1. Træet er for fugtigt
Hvis vejret har været overvejende tørt længe, er det næppe noget problem. Men det kan alligevel være en god idé at tjekke træets fugtighed, som skal holde sig under 18 procent. Hvis træet er fugtigere end det, lukker malingen fugten inde. Vand vil dog altid finde en vej ud, og derfor vil malingen springe af i løbet af nogle måneder. Derfor er sensommeren ofte at foretrække frem for foråret.
2. Det er for koldt
Kold træbeskyttelse er stiv og usmidig, og det har svært ved at flyde ordentligt ud og give en god dækning. Træbeskyttelsen har svært ved at hænge ordentligt fast og vil skalle af efter kort tid. Det samme vil ske, hvis en lun træbeskyttelse smøres på et koldt underlag.
3. Du maler i direkte sollys
Maler du i meget varmt vejr eller i direkte sollys, tørrer træbeskyttelsen, nærmest inden den har forladt penslen. Det gør det umuligt at male “vådt i vådt”, og du får en uens dækning, når du nogle steder maler flere lag oven på den lyntørrede træbeskyttelse. Mal derfor i skygge eller i let overskyet vejr, og læs på malerbøtten, hvilke temperaturer træbeskyttelsen kan klare.
4. Træet er begyndt at rådne
Hvis du ikke har fået beskyttet træet i tide, kan fugten være trængt ind, og træet være begyndt at rådne. I så fald er skaden sket, og det hjælper ikke at smøre træbeskyttelse ovenpå. Udskift derfor de beskadigede brædder, inden du maler.
5. Træet er vådt af dug
Selvom sensommeren øger chancen for tørt træ, så giver det også færre timer at male i. Duggen falder nemlig tidligere og er længere tid om at forsvinde om formiddagen.
6. Du maler i blæsevejr
Blæsten fører støv og sand med sig. Og om sensommeren ofte også pollen. Det sætter sig alt sammen i den våde maling. Hold øje med vejrudsigten, og mal, når der er vindstille eller let vind.
7. Du bruger forkert tape
Der findes forskellige typer malertape til indendørs og til udendørs brug. Udendørs bør du anvende en uv-bestandig tape, der kan sidde lang tid i solen uden at brænde fast. Malertape til udendørs brug er ofte blåt.
8. Du maler olie på vand
Den fede oliemaling kan ikke binde oven på en vandopløselig maling, og den begynder at krakelere efter kort tid. Vandopløselig maling kan dog både binde på olie og vand. Derfor er den det sikre valg. Da professionelle malere af sundhedshensyn ikke må bruge oliemalinger, er de vandopløselige også dem, der er nemmest at finde i byggemarkedet.
9. Du glemmer at rense af
Hvis du bare pensler træbeskyttelse på træværket uden først at rense af, så maler du direkte på skidt og belægninger. Når skidtet på et tidspunkt falder af, tager det malingen med sig. Vask træværket med grundrens, og giv også gerne træet en let slibning, hvis der er løst træ eller afskallet maling. Når træet
er vasket af og tørt igen, kan du gå i gang.
10. Du glemmer at grunde
Hvis du maler på nyopsat, friskt træ, er det fristende blot at pensle maling på. Men hvis du vil have det til at holde i mange år, skal du starte med at grunde. Grunderen trænger ind i træet, beskytter og sikrer, at malingen efterfølgende hænger bedst muligt fast.
LÆS OGSÅ: Begår du også de 10 klassiske malerfejl?