven an og forvandlede en persienne til en radiatorskjuler. Trin for trin. Artiklen indeholder også en liste over alle de materialer, du skal bruge til projektet. God fornøjelse.

Vejledning

01
Byg rammen 3 Trin

Radiatorskjuler: Tegn udskæringerne på benene op, og skær dem ud. 1

Tegn udskæringerne på benene op, og skær dem ud. Rundingerne nederst på de to rammebrædder gør skjuleren mere “let” og elegant. De tegnes op efter en rund genstand (diameter ca. 10 cm) og saves ud med en stiksav.

Radiatorskjuler: Tilpas de øvrige lister til forrammen, så de passer sammen. 2

Tilpas de øvrige lister til forrammen, så de passer sammen. Det kan du nemt tjekke ved at lave en prøveoplægning på en plan flade.

Radiatorskjuler: Lim og skru rammen sammen med 5 x 100 mm skruer. 3

Lim og skru rammen sammen med 5 x 100 mm skruer. Spænd listerne fast med tvinger til en plade, mens du skruer. Start med at skrue D fast til C, som derefter fastgøres til A. Den øverste liste (B) fastgøres oven på A i begge sider.

02
Sæt lameller på 7 Trin

Lamellerne fra en persienne er billigt byggemateriale med den fordel, at det allerede er bearbejdet til helt identiske stykker. De er derfor lette er skære til - her blot med et skråt snit i enderne, så de kan danne et fletmønster på radiatorskjulerens front.

For at få lamellerne placeret helt ensartet lægges de helt tæt sammen på skrå, hvorefter hver anden fjernes. Så ligger lamellerne med præcis samme afstand.

De monteres med lim og hæfteklammer til rammens bagside. Når fletmønsteret er færdigt, vendes rammen rundt, og der monteres kvartstaflister på forsiden - det giver en flot overgang mellem fletmønsteret og rammekanterne.

Radiatorskjuler: Lamellerne (J) skæres skrå i enderne med en kap/geringssav, så snittet bliver det samme på alle lister. 1

Lamellerne (J) skæres skrå i enderne med en kap/geringssav, så snittet bliver det samme på alle lister. Tape nogle stykker sammen, så du kan save flere til på en gang.

Radiatorskjuler: Placer den første lamel (J). 2

Placer den første lamel (J). Mål feltets bredde op ad rammen, og placer den første lamel på skrå fra hjørnet til punktet på rammen. Læg de øvrige lange lameller ud efter den første, helt tæt. Gør hver anden fast med lim og hæfteklammer.

Radiatorskjuler: Mål op til de korte lameller, når de lange er på plads. 3

Mål op til de korte lameller, når de lange er på plads. Fyld resten af rammefeltet ud med lameller, og slå en streg på de lameller, der skal kortes af. Sav lamellerne til, og fastgør hver anden.

Radiatorskjuler: Så er første lamellag gjort fast. 4

Så er første lamellag gjort fast. Rammen er nu parat til at få andet lag lameller fæstnet på den modsatte led.

Radiatorskjuler: Andet lamellag sættes fast oven på det første lag. 5

Andet lamellag sættes fast oven på det første lag. Put en klat trælim på de lameller i første lag, hvor der skal placeres en lamel ovenpå. Sæt lameller fast på samme måde i rammens resterende felter.

Radiatorskjuler: Sæt kvartstaflister (G og H) fast på forsiden af rammen. 6

Sæt kvartstaflister (G og H) fast på forsiden af rammen. Vend rammen om, og søm kvartstaflister fast i kanten af felterne med 1,2 x 25 mm dykkere. Listerne skæres på 45 grader i enderne, så du får en flot samling i hjørnerne.

Radiatorskjuler: Mal rammen, når alle listerne er sat fast. 7

Mal rammen, når alle listerne er sat fast. Her får den et par gange med hvid interiørlak med mellemslibning.

03
Sæt skjuleren op 5 Trin

Radiatorskjuleren laves som en fritstående kasse, der nemt kan flyttes væk, så du kan komme til radiatoren. Den fastgøres blot til væggen med et vinkelbeslag gennem toppladen.

Rammen tilpasses fodlisterne forneden, så den kommer til at slutte til, og radiatorskjuleren får en flot finish. Det gøres ved at sætte en lille klods fast på en blyant, så du kan overføre fodlisternes form til rammen.

Radiatorskjuler: Pas skjuleren til ind mod fodliste og væg. 1

Pas skjuleren til ind mod fodliste og væg. Sæt forrammen tæt op mod fodlisten. Kort en klods af i en længde, der svarer til afstanden til væggen, hvor den er længst. Tape en blyant fast til klodsen, og tegn fodlistens form af på træet.

Radiatorskjuler: Lim og søm sidestykket (F) fast til forrammen med 1,8 x 40 mm dykkere. 2

Lim og søm sidestykket (F) fast til forrammen med 1,8 x 40 mm dykkere. Så er “kassen” klar til at blive sat på plads. Hvis din radiator er fritstående, skal der naturligvis sideplade på i den anden side.

Radiatorskjuler: Mål op til toppladen (E). 3

Mål op til toppladen (E). Den skal støttes ind mod væggen. Mål vandret ud fra overkanten af rammen ind på væggen, og skru et vinkelbeslag fast.

Radiatorskjuler: Monter toppladen (E). 4

Monter toppladen (E). Læg toppladen på plads på “kassen”, og skru den fast med 4 x 20 mm skruer gennem vinkelbeslagene. Skjuleren er nu samlet som en løs “kasse”, der er nem at fjerne, hvis du skal stille på radiatoren.

Radiatorskjuler: Så er radiatorskjuleren på plads. 5

Så er radiatorskjuleren på plads. Den er tilpasset fodlisterne forneden, og toppladen er savet til, så den passer til indhakket i væggen.

Materialer

19 x 95 mm brædder:
• 2 rammelister (A) a 108 cm

19 x 45 mm lister:
• 1 rammeliste (B), 134 cm
• 2 rammelister (C) a 115 cm
• 2 rammelister (D) a 88 cm

26 mm limtræ:
• 1 topplade (E), 43 x 137 cm

16 mm melaminplade:
• 1 sidestykke (F), 112,5 x 33 cm

12 x 12 mm kvartstaflister:
• 6 lister (G) a 88 cm
• 6 lister (H) a 35 cm

Desuden:
Persiennelameller (J) • Hæfteklammer • Skruer, 4 x 20 og 5 x 100 mm • Vinkelbeslag • Dykkere, 1,2 x 25 og 1,8 x 40 mm • Trælim • Grunder • Maling

Tidsforbrug

1 dag

Pris

Cirka 400 kroner

Sværhedsgrad

Det er et projekt, hvor alle kan være med, men det kræver grundig opmåling og udskæring for at få et flot resultat.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Rent snit med stiksaven

TIPS: Undgå flækkede lister

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Radiatorskjuler i vindueskarmen

Hvis radiatoren er under et vindue, laves skjuleren på en lidt anden måde. Ofte er der placeret en radiator under et vindue. Hvis det er tilfældet, er det lettest at bygge skjuleren sammen med vindueskarmen, i fagsprog kaldet vinduespladen. Her betyder det, at vinduespladen gøres dybere for at få en pæn afslutning foroven.

Her er radiatorskjuleren bygget sammen med vinduespladen. Den er bredere og kortere, men fletmønsteret er præcis det samme.

Vinduespladen gøres dybere med et stykke limtræ. Det skrues og limes fast med 5 x 100 mm skruer og slibes til.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...