Byggevejledning
Let
Svær

Gem radiatoren væk med en radiatorskjuler

Mens radiatoren for mange af os er en helt uundværlig del af vores hjem, er de sjældent særligt pæne at se på. Derfor kan det være en god idé at pakke den pænt ind med en radiatorskjuler.

Som en bonus får du også ekstra hylder til opbevaring oven på din nye radiatorskjuler.

Færdige løsninger er dyre

En radiatorskjuler kan købes som et færdigt tilpasningssæt, men en enkelt radiatorskjuler kan godt løbe op i flere tusinde kroner, så det er en dyr affære, hvis hele hjemmet skal have gemt de klodsede varmeapparater væk.

Gør det selv radiatorskjuler

Hvis du i stedet vælger at bygge radiatorskjuleren selv, er der mange penge at spare. Samtidig har du mulighed for at bygge den, så den passer ind i netop dit hus. Du kan fx få radiatorskjuleren tilpasset helt perfekt ind under vindueskarmen.

Genbrug de gamle persienner til radiatorskjuleren

Skal du til at skifte persiennerne i hjemmet ud, fungerer lamellerne perfekt som radiatorskjulerens gitter. Vi havde selv nogle gamle lameller liggende fra en billig persienne fra IKEA. Snorene sprang, men lamellerne, fejlede jo ingenting og de kan nu genbruges til noget – nemlig som frontbeklædning på radiatorskjuleren. En vaskeægte gør det selv radiatorskjuler.

Har du ikke gamle persienner liggende, og har du ikke planer om at skulle skifte, eller har du ikke nogen at skifte ud, kan det stadig godt betale sig at købe persienner til din radiatorskjuler. Lamellerne fra en persienne har nemlig den fordel, at det er et billigt byggemateriale, at det allerede er bearbejdet, og at de er helt identiske.

Skal radiatorskjuleren males eller ej

Persiennen, vi bruger til vores radiatorskjuler i byggevejledningen, måler 80 x 130 cm og koster omkring 80 kr. Den er i lyst naturtræ og bliver malet, da vi ønsker hvide radiatorskjulere. Men du kan selvfølgelig vælge at lade radiatorskjuleren stå ubehandlede, hvis du bedre kan lide det, eller købe persienner i mørkt træ, hvis det er det look, du ønsker.

Hvis du skal bygge med mange mindre lister, der bagefter skal males, kan det være en fordel at male dem først. Så er der ikke nær så mange kroge at styre penslen ind i.

Radiatorskjuler med fletmønster

For at få lamellerne placeret helt ensartet lægges de helt tæt sammen på skrå, hvorefter hver anden fjernes. Så ligger de med præcis samme afstand. De monteres med lim og hæfteklammer til rammens bagside. Når fletmønsteret er færdigt, vendes rammen rundt, og der monteres kvartstaflister på forsiden – det giver en flot overgang mellem fletmønsteret og rammekanterne.

Du skal sikre at der er plads til at varmen kan cirkulere

Inden du går i gang med radiatorskjuleren, skal der måles op. Det er vigtigt at at du sørger for, at der er nok plads over radiatoren, til at varmen kan cirkulere, som den skal. Det er også en god idé at holde radiatorskjuleren åben i bunden, så varmen kan cirkulere under radiatoren.

Komplet byggevejledning: Fra persienne til radiatorskjuler

I artiklen får du en komplet byggevejledning, så du blive meget klogere på, hvordan vi greb opgaven an og forvandlede en persienne til en radiatorskjuler. Trin for trin. Artiklen indeholder også en liste over alle de materialer, du skal bruge til projektet. God fornøjelse.