Brug penslen hvis du gerne vil have struktur
Selv med den fineste malerrulle kan du ikke male en dør lige så glat, som da den kom fra fabrikken, hvor den blev sprøjtemalet i et professionelt anlæg.
Men du kan vælge at gå i den helt anden grøft: bevidst at vise, at her er døren malet i hånden.
Så skal du have fat i penslerne og ellers i princippet male på langs og på tværs og endelig oppefra og ned i lange strøg i hele dørens bredde.
En pensel, der er 55 mm bred, er velegnet, men du skal passe på ikke at køre for meget tilbage i det, du allerede har malet, for så laver du meget tydelige penselspor, der vil fremstå som tydelige fejl.
Jo højere glans malingen har, desto flottere bliver resultatet - men det gør det også lettere at se fejl.
Du kan opnå en lignende effekt på vægge, hvis du gerne vil have lidt mere spil i malingen. Her kan du vælge at male på kryds og tværs. Det vil fremhæve penselstrøgene endnu mere og gøre resultatet mere markant.
Sådan gør du
Slib overfladen med slibepapir, når du har vasket den i grundrens. Korn 180 er passende. Går du fra en mørk til en lys farve, må du gerne slibe så meget, at du sliber lidt af malingen af. Ellers sliber du blot fladen ganske let.
Vask slibestøvet af. Brug en hårdt opvredet klud, og flern alt støv. Et vaskeskind er også godt til at fjerne støv.
Rul mellemmalingen på. Mellemmalingen er en blanding af grundmaling (som vi ville bruge på råt træ) og slutmalingen i forholdet 40/60. Det giver mere fylde og mere af slutfarvens glans.
Rul malingen på. Kom godt med maling på rullen, rul lidt på tværs af døren og herefter op og ned i lange tag. Slut af med at rulle oppefra og ned for at slette eventuelle spor.
Slib med fint slibepapir, når malingen er tør. Korn 240 er fint, og det skal blot køres forsigtigt hen over fladen.
Mal igen med mellemmaling. Nu begynder den rette farve og struktur at træde frem. Rul igen op og ned, og slut med nedadgående bevægelser.
6 tips til dig fra maleren
Malingens glansgrad er et udtryk for, hvor mat eller blank malingen er. En maling i glans 5 er mat, glans 10 betyder halvmat og er typisk den vægmaling, du bruger i badeværelser. Herfra og op til glans 50 er malingen halvblank, mellem 50 og 70 er den blank, og overstiger glansgraden 70, kaldes den højglans.
Maling skal tørre. Malingens tørretid afhænger blandt andet af glansgraden. Maling i glans 5 kan du typisk male på igen efter 3-4 timer, mens halvmat vægmaling (vandfortyndbar akrylmaling) i glans 10 generelt skal tørre i 8-10 timer.
Vend bøtten på hovedet. Opbevar dine malingsrester frostfrit, og vend gerne bøtterne på hovedet. Så undgår du, at låget klistrer fast i indtørret maling og bliver svært at få af.
Gem låget. Skader på malede flader er næsten uundgåelige. Derfor er det rart at have en rest af den rette maling stående. Men når du løber tør for en bestemt farve, så gem låget med den lille mærkat, der viser blandingsforholdet. Så kan du nemt få tonet en bøtte maling i den rigtige farve. Du kan også tage et foto af mærkaten og gemme det. Skriver du i stedet oplysningerne ned, så få det hele med - erfaringer viser, at den originale mærkat eller et foto er det sikreste.
Mal struktur med pensel. Med en bred pensel kan du sagtens male vægge eller andre overflader, hvis du vil have mere struktur i malingen, end rullen giver. Mest markant bliver det, hvis du maler lidt på kryds og tværs.
Tape på loftet. Hvis du vil male en skarp kant på loftsmalingen, vil du ofte opleve, at malertape har svært ved at sidde fast på malingen, der ofte indeholder en del kridt. Hvis du maler over med lidt vægmaling i glans 5-10 i samme farve som loftet, kan tapen klæbe på vægmalingen.