Du kan male bedre end maleren

Trænger din stue til at blive malet? Og overvejer du at hyre en professionel? Lad være med at bruge penge på en maler, for resultatet er ikke nødvendigvis bedre end det, du selv kan levere. Selvfølgelig er det ikke alle malere, der sjusker, men nogle gør. Vil du være sikker på at få et flot resultat, så træk selv i malertøjet.

Da en af Gør Det Selvs medarbejdere, Simon, fortalte, at han skulle i gang med at male sin stue, begyndte flere kolleger straks at fortælle om de rædselsoplevelser, de havde haft, med professionelle malere.

Én havde fået malet et sommerhus med det resultat, at underlaget slet ikke var blevet jævnet ud, at malingen flere steder var skallet af, og at der var revner mange steder.

En anden havde fundet løbere på panelerne og maling, der ikke var kørt ordentligt ud med rullen.

Alt sammen klassiske fejl, som en professionel maler ikke bør lave. Alle uddannede malere ved selvfølgelig godt, hvordan arbejdet skal udføres i den ideelle verden, men ofte har de travlt, og det går lidt for hurtigt indimellem.

Det går ud over det færdige resultat, så rådet til Simon var entydigt: Mal stuen selv!

God tid er en afgørende faktor

Simon har en klar interesse i at gøre sig umage – det er jo ham, der skal kigge på stuen de næste ti år – så han afsætter den tid, det nu tager.

For det tager tid at dække grundigt af og sørge for, at underlaget er i orden med huller og revner, der er spartlet ordentligt, så fladen er helt jævn.

Det perfekte maleresultat kræver også, at Simon overholder tørretiderne, både når der skal spartles, males loft og vægge og til sidst træværk.

Men det er en god investering, der giver et flot, lækkert resultat, som er det hele værd.

Se hvordan Simon klarer malerjobbet bedre end maleren

Her gennemgår vi de fire faser i Simons malerprojekt og beskriver, hvorfor han faktisk kan gøre jobbet bedre end en professionel maler.

Vi gennemgår disse fire faser i malerprojektet:

  • Klargøring inden maling
  • Det rigtige maleværktøj
  • Sådan maler du i felter for det perfekte resultat
  • Mal træværket til sidst

4 typiske sjuskefejl

Når maleren er værst så går det typisk for hurtigt, fordi han ofte har travlt med at komme videre til næste job. Det resulterer nogle gange i mangelfuldt og sjusket arbejde.

1. Dårlig fordeling:

Der er en lang bræmme af maling på væggen, fordi den ikke er blevet fordelt godt nok med rullen.

2. Revne ved loft:

Her er der en meget tydelig revne, fordi der ikke er blevet fuget med akrylfugemasse, inden der er malet.

3. Ujævnt underlag:

Der er en stor ujævnhed på hjørnet af væggen, som ikke er blevet udbedret, inden der er malet.

4. “Løber”:

Når der er for meget maling på penslen, kan der komme løbere. Undgå det ved at dosere malingen på penslen.

Stuen gøres klar

Allerførst skal rummet gøres klart. Gulvet og de møbler, der bliver stående, dækkes af.

Alle huller og revner spartles, så underlaget bliver helt jævnt og ensartet.

Selv små ujævnheder vil kunne ses på en helt glat flade, så det gælder om at få fjernet alt støv og skidt.

Huller spartles omhyggeligt

Giv dig god tid, når du skal spartle huller, og regn med, at de skal spartles to gange. Spartelmasse som Polyfilla, som man typisk bruger, synker nemlig en anelse, når det tørrer, og efterlader en lille fordybning.

Det er vigtigt, du også sliber reparationen, så væggen er helt jævn. Lad massen tørre helt, inden du spartler igen.

1

Fjern alt løst puds i og omkring hullet, så spartelmassen binder godt til underlaget.

2

Fyld spartelmasse i hullet, og træk det overskydende af. Lad den så tørre godt op.

3

Typisk kommer der en lille fordybning efter første spartling. Den fyldes op, så fladen er plan.

4

Når spartelmassen er tør, sliber du til sidst fladen, fx med korn 150, så alle ujævnheder er væk.

Stikkontakter tages ud af væggen

Det tager lidt ekstra tid at løsne stikkontakterne, men gør dig den ulejlighed. Du får et meget flottere resultat, og så er du helt sikker på ikke at få maling på kontakterne.

Paneler dækkes med tape inklusive plast

Du kan godt bruge en bred malertape til fodpaneler og indfatninger, men bruger du malertape med plast, er du sikker på at slippe for malerstænk og “løbere” her.

Malbar akrylfugemasse til revner

Har du revner i fx hjørner eller langs lister i loftet, så er det nu, du skal få dem lukket med en akrylfugemasse, der kan males over. Det giver et perfekt resultat. Fugen glattes, så den er jævn og plan med underlaget. Det gør du lettest med en finger i en plastichandske.

1

Lav et skråt snit i spidsen, og fyld massen i revnen.

2

Glat fugen med fingeren, evt. med en fugebrik.

Tæt og holdbar gulvafdækning

Det er en god investering at dække gulvet ordentligt af, når du skal male et helt rum, så du ikke risikerer at slæbe maling med rundt i hele huset.

Afdækningsfilt er et sikkert valg, fordi det er kraftigt og absorberer malingen. Du kan også bruge kraftigt pap til gulvet, men lad være med at lægge avispapir eller tyndt plastic. Avispapir går let i stykker, og malingen vil bare lægge sig oven på plastic, så du næsten ikke kan undgå at få det under skoene.

Klæb ikke direkte til gulvet – det kan skade især et sart gulv.

Det rigtige maleværktøj

Det kan godt betale sig at bruge ordentligt værktøj til et større malerprojekt. Det gælder både maling, pensler og ruller. Pris og kvalitet hænger ofte sammen, så brug lidt ekstra penge på værktøj.

De er godt givet ud, for det giver et flottere resultat. Er du grundig med rengøringen, kan kvalitetsruller og -pensler bruges igen og igen.

Mindre rulle til smalle steder

En ca. 10 cm bred rulle er god at have, hvis du har en smal væg, fx bag en dør, i en lysning eller over vinduet, hvor penslen bliver for lille og den store rulle for voldsom.

Den lille rulle skal have den samme type luv, altså “behåring”, som den store rulle for at få et harmonisk resultat.

Højkvalitetsruller maler bedst

Til væggene skal du bruge en stor rulle af en god kvalitet, der kan tage meget maling uden at stænke. Den gode rulle efterlader en flot overflade uden fnuller. Rullens “behåring”, den såkaldte luv, er svejset fast på de dyre ruller.

Det mindsker risikoen for fnuller. Til vægge er det oplagt at vælge en langhåret rulle, der giver lidt struktur, mens en rulle til loftet typisk har en kort luv, der giver mindre struktur.

Penslen skal have lidt størrelse

En god pensel til kanterne skal have en vis bredde, så den kan have noget maling i sig, og du kun behøver at stryge én gang. Jo mere maling en pensel kan have, desto længere strøg kan den tage, så du ikke behøver at afbryde så ofte.

Det er også en fordel, at penslen har hår af en høj kvalitet, gerne af syntetiske såkaldte PTB-fibre. De holder formen godt og er bløde og fine og tyndere ude i spidsen, hvilket efterlader overfladen flot jævn, uden synlige penselstrøg.

Det er især vigtigt, hvis du bruger en vandbaseret maling, som ikke flyder så godt sammen som en oliebaseret alkydmaling.

Penslen på 70 mm med knæk fra Anza er velegnet til kanter.

Malerspand frem for malerbakke

Når du skal male et større rum, både loft og væg, betaler det sig at hælde malingen op i en malerspand, frem for i en malerbakke. Den kan rumme en masse maling, så du får færre afbrydelser. Det er let at køre malingen af på siderne, så den er jævnt fordelt på rullen. Og den er let at flytte rundt på.

Sådan holder pensel og rulle bedst pause

Når du er i gang med et større malerprojekt, vil der naturligt komme pauser, fordi du skal vente på, at malingen tørrer, inden du kan give anden gang.

Er det kun en kort pause, fx natten over, behøver du ikke at rense pensel eller rulle. Du kan nøjes med at putte dem i en plasticpose, som lukkes helt tæt med malertape, så den maling, der sidder på, ikke tørrer ud.

Næste dag fjerner du posen og maler videre. Plastfolie er også genialt.

Maling bag radiatoren

Skal du male bag en radiator, er det en fordel at bruge en radiatorpensel.

Den har et særligt knæk, der gør det lettere at komme til på den smalle plads.

Hvis du blot har en enkelt radiator eller fx nogle rør, der skal males bag, vil du også kunne bruge en lille malerrulle.

Mal i felter – vådt i vådt

Nu er det endelig tid til at komme i gang med selve malerarbejdet. Kanterne males med pensel, hjørnerne med en særlig hjørnerulle. Det er vigtigt hele tiden at male vådt i vådt, så du ikke maler i tør maling.

Sørg også for at tilpasse mængden af maling, så du undgår vildfarne løbere og malerstænk på den flade, du allerede har malet.

Felter sikrer vådt i vådt-metode

Forestil dig, at du opdeler væggen i usynlige felter, der starter i den ene ende og går oppe fra og ned.

Det er den rækkefølge, du skal male væggen i. Når du maler oppefra og ned i baner, kommer du automatisk til at male vådt i vådt, altså at malingen ikke er nået at tørre på det stykke, du maler op til, når du går i gang med en ny bane.

Hvis malingen når at tørre, kan det give nuanceforskelle, så fladen ikke ser helt ensartet ud.

Ét strøg langs kanten

Når du holder et par millimeters afstand til kanten på loftet, undgår du at få vægmaling her.

Pas på, du ikke tager for meget maling på penslen, så er det sværere at få malingen jævnt fordelt.

Ensartede hjørner

Bruger du en hjørnerulle, får du et flottere, mere ensartet resultat, end hvis du maler hjørnerne med pensel.

Du undgår den glatte flade, som penslen efterlader, når du vælger en rulle med luv, som min­ der om den, din vægrulle har.

Undgå “gardiner” på udadgående hjørner

Ved udadgående hjørner skal du holde øje med, at der ikke sidder et “gardin” af maling og hænger på den anden side af hjørnet.

Tjek undervejs, så malingen fordeles jævnt på begge sider af hjørnet.

Fordel malingen i “sildeben”

Når du smører malingen på væggen med rullen, gælder det om at fordele malingen så jævnt som muligt.

Det gør du bedst ved først at rulle lidt på skrå i den ene retning og bagefter lidt på skrå i den anden retning. Derefter kan du male mere lige op og ned.

Mal træværket til sidst

Til allersidst males træværket. Det er vigtigt at gøre det grundigt rent, inden det slibes, så der ikke slibes fedt og skidt ind i træet.

Slibearbejdet er vigtigt – ikke mindst alle mellemslibningerne. Det er dem, der gør den store forskel og giver en helt glat flade. Også her er det vigtigt at male vådt i vådt og dosere mængden af maling på penslen, så malingen flyder smukt sammen.

Sæt tape over kanten af malerbøtten

Hvis du maler med pensel og tager malingen direkte fra bøtten, er det en god idé at sætte et stykke malertape hen over bøtten, som du kan køre malingen af på.

Gør det ikke direkte på bøttens kant, så klistrer låget let fast, og du risikerer, at der falder halvtør maling ned, som kan ende på den nymalede flade.

Sådan får du det perfekte træværk

Sørg for, at underlaget er renset og slebet grundigt, inden du maler i flere omgange med mellemslibninger hver gang.

1

Vask træet i grundrens, så du er sikker på, at det er rent, inden du sliber. Hvis der sidder fedt og skidt, risikerer du at ar­ bejde det ind i træet. Det kan give misfarvninger.

2

Tør efter med en klud vredet i rent vand bagefter. Er panelerne meget beskidte, kan du evt. lave en skrappere blanding end den, der står på flasken.

3

Huller og revner lukkes med træspartelmasse. Brug en lille spartel, og gå hullerne efter, når det første lag er tørt. Det er vigtigt, at du overholder tørretiden.

4

Træet slibes, når underlaget er helt tørt. Første gang med lidt groft slibepapir, fx korn 120-150. Slibningen sikrer, at malingen kommer til at hæfte ordentligt.

5

Fjern slibestøvet, så du kan male på et rent og støvfrit underlag. Det er mest effektivt at bruge en støvsuger. Tør evt. efter med en fugtig fnugfri klud.

6

Mal nu træværket med pensel første gang. Her bruges en mindre pensel, da det er lettere på et panel med profiler. Bagefter skal det have lov at tørre et døgns tid.

7

Der mellemslibes i hånden med slibepapir korn 150, da træet “rejser” sig efter første lag. Mellemslibningen sikrer også, at næste lag binder godt. Fjern støvet, og mal igen.

8

Vandslib nu med korn 800-1000. Her bruges en såkaldt slibemus, der er
let at forme efter profilet og let at rengøre, fordi den blot skylles i vand.

Fjern støv, og mal en sidste gang.

Grunding sparer på slutmalingen

Hvis du skal male ubehandlet træ, fx indfatninger/fodpaneler, er det smart at grunde først. Det sparer på færdigmalingen, som er dyrere end grunderen.

Pensel til paneler

Når du skal male træværk som fx paneler og indfatninger eller mindre ting som sprosser på vinduer, har du brug for at kunne “skære” en præcis kant med din pensel. Det er nemmest at gøre med en rund pensel, hvor hårene er skåret, så de spidser lidt til i enden.

Hvis du kun vil ofre penge på en enkelt god pensel, der kan bruges til lidt af hvert, kan du også skære pæne kanter med en oval pensel. En trekantet pensel er velegnet til fx paneler med profiler.

Pensler med rundt hoved skærer de flotteste kanter.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Maler