4 typiske sjuskefejl
Når maleren er værst så går det typisk for hurtigt, fordi han ofte har travlt med at komme videre til næste job. Det resulterer nogle gange i mangelfuldt og sjusket arbejde.
1. Dårlig fordeling:
Der er en lang bræmme af maling på væggen, fordi den ikke er blevet fordelt godt nok med rullen.
2. Revne ved loft:
Her er der en meget tydelig revne, fordi der ikke er blevet fuget med akrylfugemasse, inden der er malet.
3. Ujævnt underlag:
Der er en stor ujævnhed på hjørnet af væggen, som ikke er blevet udbedret, inden der er malet.
Stuen gøres klar
Huller spartles omhyggeligt
Giv dig god tid, når du skal spartle huller, og regn med, at de skal spartles to gange. Spartelmasse som Polyfilla, som man typisk bruger, synker nemlig en anelse, når det tørrer, og efterlader en lille fordybning.
Det er vigtigt, du også sliber reparationen, så væggen er helt jævn. Lad massen tørre helt, inden du spartler igen.
Malbar akrylfugemasse til revner
Har du revner i fx hjørner eller langs lister i loftet, så er det nu, du skal få dem lukket med en akrylfugemasse, der kan males over. Det giver et perfekt resultat. Fugen glattes, så den er jævn og plan med underlaget. Det gør du lettest med en finger i en plastichandske.
Tæt og holdbar gulvafdækning
Det er en god investering at dække gulvet ordentligt af, når du skal male et helt rum, så du ikke risikerer at slæbe maling med rundt i hele huset.
Afdækningsfilt er et sikkert valg, fordi det er kraftigt og absorberer malingen. Du kan også bruge kraftigt pap til gulvet, men lad være med at lægge avispapir eller tyndt plastic. Avispapir går let i stykker, og malingen vil bare lægge sig oven på plastic, så du næsten ikke kan undgå at få det under skoene.
Klæb ikke direkte til gulvet – det kan skade især et sart gulv.
Det rigtige maleværktøj
Mindre rulle til smalle steder
Højkvalitetsruller maler bedst
Til væggene skal du bruge en stor rulle af en god kvalitet, der kan tage meget maling uden at stænke. Den gode rulle efterlader en flot overflade uden fnuller. Rullens “behåring”, den såkaldte luv, er svejset fast på de dyre ruller.
Det mindsker risikoen for fnuller. Til vægge er det oplagt at vælge en langhåret rulle, der giver lidt struktur, mens en rulle til loftet typisk har en kort luv, der giver mindre struktur.
Penslen skal have lidt størrelse
En god pensel til kanterne skal have en vis bredde, så den kan have noget maling i sig, og du kun behøver at stryge én gang. Jo mere maling en pensel kan have, desto længere strøg kan den tage, så du ikke behøver at afbryde så ofte.
Det er også en fordel, at penslen har hår af en høj kvalitet, gerne af syntetiske såkaldte PTB-fibre. De holder formen godt og er bløde og fine og tyndere ude i spidsen, hvilket efterlader overfladen flot jævn, uden synlige penselstrøg.
Det er især vigtigt, hvis du bruger en vandbaseret maling, som ikke flyder så godt sammen som en oliebaseret alkydmaling.
Malerspand frem for malerbakke
Når du skal male et større rum, både loft og væg, betaler det sig at hælde malingen op i en malerspand, frem for i en malerbakke. Den kan rumme en masse maling, så du får færre afbrydelser. Det er let at køre malingen af på siderne, så den er jævnt fordelt på rullen. Og den er let at flytte rundt på.
Sådan holder pensel og rulle bedst pause
Når du er i gang med et større malerprojekt, vil der naturligt komme pauser, fordi du skal vente på, at malingen tørrer, inden du kan give anden gang.
Er det kun en kort pause, fx natten over, behøver du ikke at rense pensel eller rulle. Du kan nøjes med at putte dem i en plasticpose, som lukkes helt tæt med malertape, så den maling, der sidder på, ikke tørrer ud.
Næste dag fjerner du posen og maler videre. Plastfolie er også genialt.
Mal i felter – vådt i vådt
Mal træværket til sidst
Sæt tape over kanten af malerbøtten
Hvis du maler med pensel og tager malingen direkte fra bøtten, er det en god idé at sætte et stykke malertape hen over bøtten, som du kan køre malingen af på.
Gør det ikke direkte på bøttens kant, så klistrer låget let fast, og du risikerer, at der falder halvtør maling ned, som kan ende på den nymalede flade.
Sådan får du det perfekte træværk
Sørg for, at underlaget er renset og slebet grundigt, inden du maler i flere omgange med mellemslibninger hver gang.
Vask træet i grundrens, så du er sikker på, at det er rent, inden du sliber. Hvis der sidder fedt og skidt, risikerer du at ar bejde det ind i træet. Det kan give misfarvninger.
Tør efter med en klud vredet i rent vand bagefter. Er panelerne meget beskidte, kan du evt. lave en skrappere blanding end den, der står på flasken.
Huller og revner lukkes med træspartelmasse. Brug en lille spartel, og gå hullerne efter, når det første lag er tørt. Det er vigtigt, at du overholder tørretiden.
Træet slibes, når underlaget er helt tørt. Første gang med lidt groft slibepapir, fx korn 120-150. Slibningen sikrer, at malingen kommer til at hæfte ordentligt.
Fjern slibestøvet, så du kan male på et rent og støvfrit underlag. Det er mest effektivt at bruge en støvsuger. Tør evt. efter med en fugtig fnugfri klud.
Mal nu træværket med pensel første gang. Her bruges en mindre pensel, da det er lettere på et panel med profiler. Bagefter skal det have lov at tørre et døgns tid.
Der mellemslibes i hånden med slibepapir korn 150, da træet “rejser” sig efter første lag. Mellemslibningen sikrer også, at næste lag binder godt. Fjern støvet, og mal igen.
Pensel til paneler
Når du skal male træværk som fx paneler og indfatninger eller mindre ting som sprosser på vinduer, har du brug for at kunne “skære” en præcis kant med din pensel. Det er nemmest at gøre med en rund pensel, hvor hårene er skåret, så de spidser lidt til i enden.
Hvis du kun vil ofre penge på en enkelt god pensel, der kan bruges til lidt af hvert, kan du også skære pæne kanter med en oval pensel. En trekantet pensel er velegnet til fx paneler med profiler.