Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

10 typiske malefejl – sådan undgår du dem

Print Gem artikel

En stor, glat væg venter bare på at blive malet, og du kaster dig ud i det. Og det bliver ikke pænt! Det skyldes formentlig, at du har lavet nogle af de klassiske fejl, som vi alle har prøvet at begå. Det er slut, når du har læst malerens bedste tips.

Malerfejl: Sådan undgår du dem

Når du maler vådt i vådt, undgår du synlige overgange

1. Kører du rullen i zigzag?

Det er fristende bare at give den gas og rulle løs, når du har en stor, forførende klar flade foran dig. Men når du ruller på kryds og tværs, bliver malingen ikke jævnt fordelt på væggen. Der opstår let løbere (steder med for meget maling) eller helligdage (steder, hvor laget er for tyndt) – og det vil du for alt i verden undgå.

Ved at rulle på må og få vil du desuden få ondt i ryg og nakke. Kør i stedet i lange, lige bevægelser, op og ned, stille og roligt. På den måde får du en mere jævn og ensartet fordeling af malingen og flottere vægge. Og på den måde skåner du også kroppen. Særligt, hvis du skal male 200 m2.

Malerfejl

Kør rullen i lige baner, ikke på må og få, som maleren gør her.

2. Bruger du kun malerbakken?

Du er sikkert vant til at hælde malingen over i en smart malerbakke. Så får du jo ikke hældt mere op, end du har brug for. Men ulempen er, at du heller ikke har nok maling lige ved hånden, når du skal male et stort rum, hvor de sultne vægge suger malingen til sig. Så skal du i tide og utide stoppe op og hælde mere maling i bakken.

Drop det! Brug i stedet en firkantet spand, tape en plasticpose fast i den, og brug spanden som din malerbakke. Det er let at bruge kanten til at justere mængden af maling på rullen. Desuden kan du også bruge teleskopstangen på din rulle og dermed skåne din ryg og dine arme.

Malerfejl

Prop en pose i en firkantet spand, og drop malerbakken.

TIP! Slib malingrester af skaftet med slibepapir, inden du går i gang. Så glider rullen bedre, og du undgår at få gamle malingrester i malingen.

3. Sparer du penge på malertapen?

God maling koster, og det samme gør godt værktøj. Men hvad med malertapen? Der kan du vel godt spare lidt penge på at købe en billig variant? Nej, for så gør du dig selv og dine vægge en stor bjørnetjeneste.

Den gode tape bliver siddende på væggen og gør det lettere for dig at lave de eftertragtede skarpe kanter. Brug den billige malertape til at klistre afdækning fast og til at sætte posen fast i malerspanden. Til resten skal du altså ofre penge på en dyrere tape.

Malerfejl: Undgå de klassiske malerfejl

Brug den gode malertape til at opnå skarpe kanter.

4. Glemmer du at vaske træværket af?

Når du skal male døre, dørkarme, vindueskarme og andre steder, som ofte berøres af hænder, er det vigtigt, du vasker træet omhyggeligt med grundrens. Hænder efterlader fedtede aftryk på alle flader, og fedtaftryk på træ kan malingen ikke sidde ordentligt fast på. Derfor skal alle træfladerne altså renses grundigt ned, før du begynder at male på dem.

5. Maler du over tør maling?

Når du vil rykke op i superligaen for gør det selv-malere, skal du i gang med at male vådt i vådt. Det skaber en mere harmonisk og ensartet flade, og du undgår synlige overgange. Så planlæg dit arbejde, og undgå at male ind over de steder, hvor malingen er blevet tør.

Malerfejl: Sådan undgår du dem

Når du maler vådt i vådt, undgår du synlige overgange

6. Lukker du ikke malertapen af?

Hvis du laver et farveskift, skal du lukke tapen af med bundfarven. Når du maler på en hvid væg, skal du lukke tapen (male tapen over) med hvid maling på kanten af tapen i et tyndt lag. Det giver meget skarpere og renere linjer.

Kør rullen over tapen to gange. Der skal sidde et meget tyndt lag maling på tapen. Farven og nuancen på den maling du bruger til at male over tapen med, skal så vidt muligt være magen til farven og nuancen på væggen.

TIP! Mal altid mindst to gange for at være sikker på, at malingen dækker helt.

Malerfejl: Sådan undgår du dem

Kanterne bliver skarpere, når tapen lukkes af.

7. Nøjes du med at slibe træværk én gang?

Når træ bliver malet, rejser fibrene sig, så overfladen bliver ujævn. Derfor SKAL du slibe det ned, inden du maler igen med et nyt lag. Du skal altså slibe, hver gang du har malet. Hvis du maler et helt nyt stykke træ, skal det faktisk males tre gange. Først med grunder, så mellemslibning. Derefter grunder igen og mellemslibning. Så slutfarven til sidst.

Malerfejl: Sådan undgår du dem

Slib træet, inden du maler. Slib igen mellem lagene.

8. Laver du gardiner eller helligdage?

Hvor meget maling er det nu lige, der skal på rullen? Ja, det er faktisk ikke så nemt at svare på. Men du vil hurtigt kunne se, hvis der er for meget eller for lidt på. Er du nærig med malingen, vil du tydeligt kunne se igennem den, når den tørrer. Det vil være nødvendigt at male endnu flere gange. Hvis der er for meget maling, vil du i stedet ende med tykke løbere af maling på væggen. Det er det, maleren kalder gardiner (når de er tørre, kan de slibes væk med slibepapir, korn 120).

Gør som maleren – dyp rullen, og rul den rundt på kanten af spanden et par gange, inden du begynder at male. Så får du den helt rette mængde maling på rullen – og væggen.

Malerfejl: Sådan undgår du dem

For meget maling resulterer i “gardiner”. Et for tyndt lag giver “helligdage”.

9. Glemmer du at bruge en lille rulle ved loftet?

Det er svært at lave en flot overgang mellem væg og loft, men det bliver endnu sværere, hvis du bare kører afsted med den store rulle. Den tjener dig godt på en stor, regulær væg, men ved loftet skal der finere værktøj til.

Først skal du lave en skarp kant helt op til loftet, så tæt på som muligt, med penslen. Derefter skal du bruge en lille malerrulle til at male så tæt på loftet og kanten, som du nu kan komme.

Malerfejl: Sådan undgår du dem

Den store malerrulle er for voldsom til overgange.

10. Maler du på en våd fuge?

Akrylfugemasse er glimrende til at lukke revner og sprækker, fx mellem væg og loft. Men det er vigtigt, at du først maler hen over fugen, når den har haft tilstrækkelig tid til at tørre. Hvis fugen ikke er tør, kan malingen ikke vedhæfte og vil i stedet falde af i flager. Det er spild af tid.

TIP! Vådservietter kaldet Big Wipes eller Painter’s Wipes er geniale til at fjerne maling fra hænderne.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: 10 typiske malefejl – sådan undgår du dem
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage