1. Kører du rullen i zigzag?
Det er fristende bare at give den gas og rulle løs, når du har en stor, forførende klar flade foran dig. Men når du ruller på kryds og tværs, bliver malingen ikke jævnt fordelt på væggen. Der opstår let løbere (steder med for meget maling) eller helligdage (steder, hvor laget er for tyndt) – og det vil du for alt i verden undgå.
Ved at rulle på må og få vil du desuden få ondt i ryg og nakke. Kør i stedet i lange, lige bevægelser, op og ned, stille og roligt. På den måde får du en mere jævn og ensartet fordeling af malingen og flottere vægge. Og på den måde skåner du også kroppen. Særligt, hvis du skal male 200 m2.
2. Bruger du kun malerbakken?
Du er sikkert vant til at hælde malingen over i en smart malerbakke. Så får du jo ikke hældt mere op, end du har brug for. Men ulempen er, at du heller ikke har nok maling lige ved hånden, når du skal male et stort rum, hvor de sultne vægge suger malingen til sig. Så skal du i tide og utide stoppe op og hælde mere maling i bakken.
Drop det! Brug i stedet en firkantet spand, tape en plasticpose fast i den, og brug spanden som din malerbakke. Det er let at bruge kanten til at justere mængden af maling på rullen. Desuden kan du også bruge teleskopstangen på din rulle og dermed skåne din ryg og dine arme.
3. Sparer du penge på malertapen?
God maling koster, og det samme gør godt værktøj. Men hvad med malertapen? Der kan du vel godt spare lidt penge på at købe en billig variant? Nej, for så gør du dig selv og dine vægge en stor bjørnetjeneste.
Den gode tape bliver siddende på væggen og gør det lettere for dig at lave de eftertragtede skarpe kanter. Brug den billige malertape til at klistre afdækning fast og til at sætte posen fast i malerspanden. Til resten skal du altså ofre penge på en dyrere tape.
4. Glemmer du at vaske træværket af?
Når du skal male døre, dørkarme, vindueskarme og andre steder, som ofte berøres af hænder, er det vigtigt, du vasker træet omhyggeligt med grundrens. Hænder efterlader fedtede aftryk på alle flader, og fedtaftryk på træ kan malingen ikke sidde ordentligt fast på. Derfor skal alle træfladerne altså renses grundigt ned, før du begynder at male på dem.
6. Lukker du ikke malertapen af?
Hvis du laver et farveskift, skal du lukke tapen af med bundfarven. Når du maler på en hvid væg, skal du lukke tapen (male tapen over) med hvid maling på kanten af tapen i et tyndt lag. Det giver meget skarpere og renere linjer.
Kør rullen over tapen to gange. Der skal sidde et meget tyndt lag maling på tapen. Farven og nuancen på den maling du bruger til at male over tapen med, skal så vidt muligt være magen til farven og nuancen på væggen.
7. Nøjes du med at slibe træværk én gang?
Når træ bliver malet, rejser fibrene sig, så overfladen bliver ujævn. Derfor SKAL du slibe det ned, inden du maler igen med et nyt lag. Du skal altså slibe, hver gang du har malet. Hvis du maler et helt nyt stykke træ, skal det faktisk males tre gange. Først med grunder, så mellemslibning. Derefter grunder igen og mellemslibning. Så slutfarven til sidst.
8. Laver du gardiner eller helligdage?
Hvor meget maling er det nu lige, der skal på rullen? Ja, det er faktisk ikke så nemt at svare på. Men du vil hurtigt kunne se, hvis der er for meget eller for lidt på. Er du nærig med malingen, vil du tydeligt kunne se igennem den, når den tørrer. Det vil være nødvendigt at male endnu flere gange. Hvis der er for meget maling, vil du i stedet ende med tykke løbere af maling på væggen. Det er det, maleren kalder gardiner (når de er tørre, kan de slibes væk med slibepapir, korn 120).
Gør som maleren – dyp rullen, og rul den rundt på kanten af spanden et par gange, inden du begynder at male. Så får du den helt rette mængde maling på rullen – og væggen.
9. Glemmer du at bruge en lille rulle ved loftet?
Det er svært at lave en flot overgang mellem væg og loft, men det bliver endnu sværere, hvis du bare kører afsted med den store rulle. Den tjener dig godt på en stor, regulær væg, men ved loftet skal der finere værktøj til.
Først skal du lave en skarp kant helt op til loftet, så tæt på som muligt, med penslen. Derefter skal du bruge en lille malerrulle til at male så tæt på loftet og kanten, som du nu kan komme.
10. Maler du på en våd fuge?
Akrylfugemasse er glimrende til at lukke revner og sprækker, fx mellem væg og loft. Men det er vigtigt, at du først maler hen over fugen, når den har haft tilstrækkelig tid til at tørre. Hvis fugen ikke er tør, kan malingen ikke vedhæfte og vil i stedet falde af i flager. Det er spild af tid.