Mal huset med din telefon!

Med en app til din smartphone kan du nu se, hvordan dit hus kommer til at se ud, når du har malet det. Det er nemt – og det er gratis.

Før du køber facademaling eller loftmaling, er det smart at vide, hvilke farve det skal være, og hvor meget der skal bruges. Begge dele får du hjælp til med de nye farve-apps, som kan downloades til telefonen eller tabletten.

De fleste producenter af maling har efterhånden lanceret apps til smartphone og tablet, så det er muligt at skifte farver på alt fra vinduer og døre til tag, facade og hegn.

Det eneste du skal gøre er at tage et foto af det, du skal have malet, og så vælge en farve i app’en. Når du har peget på det område på fotoet, som skal males skifter app’en automatisk den oprindelige farve ud med den nye.

Skift farve på hus

VINDUER
Vinduerne har hidtil været malet i helt traditionelle farver. Med et par klik på applikationen kan du se, om de ville tage sig godt ud i fx rød.

FACADEN
Facaden skal ikke længere være hvid. Med applikationen kan du prøve farver, du normalt aldrig ville forbinde med en husfacade. Det kan fungere som god inspiration.

Maler lige godt ude som inde – i al slags vejr

Skal du male facade eller vinduer udvendigt, så er app’en en stor hjælp. Og overvejer I at give endevæggen i stuen i en stærk farve og male de brune listelofter kridhvide, så kan den slet ikke undværes. Med en af de mange farve-apps får I hjælp, før I beslutter jer. Det kan spare jer for mange diskussioner og ærgrelser. Og penge, ikke at forglemme.

Trænger husets facade, vindskeder, vinduer eller sokkel til maling? Så er spørgsmålet, om du bare skal male i de gamle farver, eller der skal ske noget nyt. Det kan være forfriskende, men det kan også være dyrt og ærgerligt, hvis du nu vælger forkert.

Et par penselstrøg med en farveprøve er ikke nok til at give det store overblik. Og især på store flader som en husfacade kan det være vanskeligt at danne sig et reelt indtryk, for i modsætning til en væg i stuen er det ikke lige til at gøre om.

Heldigvis kan du blive hjulpet godt på vej af din smartphone. De fleste firmaer, som producerer maling, har efterhånden en gratis app. De ligner hinanden, men har naturligvis ikke de samme farvekort. Vi har valgt at prøve Flüggers Farveguide, der har været på markedet i nogle år. Vælg det fabrikat, du normalt bruger.

Start app’en og tag et snapshot af det du vil male, fx huset. Tryk på skærmen, der hvor du vil male, og vælg den farve og den nuance, du vil have. Prøv dig bare frem - det er lynhurtigt at skifte farve.

Det kan være lidt bøvlet at finde rundt i farverne og paletterne i starten, men efter få gange kan du styre det hele. Bemærk, at det godt kan være lidt vanskeligt at udpege mindre områder helt præcist, især hvor der er beplantning foran huset. Men du kan få en god fornemmelse af, hvornår farverne på facaden, soklen, vinduerne og vindskederne passer sammen. Her får du set det færdige resultat, inden den endelige beslutning tages.

Også indendørs

Farve-app’en kan også benyttes indendørs, så du kan se, hvordan stuen vil ændre sig, hvis en af væggene bliver mørkeblå - eller hvis det brune listeloft bliver kridhvidt. Så overvejer du at male gulvet, loftet eller en af væggene i en helt ny farve, kan det være godt at se det først, da den nye farve kan forandre rummet fuldstændig. Måske skal der nye gardiner eller møbler til ...

Vær opmærksom på, at genstande, som står op ad en væg, kan forstyrre billedet på skærmen. Står der fx en rød sofa op ad væggen, kan den give genskin, som forvrænger farven et stykke op ad væggen.

Farve-app’en indeholder alle det pågældende firmas farver og en beregner, der kan fortælle hvor meget maling, du skal købe.

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...