Det glatte lag - kunsten at male en dør

Medmindre du selv har et sprøjteanlæg og er god til at betjene det, kan du ikke male en glat flade som en dør lige så jævnt, som dørfabrikken kan. Men du kan komme tæt på.

En glat flade kræver god forberedelse og den rette teknik.

Døren med den helt superglatte, malede overflade kan kun et professionelt fabriksmaleanlæg klare. Skal du selv male, kan du overveje et lille sprøjteanlæg, men det kræver øvelse, og hvis du kan leve med den anelse struktur, som en finluvet malerrulle giver, kan du sagtens male en dør eller en anden glat flade ganske pænt. Forudsætningen er den rette viden og det rette værktøj. En finluvet rulle er forudsætning nummer 1. Den efterlader et minimum af spor i malingen.

Næste forudsætning handler om malingen, og her kan maleren komme med et godt fif: mellemmalingen, den, du bruger efter en eventuel grundmaling (til ubehandlede flader) og inden topmalingen, skal du blande af cirka 40 procent grundmaling og 60 procent topmaling. På den måde kommer du allerede tidligt tæt på topmalingens struktur og glans, og resultatet bliver perfekt. Vælg en maling, der er god til at flyde sammen. Spørg en maler eller en farvehandler, du stoler på. Vi har gode erfaringer med Nordsjö Blankett, så den bruger vi på døren her.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at lave fejl, når du skal male en væg

Brug penslen hvis du gerne vil have struktur

Selv med den fineste malerrulle kan du ikke male en dør lige så glat, som da den kom fra fabrikken, hvor den blev sprøjtemalet i et professionelt anlæg.

Men du kan vælge at gå i den helt anden grøft: bevidst at vise, at her er døren malet i hånden.

Så skal du have fat i penslerne og ellers i princippet male på langs og på tværs og endelig oppefra og ned i lange strøg i hele dørens bredde.

En pensel, der er 55 mm bred, er velegnet, men du skal passe på ikke at køre for meget tilbage i det, du allerede har malet, for så laver du meget tydelige penselspor, der vil fremstå som tydelige fejl.

Jo højere glans malingen har, desto flottere bliver resultatet - men det gør det også lettere at se fejl.

Du kan opnå en lignende effekt på vægge, hvis du gerne vil have lidt mere spil i malingen. Her kan du vælge at male på kryds og tværs. Det vil fremhæve penselstrøgene endnu mere og gøre resultatet mere markant.

Mal først på tværs af fladen og herefter oppefra og ned i lange strøg med to gange mellemmaling.

Mal med topmalingen i lange strøg, og slut med strøg oppefra og ned. Gå ikke tilbage - du laver spor!

Sådan gør du

Slib overfladen med slibepapir, når du har vasket den i grundrens. Korn 180 er passende. Går du fra en mørk til en lys farve, må du gerne slibe så meget, at du sliber lidt af malingen af. Ellers sliber du blot fladen ganske let.

Vask slibestøvet af. Brug en hårdt opvredet klud, og flern alt støv. Et vaskeskind er også godt til at fjerne støv.

Rul mellemmalingen på. Mellemmalingen er en blanding af grundmaling (som vi ville bruge på råt træ) og slutmalingen i forholdet 40/60. Det giver mere fylde og mere af slutfarvens glans.

Rul malingen på. Kom godt med maling på rullen, rul lidt på tværs af døren og herefter op og ned i lange tag. Slut af med at rulle oppefra og ned for at slette eventuelle spor.

Slib med fint slibepapir, når malingen er tør. Korn 240 er fint, og det skal blot køres forsigtigt hen over fladen.

Mal igen med mellemmaling. Nu begynder den rette farve og struktur at træde frem. Rul igen op og ned, og slut med nedadgående bevægelser.

Mal med slutmalingen. Følg samme mønster som du gjorde med mellemmalingen. Nu har du en flot og glat overflade på din nymalede dør.

6 tips til dig fra maleren

Malingens glansgrad er et udtryk for, hvor mat eller blank malingen er. En maling i glans 5 er mat, glans 10 betyder halvmat og er typisk den vægmaling, du bruger i badeværelser. Herfra og op til glans 50 er malingen halvblank, mellem 50 og 70 er den blank, og overstiger glansgraden 70, kaldes den højglans.

Maling skal tørre. Malingens tørretid afhænger blandt andet af glansgraden. Maling i glans 5 kan du typisk male på igen efter 3-4 timer, mens halvmat vægmaling (vandfortyndbar akrylmaling) i glans 10 generelt skal tørre i 8-10 timer.

Vend bøtten på hovedet. Opbevar dine malingsrester frostfrit, og vend gerne bøtterne på hovedet. Så undgår du, at låget klistrer fast i indtørret maling og bliver svært at få af.

Gem låget. Skader på malede flader er næsten uundgåelige. Derfor er det rart at have en rest af den rette maling stående. Men når du løber tør for en bestemt farve, så gem låget med den lille mærkat, der viser blandingsforholdet. Så kan du nemt få tonet en bøtte maling i den rigtige farve. Du kan også tage et foto af mærkaten og gemme det. Skriver du i stedet oplysningerne ned, så få det hele med - erfaringer viser, at den originale mærkat eller et foto er det sikreste.

Mal struktur med pensel. Med en bred pensel kan du sagtens male vægge eller andre overflader, hvis du vil have mere struktur i malingen, end rullen giver. Mest markant bliver det, hvis du maler lidt på kryds og tværs.

Tape på loftet. Hvis du vil male en skarp kant på loftsmalingen, vil du ofte opleve, at malertape har svært ved at sidde fast på malingen, der ofte indeholder en del kridt. Hvis du maler over med lidt vægmaling i glans 5-10 i samme farve som loftet, kan tapen klæbe på vægmalingen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Maler