10 ting der kan gå galt, når du maler

Det er ikke altid så simpelt, som det måske kan lyde, at male indendørs træværk. Enhver lillebitte fejl ses tydeligt i den ofte blanke maling. Her er ti fejl, som du kan undgå, hvis du gør dig umage.

1. Malingen løber

Hvis du er gavmild med malingen, risikerer du, at den begynder at løbe. Laget af maling er simpelthen for tykt til at kunne blive hængende, og opdager du det først, når det er tørt, er der kun én løsning: Slib ned, og start forfra. Læg i stedet lidt tyndere lag på ad gangen – og kig dig jævnligt tilbage, så du opdager det med det samme, hvis malingen løber.

2. Du laver “helligdage”

Hvis du har for travlt, kommer du nemt til at sjuske. Det resulterer typisk i områder, hvor du slet ikke får påført maling, altså såkaldte helligdage. Gå systematisk til værks, så du er sikker på at få malet alt træværket.

3. Du maler med den forkerte rulle.

Træværk, der skal stå fint og glat, kan sagtens males med rulle, men du skal vælge en meget, meget fin, korthåret rulle. Maler du træværk med en blot lidt langhåret rulle, får du en nubret overflade på malingen.

4. Du springer rengøringen over.

Maling kan ikke sidde fast oven på snavs og fedt, så inden du maler, skal du rense af med trærens. Først herefter kan du slibe, hvis det er nødvendigt, og så male. Hvis du sliber, inden du vasker af, sliber du bare snavs ind i træet, og så er det meget svært at vaske det af.

5. Du glemmer at mellemslibe

Når du maler frisk træ, vil første lag maling eller grunder få træet til at rejse sig: Bittesmå fibre hæver op og efterlader en ru overflade på træet. Maler du blot ovenpå igen, bliver træet aldrig glat. Derfor skal du, når hvert lag maling er tørt, slibe forsigtigt med fint slibepapir. Vask slibestøvet af, og fortsæt så med at male.

6. Der kommer penselspor i malingen

Du skal være grundig og gøre dig umage, når du maler, men du må ikke være for langsom, for hvis du kører penslen over maling, der har nået at sætte sig, trækker du penselspor, som ikke løber sammen igen, og så ses de, når malingen tørrer. Vandfortyndbar maling tørrer fra overfladen og ned, så der går kun få minutter, før malingen danner en hinde, som du skal holde penslen fra.

7. Du overholder ikke tørretiderne

Utålmodighed er en farlig ting, når du maler træværk. En vandfortyndbar maling kan virke helt tør på overfladen, men være våd nedenunder. Maler du det alligevel, risikerer du, at det nye lag maling opløser laget nedenunder. Det bliver meget lidt kønt at se på.

8. Du maler med olie på vand

Du kan godt male med vandfortyndbar maling oven på noget, der tidligere har været malet med oliemaling (terpentinfortyndbar maling), men ikke omvendt! Maler du med oliemaling oven på vandfortyndbar maling, kan malingen ikke hæfte ordentligt. Bruger du altid vandfortyndbar maling, er du på den sikre side – og så er den også noget sundere at arbejde med.

9. Du bruger for billige pensler

Hvis hårene falder af din pensel, mens du maler, så køb en ny og bedre. Pensler af dårlig kvalitet har en tendens til at tabe hårene, som så lægger sig tydeligt til rette i den malede overflade. Det sker ikke med kvalitetspensler.

10. Du overser huller og sprækker

Inden du begynder at male, skal du spartle de værste huller og ujævnheder ud. Men små sprækker og huller er ofte lettest at få øje på efter første lag maling, så når første lag er tørt, bør du gå træværket efter for fx en skæv samling af fodlister og udbedre med spartelmasse eller akrylfuge. Lad det tørre, inden du sliber let og herefter maler anden gang. **NB! Du kan IKKE dække et hul eller en sprække med maling alene. Når malingen tørrer, bliver det synligt.

LÆS OGSÅ: Begår du også de 10 klassiske malerfejl?

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Maler